Kantstenar För Gatstenar (12 Foton): Plast Och Andra Alternativ, Dimensioner, Hur Man Installerar På Gården I Ett Privat Hus, Avstånd Vid Läggning

Innehållsförteckning:

Video: Kantstenar För Gatstenar (12 Foton): Plast Och Andra Alternativ, Dimensioner, Hur Man Installerar På Gården I Ett Privat Hus, Avstånd Vid Läggning

Video: Kantstenar För Gatstenar (12 Foton): Plast Och Andra Alternativ, Dimensioner, Hur Man Installerar På Gården I Ett Privat Hus, Avstånd Vid Läggning
Video: STENSÄTTAREN 2 TEKNIK 6 EN CIRKEL AV SMÅGATSTEN 2024, April
Kantstenar För Gatstenar (12 Foton): Plast Och Andra Alternativ, Dimensioner, Hur Man Installerar På Gården I Ett Privat Hus, Avstånd Vid Läggning
Kantstenar För Gatstenar (12 Foton): Plast Och Andra Alternativ, Dimensioner, Hur Man Installerar På Gården I Ett Privat Hus, Avstånd Vid Läggning
Anonim

Många husägare har svårt att installera en trottoarkant och anlita specialister för att utföra detta arbete, betala stora summor pengar. Faktum är att du kan hantera installationen själv. I artikeln kommer vi att berätta i detalj hur man korrekt installerar trottoarkanterna för gatstenarna.

Bild
Bild

Särdrag

Trottoarkanten ger inte bara ett komplett utseende till trottoaren, utan skyddar också beläggningen från deformation. Detta är särskilt viktigt för klinkerplattor. Stenstenen, eller kantstenen, som det ofta kallas, fungerar som ett dekorativt element i designen.

Bild
Bild

I alla fall, som erfarna mästare rekommenderar, ignorera inte dess styling. Det är särskilt relevant när det gäller begränsningszoner eller markering av smala trädgårdsvägar.

Trottoarkanten kommer att skydda plattor eller beläggningsstenar från yttre påverkan, bevara beläggningens integritet och förlänga dess livslängd.

Bild
Bild

Skillnaderna mellan trottoarkanterna är i tillverkningsmaterialet . På den moderna marknaden finns kantelement gjorda av sten, plast, det finns polymerkantar och klinkerkantar. Låt oss stanna kvar på produktsorterna.

Bild
Bild

Olika sorter

Idag kan du hitta gränser av alla former, konfigurationer och olika färger. Dessa element är gjorda av olika material. Det enklaste och vanligaste är en betongkant. Den är gjord av betong av högsta kvalitet, den är mycket hållbar, driftsäker . När du ligger på gården till ett privat hus kan det döljas.

Bild
Bild

En plastkant är ett modernt element för att täcka dekoration . Trottoarer av sådant material blir bara populärare, de är prisvärda, men de har ett antal nackdelar: plast bleknar i solen och har låg hållfasthet.

Bild
Bild

Stenelement, i motsats till plast, tvärtom, är hållbara, men dyra i kostnad . Det finns kantstenar som skärs av natursten, och det finns konstgjorda. Men med bra arbete är det praktiskt taget omöjligt att skilja vilken produkt som är tillverkad av en naturlig bas och vilken som är gjord av stenflis blandad med betong.

Bild
Bild

Klinkerkanten är tillverkad enligt tekniken för tillverkning av klinkerstenar, så denna kantsten kan inte förväxlas med någonting . Den har en speciell färg, form och storlek. Och kantstenar, liksom bältros, är gjorda av en blandning av polymer och sand. Både kakel och kantning av en sådan plan anses vara de billigaste alternativen, men materialet är inte särskilt hållbart. Den har en nackdel: den expanderar vid uppvärmning. Det finns också sudd kantstenar, de är gjorda av smulor från bildäck.

De tål värme, kyla och fukt väl, men de är brandfarliga element.

Bild
Bild

Hur installeras korrekt?

Mycket ofta är trottoarkanten av betong. En duk samlas in från så många produkter som krävs för att designa den önskade delen av gatstenen. Tänk på hur du lägger en sådan gräns med dina egna händer och vilket avstånd du ska hålla mellan elementen när du lägger.

  • Gräv en dike så djupt som möjligt beroende på trottoarkantens storlek. Och du måste också överväga hur mycket det ska sticka ut över marken. Bredden på diket är 1 cm större än elementet på varje sida för hällning.
  • Häll en lösning av en sand-cementblandning (1 del cement och 3 delar sand) i gropen.
  • Sträck repet för jämn läggning och lägg en betongstång på nivån på den fortfarande okurerade murbruk och kör in den med en gummihammare.
  • Häll lösningen på sidorna för att säkra elementet.
  • Därefter staplas resten av delarna från ände till ände.
Bild
Bild

Vanligtvis, den övre nivån på trottoarkanten är inställd på nivån av beläggningsstenar eller kakel . Men när det finns en möjlighet att jorden kan komma upp på ytan, till exempel under regn, är det bättre att göra trottoarkanten högre än banan. I alla fall är det lämpligt att placera kantstenen över beläggningen minst 1-2 cm. Trottoarkanten för gatstenar är inställd enligt de exakta måtten och strikt observera avståndet mellan elementen. Endast ett litet mellanrum på 2 till 4 mm är tillåtet.

Bild
Bild

Murbruk är gjort ganska tjockt så att det inte sprider sig under installationen. På de platser där kantstenen redan har lagts kan du noggrant fylla jorden - man tror att betongen mognar snabbare på detta sätt. Lösningen hårdnar helt inom 2-3 veckor, så det är oönskat att använda banan fram till denna tid.

Om det blir nödvändigt att skära kantstenen kan detta endast göras med ett diamanthjul som sätts in i kvarnen . När trottoarkanten är helt förstärkt kan du börja lägga gatstenarna. Utanför kan jorden tampas ner och redan jämnas ut helt efter att allt kakelinstallationsarbete har slutförts.

Bild
Bild

Om du måste lägga en trottoarkant på ett område där grundvattnet kommer nära marknivån, ge en extra "kudde" när du lägger i form av ett lager av krossad sten 10 cm hög . Det måste läggas under kantstenen längst ner.

Rekommenderad: