Plastkantar För Beläggningsplattor: Vad är En Plastkant För Att Lägga Kakel? Installera En Trottoarkant För Spår

Innehållsförteckning:

Video: Plastkantar För Beläggningsplattor: Vad är En Plastkant För Att Lägga Kakel? Installera En Trottoarkant För Spår

Video: Plastkantar För Beläggningsplattor: Vad är En Plastkant För Att Lägga Kakel? Installera En Trottoarkant För Spår
Video: BADRUM 1 NYTT BADRUM 8 LÄGGA KLINKERGOLV 2024, Maj
Plastkantar För Beläggningsplattor: Vad är En Plastkant För Att Lägga Kakel? Installera En Trottoarkant För Spår
Plastkantar För Beläggningsplattor: Vad är En Plastkant För Att Lägga Kakel? Installera En Trottoarkant För Spår
Anonim

Trottoarkanter för beläggningsplattor gör det enkelt och snabbt att ge en asfalterad yta ett snyggt, attraktivt utseende. Plastkanten är praktisk, fuktbeständig och har ett attraktivt utseende. Det är värt att lära sig lite mer om vad det är, hur det skiljer sig från den konkreta analogen, hur kantstenarna för banorna är installerade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Plastkantar för stenläggningsplattor är ett utmärkt val för att dekorera en sommarstuga eller personlig tomt. De förvandlar helt utseendet på ett asfalterat område, lämpligt för stigar och mer komplexa läggningsalternativ, inklusive för att skapa rundade, lockiga områden.

Sådana kantstenar skyddar väl brickorna från kontakt med smuts, skräp, underlättar starkt planeringen av landskapet, ger det ett snyggare utseende.

Bild
Bild

Det finns ett antal uppenbara fördelar med polymerkantar

  • Estetik . Färdiga element produceras både släta och med en dekorativ beläggning, relief, imitation av stuckaturer. De ser attraktiva ut året om, och med olika arter kan du välja rätt alternativ för alla landskapsdesigner.
  • Motstånd mot yttre påverkan . Kraftigt regn, snö, frost, ljusa solstrålar har ingen signifikant destruktiv effekt på polymermaterialets yta. För tillverkning av gränser använder tillverkare plast med ökat motstånd mot UV -strålar, vilket förhindrar att det bleknar med tiden. Under mekanisk påverkan kommer inte chips och sprickor att visas på ytan.
  • Krävande vård . En sådan kant behöver inte uppdateras, som trä eller metall. Det räcker med att regelbundet tvätta bort dammet med vatten från en slang. När du flyttar en gångväg eller asfalterat område kan räcket återanvändas.
  • Skadesäkerhet . Polymer kantstenar saknar nackdelarna med sina betongmotstycken och trämotstycken. Splinter, trasiga knän kommer inte att vara ett problem, även om det finns barn eller mycket lekfulla husdjur i huset.
  • Mångsidighet . Plastgränsen gör inte platsen till ett sken av en officiell bostad - det är lämpligt varhelst det behövs. Du kan snyggt avgränsa parkeringen för gäster eller omge dem med deras favorit rabatt vid stigen, ordna området vid dammen eller separera gräsmattan från entrén till garaget.
  • Prisvärd kostnad . En trottoarkant är mycket billigare än något annat stängselalternativ för beläggningsstenar eller kaklade ytor.
  • Miljösäkerhet . För produktion av trottoarkanter används kemiskt resistenta polymerer som inte kan skada jorden. Även vid uppvärmning avger de inte farliga ämnen.
  • Varaktighet . Livslängden för kvalitetsprodukter beräknas i årtionden.
  • Enkel installation . Trottoarkanten längs gångvägen, runt uteplatsen eller poolen är enkel att installera själv, med bara de nödvändiga uppsättningarna verktyg.
  • Minsta vikt . Även mycket lös jord spänner inte under trottoarkantens vikt. Det gör också lagring och bärbarhet mycket enklare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots de uppenbara fördelarna har denna typ av gränser också nackdelar . Den första är ett stort antal produkter av låg kvalitet på marknaden. Dessutom gillar inte alla landskapsdesign med plast, vissa alternativ ser uppriktigt sagt billiga och primitiva ut.

Under betydande mekaniska belastningar kan polymerstrukturer helt enkelt spricka - betong har en högre bärighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

Plastkanten kan klassificeras efter dess funktion eller utseende. Det finns funktionella alternativ - nästan osynliga, producerade i form av ett tejp monterat längs kanten av en kaklad väg eller plattform. Dekorativa moduler är prefabricerade och snitt, de kan imitera andra material, ha en texturerad finish.

Bland de mest populära sorterna finns det flera intressanta alternativ.

Land

Gränsen är av tejptyp med en smal bas och en förtjockad rundad kant upptill. Lämplig för att dekorera innergården med små mosaikplattor.

Ser snyggt ut men inte alltför dekorativt.

Bild
Bild

GeoPlastBord

Sektionskant fäst vid markytan med speciella insatser. Det är flexibelt, tar lätt komplexa konturer, bekvämt för att lägga ut lockiga banor och plattformar.

Materialet är polypropen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Labyrint

Dess block produceras omedelbart med inredning i form av imitation av natursten, tegel. De monteras enkelt i en enda linje, har en voluminös struktur, är säkert fixerade med ankare och har tillräcklig höjd för att säkerställa avgränsningen av territoriet.

Bild
Bild

Band

En klassisk flexibel kantsten med liten tjocklek, som är bättre att demontera för vintern. Den är lämplig för inramning av rabatter, lyktstolpar, som ligger mitt i kaklade områden.

Tejpen tar lätt en böjd form, den kan ha en slät eller korrugerad yta.

Bild
Bild

Gammal sten

Sådana kantstenar har en strukturerad yta som imiterar grovt bearbetad kalksten. De passar bra med naturstenens beläggningsstenar eller kakel i retrostil, i harmoni med alpina rutschbanor och andra typer av landskapskompositioner som använder mineraler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgårdstavla

Volymetriska trottoarkanter som imiterar strukturen på en terrassbeläggning. De går bra med stigar i trädgården, de är lämpliga för att avgränsa det blinda området nära huset.

De tillverkas vanligtvis i form av brädor som mäter 150 × 3000 mm.

Bild
Bild

Tegel

Denna typ av prefabricerade staket av plast är tillverkad i form av sektioner som imiterar tegel i en vinkel, i form av tänder. Trottoarkanten är enkel att installera, men inte avsedd för betydande belastningar.

Bild
Bild

Detta är inte tillverkarnas enda fantasi. Till salu hittar du moduler med imitation av inredning i stil med romerska kolonner eller andra arkitektoniska element, med medaljonger, rosetter och blommiga ornament.

Installationsregler

Installation av en plastkant är inte för svårt, det tar minst tid. Ingen förberedelse av grävningen krävs för att installera staketet.

De flesta alternativen förankras enkelt i marken med hjälp av speciella pinnar eller ankare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spårdjupet för bandelement är inte mer än 8 cm, bredden beror på parametrarna för en viss produkt. Basen placeras i den förberedda gropen, sedan kan den strös med jord. Den prefabricerade gränsen bildas sektion för sektion, för det är tillräckligt att lämna 2-3 cm vid kanterna på kaklet, längs hela omkretsen när du förbereder platsen.

När du väljer är det värt att föredra alternativ med ankaranslutning - de har ytterligare förstyvningar. Du kan fylla kantstenen på marknivå med sand eller en blandning av det med spillror.

På stenig mark är det bättre att ersätta standardankare med metallförstärkningsstänger . På för mjukt och löst underlag rekommenderas att öka antalet fästpunkter. I detta fall fastnar ankarna i en vinkel så att deras ände går under kakelskiktet. Detta kommer att stärka strukturen.

Rekommenderad: