Lila (106 Bilder): Beskrivning Av Den Vanliga Lila Busken, Drag Av Plantor

Innehållsförteckning:

Video: Lila (106 Bilder): Beskrivning Av Den Vanliga Lila Busken, Drag Av Plantor

Video: Lila (106 Bilder): Beskrivning Av Den Vanliga Lila Busken, Drag Av Plantor
Video: http://zoeland.se Zoe´s eKurs Be an Attractive Magnet del 2 -- Lösa blockeringar 2024, Maj
Lila (106 Bilder): Beskrivning Av Den Vanliga Lila Busken, Drag Av Plantor
Lila (106 Bilder): Beskrivning Av Den Vanliga Lila Busken, Drag Av Plantor
Anonim

Den känsliga skönheten och doften av lila buskar lämnar få människor likgiltiga. Spännande doft, blommans prakt och en mängd olika färger av blomställningar gör syren till en oklanderlig dekoration av trädgårdar och parker. De dekorativa möjligheterna för denna representant för olivfamiljen används med kraft och huvud i landskapsdesign när man skapar syringaria, olika typer av häckar, kompositioner av blandade blommande buskar.

Trots att många nya växter nu har dykt upp inom prydnadsodling, fortsätter syren att vara en av de mest populära grödorna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Lila tillhör släktet med flerstammade prydnadsväxande lövbuskar. För närvarande finns det ingen enda klassificering av detta slag i den vetenskapliga och pedagogiska litteraturen. Detta beror främst på uppkomsten av ett stort antal hybrider - både skapade av uppfödare som ett resultat av korsning av närbesläktade arter och naturliga, bildade på liknande sätt i naturen.

Artmångfalden omfattar cirka 36 föremål . Utbudet av de flesta vilda arterna finns i de bergiga regionerna i Sydösteuropa (länderna på Balkanhalvön, Sydkarpaterna, Ungern) och olika regioner i Asien (Kina, Japan, Korea, Primorsky Krai, Amur -regionen). Det finns flera sorter av hybridursprung som bara finns i kulturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla representanter för olivfamiljen är lövväxter i form av en flerstammad buske, mindre ofta ett träd mer än 7 m högt med små blommor i olika färger från snövit till lila. De samlas i komplexa blomställningar-paniklar av olika längder, densiteter och former (pyramidala, cylindriska, ovala).

Bladarrangemanget är motsatt, bladen är oftast enkla, ibland separerade med snitt längs mittaxeln . Bladbladen är täta, styva, med ett uttalat nät av ådror och långa, starka bladblad. Blommorna består av en kort liten klockformad kalyx, en 4-ledad corolla, vars rör kan vara långt, cylindriskt eller förkortat.

Bild
Bild

Blomningstidens längd bestäms av sorten, i genomsnitt varar den 15-20 dagar, börjar i maj och slutar i juni. Tiden för den första syrenblomningen beror på hur den odlas. Plantor som erhållits från frömaterial, förökat genom skiktning eller sticklingar tenderar att blomma 3-5 år efter plantering.

Lila, ympad på ett lager av 4-5 års ålder, börjar blomma om ett år . Riklig blomning från denna växt kan bara förväntas i 10-12 år från planteringstillfället.

Förutsatt korrekt vård kommer representanter för olivfamiljen att behålla förmågan att blomma praktfullt i ett halvt sekel eller mer.

Bild
Bild

De bästa sorterna och deras egenskaper

Den moderna sortens syren har cirka 2400 föremål. Klonvarianterna av denna växt lyckades undvika de vanliga öden för de ursprungliga sorterna - föråldring i händelse av framgångsrika kloner. De flesta formerna utvecklades under 1900 -talets första hälft. Många av dem har exceptionella dekorativa egenskaper och är de ständiga favoriterna för landskapsdesigners.

Bild
Bild

Vanlig

Vanlig syren anses vara den mest dekorativa av alla sorter och används ofta i gröna byggnader. Naturlig livsmiljö - Central- och Sydeuropa, Transcarpathia, i vårt land - hela skogs- och skogsstäppzonen. Det förekommer i två former - buske och i form av träd, når 5-6 meter i höjd. Blad med släta kanter har en tät konsistens, liknar ett långsträckt hjärta i form och är målade i en intensiv grön färg.

Blomställningar i form av en pyramid består av miniatyrblommor av ljuslila färg med varierande intensitet . Deras längd är 15-20 cm. De blommar när de når 4 års ålder. Förutom enkla blommor finns det fluffiga med dubbla kronblad, ofta stora i storlek med en diameter på 2,5-3 cm. Borstar skiljer sig åt i täthet och storlek.

De dekorativa kvaliteterna hos vilda syrener är monotona, särskilt i jämförelse med sorter och hybridformer, vars variation verkligen är imponerande.

Sorterna, vars stamfader var vanlig syren, tack vare uppfödarnas ansträngningar, fick ett stort antal färger. Så nya färger lades till nyanser av lila gamut som är traditionella för artens representanter - ren rosa, blå, lila och till och med ovanlig gul.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss lista de populära dekorativa formerna.

Moskvas skönhet

Den ursprungliga formen av blomställningar, bildade av en eller två stora genombrutna paniklar i form av en pyramid, lila av denna sort liknar lyxiga polyanthus (flerblommiga) rosor. Detta är ett riktigt mästerverk skapat av naturen i takt med människan.

De blommande dubbla blommorna är målade i en delikat rosa färg, vackert skimrande med en pärlemorskugga. När den blommar ändras färgen till snövit.

Bild
Bild

Känsla

Den exklusiva fördelen med denna fleråriga snabbväxande form ligger i den uttrycksfulla rika lila färgen på blommor med vitkantade kronblad. Blommor med långsträckta, bred-ovala kronblad, där toppen är konkav inåt, samlas i grenade, frodiga, medeltäta, smala pyramidala paniklar. Doften är svag. Busken är kraftig, sällsynt, med lätt spridda skott.

Bild
Bild

Kommunismens gryning

En mycket dekorativ, underdimensionerad, rikligt lummig sort skapad av uppfödaren Leonid Kolesnikov. I stora doftande blommor (upp till 3 cm i diameter) av en enkel form är färgen lila -röd, närmare mitten - ljuslila. Kronbladens form är långsträckt, oval, i stadiet med full blomning blir det spiralböjt, som om det krullar. Blomställningar består av ett par bredpyramidala penslar.

Internationella experter erkände Kommunismens gryning som den bästa magenta syrenen i världen.

Bild
Bild

Kreml klockor

En annan lyxig, minnesvärd syrenform, uppfödd av L. Kolesnikov. Det ser särskilt dekorativt ut i ett halvöppet tillstånd: grannskapet med ljuslila knoppar och intensiva lila stora blommor imponerar med färgernas ljushet och friskhet. När kronbladen öppnas helt börjar de böja sig i en spiralform. Detta är en sort med en komplex färg - i blomningsstadiet är den flätig, intensivt lila, och sedan blir den rik, djuplila, vilket ser väldigt imponerande och ovanligt ut.

Bild
Bild

Rysslands morgon

Uppfödningen av denna magnifika doftande lila sort utfördes av den ryska dendrologuppfödaren N. K. Vekhov. Knopparnas färg är mörklila, blommorna är lila med en pärlemor nyans på kronbladets spetsar. Blommorna är stora (upp till 3,4 cm i diameter), dubbelformade, med ovala, spetsiga kronblad som har olika bredd. De samlas i panikulära blomställningar i form av pyramider. Busken är medelstor, låg - upp till 2 m, med en mycket pittoresk spridande krona.

Sorten är torka och frostbeständig, har hög sjukdomsresistens.

Bild
Bild

Till minne av Ludwig Shpet

Detta är den mest populära mörkfärgade dekorativa formen av lila. Färgen på knoppar och blommor är komplex djuplila med en lila nyans. Blommorna är enkla, med en diameter på 2, 2-2, 5 cm, doftande. I stora blomställningar (upp till 27 cm i längd) kan det finnas från 2 till 5 paniklar. Busken är hög, rak. Sorten utmärks av stabil, sprudlande blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Amy Shott

Den övre sidan av stora blommor (upp till 2, 2 cm i diameter) har en blå färg med en koboltton, den nedre är ljusare. Blommorna är doftande, dubbelformade, med två tätt placerade korollor med i stort sett ovala kronblad som böjer sig i den centrala delen. Stora borstar 25x15 cm bildar lätt ribbade och starka pyramidformade paneler (1-2 par). Kraftig buske med en bred krona. Medelblommande sort.

Bild
Bild

Ungerska

Naturområdet för den vildväxande ungerska syrenen är Jugoslavien, Karpaterna, Ungern. Typiska representanter för arten är höga buskar som växer upp till 7 m, med mycket grenade, uppåt riktade skott. De skiljer sig lätt från andra sorter genom sina glänsande, nakna löv av mörkgrön färg, i stort sett elliptiska och ett uppdelat arrangemang av rörformiga lila blommor i blomställningar med glesa, smala paniklar. Det finns två dekorativa former av ungerska: blek med blommor målade i ljuslila nyanser och röda med blommor av röd färg med en lila nyans.

Ungerska syren kännetecknas av snabb tillväxt, frost- och torkmotstånd, framgångsrik utveckling i nästan alla klimat, inklusive regionerna i nordväst och norra delen av den europeiska delen av Ryska federationen. Visar uthållighet i urbana förhållanden, krävande för marken, perfekt för formning, ger inte rottillväxt.

Det börjar blomma 14 dagar efter den vanliga syrenblomningen. Riklig och lång blomning 2, 5-3, 5 veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Persiska

En hybrid uppfödd genom att korsa småsnitt och afghanska syrenarter, odlade sedan 1640. Förekommer inte i naturen. Den växer som en buske med en maximal höjd av 2 m, vars grenar sprider sig mycket och har en karakteristisk välvd form. I unga buskar är pubescensen av grenarna svag. Lansformade bladens längd är 3-7 cm.

Vuxen persisk syren är en buske med en hängande kronform, tunnstammade grenar i lenticeller och mångblommiga små grenade blomställningar (upp till 10 cm i längd och upp till 8 i bredd). Paneler med doftande rosa-lila blommor är äggformade. Persisk syren luktar specifikt, inte som typiska representanter för olivfamiljen. Blommar från maj till juni, frukt i juli-augusti.

Den dekorativa formen "Alba" med enkla blommor av ren vit färg föddes upp. Sorten kännetecknas av snabb tillväxt med en årlig tillväxt på upp till 35 cm. Busken är stor med upprätt skott och hjärtformade släta blad som förblir gröna hela hösten. Torktålig, frostbeständig. Används för design av trädgårdar i privata och offentliga utrymmen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kinesiska

En naturlig hybrid som upptäcktes på 1700 -talet på en botanisk trädgård i den franska staden Rouen. Du kan bara möta skönheten på Kina. Den växer inte i naturen. Representanter för arten är långa, flerstammade buskar som når en höjd av 5 m med en spridande krona.

Tunnstammade hängande grenar, med spetsiga äggrunda blad och stora doftande blommor upp till 2 cm i diameter.

Färgen är övergångsrik: knopparnas rika lila färg får en spektakulär rödaktig nyans när den blommar . Lösa paniklar som hänger i stort sett pyramidalt upp till 16 cm långa och börjar blomma samtidigt som vanliga syrener - från maj till juni.

Bild
Bild
Bild
Bild

Amur mesh

Området är blandade och lövskogar i Fjärran Östern, nordöstra delen av Kina och Republiken Korea. I naturen växer den i form av ett flerstammigt tätt krönt träd som kan växa upp till 16-20 m. Odlade former är stora buskar som når en höjd av 8-10 m. Färgen på barken på unga skott är brunröd, som körsbärsbuskar. Gamla stammar i vanliga vita lenticeller är målade i en rik grå, mindre ofta brun.

Formen på löv upp till 10 cm lång Amur syren liknar vanlig syren . Terryblommor med korta pediklar utstrålar en fantastisk honungsarom. Knopparnas färg är grönaktig grädde, blommorna är krämiga vita. Täta blomställningar med 2-4 paniklar riktade i sidled eller uppåt, når 20-25 cm i längd. Amur-arten börjar blomma 14 dagar senare än ungerska och 21 senare än den vanliga.

Högt dekorativt lövverk och doftande blommor med ovanliga, mycket framträdande ståndare, sen lång blomning, vacker höstdräkt - allt detta gjorde Amur syren till en av de mest efterfrågade växterna inom trädgårdsskötsel. Arten har en genomsnittlig skottbildande förmåga. Känns bra i stadsmiljö, motståndskraftig mot negativa yttre faktorer (damm, luftföroreningar).

Bild
Bild

Shaggy (hårig)

Området är Kina, det växer främst i Hubei och i nordvästra delen av landet i Shanxi. Högstammad tät lövbusk, som når en höjd av 4,5 m. I ettåriga former är färgen på unga grenar gulgrå. De är täckta med en känslig short down, som därefter faller av. På biennaler är grenarna gulbruna och har ingen kant.

Denna typ av lila kännetecknas av upprättstående, panikulära stora blomställningar upp till 30 cm långa, som bildas i grenarnas ändar . Borstens form är smal i form av en snygg pyramid eller vanlig cylindrisk. Färgen på doftande blommor är rosa med en lila nyans.

Blomningsperioden varar från juni till juli, fruktande från andra halvan av juli till augusti. Alla lurviga syrenar kännetecknas av utmärkt vinterhärdighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

På ett ställe kan en lila buske växa i mer än 25 år, så valet av sort bör vara balanserat och avsiktligt. De primära kriterierna för val av syrener är naturligtvis blommornas färg. I det internationella sorteregistret av släktet Syringa L., när de beskrivs, anges blommans form (enkel eller dubbel) och färgen som råder i färg, enligt vilken sorterna tilldelas en kod från I till VIII. Således grupperades alla sorter av syrener efter färg.

  • Vit . Färggruppen av vita syren anses vara den mest framgångsrika när det gäller enkel färgidentifiering, trots att det vita utbudet är rikt på olika nyanser.
  • Violett - violett färg. Gruppen av lila syrener innehåller växter med kalla, "bläckiga" färger av varierande intensitet.
  • Blåaktig . Syrener i sådana nyanser ser särskilt mjuka och rörande ut. Knopparnas färg är lila av olika mättnad, när den blommar börjar blå färg dominera i den.
  • Lila eller lila . En grupp syrener, vars färg sammanfaller med huvudfärgen hos representanterna för den vanliga syrenarten.
  • Typ Rosa . Det finns många färgvariationer i rosa, från känsliga pärlnyanser till intensiva rosa med blekande lila. Syrener från denna grupp, på grund av sina eleganta färger, lockar alltid uppmärksamhet.
  • Magenta (mauve) . Detta är en grupp mycket vackra, utsökta syrener med de mest "röda" färgerna bland sina släktingar.
  • Lila . Dessa är syrener, upptar en "mellanliggande" position mellan lila och magenta. Lila sorter, relativt sett, är "rödare" av den första och "blå" av den andra.
  • Svårt / övergångsrikt . Denna färggrupp innehåller uteslutningssorter som inte passar in i det allmänna schemat. Till exempel tvåfärgade syrener eller sorter som radikalt ändrar färg när knopparna blommar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men när du använder denna klassificering måste du komma ihåg att det inte är möjligt att ge en 100% korrekt beskrivning av lila färgen på grund av inkonsekvensen av denna funktion. Faktum är att även i en blomställning har blommorna färgskillnader: i knopparna är det mer mättat och ljust, och nyanserna på de nedre, tidigare öppnade blommorna är mycket blekare än i de andra.

Det finns andra kriterier för att välja en sort

  • Buskens höjd . Syrener är höga - mer än 5 m höga, medellånga - upp till 4 m och underdimensionerade - 1,5-2 m.
  • Bushform . De kan vara upprätt, spridande, kupolformade, äggformade, sfäriska kronor.
  • Blommans form - det finns många alternativ: en kopp, ett sugrör, ett fat, en ros, en asterisk.
  • Blommans diameter . Med en stor över 2,5 cm, med i genomsnitt 1-2 cm och små 0,5-1 cm.
  • Blomställningarnas form . Det händer pyramidalt, koniskt, ovalt, grenat, öppet, tätt, hängande, upprätt.
  • Blomningstid . Sorter kan vara tidig blommande, blomningstiden varar från slutet av april till maj, mitten av blomningen från andra halvan av maj till juni, sen blomning från slutet av maj till mitten av juni.
Bild
Bild
Bild
Bild

I regionerna i mittzonen i vårt land växer de flesta syrenarter bra, vilket förklaras av den höga frostbeständigheten hos denna växt.

Ryska trädgårdsmästare kan lugnt odla vanliga, hybrid-, amur-, ungerska syrener. De bästa sorterna som kommer att glädja dig med riklig blomning i Moskva -regionen och andra centrala regioner i den europeiska delen av Ryssland inkluderar alla dekorativa former uppfödda av mästaren av lila L. A. Kolesnikov.

Landningsregler

Vår och höst är lämpliga för att plantera sorterbuskar, stora växter (vuxna växter med en höjd av mer än 2 m), som ett undantag, kan planteras på vintern. Följ enkla regler för plantering eller transplantation av plantor eller lager av syrener vid olika tider på året hjälper henne att snabbt anpassa sig till nya levnadsförhållanden.

  • Höstplantering . Syren kan inte transplanteras i vegetativt tillstånd (blomningstid eller intensiv grön massväxt). Innan frosten börjar bör buskarna vila - fasen med försvagning av vital aktivitet - i ungefär en månad. Den mest gynnsamma tiden för plantering är från 20 juli till slutet av september. Före frost kommer de transplanterade buskarna bara att slå rot och växa aktivt under nästa säsong. I detta fall ger den unga tillväxten en bra tillväxt, och det är inte nödvändigt att ta hand om den ytterligare.
  • Vinter . Krupnomers gräver utan misslyckande med bevarandet av ett stort jordkoma. Det är problematiskt att göra detta utan specialutrustning, så det är mest rimligt att använda tjänsterna för professionell plantering av stora träd.
  • Vår . I detta fall måste planteringen vara i tid innan saftflödet börjar. Planteringsarbeten kan utföras så snart perioden med tidiga vårfrost slutar. Den största nackdelen med plantering / omplantering på våren är att växterna kommer att behöva lägga mycket mer energi och resurser än vid plantering på hösten. Plantor kommer att behöva lägga energi inte bara på att slå rot och utveckla ett fullvärdigt rotsystem, utan också på reproduktion och konstant lövväxt. Därför måste du vara förberedd på möjliga biverkningar - minimal tillväxt av buskar, deras låga överlevnad och degenerativ blomning.
Bild
Bild

Förberedelse av förplanteringsplatsen inkluderar följande typer av arbete:

  • avlägsnande av jordens översta lager;
  • rengöring av landningsområdet från stora stenar;
  • jordbehandling med en sur reaktion med kalk med en hastighet av ½ glas per växt, återkalkning utförs efter 7-10 år;
  • gödsla jorden, den är berikad med organiskt material och mineralkomplex-gödsel (kompost) i förhållandet 12-15 kg / m2, fosfor-50-70 / m2 och kalium 25-30 g / m2;
  • gräver jorden.

För att neutralisera det höga pH -värdet sprids dessutom träaska, som har en alkalisk reaktion, i stammarna.

Detta värdefulla naturliga fosfor-kaliumgödselmedel hjälper också till att omvandla organiskt kväve till dess mineraliska former: ammonium, nitrit och nitrat, som lätt absorberas av gröna organismer.

Bild
Bild

Urval och lagring av plantor

Tidigare var köp av syrener ett helt problem, och sannolikheten att förvärva exakt den sort du drömde om var nästan noll. Situationen har förändrats till det bättre med utvecklingen av onlinehandeln med träd- och buskplantor. Nu, för att bli ägare till din favorit lila sort, är det tillräckligt att studera barnkammarens erbjudanden på nätverket och lägga en beställning. Det viktigaste är att välja välkända plantskolor med ett rykte som garanterar äktheten av plantmaterialet - dess överensstämmelse med sorten och sortens kvaliteter, livskraft och överlevnad.

Planteringsbeståndet som säljs varierar mycket i storlek och ålder . Vanligtvis säljs den i behållare med olika kapacitet-upp till 1000 ml för ettåriga plantor, från 2000 ml och mer för tvååringar. Om så önskas och ekonomiskt möjligt är det fullt möjligt att förvärva en storhandlare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du köper syrener, kommer det att vara användbart att ta reda på vilka typer av planteringsmaterial sorter syrener finns och hur de skiljer sig från varandra.

  • Egen rotad . De erhålls genom gröna sticklingar, förökas genom rotning av sticklingar och halv-lignifierade skott. Fördelarna med sådana exemplar är ökad frostbeständighet, förmågan att snabbt återhämta sig från naturkatastrofer och enorm hållbarhet (över 150 år). Dessa är syrener med flerstammade låga buskar, som har höga dekorativa egenskaper. Frånvaron av understamens överväxt förenklar växtskötseln, i synnerhet befriar ägaren från flera beskärningar under säsongen. Trots allt, om detta inte görs, kommer buskarna att försvagas.
  • Vaccinerad (hybrid) . Fördelarna med ympade plantor är snabb tillväxt och blomning under det tredje levnadsåret. Nackdelar - närvaron av en krona på endast en stam, lågt motståndskraft mot extrema naturliga och klimatiska ogynnsamma faktorer, svårighet att vårda, kort livslängd. Dessa är syrener med enstammad buske, som blommar en och en halv vecka senare än sina egna rotade plantor. Som en stam används liguster, plantor och skott av vanlig syren, ungerska syren, bole (trädstam från rötter till krona).
Bild
Bild

Högkvalitativ lila planteringsmaterial ska vara hälsosamt, starkt och livskraftigt.

Det finns ett antal punkter att tänka på när man köper plantor

  • Utveckling av markenheter . Årliga träd når en höjd av 1 meter, tvååriga träd-1, 2-1, 5 m.
  • Utseendet på skotten och stjälken . Hos friska plantor ska skotten vara lätt böjbara, elastiska. Barken är slät, enhetlig i färgen och fri från synliga defekter. Frånvaron av torra tillväxtknoppar på stammen är viktig.
  • Rotsystemets tillstånd . En ung tillväxt bör ha ett välutvecklat och ganska grenat rotsystem med en rotlängd på minst 25 cm.
  • Vaccinationsplats . Det ska bara finnas ett rent, karakteristiskt ärr. Eventuella skador på detta område bör meddelas. Detta gäller särskilt syrener ympade på en stam. Ett dåligt tecken är en uppdragen bark.
Bild
Bild

Det är viktigt att inte bara välja rätt planteringsmaterial utan också att hålla det vilande innan man landar i öppen mark:

  • köpt plantmaterial bör inte föras in i värme för att inte provocera tillväxtstimulering;
  • plantor med ett slutet rotsystem är inslagna i ett fiberdukstäckande material och placeras i det svalaste rummet möjligt, helst en källare, en ouppvärmd källare, ett garage, en loggia;
  • jorden i behållaren måste hållas fuktig för att förhindra att jorden torkar ut.

Plantor med öppna rötter är begravda på en plats som är väl skyddad från vinden. För att göra detta gräver de ett hål, som är brant på ena sidan och platt på den andra. Fröplantorna placeras med sina rötter på den rena sidan, och stammarna läggs på en plan del i en vinkel på 45 °. Växter grävs in i markens yta, vattnas och fortsätter att kasta på marken tills en hög 15-20 cm hög bildas.

I områden med svåra vintrar är plantgropen dessutom skyddad med ett täckmaterial.

Bild
Bild

Avstigningstid och plats

Lila är en opretentiös kultur som växer, utvecklas och blommar utmärkt i olika klimatzoner med olika typer av jordar. När detta inte händer kan orsaken ligga i fel val av plats för plantering. Låt oss lista de optimala förutsättningarna för plantering.

  • Smidigt öppet område eller område med en svag sluttning och ett dräneringssystem av hög kvalitet . I regioner med kallt klimat väljs förhöjda områden, eftersom på vintern kan vilande syrenknoppar drabbas av att fuktig luft stagnerar i låglandet.
  • En plats som är pålitligt skyddad mot vindstötar och med bra naturligt ljus . Perfekt när solen skiner på busken på morgonen. Brist på solljus kan orsaka långsam tillväxt av buskarna och förlust av deras dekorativa effekt - tunnare lövverk, dra ut skott.
  • Neutral jordsyra pH 6,7 . Överskottet av syra i substratet neutraliseras genom kalkning.
  • Måttlig jordfuktighet . På låga, träskiga eller regelbundet översvämmade jordar under vårflöden växer den dåligt och utvecklas långsamt och reagerar negativt på vattensamling av jorden. Detta gäller särskilt vanliga syrener och dess sorter.
  • Djupet på den underjordiska akvifern är inte mindre än 1,5 m från markytan . I områden med en nära lokalisering av grundvatten placeras skiffer i planteringsgropen, vilket begränsar fördelningszonen för rhizomer med ett ytskikt av jord. I ett annat fall planteras buskar på fyllningskullar med ett cirkulärt dekorativt staket.
  • Fruktbar, strukturell jord med hög sorptionskapacitet och fuktkapacitet, mättad med humus . Det är optimalt när marken har en porös, lös, jordklumpig struktur. Syren är lämpliga för lätta leriga jordar, tjernozem fyllda med organiskt material och mineralkomplex.
  • Avstånd från andra träd . När den planteras bredvid täta spridande träd eller under dem, växer syren skröplig tunnstammad med en krona i "skalliga fläckar" och sällsynta blomställningar. Avståndet mellan syrener och höga grannar bör vara minst 3 meter. För gruppplantering placeras lila buskar också i steg om minst 3 m.
Bild
Bild

I centrala Rysslands regioner rekommenderas att plantera syrener i öppen mark under de sista veckorna av sommaren fram till tidig höst. Det blir svårt för en buske som transplanterats under höst-vårperioden att slå rot, vilket kommer att påverka tillväxten negativt. Men eftersom syrenen snabbt går i viloläge är det tillåtet att plantera den under andra halvan av juli.

Hur reproduceras?

Representanter för alla kulturella former av syren berövas förmågan att upprepa föräldradrag när de odlar med frön. Därför erhålls de med metoder för vegetativ förökning: genom ympning, gröna sticklingar eller skiktning.

Skikten

Denna metod anses vara den enklaste, men endast lämplig för självrotade syrener. Nya buskar erhålls med starka rötter, rotar väl, växer snabbt, och viktigast av allt, behåll alla kvaliteter. När syrenskotten dyker upp väljer de ut flera årliga skott, böjer dem till marken, klämmer fast dem och strör dem med jord.

De rotade skikten separeras från livmoderstammen och transplanteras till separata platser. Blomning av skiktväxter kan förväntas vid 3 års ålder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vaccination

På detta sätt kan alla typer av syren förökas. De är engagerade i ympning av buskar på våren, väljer någon metod för detta: spirande (knoppar-ögon), kopulering (sticklingar), för barken. Det bästa beståndet kommer att vara en planta av samma sort. För scion behövs en årlig buske, skuren innan knopparna sväller. Före ympning placeras transplantatet i kylskåp för förvaring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Denna metod låter dig få egna rotade buskar. Eftersom syrener är svåra att rota beror framgången på förökning av sticklingar på att flera villkor följs:

  • syren förökas av sommar (gröna) sticklingar från blommande eller bara bleka växter;
  • skott för sticklingar tas i mitten av kronan på en ung buske, högst 6 år gammal;
  • den mellersta delen av skotten skärs i sticklingar 15-20 cm långa, som ska ha 3 par knoppar och 2 internoder;
  • sticklingar rotar väl vid t 21-25 ° C och luftfuktighet 80-90%.
Bild
Bild
Bild
Bild

Procedur:

  • ta bort de nedre bladen med en sax;
  • skär sticklingarna med ett snett snitt så nära den nedre noden som möjligt;
  • skär av de kvarvarande bladen på sticklingarna till hälften;
  • avgår från den övre noden 1 cm, skär av topparna på skotten med ett rakt snitt;
  • placera sticklingarna i 15-16 timmar i en lösning som stimulerar rotbildning;
  • dränering hälls i planteringsbehållaren, ett lager av jordblandning - torv, grovkornig perlit i förhållandet 2: 1, flodsand - och substratet spills med en fungicid;
  • små hål är gjorda med en penna, och sticklingar är begravda i dem så att den nedre noden är täckt med jord;
  • plantor sprutas med en sprayflaska och täcks med polyeten.

Medan sticklingarna rotar är det viktigt att hålla en hög luftfuktighet under filmen, och inte glömma att spraya plantorna dagligen och ventilera då och då. Rötter uppträder efter 2-3 månader.

Växter transplanteras till öppen mark nästa vår eller höst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss stanna vid de viktigaste punkterna för att plantera syrener

  1. Förberedelse av planteringshål . Deras värde beror på jordtypen. Om jordarna är bördiga grävs hålen med en storlek på 0,5 x 0,5 x 0,5 m, och när de fattiga är 1 x 1 x 1 m fylls de upp till mitten med importerad bördig jord. När man planterar i en grupp är det viktigt att gräva hål på rätt avstånd, vilket beror på planeringsändamålet och sortens egenskaper.
  2. Befruktning . Omedelbart före transplantation av plantor i öppen mark är det nödvändigt att förbereda en näringsrik jordblandning: humus (kompost) i proportionerna 15-18 kg / m2; träaska - 250 g / m2; benmjöl - 1 kg / m2; dubbel superfosfat - 25-30 g / m2. På sur jord fördubblas appliceringshastigheten för superfosfat för att neutralisera jorden.
  3. Förberedelse av plantor . Före plantering undersöks plantorna för att identifiera skadade eller torkade rötter. De skärs ut och de som återstår förkortas till 30 cm. Årliga träd måste korta ner kronorna något genom att ta bort 2-3 knopppar.
  4. Landstigning . Plantan placeras i mitten av planteringsgropen, rötterna rätas ut och strös med näringsrik jordblandning. Komprimera stamcirkeln något och vattna marken. Efter att vattnet har absorberats helt skapas ett mulchskikt på 4-7 cm tjockt av torv, humus, ruttnade löv eller kompost. Dessutom förnyas och förnyas skyddskåpan regelbundet minst två gånger om året.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Lila är en kultur vars rykte är nästan oklanderligt. Det tål hård kyla och liv i städer, där det är dammigt och gasföroreningar ofta går ur skala. Denna växt är krävande för jorden och anpassar sig till belysningsregimen. Men allt detta betyder inte alls att du kan ta hand om syren slarvigt.

Den kommer bara att glädjas av riklig, långvarig och viktigast av allt stabil blomstring om omfattande åtgärder vidtas för att skapa, behålla och bevara förutsättningar för sitt normala liv.

Bild
Bild

Toppdressing

Syren kräver olika metoder för befruktning under perioden efter plantering i marken och när den optimala storleken uppnås. Topdressing är förbjudet tills plantorna är helt rotade och innan de övervintrar. Det vill säga, gödningsmedel appliceras på aktivt växande syrener under första halvan av växtsäsongen. Under det första året från plantering behöver de inte matas. Och även unga träd klarar sig utan dem.

Undantag är fall av odling i fattig mark .(lersandig jord), där växter kan sakna de vitala föreningar som krävs för ett helt liv. I en sådan situation matas de unga när unga skott bildas på buskarna och på sommaren, närmare juli. Under det andra levnadsåret introduceras organiskt material och kväveinnehållande fett till syrener under utfodring tidigt på våren.

Bild
Bild

En vuxen buske kräver en annan matning. Gödsel börjar appliceras vid 3-4 års ålder med en frekvens av 1 gång per säsong, vanligtvis med vårens början. Ett kvävehaltigt gödningsmedel (ammoniumnitrat eller urea) appliceras under syrenerna med en hastighet av 50 g per buske. När växterna går in i blomningsfasen stoppas matningen.

Blekta buskar befruktas med organiskt material med hjälp av kogödsel, träaska . En gång var 2-3 år matas närmare hösten med mineralkomplex. För detta ändamål används fosfor-kaliumgödselblandningar av 40-60 g / buske, eller kalium- och fosforhaltiga kompositioner används separat med en hastighet av 20-30 g per planta.

Alla syrener är lyhörda för införandet av organiskt material. Det rekommenderas att befrukta unga växter med humus från kogödsel, vuxna - med utspätt fågelspillning. Att kombinera organiskt gödningsmedel med mineralgödsel kräver en minskning av engångsapplikationen med cirka en och en halv gånger. Toppklädning görs på kvällstimmarna och när vädret är grumligt ute, efter bevattningshändelser och duschar.

Gödselblandningar är inbäddade i jorden eller appliceras i vattenlöslig form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Syrenens uthållighet gör att den klarar sig utan systematisk vattning. Regelbunden bevattning för denna växt är verkligen inte grundläggande, men detta bör inte missbrukas. Syren vattnas under hela perioden medan den blommar, och med vårens ankomst, när skotten börjar växa aktivt. Naturligtvis bör detta endast göras under förutsättning av otillräcklig fukt i jorden på ett naturligt sätt. Under sommarsäsongen, i slutet av blomningen, vattnas buskarna bara i värmen. Trots sitt goda torkmotstånd kräver syren skydd mot överhettning i sådant väder.

Bild
Bild

Bekämpa sjukdomar

Även om syren förtjänat betraktas som en otroligt hårdnande buske, är möjligheterna till dess immunförsvar inte obegränsade, och som alla växter är den sjuk. Sambo i samma område med förorenad vegetation och torra eller regniga årstider med otillräcklig vård för att kompensera för naturkatastrofer kan också orsaka hälsoproblem.

För att inte missa alarmerande signaler, diagnostisera sjukdomen i tid och snabbt påbörja behandlingen, är det viktigt att systematiskt genomföra en visuell inspektion av buskarna.

Tänk på vilka sjukdomar syren oftast drabbas av och hur man hanterar dem.

Bild
Bild

Viral

Buskarna kan infekteras med ringfläckviruset, vilket framgår av utseendet på bladen av ett karakteristiskt mönster av gröna ränder, krökta linjer eller ringar. Förtjockning, vridning, torkning av löv och bildning av gula fläckar på kronan är tecken på mosaikangrepp. I båda fallen, med omfattande skador på landningarna, måste de förstöras helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bakteriell

Visning av topparna på unga skott med deras efterföljande svartning indikerar att växten påverkas av nekrotisk nekros. Svärta av knopparna med ytterligare torkning och utseendet av bruna fläckar i hela kronan är bevis på ett framgångsrikt angrepp av parasitsvampar och infektion med senblåsa.

Planteringarna besprutas med en Bordeaux -blandning tre gånger med ett intervall på 2 veckor mellan procedurerna, eller smalt riktade fungicider används för behandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svamp

Ett hämmat tillstånd, vissnande löv, dö av skott som börjar från kronan är symptom på verticillär vissning. Alla drabbade växter kasseras genom bränning.

Lila behöver också skydd mot skadedjur, särskilt bladätande insekter och växtätande kvalster . Om åtgärder inte vidtas i tid, kan buskarna inte bara förlora sin dekorativa effekt på grund av blixtsnabb spridning av fytofager, utan i allmänhet bli skalliga. Kampen mot dem utförs med hjälp av giftiga insekticider med systemisk tarmverkan. Konventionella bioskyddsläkemedel med snävt målinriktade åtgärder kan inte hantera denna gissel, eftersom under en tid som ett problem löses kommer försvagade planteringar att locka till sig horder av nya skadedjur.

Bild
Bild

Beskärning

Det är inget svårt att ta hand om syrenbuskar förrän det gäller beskärning. Denna buske behöver regelbunden formning och rengöring för att den ska få en vacker form och främja stabil blomning. Beskärning börjar vid 3-4 års växtliv när skelettgrenar dyker upp. Det finns flera typer av denna procedur, och var och en av dem löser ett specifikt problem.

För att stimulera blomningen

Alla sorter av syrener behöver det, utan undantag. För riklig blomning under nästa säsong är det nödvändigt att skära av de bleka blomställningarna, eftersom bildandet av blomknoppar i dessa buskar bara är möjligt på gröna skott. Denna typ av beskärning bör utföras så snart blomningen slutar och inte överföras till höst eller vinter.

Resultatet av senhöstbeskärning är svag blomning, och vinterbeskärning är dess fullständiga frånvaro.

Bild
Bild

För föryngring

Krävs endast för vuxna syrener eller långlivade träd. Vid tidig föryngring är det inte nödvändigt att genomföra radikal föryngring, hoppa över blomningen. Föryngringsproceduren reduceras till det årliga avlägsnandet av förtjockningsskott som stör den normala tillväxten av busken. Huvuduppgiften är att få en frisk växt med starka skelettgrenar och ett framgångsrikt arrangemang av 6-10 skott.

Tiden för en sådan procedur är tidig vår, tills njurarna har vaknat . Ibland måste mycket gamla syren fortfarande föryngras radikalt genom att skära av alla skott och helt ta bort alla förtjockade grenar. Nästa år tar det syren att återhämta sig, så om det finns paniklar blir de små i storlek och i små mängder. Men med behörig årlig beskärning av blomställningar kommer det att bli mer och mer tills blomningen äntligen blir regelbunden och riklig.

Bild
Bild

För kronbildning

Alla syrener tillhör pittoreska landskapsbuskar, som bara i sällsynta fall behöver ges en viss kontur av kronan. Undantag är situationer då svaga, torra, skadade, deformerade och växande inre skott behöver rengöras från rotskott, så att ingenting i framtiden hindrar bildandet av starka skelettskott.

I andra fall kan kronformning utföras för olika ändamål

  • För att ge vanliga lila trädgårdar en tydlig geometri. Unga växter ges grenarnas tillväxtriktning, skär dem för att begränsa kronans tillväxt och ge den en tydlig silhuett.
  • För underhåll av häckar / tunnlar där täta buskar kräver topptrimning och regelbunden vår / höst lateral trimning för att forma dem.
  • För att skapa en standardform för syrener med ett centralt skelettskott, när de systematiskt måste ta bort sidogrenar, plus bilda kronan i form av ett moln genom att begränsa tillväxten av de övre skotten.
Bild
Bild

Hur förbereder man sig inför vintern?

På hösten har sommarboende många saker att göra på platsen - det här är skörd, sophämtning, plantering av rotfrukter, beskärning av fruktträd. Men bakom alla dessa problem får vi inte glömma att dekorativa planteringar också måste förberedas för den kalla årstiden.

Förberedelsen av syrener för övervintring inkluderar ett antal aktiviteter

  • Sanitär beskärning av överväxt . Det utförs efter slutet av bladfallet. Buskarna rengörs från all rotvegetation, skadade eller sjuka stjälkar, bli av med täta grenar. Avskurna grenar måste rengöras från befintliga lavar eller mossor, vilket skapar en gynnsam miljö för reproduktion av skadliga insekter.
  • Toppdressing . Gödsel appliceras i slutet av september eller början av oktober innan den första frosten. Runt buskarna, som inte når rotszonen med 10 cm, hälls ett lager ruttnat gödsel eller kompost för unga växter 10-12 kg per buske och för vuxna exemplar-25-30 kg.
  • Förebyggande behandling mot sjukdomar och skadedjur . Med frostens början grävs jorden upp för att frysa larverna av skadliga insekter och patogener. När lövfallet slutar sprutas hela den malda delen av busken med 3% Bordeaux -blandning eller 5% järnsulfat mot svampsjukdomar.
  • Uppvärmning av landningar . Vuxna syrenbuskar behöver inte riktigt skydd mot frost, med undantag för standardformer, som är ganska känsliga för kyla. Av denna anledning är deras stammar inslagna i säckväv eller fiberduk. Unga omogna plantor bör hjälpa till att övervintra genom att täcka stammarna med mulch (torrt lövverk, torv, humus, sågspån, halm) med minst 10 cm. Häckar från odlade ettåriga växter kan helt enkelt täckas med snöbrunn.
Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel på trädgårdsdesign

I bildvalet kan du se olika alternativ för att använda syrener i utformningen av trädgårds- och parklandskap.

Enstaka växter

Standardformerna av lila ser mycket imponerande ut mot bakgrunden av klassiska gräsmattor, och vuxna buskar som krönar en liten kulle ser inte mindre attraktiva ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skapande av trädgårdskompositioner

Det finns ingen likhet med syrenen på stammen. Eftersom blomningstiden för standardformer är begränsad till 3 veckor, för att bevara dekorativiteten i trädgårdskompositioner, bör olika typer av lågväxande buskar, dvärgträd och fleråriga blommor vara närvarande som koloristiska accenter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grupp dekorativ landning

Grupper av syrener används för att fylla tomma hörn eller områden i trädgården, dekorera bakgrunden av trädgårdsmöbler, kanthus, pergolor, fontäner och konstgjorda reservoarer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alley landning

För dekoration av gränder är buskformer av syrener och alternativ på stammen lika lämpliga. När uppgiften är att skapa en gränd med många arter, ger den ihållande wow -effekten ett nära grannskap av kontrasterande sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Häckar

Syren är oumbärliga för att skapa pittoreska fritt växande och gjutna häckar som löser en mängd olika uppgifter. Sådana element multiplicerar webbplatsens konstnärliga attraktionskraft många gånger, tjänar som ett element i zonindelning och vindskydd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som bakgrund

Även om syren har en kort blomning, kommer den intensiva gröna färgen på bladen alltid att fungera som en utmärkt bakgrund för annan vegetation. Dessa kan vara olika typer av lågväxande brokiga prydnadsbuskar och stora perenner (pioner, flox).

Rekommenderad: