Trottoarstorlekar: Trottoarkant Höjd över Asfalten Enligt GOST, Standard Kantstenbredd, Trottoarkant 30 Cm Och Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Trottoarstorlekar: Trottoarkant Höjd över Asfalten Enligt GOST, Standard Kantstenbredd, Trottoarkant 30 Cm Och Andra Alternativ

Video: Trottoarstorlekar: Trottoarkant Höjd över Asfalten Enligt GOST, Standard Kantstenbredd, Trottoarkant 30 Cm Och Andra Alternativ
Video: Hur man sätter kantsten - Stenbolaget 2024, April
Trottoarstorlekar: Trottoarkant Höjd över Asfalten Enligt GOST, Standard Kantstenbredd, Trottoarkant 30 Cm Och Andra Alternativ
Trottoarstorlekar: Trottoarkant Höjd över Asfalten Enligt GOST, Standard Kantstenbredd, Trottoarkant 30 Cm Och Andra Alternativ
Anonim

Sidstenens huvudfunktion är att visuellt och fysiskt begränsa vägbanans område, trottoarer, gräsmattor, rabatter, träd. Den, som en strukturell del av vägen, förhindrar flödet av dagvatten till områden för rörelse av människor och fordon . Avloppsmottagare installeras längs den. Ett sådant system gör det svårt att förskjuta jorden och förhindrar mekaniska skador, liksom sprickor i trottoaren.

I Ryssland gjordes golv längs hus och gårdar historiskt av stockar . Mode för kullerstensbeläggningar kom från europeiska länder, där mindre hållbart trä var mycket dyrare. I de slaviska städerna på 1700 -talet var kostnaden för beläggningsstenar oöverkomliga och bräckliga tegelstenar användes för att rama in gatorna i länstäderna, som först utmärkte sig för deras monotoni och snygghet och sedan behövde bytas ut. Traditionen har bevarats på bakgårdstomterna i privata byggnader och sommarstugor.

Man tror att teglet ska begravas i hälften med en smal ände nedåt, så det kommer att hålla längre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Standardstorlekar

Så den moderna kantstenen tillverkas industriellt, den är enkel att installera och byta ut. Statliga standarder tar hänsyn till behovet av att matcha reliefens form, nämligen:

  • med en bricka - BL;
  • breddad - BU;
  • hetero;
  • med ett brott i breddning - BUP;
  • meniga - BR.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den bredaste delen av strukturen - yttersulan definierar märket, bokstaven - typ av konfiguration. Parametrarna väljs enligt det godkända projektet inom följande generaliserade data.

Utnämning mått (från-till) anges i cm.
produktens längd bredd är höjden ska vara
för motorvägar 100-300 8-30 20-60
för trottoarer för fotgängare 40-100 4-18

Vid vägbyggande används en kantsten av armerad betong 300x18x30 cm i stor utsträckning. Tekniskt sett tillhandahålls den färdiga produktens inre struktur av en speciell maskin som kombinerar samtidig vibration och pressning. Sådan utrustning har tagit processen till en ny nivå när det gäller sortimentets kvantitet och kvalitet.

För bokstavligen 30 år sedan fylldes lösningen i formar, torkades på ett naturligt sätt, och eftersom företagets territorium och antalet formverk inte är oändligt var gjutningsomfånget litet, vilket skiljer sig från de prover som presenteras för närvarande tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anpassade mått

Dimensionerna på en icke-standard kantsten används för att hålla dekorativa kaklade beläggningar av gränder och rekreationsområden. De installeras i en förgrävd dike på en blandning av sand och cement, under vilket det finns ett lager av krossad sten med fina fraktioner, varefter de fixeras på båda sidor med en lösning. Monteras änd-till-ände på raka sektioner, på böjda sektioner, ändarna trimmas. Överdimensionerade inkluderar:

  • små ljuselement med fasning, dekorativt mönster, färg som matchar brickan;
  • det finns granittyper som motsvarar det naturliga färgschemat, som en speciell inredning kombineras de med dekorationen av socklarna på husfasaderna;
  • ibland är inramning gjord av stormdräneringsbrickor;
  • naturlig sandsten, skiffer, jämnt skuren, polerad i kanterna i slumpmässig ordning ser bra ut;
  • det finns säkra former av smulgummi för lekplatser och idrottsplatser.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

mått (från-till) i cm.
längd bredd höjd
gjutna för trädgård och gränder 50-39 8-3, 5 20-19
granit 70-200 8-20 15-60

Basalt, granit, till och med sandsten har en mycket attraktiv konsistens och ett ganska högt pris, vilket inkluderar extraktion, bearbetning, lagring, leverans. Baserat på detta anses gula, gråa, bruna färgade ramar vara populära. Nyanserna påverkas av sandens färg. Trottoarkanten måste kombineras med bakgrunden till spåret eller platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

För uppläggning av vägar inom kvartalet används endast det material som tillhandahålls av projektet. Följaktligen är ett oberoende val av strukturella element endast möjligt för privat hembygdsbyggnad. Standarden för höjningen av sidstenen ovanför asfalten i enlighet med GOST är 15 cm, vid övergångar upp till 4 cm, men med en kaklad yta passar den på samma nivå med ytan eller överstiger 1-2 cm. Urvalskriteriet är priset, som direkt beror på kvaliteten, som påverkas av ingrediensernas sammansättning:

  • betongkvaliteten måste kombinera styrka, inertitet mot fukt, frost;
  • armerad betong är resistent mot stötar, påfrestningar, vibrationer;
  • stabilitet tillhandahålls av basaltsmula, som har en betydande vikt;
  • lätta versioner är gjorda av skumbetong med slaggfyllmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Moderna material gör det möjligt att välja prover för specifika ändamål med den bredaste kostnadspolicyn. Ett lågt pris indikerar en felaktig överensstämmelse mellan bearbetning och produktion . När du köper bör du fokusera på certifikaten för de köpta varorna, som anger märken av cement, typer av fyllmedel, typer av beslag. Det kan tilläggas att det arbete som utförs utan att ta hänsyn till regleringsdokumenten kommer att leda till erosion, förstörelse av landskapsdesign. Till exempel kan en produkt absorbera vatten upp till 5-6% av sin vikt. Klimatiska driftförhållanden är också viktiga.

Standard frostbeständighet ger upp till 250 säsongsfall i frysning, upptining och fullständig torkningstemperatur - ungefär 30-35 år . Det visar sig att förhållandena i mittzonen är sämre än i de norra regionerna, där det finns färre sådana överspänningar. Ett exempel på tillförlitlighet är delarna av Romarriket, som har överlevt i vissa länder än idag. Halvmeter, handhuggen, tätt anpassade till varandra, granit- eller tuffblock förvånar över omfattningen av det utförda arbetet. Det praktiska värdet är obestridligt, eftersom regnen som urholkat murverket genom århundradena inte orsakade dödlig skada som ledde till förstörelsen av romarnas transportsystem.

Korrekt utvalda, beräknade, installerade motorvägsstängsel kommer att bevara urbana, personliga egendomar, och i nationell skala, vägarna för transport av gods.

Rekommenderad: