Poolpump: Värme- Och Dräneringspumpar För Vatten, Deras Reparation Och Installation, Kripsol Och Andra Märken. Var är Poolen?

Innehållsförteckning:

Video: Poolpump: Värme- Och Dräneringspumpar För Vatten, Deras Reparation Och Installation, Kripsol Och Andra Märken. Var är Poolen?

Video: Poolpump: Värme- Och Dräneringspumpar För Vatten, Deras Reparation Och Installation, Kripsol Och Andra Märken. Var är Poolen?
Video: Pool Pump not Working, Part 1- Pump not Priming 2024, Maj
Poolpump: Värme- Och Dräneringspumpar För Vatten, Deras Reparation Och Installation, Kripsol Och Andra Märken. Var är Poolen?
Poolpump: Värme- Och Dräneringspumpar För Vatten, Deras Reparation Och Installation, Kripsol Och Andra Märken. Var är Poolen?
Anonim

Poolpumpen är en integrerad del av "livsstöd" -systemet, ett sätt att upprätthålla ordningen. Det är inte förvånande att många nybörjare i minibad är oroliga för var det är, hur ofta det går sönder och hur ofta det är servad. Faktum är att denna typ av utrustning är mycket mer mångsidig än vad man vanligtvis tror. Kripsol och andra märken släpper regelbundet nya modeller av utrustning som behövs för att upprätthålla en hälsosam miljö.

Det är värt att prata mer detaljerat om hur man väljer värme- och dräneringspumpar för vatten, om deras reparation och installation.

Bild
Bild

Utnämning

En poolpump är en typ av utrustning som pumpar vätska genom en rörledning. Den kan utföra en cirkulationsfunktion, flytta mediet i en sluten slinga, tjäna för dränering eller filtrering av vatten.

Antalet pumpar, var de är, hur de ser ut, beror på komplexiteten i det hydrauliska systemet och volymen av pumpad vätska . Det är också viktigt att poolen har ytterligare funktioner - hydromassage, motflöde, attraktioner, till vilka ytterligare utrustning levereras.

Bild
Bild

Visningar

Den moderna pumputrustningsmarknaden är fylld med en mängd olika produktalternativ som är placerade som nödvändiga komponenter för driften av poolen. Hur motiverade är sådana uttalanden, som du definitivt inte kan göra utan när du använder ett hemmabad - det är värt att förstå mer detaljerat.

Självsugande

Den huvudsakliga typen av pumpar som används i simbassänger. Hon representerar en enhet installerad utanför poolen och upprätthåller vattenkolonnens höjd upp till 3 m . Sådan utrustning används för att filtrera vatten; pumpen ingår vanligtvis i leveransuppsättningen tillsammans med badtunnan själv eller strukturelement för dess montering.

Men sedan Vattenreningssystemet används inte alltid … Den slås bara på i modeller med ett förfilter (ibland används alternativet "med ett piezofilter" av misstag), där det finns en korg för grov rengöring av flödet. Om den inte finns är det nödvändigt att ansluta en extra filtreringspump till systemet.

Bild
Bild

Självförberedande inkluderar och dräneringspumpar . De använder i sitt arbete principen att pumpa vatten med små mängder igensättning. Det kan vara en botten typ av utrustning som sänks ner i vattenmiljön och inte kräver tillförsel av ytterligare slangar. Den elektriska pumpen av yttyp förblir utanför, från vilken en sugslang dras in i behållaren. Botten dammsugare kan också användas som dräneringsutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Cirkulerande

För cirkulationspumpar är huvuduppdraget inte att rena vatten. De säkerställer mediets rörelse, förhindrar dess stagnation, blandar kalla och varma lager av vatten med varandra, ger en konstant riktning av vätskan till filtren för att förbättra dess renhet och transparens.

De används ofta som reserv eller hjälpmedel, kapaciteten bestäms av volym och intensitet i cirkulationen. I allmänhet är det sådan utrustning som hjälper till att få färre problem med "blomningen" av vatten i badtanken utomhus.

En centrifugalpump som skapar ett motflöde i poolen hör också till kategorin cirkulationspumpar, utrustade med sug- och urladdningsledningar . I hemmapooler används oftast gångjärnsversionen, vilket ställer mindre installationskrav. I stationära kan du använda detta element som en inbäddad del och placera själva stationen i ett separat rum. Du kan också variera antalet munstycken: 1 skapar ett smalt flöde, 2 låter dig göra banan bredare, en piezoknapp eller en pneumatisk knapp används för att slå på ett speciellt vattenläge.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Filtrering

Pumpar av denna typ används vanligtvis i ram- eller uppblåsbara pooler. De är de mest kompakta, lättanvända, hjälper till att effektivt bekämpa patogena mikroorganismer och andra källor till problem i vattenmiljön. När den sugs in i enheten genomgår vätskan mekanisk och kemisk rengöring, varefter den åter släpps ut i poolen.

Det finns 3 mest populära typer av sådan utrustning

Sandig … Det enklaste i design, billigt. Den använder grov kvartssand som filtreringsämne. Graden av vattenrening kommer att vara tillräcklig för en uppblåsbar pool med frekventa vätskebyten.

Underhåll av en sådan pump utförs varje vecka, med återspolning av det siltade skiktet.

Bild
Bild

Kiselalg … En innovativ typ av pump med ett filtreringssystem av patron. Inuti det finns små partiklar av fossilt plankton, reducerade till ett pulverformigt tillstånd.

Ett sådant system klarar djupare rengöring, men fyllmedlet måste regelbundet bytas ut mot ett nytt.

Bild
Bild

Patron . Det mest hållbara pumpalternativet med utbytbara filterenheter. Mekanisk filtrering utförs genom en barriär av polypropen eller polyester. Rengöring utförs med en vanlig vattenstråle.

Bild
Bild

Termisk

Värmepumpar är viktiga för att bibehålla optimal vattentemperatur i inomhus- och utomhuspooler. De ser nästan likadana ut som ett externt block av luftkonditioneringssystem, och i sitt arbete använder de liknande principer, flyttar inte en förkylning utan en varm miljö och genererar nödvändig energi för uppvärmning.

Bild
Bild

Enkla hemmapooler är utrustade med värmepumpar av lufttyp . De använder luftväxlingsprincipen i sitt arbete och pumpar intensivt den med hjälp av fläktar.

Elektriska inverterpumpar för simbassänger kan både pumpa och dränera vatten, vilket ger uppvärmning och cirkulation utan extra ansträngning. Luftinstallationer av denna typ har olika kapacitet, är utrustade med pålitliga värmeväxlare som ger snabb uppvärmning av vatten till en förutbestämd temperatur. För pooler med havssalt används inte titan, men kopparversioner av värmare, motståndskraftiga mot korrosion, används.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Recension av de bästa modellerna

Bland de populära modellerna av pumpar för poolen kan du välja produkter från de mest kända och respekterade tillverkarna. Sådana modeller kan definitivt ingå i antalet säljledare.

Bestway 58389 … Sandfylld modell för utomhuspooler. Budget och hållbar lösning för hem, sommarstugor. Den inbyggda patronen gör det enkelt att rengöra och underhålla filtret.

Bild
Bild

Intex 28646 … Billig sandfilterpump för uppblåsbar pool. Tillhör kategorin universal, klarar rengöringsskålar med en förskjutning på upp till 35 000 liter. Det finns en inbyggd funktion av vattencirkulation, avlopp, systemspolning.

Detta är den optimala lösningen för användning i ett förortsområde.

Bild
Bild

Kripsol Ninfa NK 25 . Det spanska märket producerar pumpar med en kapacitet på upp till 6 m3 / h. De är pålitliga, funktionella, kräver inte en komplex och tidskrävande installation.

Bild
Bild

Emaux SS033 . En kinesisk tillverkare producerar pumpar med en kapacitet på 6 m3 / h, utrustade med ett förfilter. Modellen är lätt att underhålla och använda, har utmärkt prestanda, hög tillförlitlighet och säljs i mellanklass.

Bild
Bild

Behncke DAB Euroswim 300 M . En populär modell av en centrifugal cirkulationspump från en välkänd tysk tillverkare. Den kompletta uppsättningen har redan ett förfilter, en brusdämpare, vilket minskar graden av obehag under utrustningens användning.

Detta är den optimala lösningen för användning i hemmasimmar med olika förskjutning.

Pumpen är värd högre än sina motsvarigheter, den utmärks av sin höga prestanda och prestanda.

Bild
Bild

De bästa poolvärmepumparna är från ledande europeiska tillverkare. De erkända marknadsledarna inkluderar den tjeckiska tillverkaren Mountfield med sin BP 30WS -modell.

Den är konstruerad för att fungera med färskvatten, utrustad med en roterande kompressor, värmeväxlare av titan och fungerar med en hushållsförsörjning.

Bild
Bild

Zodiak Z200 M2 från en tillverkare från Frankrike är också anmärkningsvärt. Detta monoblock med roterande kompressor och värmeväxlare av titan har en effekt på 6, 1 kW, kapacitet upp till 3 m3 / h, lämplig för pooler upp till 15 m3.

Denna version av enheten har en högre kostnad, men anses vara tillförlitlig.

Bild
Bild

De mest imponerande motflödespumparna tillverkas i Svenska företaget Pahlen och tyska Speck . Bland dem finns både inbäddade modeller och monterade, universella. Den erkända försäljningsledaren övervägs Speck Badu Jet Swing 21-80 / 32 . Inte mindre populär Pahlen Jet Swim 2000 4 kW.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man tänka på när man väljer?

För att välja rätt pump för poolen är det viktigt att inte bara vara uppmärksam på om den pumpar en stor eller liten volym vatten. Många andra faktorer är också viktiga, inklusive möjligheten att manuellt rengöra filter och andra element från blockeringar.

Innan du köper, se till att ta reda på sådana punkter

  1. Utnämning . Pumputrustning för utomhuspooler skiljer sig markant från installationer som används året runt. Om vattnet inte är planerat att värmas upp i extrem kyla kan du klara dig utan en kraftfull värmeenhet. Mycket avfall är lätt att undvika om du planerar ditt poolunderhåll ordentligt.
  2. Ljudnivå . För ett hemmabad är det önskvärt att det är måttligt. Pumpen är placerad nära poolen, för högljudd enhet kommer att förstöra resten, störa kommunikationen.
  3. Systemets säkerhetsnivå . Det är bra om utrustningen har en inbyggd motorblockering vid drift utan vatten, en nätverksspänningsregulator. Tillförlitligheten för isolering av elektriska ledningar är också viktig - för gatan är det bättre att ta alternativet med maximalt skydd.
  4. Inbyggt grovfilter … Det förlänger utrustningens livslängd avsevärt, förhindrar att den täpps till med relativt stora skräp.
  5. Resultatindikatorer . Det är ganska enkelt att beräkna det för självpumpande pumpar: pumpen måste helt pumpa volymen av det vattenhaltiga mediet i poolen i upp till 6 timmar. Detta krävs av sanitära standarder. Följaktligen kommer formeln att se ut som att dividera badets förskjutning med 6. Till exempel, för ett bad på 45 m3, behövs utrustning avsedd för en belastning på minst 7,5 m3 / h, det är bättre att ta med en marginal på 2-3 enheter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Underhåll och reparation

I de flesta fall orsakar det inte mycket problem att installera poolpumpar med egna händer. För att ansluta utrustning för pumpning av vätskor räcker det att följa de bifogade instruktionerna, följ ett antal enkla regler.

  • För tryck- och filtreringsmodeller måste en vattentät bas förberedas . Vid användning inomhus är det viktigt att hålla temperaturen i den minst +5 grader; när den placeras utomhus för vintern demonteras utrustningen.
  • För att pumpen ska fungera effektivt, höjdskillnaden mellan pumpbasen och vattennivån i poolen bör vara mellan 0,5 och 3 m .
  • Att minska buller och vibrationer under drift av utrustning hjälper gummimattor .
  • Vattensugledningen ska vara så kort som möjligt . En stark lutning på linjen bör undvikas; det rekommenderas inte att ändra dess riktning.
  • Vid anslutning till ett nätverk rekommenderas det utrusta enheten med en automatisk avstängning , som kan skydda enheten från fel vid spänningsstötar eller kortslutningar.
  • Värmepumpar finns utanför poolen, på en solid, jämn bas . Den maximala rörlängden är upp till 10 m.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla dessa tips hjälper till att få pumpanslutningen att fungera snabbare och korrekt. Naturligtvis har varje typ av utrustning sina egna finesser som måste beaktas, men allmänna rekommendationer hjälper dig att snabbt hitta rätt lösning. Vid drift av pumpsystem måste vissa rekommendationer också följas.

Till exempel är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till den rekommenderade kontinuerliga driftstiden - vanligtvis är den begränsad till 4 timmar med det totala antalet cykler för start under dagen vid 16 timmar.

Det är absolut nödvändigt att övervaka närvaron av en tillräcklig volym vätska - blockeringar, stagnation i systemet är mycket farliga och kan leda till att pumputrustningen inte fungerar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under driften av en pump för en pool kan dess ägare inte bara ställas inför behovet av grundlig vattenrening, utan också reparation av out-of-order utrustning.

Bland de vanliga problemen finns följande

  • Blockerar vattenflödet med luft … Det uppstår när man byter utrustning och om den ligger ovanför vattennivån. I det här fallet, om en cirkulationspump med förfilter används, måste du slå på utrustningen och vänta tills påfyllning sker naturligt (med beaktande av begränsningarna för varaktigheten av torrkörning). Eller häll i vätska och gör sedan kortstart i 5-10 sekunder. I avsaknad av ett inbyggt filtreringssystem för samma ändamål kan du använda påfyllningshålet, åtgärderna fortsätter tills vatten dyker upp, förändringar i ljudet från utrustningen.
  • Problem med den pneumatiska knappen på styrenheten … Eftersom den direkt styr inkopplingen av olika typer av pumputrustning, vattenattraktioner i poolen, måste den misslyckade delen bytas ut. Med piezoknappen uppstår sådana problem inte längre, installationen är liknande, medan dess placering kan ökas.
  • Vatten cirkulerar inte på grund av blockering i systemet . För att rengöra och avblockera slangen måste den kopplas bort från systemet och mekaniskt "stansas" med en speciell anordning för VVS -arbete eller improviserade medel. Det är viktigt att hantera det flexibla fodret med försiktighet, annars kan det uppstå revor och sprickor på det.
  • Filtret är smutsigt, vatten cirkulerar inte … För att rengöra den måste du demontera pumpen på kassettrengöringselementet. För att göra detta, stäng av pumpen, vrid ventilen som är ansvarig för tryckavlastningen moturs. Sedan kan du öppna filtret och ta ut innehållet och genomgå en grundlig rengöring. Efter montering kan systemet startas om.
  • Vattenläcka . Om poolvattentillförseln är dåligt övervakad kan det så småningom läcka vid anslutningarna. Oftast läcker vatten ut nära inloppet och utloppet, och där filtret sitter. Du kan lösa problemet genom att byta ut packningarna, dra åt anslutningarna. Om endast inloppsslangen läcker är det första steget att rengöra filtret.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att följa dessa rekommendationer kan du enkelt hantera uppgifterna om underhåll och reparation av pumpar för simbassänger och återställa dem till drift efter ett haveri.

Rekommenderad: