Klor För Poolen: Vätska Och Tabletter. Norm För Vattenklorering: Säkert Klorinnehåll. Hur Du Skyddar Din Hud Och Hår: Säkerhetsåtgärder

Innehållsförteckning:

Video: Klor För Poolen: Vätska Och Tabletter. Norm För Vattenklorering: Säkert Klorinnehåll. Hur Du Skyddar Din Hud Och Hår: Säkerhetsåtgärder

Video: Klor För Poolen: Vätska Och Tabletter. Norm För Vattenklorering: Säkert Klorinnehåll. Hur Du Skyddar Din Hud Och Hår: Säkerhetsåtgärder
Video: Klor eller bromin tabletter 2024, Maj
Klor För Poolen: Vätska Och Tabletter. Norm För Vattenklorering: Säkert Klorinnehåll. Hur Du Skyddar Din Hud Och Hår: Säkerhetsåtgärder
Klor För Poolen: Vätska Och Tabletter. Norm För Vattenklorering: Säkert Klorinnehåll. Hur Du Skyddar Din Hud Och Hår: Säkerhetsåtgärder
Anonim

Ägarna till stationära och förortspooler ställs regelbundet inför problemet med vattenrening. Det är mycket viktigt att inte bara ta bort främmande partiklar, utan också att eliminera den patogena mikrofloran, som är osynlig för ögat, vilket är farligt för människors hälsa. Klor är en av de mest effektiva och billiga produkterna.

Bild
Bild

Vad är det?

Klor är ett oxiderande ämne. Genom att interagera med organiskt material, inklusive alger och mikroorganismer, förhindrar det utvecklingen av patogen mikroflora.

För effektiv desinfektion måste koncentrationen av klor i vattnet hållas på en stabil och tillräcklig nivå, och om den minskar börjar aktiv reproduktion av bakterier.

För desinfektion av simbassänger har kalciumhypoklorit använts under de senaste 20 åren. Före dess utseende utfördes behandlingen med en gasformig komposition eller natriumhypoklorit. Förutom, desinfektion utförs med hjälp av stabiliserat klor, läkemedel "Di-Chlor" eller "Trichlor ", som innehåller cyanursyra, som skyddar klormolekyler från förstörelse under påverkan av solens ultravioletta strålar. Därför används sådana produkter oftast för att desinficera utomhuspooler utomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Att tillsätta klorpreparat till vatten kallas klorering. Idag är det den vanligaste desinfektionsmetoden som uppfyller de sanitära standarder som antagits i Ryssland.

Fördelar med kloreringsmetoden:

  • ett brett spektrum av patogena mikroorganismer förstörs;
  • när en kemikalie tillsätts desinficeras inte bara vattnet, utan också själva poolskålen;
  • fonderna har ett aktivt inflytande under vattnet;
  • påverkar vattnets transparens, utesluter möjligheten att det blommar och bildar en obehaglig lukt;
  • låg kostnad i jämförelse med andra analoger.
Bild
Bild

Men det finns också nackdelar:

  • oförmåga att undertrycka patogena former som förökar sig genom bildandet av sporer;
  • med en överdriven koncentration av klor har det en negativ effekt på människokroppen och orsakar brännskador på hud, slemhinnor och luftvägar;
  • klorerat vatten är skadligt för allergiker;
  • med tiden utvecklar den patogena mikrofloran resistens mot sina vanliga koncentrationer av läkemedlet, vilket leder till en ökning av doserna;
  • vissa produkter kan förstöra metalldelar i utrustning och poolplattor med tiden.

När det gäller poolerna som används i vardagen i landet, ligger de som regel utomhus och aktivt klor förstörs gradvis när det desinficeras under påverkan av ultraviolett strålning.

Efter några dagar kan du till och med vattna trädgården med sedimenterat vatten från poolen, men det är värt att komma ihåg att inte alla trädgårdsgrödor är positiva till detta.

Bild
Bild

Rengöring av poolskålen och vattenrening måste utföras regelbundet, annars blommar vattnet, utstrålar en obehaglig lukt och utseendet på en konstgjord tank ser slarvig ut. Det är farligt att simma i en sådan pool, eftersom vatten som innehåller patogen mikroflora sväljs under badet.

Bild
Bild

Visningar

Vattenbehandlingsprodukter finns i olika versioner: de kan vara klorinnehållande tabletter, granulat eller flytande koncentrat. Pooldesinfektionsmedel som innehåller klorkomponenter är indelade i 2 grupper , i en av dem används stabiliserat klor, och i den andra - instabil. Den stabiliserade versionen innehåller tillsatser som gör läkemedlet resistent mot ultraviolett strålning.

Således förblir kvarvarande klor under en längre tid i den koncentration som krävs för vattenbehandling. Cyanursyra används som stabilisator.

Bild
Bild

Tack vare isocyanursyra, liksom en stor dos klor, motsvarande 84%, och frisättningsformen av tabletter på 200-250 gram, är frisättningsperioden för klor i vatten lång, därför kallas sådana preparat "långsamt stabiliserat klor ". Men det finns också en snabb version av läkemedlet, som skiljer sig från den långsamma genom att det produceras i granulat eller tabletter på 20 gram, det innehåller 56% klor och det löser sig mycket snabbare.

Bild
Bild

Dosering

Vid desinfektion är det nödvändigt att iaktta de doser som används per 1 kubikmeter. m vatten . Enligt sanitära standarder görs en kontrollmätning före desinfektion för att bestämma halten av kvarvarande fritt klor. Innehållet i vatten bör ligga i intervallet från 0,3 till 0,5 mg / l, och vid en ogynnsam epidemiologisk situation är en mängd på 0,7 mg / l tillåten.

Totalt klor är summan av fritt och kombinerat klor . Fritt klor är den del av det som inte bearbetas av poolens mikroflora, och vars koncentration är nyckeln till rent och rent vatten.

Bild
Bild

Bundet klor är den del av klor som kombineras med ammonium, som finns i poolen i form av organiskt material - svett, solkräm, urin och så vidare.

Klor och ammonium bildar ammoniumklorid, som avger en skarp lukt när den kloreras . Närvaron av denna komponent indikerar en låg nivå av syra-basindex för vatten. Ammoniumklorids desinfektionsförmåga är nästan hundra gånger mindre än för aktivt klor, därför används stabiliserade medel mycket oftare för rengöring av poolen, eftersom de bildar mindre ammoniumklorid än instabiliserade motsvarigheter.

Det finns vissa doser av klorinnehållande läkemedel

Långsamt stabiliserat klor - 200 g per 50 kubikmeter vatten.

Bild
Bild

Snabbt stabiliserat klor - 20 g per 10 kubikmeter vatten löses upp 4 timmar före badet eller från 100 till 400 g vid allvarlig bakteriekontaminering av vattnet. Granuler för varje 10 kubikmeter vatten med låg bakteriekontaminering används i 35 g vardera, och för svår kontaminering - 150-200 g vardera.

Bild
Bild

Korrekta doser av klor löst i vatten torkar inte huden, irriterar inte slemhinnorna i ögonen och luftvägarna.

Användningsinstruktioner

För att kloringen ska utföras korrekt måste du först fastställa mängden klor som redan finns i vattnet och sedan beräkna rätt dos för tillsats av en extra mängd läkemedel. Sådan diagnostik gör det möjligt att undvika överdriven koncentration av klor i vatten eller dess otillräckliga mängd.

Dosen väljs beroende på typen av klorinnehållande medel, graden av vattenföroreningar, dess pH-nivå och lufttemperatur. Ju högre temperatur desto snabbare förlorar klor sin förmåga att lösa sig i vatten. Läkemedlets löslighet påverkas också av vattnets pH -nivå - det bör ligga inom intervallet 7, 0 till 7, 5.

Förändringar i temperatur och pH -balans resulterar i att klor snabbt sönderfaller, avger en skarp lukt och mängden läkemedel som används ökar.

Bild
Bild

Instruktioner för arbete med klorinnehållande preparat:

  • tabletter eller granulat löses i en separat behållare och den färdiga lösningen hälls på de platser där det är det starkaste vattentrycket;
  • under klorering måste filtret fungera genom att släppa in vatten och ta bort överskott av klor;
  • tabletter placeras inte olösta i poolskålen, eftersom de gör fodret oanvändbart;
  • om pH -värdet är högre eller lägre än normalt, korrigeras det med speciella preparat före klorering;
  • du kan använda poolen tidigast 4 timmar efter applicering av läkemedlet.
Bild
Bild

Vid allvarlig bakteriekontaminering eller vid en ogynnsam epidemiologisk situation utförs chockklorering, när 300 ml av läkemedlet med klor tas per 1 kubikmeter vatten, vilket är en chockdos. Med denna behandling kan du simma först efter 12 timmar. I en allmän pool, när ett stort antal människor passerar, utförs chockbehandling en gång var 1-1,5 månad och regelbunden desinfektion utförs var 7-14 dagar.

I offentliga pooler finns automatiska kloreringsapparater som doserar en programmerad mängd klorinnehållande läkemedel i vattnet och bibehåller koncentrationen på en given nivå.

Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Kemikalier kräver noggrann hantering och säkerhetsåtgärder

  • Blanda inte klor med andra kemikalier, eftersom detta kommer att bilda en giftig substans - kloroform.
  • Preparat skyddas från exponering för ultraviolett strålning och fukt. Det är viktigt att skydda barn från kontakt med klor.
  • Under arbetet är det nödvändigt att skydda huden på händer, hår, ögon, andningsorgan med personlig skyddsutrustning.
  • Efter avslutat arbete tvättas händer och ansikte med rinnande vatten och tvål.
  • Vid klorförgiftning måste du ta en stor mängd vatten, framkalla kräkningar och omedelbart söka läkarvård. Om lösningen kommer in i ögonen, tvättas de och kontaktar omedelbart läkare.
  • Du kan simma i poolen och öppna ögonen i vattnet först efter en viss tid efter desinfektion enligt instruktionerna för preparatet.
Bild
Bild

Efter rengöring av poolen används en klorneutraliserande lösning - först efter att en ny portion vatten samlats upp i skålen. Simning i poolen efter desinfektion är endast tillåten om klorsensorn visar sin tillåtna koncentration. För att skydda håret tar de på sig en badmössa, speciella glasögon skyddar ögonen och efter badet, så att huden inte torkar, tar de en dusch.

Bild
Bild

Deklorering

Det är möjligt att minska överskottet av kvarvarande klor efter desinfektion av vatten med hjälp av pulvret "Dechlor ".100 g av produkten används för varje 100 kubikmeter vatten. Denna dos minskar klorkoncentrationen med 1 mg i varje liter vatten. Medlet späds ut i en separat behållare och införs i den fyllda poolen i form av en färdig lösning. Kontrollmätningar utförs efter 5-7 timmar. Indikatorer för fritt kvarvarande klor bör vara från 0,3 till 0,5 mg / l, och totalt kvarvarande klor - från 0,8 till 1,2 mg / l.

Rekommenderad: