Lumbago (69 Bilder): äng Och Vanlig, Vår Och öppen, Gulning Och Daurian, Plantera En Drömgräsväxt Och Ta Hand Om Den

Innehållsförteckning:

Video: Lumbago (69 Bilder): äng Och Vanlig, Vår Och öppen, Gulning Och Daurian, Plantera En Drömgräsväxt Och Ta Hand Om Den

Video: Lumbago (69 Bilder): äng Och Vanlig, Vår Och öppen, Gulning Och Daurian, Plantera En Drömgräsväxt Och Ta Hand Om Den
Video: Ryggskott och vad du själv kan göra 2024, Maj
Lumbago (69 Bilder): äng Och Vanlig, Vår Och öppen, Gulning Och Daurian, Plantera En Drömgräsväxt Och Ta Hand Om Den
Lumbago (69 Bilder): äng Och Vanlig, Vår Och öppen, Gulning Och Daurian, Plantera En Drömgräsväxt Och Ta Hand Om Den
Anonim

Lumbago är en intressant växt som många trädgårdsmästare väljer för sin samling. Det ser vackert och ovanligt ut. Blomman ser ut som den är plysch, vilket lockar uppmärksamhet. Annars kallas det ett drömgräs eller en snöig tulpan. Vi kommer att lära oss mer om lumbago och ta reda på hur vi ska ta hand om det på rätt sätt.

Bild
Bild

Särdrag

När det gäller dess popularitet är lumbago inte sämre än lyxiga rosor, tulpaner eller krokusar. Många trädgårdsmästare bestämmer sig för att dekorera sina trädgårdstomter med dessa förtjusande växter. Sömngräs är en av de ljusaste företrädarna för trädgårdsodlingar . Det kännetecknas av vårblomning. Växten är hård och charmig. Lumbago är en spektakulär flerårig, tillhör familjen smörblommor. Det kan syfta på primula eller snödroppar. Översatt från latin betyder namnet på denna blomma "wobble", "wiggle". Detta indikerar växter som svajar i vinden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid odling kan dessa blommor knappast kallas enkla och formbara. Enligt erfarna trädgårdsmästare är det svårt att "arbeta" med sådana grödor. Lumbago behöver optimala förhållanden för internering. Om du inte tar hand om dem kan du glömma den vackra blomningen av drömgräset.

Genom att analysera beskrivningen av utseendet på dessa känsliga och attraktiva växter är det värt att lyfta fram ett antal huvuddrag . Lumbago är liten. Dessa är örtartade stauder, som kan nå en höjd av 5 till 40 cm. Trots sådana höjdparametrar och små blomsterstorlekar "löses" inte dessa grödor på platsen, utan lockar mycket uppmärksamhet och ser ljusa ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Drömörten har speciella rötter. De växer antingen snett eller vertikalt. Rhizomerna kännetecknas av en imponerande längd och ligger djupt. De är kraftfulla, stavliknande, kännetecknas av sin stora storlek och icke-standardiserade struktur. För en så liten och blygsam blomma är arrangemanget av rhizomer oväntat. Skott på lumbago är praktiskt taget raka . De kröns med en blomma, vilket betonas av smalt dissekerade bladblad som har vuxit ihop till en improviserad filt. De senare imiterar rotbladens form. Drömgräsgröna kan inte kallas för uttrycksfulla och locka uppmärksamhet. Men gardiner av olika löv kommer inte att sluta fungera som en prydnad och tillägg till en levande komposition förrän i senhöstperioden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Basala bladplattor kännetecknas av blygsamma storlekar . De sitter på långsträckta petioles i en rosett, vilket är långt ifrån tätt i alla fall. Bladen kan pinnately dissekeras, fingerliknande eller tätt pubescenta. Skott kan skryta med en annan intressant egenskap - de utmärks av förlängning, förlängning av skott efter blomningsstadiet, i det vanliga stadiet av fruktutveckling. Men blommorna anses vara den verkliga stoltheten hos dessa icke-triviala växter. Knopparna kan vara stora. Det är de som fungerar som den mest dekorativa komponenten i växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med sin struktur liknar drömgräsets blommor charmiga klockor . I vissa underarter kännetecknas de av en kupad form. De växer som ensamma, deras medeldiameter är 8 cm. Blommorna har 6 väl pubescenta kronblad på utsidan. Knopparnas färger kan vara olika. Oftast finns det snövit, lila, gul eller röd exemplar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Det finns många typer av lumbago. Många av representanterna för sömngräs släktet har ett visst skydd i Röda boken . Av de cirka 40 sorterna av denna gröda används endast 15 inom trädgårdsodling. Det är svårt att förstå den direkta klassificeringen av arter och sorter av grödor. Många växter, kända för alla som lumbago, har helt andra namn - du kan helt enkelt ändra namnet Pulsatilla till Anemone, och du kan få ett av de senaste namnen på lumbago.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss bekanta oss med de mest populära och utbredda typerna och sorterna av denna underbara blomma.

Vanlig (Pulsatilla vulgaris)

De mest olika arterna, om vi betraktar det ur sortens synvinkel. Skott av dessa växter kan bara bli upp till 20 cm. De är alltid ensamma. Blommorna har en klockliknande struktur med vackra spetsiga blad . Själva bladbladen dissekeras i smala trådformiga lober. Samtidigt ser den gröna komponenten av växter mycket solid ut.

Bild
Bild

Följande exemplar brukar kallas de populära formerna av gemensam lumbago

Grandis - är känd för sina enorma (8 cm i diameter) blommor, som är svåra att ignorera i trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild

Amoena -en mycket populär och icke-trivial form, kännetecknad av estetiska blommor med en mörk eller rödviolett nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Atrosanguinea - en mörkröd sort med blommor av en "hängande" ton, kännetecknas av graciösa tunna blad.

Bild
Bild

Flerfärgade sorter av vanlig lumbago är mycket populära. Bland dem finns följande:

Fru van der Elst - en underbar sort med blommor av en blekrosa färg;

Bild
Bild
Bild
Bild

Papageno svart - sorten, känd för sin rika lila färg, liknar strukturen "Papageno";

Bild
Bild
Bild
Bild

Rote Glocke - tulpanformad blomma, har en uttrycksfull röd nyans;

Bild
Bild
Bild
Bild

Papageno -en vitblommig sort som har bladplattor med dissektion, är storblommig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avslöjat

En otroligt vacker och levande sort. Växter från denna kategori är mycket plastiska. Deras höjd är 50 cm. Blommornas färg varierar. Växten har fingerlövverk. Bladblad är vanligtvis arrangerade i en virvel och visas först efter blomningen, vilket överraskar alla med lobernas ursprungliga form . Växter av denna underart har stora blommor. Deras diameter kan vara 8 cm. Färgerna kan vara djuplila, blåvioletta, vita. Blomsterrangemanget är enkelt - klockformat. Med tiden förändras denna struktur och blir som en stjärna.

Bild
Bild

Blommorna i denna kultur växer raka. Det finns ovanliga frukter som bokstavligen gräver ner i jorden och reagerar således på fuktnivån.

Vår

I Ryssland kan du också träffa vårdrömgräset. Denna typ är älskad av många blomsterodlare. De angivna gröna husdjuren ser rörande ut. De lyser bokstavligen och anses vara en av de ljusaste, mest mättade vårblommorna . De kan växa upp till 30 cm i höjd. Dessa skönheter utmärks av både svagt krökta och snygga raka skott. Rödbladen av den läderartade typen blommar till själva knopparna. Kopparna är gjorda i form av klockor. De är pärlvita på insidan och lila på utsidan.

Bild
Bild

Gulnar

En mycket solid blomma med en voluminös, märkbar rosett av basalt lövverk, som i tillväxt kan nå märket 30 cm. Underbara blad visas först efter pedunklarna. Blommorna här är också klockformade, växer graciösa, med en spektakulär gul färg . De kan vara 6 cm i diameter.

Bild
Bild

Haller

Detta är namnet på typen av lumbago, kännetecknad av små dimensionella parametrar. I tillväxt kan kulturen nå 30 cm. I Ryssland kallas denna växt annorlunda, nämligen: Krim lumbago. Denna växt tar cirka 30 dagar att blomma från april till maj . Under denna period visas fluffiga peduncles med ljuslila blommor och ett gult mittområde. Basalblad har en intressant form.

Bild
Bild

gyllene

Positiv, brokig växt. Det ser mycket större ut än sin naturliga storlek. Den kan bli upp till 35 cm hög. Pryder med rika, väl dissekerade blad med en rik kant och långsträckta blad. Stark och härlig grönska fungerar bara som bakgrund för vackra blommor . Deras medeldiameter är 6 cm. De har en helt öppen form och stora kronblad av ljus guldfärg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ayansky

En vy som är känd för sitt eleganta, täta lövverk. Den har vertikala rhizomer med liten statur-5-10 cm. Pedunculer kännetecknas av en solid kant, dekorerad med smalt lansettblad. Blommornas diameter är 5-6 cm. De öppnas inte förrän i slutet. Florister rekommenderas att titta närmare på intressanta sorter av ayan lumbago:

" Turchaninova " - en växt med rikt lövverk, blommorna är lila i färgen och ser ut att sväva i luften;

Bild
Bild

" Klockformad " - utåt är växten mycket lik en klocka, den har smala blommor med en lång struktur, de är riktade nedåt eller svagt lutande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lugovoi

En art som kännetecknas av hängande blommor på peduncles av en elegant, böjd struktur. Knopparnas färg är dämpad lila. Det finns vackra akvarellfärgövergångar. Lövverket dissekeras med en silverfärgad flätig pubescens. De mest populära formerna av ängslumbago anses vara:

Nigricans - en spektakulär växt med bläckiga lila blommor;

Bild
Bild
Bild
Bild

" Magadansky " - kortast möjliga lumbago, men med stora pubescenta blad, blommor i form av klockor.

Bild
Bild

Tatewaki

Ovanligt utseende av lumbago. Detta är en dvärg, vars höjd är upp till 20 cm. Den sticker ut med känsliga ljus lila blommor i form av kjolar, har ljusa ståndare. Ovanpå allt finns vackra blad. Bland alla sorter av denna typ kan de mest populära urskiljas:

" Alpint " - ett charmigt flerårigt husdjur med vita, gula, beige blommor som blommar sent på våren;

Bild
Bild

" Fjäll " - samma "Alpina", men hänvisar till de alpina sorterna.

Bild
Bild

Albanska

Flerårig med en höjd av 5 till 18 cm. I frukttillstånd kan den vara 30 cm. Rotbladen är långa, pinnat dissekerade. Frukterna har korta men tjocka markiser 2-2,5 cm långa. Denna art växer bra i berg och ängar. Blommorna i den albanska lumbago är mycket känsliga och vackra, de kännetecknas av en diskret beige-gul färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Daursky

Tillgiven, rörande känslig växt från klassen perenner. Älskar halvskugga. Den kan bli upp till 40 cm hög. Blommorna är små (högst 2 cm), har en mycket vacker blåaktig-lila färg. Frosthärdiga gröna husdjur som klarar sig bra på vintrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Innan du börjar plantera lumbago måste du noggrant förbereda jorden. Gödselmedel av organiskt ursprung, humus, kompost, en liten mängd näringsämnen som innehåller kväve (urea) bör tillsättas till jorden . Därefter utförs en grundlig grävning. Lumbago har ett stort rotsystem, speciellt för stavrötterna. Av denna anledning måste jordbearbetning utföras på lämpligt djup. För de flesta arter och sorter av grödor, förutom vårens applicering, införs kalk i jorden. Du kan omedelbart plocka upp jorden av den alkaliska typen.

Bild
Bild

Det är tillåtet att flytta sömngräset från fröbädden tidigt på våren. Men plantor på den huvudsakliga "utplaceringsplatsen" får planteras endast från maj till slutet av sommaren. Tidig landning ger bästa resultat.

När du börjar plantera en lumbago i form av plantor är det viktigt att se till att en jordklump finns kvar på sina rötter. Kontakten med själva blomman ska vara extremt minimal . Det är absolut nödvändigt att garantera kvalitet och aktuell vård för lumbago. Under den första månaden, och ännu bättre innan den aktiva utvecklingen startar, måste planteringen vattnas i tillräckliga mängder.

Bild
Bild

Det är viktigt att komma ihåg att blommorna i fråga upplever transplantationsförfarandet extremt negativt . Växter som är mer än 10 år gamla kommer sannolikt inte att kunna slå rot på en ny plats. Men lumbago kräver inte separation och ständiga förändringar på den plats där den växer. Om det ändå är nödvändigt att göra en transplantation grävs lumbago ut med en jordklump, så att den bevaras under allt arbete.

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Lumbago är en växt som behöver ordentlig vård. Låt oss i detalj överväga hur denna kultur ska odlas ordentligt.

Bild
Bild

Vattning

Vattning av anläggningen i fråga är endast nödvändig om det är långvarigt torrt väder på gården. När temperaturvärdena ligger utanför det normala intervallet, bör man inte glömma att vattna lumbago. På alltför torra och lummiga dagar kommer vattning att ge dessa växter styrka, men systemiska procedurer för denna typ av lumbago behövs inte . Ja, och en aggressiv torka i sig, kommer denna växt att kunna överleva, men för att säkerställa sin rikligare blomning är det fortfarande bättre att vända sig till vattning.

Bild
Bild

Gödselmedel

Om du vill odla en riktigt hälsosam och vacker växt måste du ge ytterligare matning. De är oerhört viktiga för både blomningsprocessen och mognad av blomknoppar. Organiska föreningar måste tillsättas under plantering. På hösten kommer dessa komponenter också att vara relevanta i form av mulch. Glöm inte den årliga delen av humus och andra naturliga förband. Mineralgödsel rekommenderas att appliceras uteslutande på sommaren. Schemat för att lägga till dem bör vara månadsvis: 2 eller 3 befruktningstider bör tillämpas i maj, juni och juli. Det optimala gödningsmedlet för de aktuella plantorna är:

  • fosforsyra;
  • kaliumpreparat, där det inte finns något kväve.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vintrar

Endast ungt sömngräs bör förberedas inför vintersäsongen. Innan frosten kommer, i slutet av hösten är det lämpligt att täcka planteringarna med grangrenar eller torra löv. Skyddsrum krävs för att organisera unga plantor som planterades i år. Under det andra året täcks lumbago endast om vintern planerar att komma mycket snöig. Vuxna växter överlever vintern utan ytterligare täckmaterial . Naturligtvis kommer blommorna inte att drabbas om de befinner sig i väl förberedd jord, och de kommer inte att hotas av hög vattentäppning när töningen kommer.

Bild
Bild

Finheterna att växa från frön

Om du vill odla lumbago hemma från frön, det finns några viktiga regler att tänka på.

  • Erfarna odlare rekommenderar att så bara utbredda sorter som skördas under hösten, i mars. Det är lämpligt att använda köpt jord och blanda den på mitten med grov sand.
  • När du planterar frön i en kruka eller annan lämplig behållare, strö dem inte med jord ovanpå. De kommer att stiga utan problem bara med bra belysning.
  • Lufttemperaturen måste vara minst +25 grader Celsius (lite mer är tillåtet).
  • Andelen luftfuktighet ska vara hög. Det är tillåtet att lämna plantor i ett växthus eller täcka med glasbitar.
  • Om du sår skottets frön korrekt kommer de att ge de första skotten bokstavligen efter 5-14 dagar.
  • Om de groddade planteringarna inte lyckades kasta av fröskikten, måste de fuktas flera gånger om dagen med varmt vatten.
  • När plantorna är i stadiet med 2-3 löv kan de sitta i separata behållare (koppar). Under det första levnadsåret är denna kultur lugn om transplantationer.
  • Om du planerar att plantera växter i trädgården, bör detta göras i maj och omedelbart till deras permanenta plats.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Lumbago är en så intressant växt som bara kan förökas med frö på grund av att växten har en vertikalt placerad tjock rot, den tolererar inte alls transplantationer och delningar, liksom sticklingar. Det är lämpligt att så plantan med nyskördade frön på våren och i den varma marken . Du kan göra detta i juli-augusti. Fröna sås på ett grunt djup på 1-1,5 cm. Plantorna vattnas rikligt, så att vattenstagnation undviks. Det är tillåtet att täcka dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

En av lumbagos största fördelar är dess motståndskraft mot olika skadedjur och sjukdomar som påverkar växter. Naturen har utrustat denna kultur med effektiva försvarsmekanismer . Om du växer den här vackra blomman ordentligt och observerar alla nyanser och regler, så kommer det inte att skada, även om du gör något fel.

Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

Om du planerar att plantera denna intressanta växt i trädgården, du bör beväpna dig med några användbara tips från erfarna blomsterhandlare.

  • I naturen bör de övervägda växterna inte plockas, klippas eller grävas upp. Att gräva bort dem kommer att visa sig vara en meningslös övning. Om du vill plantera en sådan gröda på platsen är det bättre att köpa frön i en specialaffär.
  • Denna växt växer bra i både soliga och skuggiga områden. Det rekommenderas att välja sluttningar i söder eller öster.
  • Du kan inte överfukta den här blomman - en stor mängd vätska kommer att leda till rotsystemets sönderfall.
  • Du bör inte bli förvånad om nya former av växten erhölls under fröplantning. De kan mycket väl skilja sig från de överordnade färgerna.
  • Om plantor odlas i en torvbehållare är regelbunden vattning särskilt nödvändig för dem.
  • Lumbago används ofta för framställning av medicinska formuleringar. Det är viktigt att inte glömma att färsk denna växt är giftig. Du kan använda uteslutande torkade örter, och inte tidigare än 5 månader efter att du har samlat dem. Under denna period kommer alla giftiga komponenter som utgör en fara för människor att oundvikligen kollapsa.
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Sömngräs används aktivt i landskapsdesign. Sådana blommor kan effektivt dekorera trädgården, göra den mer färgstark, livlig och fräsch. Ofta används den beskrivna grödan för att fylla grusträdgårdar. Ofta planteras lumbago i en intressant kombination med alpina växter eller på snygga steniga kullar. Ingen dålig lösning - att landa en lumbago i speciella mixborders. Samtidigt ska plantorna i grannskapet må bra i neutrala och relativt torra jordar.

Bild
Bild

Lumbago ser underbar ut både i singel- och grupplandningar. Kompositioner kan vara flerfärgade - sådana färgglada kombinationer ser alltid färgglada och intressanta ut. Lumbago gör perfekta accenter på terrasser, sluttningar eller stödmurar. Mot bakgrund av en välskött gräsmatta, stoltserar dessa växter också effektivt och uttrycksfullt och lockar uppmärksamhet.

Rekommenderad: