Barberry Thunberg (69 Bilder): Beskrivning. Hur Förökar Man En Prydnadsbuske? Berberis Thunbergii I Landskapsdesign, Plantering Och Vård

Innehållsförteckning:

Video: Barberry Thunberg (69 Bilder): Beskrivning. Hur Förökar Man En Prydnadsbuske? Berberis Thunbergii I Landskapsdesign, Plantering Och Vård

Video: Barberry Thunberg (69 Bilder): Beskrivning. Hur Förökar Man En Prydnadsbuske? Berberis Thunbergii I Landskapsdesign, Plantering Och Vård
Video: ⟹ bar bär en väldigt tornig växt som är väldigt svår att ta bort här är varför! 2024, Maj
Barberry Thunberg (69 Bilder): Beskrivning. Hur Förökar Man En Prydnadsbuske? Berberis Thunbergii I Landskapsdesign, Plantering Och Vård
Barberry Thunberg (69 Bilder): Beskrivning. Hur Förökar Man En Prydnadsbuske? Berberis Thunbergii I Landskapsdesign, Plantering Och Vård
Anonim

Idag har trädgårdsmästare ett stort urval av olika prydnadsväxter som kan användas för att dekorera trädgården. Bland den tillgängliga sorten är det värt att lyfta fram Thunberg barberry. Denna kultur är anmärkningsvärd för förekomsten av ett stort antal sorter, liksom opretentiöshet när det gäller jordbruksteknik.

Bild
Bild

Särdrag

Det är denna typ av berberis som oftast odlas i trädgårdar som en prydnadskultur. Japan anses vara födelseplatsen för berberis Thunberg . Växten är en lövfällande buske, av vilka vissa sorter i sin naturliga miljö kan bli upp till 2,5 meter långa. Men när de odlas i rabatter kan du oftast hitta berberis med en höjd av bara 100 centimeter. Kulturen utvecklar ribbade grenar i form av bågar, målade i orange eller röda nyanser . I utvecklingsprocessen ändrar skotten sin färg till brun eller mörkbrun.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Barberry i det öppna fältet bildar en buske med en krona som liknar en sfär, kulturens lövverk är ganska tätt. Den gröna massan är helkantad, den kan ha en rombo eller oval form; det finns också växter med rundade eller ovala blad som har en något spetsig ände . Den gröna massan av berberis bildas på kronblad som är några centimeter långa. Färgen på bladen på utsidan kommer att vara ljusgrön, medan den nedre delen vanligtvis är blåaktig. Med höstens ankomst ändrar bladen oftast sin färg till gul eller ljusröd. Buskens knoppar har en röd nyans, utvecklas i form av ett ägg, vanligtvis inte mer än 5 mm i längd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Barberry skott innehåller mycket tunna, men ganska starka taggar, som regel når deras längd 1 centimeter. Thunberg berberis blommar med klockformade knoppar med en röd eller gul färg. Kulturen kan innehålla enstaka blommor eller blomställningar med 2-5 knoppar, samlade i klasar eller penslar med en diameter på högst 1 centimeter.

Blommande fas av prydnadsträd faller på våren - som regel förvandlas busken mot slutet av maj. Berberisfrukter är korallröda frukter, deras längd överstiger sällan 1 centimeter, mognad sker i september-oktober. Bären är långsträckta och röda, vilket ökar attraktiviteten hos en sådan gröda som växer i trädgården. Thunberg berberis är en härdig växt som också är känd för sin immunitet mot sjukdomar som rost och mjöldagg. Bland de anmärkningsvärda egenskaperna hos denna växt finns sådana egenskaper.

  • Busken tål beskärning bra, så att de tillgängliga sorterna kan odlas även i små områden på det öppna fältet. Det kommer att räcka för att begränsa tillväxten av unga skott i tid, vilket ger kulturen den form och storlek som krävs.
  • På grund av skottens struktur kan Thunberg -berberis användas i trädgården som en häck. Sådana kulturer, planterade i närheten, kan fungera som en utmärkt barriär, inte bara för utomstående att se, utan också för att djur eller människor kommer in i territoriet på fel platser.
  • Växten sticker ut för sin höga attraktivitet på hösten. Under denna period ger kombinationen av lövverk och fruktfärg kulturen ett färgstarkt och anmärkningsvärt utseende. Dessutom, även efter lövfallet, lyser röda bär på grödan länge och dekorerar den.
  • De flesta sorterna utmärks av sin opretentiöshet när det gäller jordbruksteknik, särskilt när det gäller att välja jordtyp för rotning.
  • Växten, oavsett buskens storlek, kan odlas i öppna soliga områden, samt planteras i halvskugga, där berberis inte kommer att förlora sin attraktivitet.
  • Dessutom tolererar kulturen ihållande luftföroreningar. Det är därför en sådan häck kan planteras längs vägen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sortiment

Idag odlas många sorter av Thunberg berberis av trädgårdsmästare. Bland de sorter som är mer efterfrågade bör flera sorter noteras.

Bild
Bild

Aurea

Busk med vanlig form, når en höjd av 70-80 centimeter. Denna kultur sticker ut för sin långsamma utvecklingshastighet, vilket för vissa trädgårdskompositioner kommer att vara ett stort plus. Berberis thunbergii Aurea sticker ut för sin goda överlevnad och kompatibilitet med andra trädgårdsgrödor, vilket gör att du kan skapa vackra flerfärgade kompositioner i trädgården . Den gröna massan av sorten har en diamantform, har den karakteristiska förmågan att ändra sin färg från gyllene på våren till orange med höstens ankomst. I områden där skuggan råder kommer barbären att ha en grön färg på bladen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Erecta

En pelarbuske som kan bli upp till 1 meter hög. Skott utvecklas horisontellt, men sidogrenar kan växa i en liten vinkel . Sorten är känd för den ljusgröna färgen på bladen, motståndskraften mot negativa temperaturer och förmågan att utvecklas när den planteras i en mixborder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grön matta

En kuddformad sort av berberis, där skott utvecklas i olika riktningar. I höjd når kulturen 50-60 centimeter, medan buskens bredd kan växa upp till en meter. Färgen på den gröna massan av berberis kommer att vara ljusgrön, kronan har en sfärisk form . I slutet av sommarmånaderna ändrar berberis färgen på sina blad till rött. Enligt beskrivningen av busken sticker den ut för sin opretentiöshet när det gäller vård, den rekommenderas för att växa i mittfältet. Toppen av dess dekorativa attraktivitet uppnås i gruppplanteringar med barr- eller lövträd, i rabatter som ligger på kullar eller sluttningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

gyllene ring

En berberis med lila blad som har en guldkant runt kanten. Kulturen tolererar frost bra, används oftast i kantkompositioner, liksom som en häck.

Bild
Bild
Bild
Bild

Röd raket

Sort med lila blad. Buskens krona har en kolonnform. Normalt är höjden på en vuxen växt inom en meter. Skott utvecklas strikt i horisontellt läge, innehåller mindre sidogrenar . Sorten kan användas i enstaka eller gruppplanteringar. När det gäller motståndskraft mot negativa temperaturer utmärks denna kultur av medelindikatorer, därför är den lämplig för odling i milda klimat med varma vintrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bagatell

En buske med en sfärisk krona, som har en brunröd färg av grön massa. Växten är liten. Som regel når höjden på en vuxen buske 40-50 centimeter. Under året ökar den med bara ett par centimeter. På våren och sommaren kommer barberryens löv att vara mörka med en rosa nyans; inuti busken har grönt lövverk, som förblir oförändrat i färg även med höstens ankomst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beundran

Den mest populära sorten av berberis, som sticker ut för sin skönhet. Växtens krona har en sfärisk form, höjden når 30-40 centimeter . Busken växer snabbt - inom ett år kan berberis öka i höjd med 3-4 centimeter, medan plantans bredd kommer att bli 2 gånger större. Sorten tillhör de ljusälskande sorterna av berberis, den är kravlös på jordtypen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Maria

När du planterar denna berberis är det värt att överväga att busken växer sina skott ganska långsamt. Grenarna utvecklas horisontellt, som regel är höjden på en vuxen buske 150 centimeter. Kronan blir kolumnerad och tät, unga skott brukar målas rosa och orange . Samtidigt har den gröna massan en gul nyans med en rosa kant längs kanten, på hösten blir busken ljusorange. Blomningen sker i maj, medan frukterna mognar först i oktober. För kultur är det värt att välja soliga områden i trädgården, berberis återhämtar sig snabbt efter skärning och kan fungera som en toppkultur. Sorten är frostbeständig, kan användas för att skapa kantkompositioner och klippträdgårdar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom ovanstående sorter av Thunberg berberis odlar trädgårdsmästare sorter:

Kobold

Bild
Bild

Kelleriis

Bild
Bild

Rosa drottning

Bild
Bild

Concorde

Bild
Bild

Korall

Bild
Bild

Röd kompakt

Bild
Bild
Bild
Bild

Orange raket

Bild
Bild

Bonanza Gold och andra

Bild
Bild

Avstigningsregler

För att framgångsrikt kunna rota en kultur i trädgården bör ett antal viktiga nyanser beaktas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av sittplats

Trots det faktum att Thunberg -berberis kan utvecklas i trädgårdens halvskugga, om möjligt bör en plats för plantering av en växt väljas med god tillgång till solig färg, med ett minimum av höga växter i närheten, vilket kommer att skapa skugga. Det är bristen på ljus som kan påverka kulturens dekorativitet och dess skugga negativt. För sorter med grönt löv kan rabatter övervägas i halvskugga, barber med lila eller apelsinblad kräver solljus.

Bild
Bild

Det är också värt att välja en plats skyddad mot drag och kalla vindar . Marken för kulturen ska vara lätt och lös, med bra luftning. Det är också värt att notera behovet av djup dränering. Röta en växt i sumpig jord bör överges. Vid plantering i tung jord är det värt att i förväg förbereda ett planthål för berberis från ett substrat baserat på torvmark, sand och humus.

Bild
Bild

Optimal timing

Röta i marken rekommenderas under våren. Det är värt att välja månader när knopparna ännu inte svullnat eller plantera berberis på hösten . När det gäller tidpunkten för plantering av plantor med ett slutet rotsystem finns det inga strikta restriktioner för Thunberg -berberis i detta avseende, med undantag för sommarmånaderna.

Bild
Bild

Instruktioner

Algoritm för plantering av berberis som följer.

  • Trädgårdsmästarens första uppgift blir att förbereda en grop som är lämplig i diameter. Det optimala håldjupet blir 50-60 centimeter.
  • Avståndet mellan grödor för gruppplantering bör vara minst 1,5-2 meter. Men när du planterar en växt för att skapa en häck, bör grödor planteras med två buskar per meter av trädgården. För dvärgvarianter bör steget mellan plantor vara 40-50 centimeter.
  • Efter att ha förberett hålet och valt rätt avstånd mellan växterna är det nödvändigt att lägga ett lager flodsand på botten. En lämplig skikttjocklek är 10 centimeter. Vidare är en planta belägen på sanden i mitten av gropen. Vid plantering är det nödvändigt att se till att alla rötter är raka, utan veck.
  • Ovanpå berberisen måste du strö över ett lager jord, tampa jorden. Vattna sedan växten.
  • Så snart vätskan absorberas, rekommenderas att mulch jorden. För dessa ändamål används torv eller humus.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

För att kulturen framgångsrikt ska kunna börja i det öppna fältet bör jordbruksteknologins grundläggande nyanser observeras.

Bild
Bild

Vattning

Busken behöver inte ofta vattnas. Trädgårdsmästare noterar också att växten förblir livskraftig även under sommarmånaderna under en torkperiod. I allmänhet kommer naturlig nederbörd i form av regn att vara tillräcklig för berberis . För att hjälpa jorden att behålla fukt rekommenderas det att göra hål nära stammen runt buskarna, och om vattning är nödvändig, inför fukt under roten, undvik att fukta den gröna massan.

Bild
Bild

Toppdressing

Växten reagerar bra på införandet av ytterligare gödningsmedel. Bland den tillgängliga listan över ämnen som kan användas som toppdressing rekommenderas det att stanna kvar på organiska föreningar, till exempel använda kompost eller humus. Gödsel introduceras vanligtvis på våren . Du kan kombinera dessa aktiviteter med att gräva jorden. På hösten bör du begränsa dig till ett lager torvmjölk, lagt i stamcirkeln.

Bild
Bild

Beskärning

Kultur behöver inte formas. Det kommer att vara nödvändigt att skära berberis bara när trädgårdsmästaren står inför uppgiften att förkorta skott som är för långa, vilket kränker kronans dekorativa attraktivitet. men det kommer att bli nödvändigt att bilda busken genom beskärning under det årliga sanitetsarbetet på våren . Under denna period är det nödvändigt att skära av grenarna på växten som inte överlevde frosten, med uppenbara spår av skador av negativa temperaturer och skott som har torkat.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Få en ny kultur på flera sätt:

  • frön;
  • sticklingar;
  • skiktning;
  • underväxt;
  • dela busken.
Bild
Bild

Det första alternativet blir det längsta, det gör det möjligt att få inte bara nya grödor av samma sort, utan också hybridalternativ. men det insamlade plantmaterialet från berberiset kännetecknas av en extremt låg grobarhet, som regel bara en tredjedel av fröna gror . För att föröka en buske med den här metoden är det nödvändigt att först utföra scarifieringsprocessen, varefter fröna sås i öppen mark före vintern och fördjupa dem med 3-5 centimeter. Detta hjälper materialet att härda naturligt. Som regel kommer de mest resistenta fröna att gro på våren. Efter 2-3 år kan de mogna plantorna redan transplanteras till en permanent plats.

Bild
Bild

Klippning är ett annat alternativ för att få en ny kultur. För dessa ändamål väljs träiga sticklingar med en längd av cirka 10-15 centimeter från busken. Du kan också använda unga skott, som kommer att ha minst 2-3 internoder. Skärningen av materialet utförs på våren i en vinkel på 45 grader.

Därefter förvaras det insamlade materialet i en tillväxtstimulator, varefter det rotas i en behållare och täcks med en film. Skiktningsmetoden rekommenderas för våravel . För att få en ny kultur på detta sätt måste du välja de lågväxande skotten av berberis, gräva in dem. Vattning bör göras regelbundet under sommaren. På hösten, när rötterna dyker upp på dem, kan skikten separeras från moderbusken. När du delar barbären kan den resulterande delen omedelbart rotas på den valda platsen. För att få en färdig planta måste du gräva ut en berberisbuske och sedan dela den i friska delar med ett rotsystem. Delningen utförs på våren, före blomningsfasen eller på hösten, före lövfall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Bland de skadedjur som utgör en fara för Thunberg -berberis är det värt att notera bladlöss och blommor. För att bekämpa dem rekommenderas trädgårdsmästaren att använda butiksformuleringar, till exempel "Chlorofos" eller "Decis". Alternativa metoder kan också användas för att bekämpa bladlöss. Detta kan spraya med tvålvatten eller tobaksbuljong. Med ett stort antal skadedjur på grödan utförs kampen mot dem med acaricider - "Aktara", "Aktellik", etc. Barberry är också mottaglig för vissa farliga sjukdomar. Bland de vanligaste sticker ut följande:

  • mjöldagg;
  • spotting;
  • rost.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tecken som visar utvecklingen av den första sjukdomen, att döma av dess namn, kommer att vara en vit blomning på den gröna massan. Behandling för en sådan sjukdom utförs genom att spraya busken med en lösning baserad på kolloidalt svavel eller en svavelkalkkomposition . Berörda skott inuti växten måste tas bort och kasseras. Den gröna massans fläckar manifesteras av att bärbäret vissnar. Bladen börjar torka och falla av. Behandlingen utförs med en kopparoxidbehandlingskomposition.

Bild
Bild
Bild
Bild

De flesta sjukdomarna kan övervinnas genom att behandla växten med fungicider. Det rekommenderas också att ta bort de drabbade delarna av växten i tid.

Använd i landskapsdesign

Varianter av att använda busken för att dekorera ett privat eller offentligt område kommer att bero på sorterna och sorterna av Thunberg barberry.

Höga växter som kan förlängas med 1 meter eller mer kan planteras sida vid sida för att bilda en tät och vacker häck. Sådana grödor är också lämpliga för att dekorera gränserna för rabatter

Bild
Bild

Medelstora buskar används vanligtvis för att skapa blomsterarrangemang tillsammans med andra trädgårdsodlingar. Thunberg berberis kombineras med små prydnadsbuskar, blommande eller vintergröna perenner

Rekommenderad: