Vattnet I Poolen Blir Grönt: Vad Ska Man Göra? Hur Tvättar Man Poolen För Att Städa Upp Den För Vintern? Hur Rengör Man Hemma Med Tillsatser? Varför Blir Vattnet Grönt?

Innehållsförteckning:

Video: Vattnet I Poolen Blir Grönt: Vad Ska Man Göra? Hur Tvättar Man Poolen För Att Städa Upp Den För Vintern? Hur Rengör Man Hemma Med Tillsatser? Varför Blir Vattnet Grönt?

Video: Vattnet I Poolen Blir Grönt: Vad Ska Man Göra? Hur Tvättar Man Poolen För Att Städa Upp Den För Vintern? Hur Rengör Man Hemma Med Tillsatser? Varför Blir Vattnet Grönt?
Video: Grön Algrik Pool fixar du så här enkelt 2024, Maj
Vattnet I Poolen Blir Grönt: Vad Ska Man Göra? Hur Tvättar Man Poolen För Att Städa Upp Den För Vintern? Hur Rengör Man Hemma Med Tillsatser? Varför Blir Vattnet Grönt?
Vattnet I Poolen Blir Grönt: Vad Ska Man Göra? Hur Tvättar Man Poolen För Att Städa Upp Den För Vintern? Hur Rengör Man Hemma Med Tillsatser? Varför Blir Vattnet Grönt?
Anonim

Ägare till utomhuspooler står ofta inför det faktum att vätskan som används i tanken börjar bli grön. Trots problemets uppenbara storlek är det ganska enkelt att hantera det.

Bild
Bild

Orsaken till problemet

Om vatten blommade i poolen i landet kan det faktiskt finnas flera orsaker till detta. Vanligtvis, huvudorsaken till plackets utseende är överdriven reproduktion av bruna och gröna alger, liksom olika mikroorganismer . Rätt obehandlat vatten är en utmärkt "bas" för utveckling av svampar och bakterier, vilket accelereras kraftigt av den konstanta tillförseln av solljus. Som ett resultat blir en pool som inte är utrustad med filter snabbt grön.

Det måste jag säga denna process är särskilt aktiv under den varma årstiden, därför är det absolut nödvändigt att ta bort den innan du lämnar för tanken i vintern … I allmänhet sker multiplikationen av mikroorganismer aktivt när flera faktorer kombineras. Vi pratar om konstant exponering inte bara för solljus, utan också för luftfuktighet och värme, samt närvaron av organiskt skräp som finns kvar i vattnet.

Bild
Bild

Vatten kan också bli grönt på grund av en obalanserad pH -balans . Om denna indikator blir för låg, sker förstörelsen av de delar av poolen, som är gjorda av plast eller metall. Som ett resultat fylls rent vatten med föroreningar, vilket med tiden leder till en förändring av dess nyans. När pH -värdet blir för högt gör alger och mikroorganismer i vattnet bra och släpper ut ett avfärgningsmedel i vattnet.

Ganska ofta ändras skuggan av vattnet i tanken helt enkelt på grund av ett orent filter. Blockeringar i enheten leder till ansamling av smuts och alger, vilket i sin tur blir en idealisk grogrund för svampar, mögel och mikroorganismer . Detsamma kan sägas om ett billigt och lågkvalitativt filtreringssystem.

Bild
Bild
Bild
Bild

En lång het period uppmuntrar också vattenblomning. Vattnet värms upp så mycket att det inte kan svalna även på natten, vilket resulterar i att växthuseffekten bildas. Gynnsamma förhållanden leder till aktiv reproduktion av mikroorganismer, som även klor inte klarar av.

En annan orsak till färgbyte är felaktig koncentration av kemikalier . Till exempel leder till och med frånvaron av klor till ett problem, eftersom det är detta ämne som hämmar reproduktionen av mikroorganismer. Ett överskott av samma klor leder emellertid också till en obalans mellan syra och alkali, vilket resulterar i att vattnet blommar. Cyanursyra tillsätts vanligtvis till klorblandningar, vars överskott leder till kemisk grönning. I det här fallet kommer det inte att vara möjligt att rena vattnet, och det måste ersättas helt.

Bild
Bild

En annan substans, vars överskott leder till obehagliga konsekvenser, är järn . Detta element, till skillnad från alger, luktar inte, och därför kan du bestämma orsaken genom att bara lukta på det gröna vattnet. Många undrar om simning i en grön pool är en hälsorisk.

Som regel ska allvarliga konsekvenser inte förväntas, men hudirritation är fullt möjlig. Dessutom är det fortfarande inte ett smart beslut att utsättas för virus och bakterier igen.

Bild
Bild

Kontrollerar vattenkvaliteten

För att testa kvaliteten på vattnet hemma behöver du speciella testkit. Det är främst nödvändigt att uppskatta mängden klor i vattnet . - minimiindikatorer leder till aktiv reproduktion av alger. Dessutom är en anordning för bestämning av pH -värdet för en vätska användbar. Helst går denna indikator inte utöver gränserna för 7, 2-7, 6. Om nivån överskrider eller faller under detta intervall är det nödvändigt att göra en justering.

Bild
Bild

Hur och med vad ska man rengöra poolen?

För att göra den gröna poolen ren igen måste du utföra enkla steg.

Rengöring av filtret

I de flesta fall är det bara nödvändigt att rengöra filtret för att vattnet ska bli klart. Om rengöringssystemet är igensatt med skräp, små kvistar, löv kommer det naturligtvis inte att klara arbetet . Därför är det första att göra att kontrollera filtren och rengöra dem mekaniskt. Det bör också nämnas att i ett dåligt tvättat filter behålls cyanobakterier som förökar sig direkt inuti enheten.

Om ett patronfilter installeras i poolen bör det rengöras nästan varje dag. Sandfiltret kan rengöras mindre ofta, men det går också mycket långsammare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avlägsnande av plack från botten och väggar

För att ta bort plack från poolens ytor är det enklaste sättet att använda en speciell dammsugare som är utformad speciellt för detta ändamål. I förväg är det bättre att använda ett flockningsmedel för att samla döda alger . Denna åtgärd utförs efter att pumpen stängts av och biologiska föremål sjunker till botten. Vattendammsugaren kommer också att ta bort de vitaktiga avlagringar som finns kvar efter rengöring av poolen. Det är viktigt att tillägga att mekanisk rengöring av tanken bör utföras regelbundet, minst en gång i veckan. I avsaknad av en speciell enhet hjälper ett vanligt landningsnät, en pensel och till och med händer.

Om en blomning visas på väggarna har vattnet blivit något grumligt, men blomningen har ännu inte börjat, du kan helt enkelt lägga till algicid i vattnet. I princip är användningen av detta ämne lämplig och enkel som en förebyggande åtgärd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användning av kemikalier för blomning

Chockerande anses vara det mest effektiva sättet att bli av med grönska i poolen - tillsätta en stor mängd klorinnehållande komponenter till vätskan. Du kan köpa den färdiga blandningen i en specialaffär, varefter det bara är att lägga till den i poolen enligt instruktionerna . Det bästa preparatet är det som innehåller cirka 70% aktiva ämnen. Om det önskade resultatet efter den första applikationen inte har uppnåtts kan en sekundär chock utföras. Förstörda växtsporer sjunker till botten, varefter ett högkvalitativt filter tar bort dem.

Chockerande är viktigt att kontrollera - när klornivån sjunker till 5 enheter, tillsätt algicid till vattnet . Dessutom är det troligt att filterpatronen måste rengöras flera gånger. För rengöring av poolen kan vanlig väteperoxid också hjälpa, endast i stora mängder och med en koncentration som är lika med 37%. De erforderliga proportionerna ser ut som 1000-1400 milliliter perhydrol per kubikmeter vatten. I vissa fall kommer 600 milliliter av produkten att räcka. Det sediment som bildas under proceduren avlägsnas av filtret.

Bild
Bild

Slutligen kan algicider också komma till undsättning, varav sorter till och med säljs i tablettform. Ofta används Bayrol Aquabrome, vilket utmärks av dess ökade kostnad, men också imponerande prestanda . Preparatet innehåller brom, som snabbt hanterar algsporer, men konsumeras ganska oekonomiskt. 10 kubikmeter kräver cirka 3,5 liter algicid. Läkemedlet säljs antingen i 3-liters behållare eller i form av tabletter.

Ett annat kvalitetsläkemedel är Zodiac Anti Alg innehållande i sin sammansättning koppar, aluminium och klor. För en pool med en volym på 20 kubikmeter kommer det att vara nödvändigt att använda 250 milliliter av läkemedlet, och det appliceras varje vecka. Du kan köpa antingen tabletter eller 5-liters behållare. Naturligtvis är AstralPool, som innehåller ammonium och klorid, värt att nämnas. För 100 kubikmeter vatten krävs en hel liter av läkemedlet, applicerat åt gången. Som en förebyggande åtgärd bör 0,25 liter införas för samma 100 kubikmeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Folkliga sätt

Det främsta populära sättet att rengöra poolen är den vanliga dräneringen av smutsigt vatten, sedan rengöring av ytorna och fyllning med nya. I alla fall, detta alternativ är dåligt lämpligt för de sommarboende som helt enkelt inte har någonstans att tömma så stor vätskemängd . En annan metod är användning av tabletter av hydroperit innehållande koncentrerad peroxid. Som regel finns det cirka 500 gram av läkemedlet per kubikmeter. Kopparsulfat, som ofta kompletteras med salt, visar sig också bra.

I detta fall står en kubikmeter av poolen för endast 0,9 gram av en giftig substans, till vilken cirka 2,7 gram bordsalt tillsätts. Båda komponenterna späds först ut i en liten mängd vatten och hälls sedan i poolen . Andra populära metoder inkluderar användning av antibiotika, lysande grönt, silver. Effektiviteten av sådana metoder har dock inte bevisats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande

För att inte bekämpa grönskan i poolen är det bättre att vidta förebyggande åtgärder i tid. Det är bäst att kontrollera det befintliga filtreringssystemet och installerade pumpar regelbundet . Det är viktigt att alla enheter är "i drift" och inte är igensatta av skräp. Under varma sommarsäsonger kan du till och med använda filtret dygnet runt. Det är lika viktigt att övervaka pH-värdet, och det är bäst att kontrollera det 2-3 gånger i veckan. Pooltäcket är förresten inte så effektivt mot blomning som det kan tyckas. Naturligtvis kommer det att skydda tanken från intrång av stora skräp, men det kommer inte att stoppa algesporer.

Men här regelbunden applicering av en kombination av klor och algicid hjälper till att förhindra poolblomning … Det är nödvändigt att bara använda ett par komponenter, eftersom algiciden förstör algerna och klor redan förstör dem. Ett annat råd från experter är växlingen av stabiliserat och ustabiliserat klor. I avsaknad av önskad effekt från introduktionen av algicid är det absolut nödvändigt att kontrollera produktens hållbarhet och också ta reda på om instruktionerna följs.

Införandet av läkemedel måste nödvändigtvis utföras i enlighet med en klar dos.

Rekommenderad: