Cylindriskt Imperium: Plantering Och Skötsel, Vinterhärdighet Av Sorten Red Baron, Beskrivning Och Användning Av Växten I Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Cylindriskt Imperium: Plantering Och Skötsel, Vinterhärdighet Av Sorten Red Baron, Beskrivning Och Användning Av Växten I Landskapsdesign

Video: Cylindriskt Imperium: Plantering Och Skötsel, Vinterhärdighet Av Sorten Red Baron, Beskrivning Och Användning Av Växten I Landskapsdesign
Video: PIONER går de att flytta ? Skötsel ? Förövning och plantering 2024, Maj
Cylindriskt Imperium: Plantering Och Skötsel, Vinterhärdighet Av Sorten Red Baron, Beskrivning Och Användning Av Växten I Landskapsdesign
Cylindriskt Imperium: Plantering Och Skötsel, Vinterhärdighet Av Sorten Red Baron, Beskrivning Och Användning Av Växten I Landskapsdesign
Anonim

För närvarande är ett stort antal trädgårdsväxter kända som används av trädgårdsmästare för att dekorera sina tomter. En intressant representant för floran är den cylindriska imperan. Denna prydnadsväxt används inom medicin, landskapsdesign.

Bild
Bild

Beskrivning

Imperata cylindrisk är en flerårig örtartad medlem av spannmålsfamiljen. Andra kulturnamn: impera vass, cylindrisk lagur, alang-alang, röda blixtar, blodigt japanskt gräs . Växtens höjd kan vara 0,8 meter, men ofta växer den till 0,5 meter. Kulturens stam är upprätt. Den impera cylindriska bladplattan har en yttre likhet med bladet på en bred kniv. Broschyrer är avlånga, styva, med spetsiga spetsar. Deras placering på stammen kännetecknas av sekvens och uppåtriktad aspiration. Ungt lövverk är ofta ljusgrönt med rödaktiga spetsar. Med tiden får bladen en rubinfärg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under naturliga förhållanden blommar det blodiga japanska gräset på våren. Under denna period ser växten ganska attraktiv ut. Blomningen av emerata vass är ett ganska sällsynt fenomen som praktiskt taget inte förekommer vid odling av gräs. Under denna period uppträder fluffiga silverfärgade blomställningar på Alang-Alang. Paniken når 0,15 meter i längd.

Men även frånvaron av röda blixtnedslag gör det inte mindre attraktivt. Buskens dekorativitet ges av ljusa löv med en intressant form. Kulturens hemland kan kallas Sydostasien, nämligen: Japan, Korea, Kina . Denna representant för floran finns i alla delar av världen där det är ett tempererat klimat. Bönder i USA har erkänt det kejserliga cylindriska onda ogräset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lagurus cylindriska täta lövverk används inte som djurfoder . Nya guineaner använder bladen av den impera cylindriska för att täcka husens tak. Denna hållbara beläggning tål vind och regn. Växtens rötter innehåller element som återfuktar huden, så de är en utmärkt ingrediens för krämer och emulsioner. I Kina används alang-alang i bryggningsprocessen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Den mest populära sorten av imperates cylindrica, som odlas på ett privat territorium, övervägs " Röda baronen " … Detta är en hög representant för sin familj - busken kan bli upp till 80 centimeter. Vackra blomställningar av växten ser ut som en spikformad panicle. Rödbaronens vinterhårdhet är på en hög nivå, så kulturen kan överleva även en hård vinter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Eftersom det blodiga japanska gräset inte har förmågan att aktivt föröka sig, kan det planteras utan rädsla för andra växter. Den optimala temperaturregimen för att plantera en gröda är 22-27 grader Celsius. Om platsen är i ett tufft klimat, rekommenderas det att förspira imperan i en behållare . För att erhålla erforderlig mängd värme och ljus bör de cylindriska lagurerna planteras i södra eller västra delen av territoriet. Tillväxt i halvskugga är också möjlig, men minst några timmar om dagen bör grödan få solljus. Brist på solljus kan leda till en minskning av växtens dekorativa effekt. För plantering av buskar är lätta leror, sandstenar lämpliga, där fukt inte stagnerar, ventilation utförs. Jordens surhet bör ligga i intervallet 4, 5-7, 8.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte bildandet av ett dräneringsskikt längst ner i hålet . Planteringshålet grävs rymligt, dess dimensioner bör vara 2 gånger storleken på kulturens rotsystem. Förutom dräneringsskiktet hälls kompost på botten och mineralgödsel ovanpå det. Plantan bör placeras försiktigt i hålet och strö över bördig jord. Därefter bevattnas och komprimeras substratet. Plantationens nära stamcirkel måste mulas med torv eller kompost. Mulchlagret ska vara 3 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

För att den cylindriska imperato ska bli vacker och dekorera territoriet, bör den förses med ordentlig vård. Olägenhet under procedurerna kan orsakas av taggiga skott av växten, därför är det värt att använda handskar när du arbetar med imperaten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Vid varmt och torrt väder bör de cylindriska lagurerna vattnas regelbundet. För att kontrollera jordens fuktinnehåll är det nödvändigt att gå djupt ner i marken med 5-10 centimeter. Om jorden är 2 centimeter tjock bör busken fuktas. Anläggningen har inga krav på luftfuktighet . presenterar.

Bild
Bild

Toppdressing

Om Alang-Alang planteras korrekt behöver den inte ytterligare gödningsmedel. Under vårens första dagar kommer han att behöva kaliumbaserad utfodring. På hösten läggs kompost till substratet. Under växtsäsongen matas kulturen med komplext gödselmedel eller organisk befruktning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vinterperioden

Cylindrisk kejsare tolererar frostiga vintrar bra. Hon kan överleva upp till 26 grader frost utan ytterligare skydd. När man förutspår låga temperaturer rekommenderar experter att isolera busken med torv eller mulch baserat på torra löv. Det är också värt att täcka den röda dragkedjan med en gammal filt. I en kall klimatzon gror blodig japanskt gräs i behållare och placeras på en varm plats för vintern. Varje år på hösten ska kulturens skott klippas 0,1 meter från jordens yta . I slutet av växtsäsongen är det värt att täcka växten. Innan vintern, klipp av de gröna kvistarna. Då och då är det värt att föryngra de gamla kejsarna genom att gräva upp skottet till roten.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Reproduktion av blodig japanskt gräs är möjligt vegetativt med frön och plantor. I ett område som domineras av ett tempererat klimat kännetecknas frön av låg spiring. Av denna anledning är det bättre att använda ett annat avelsalternativ inom detta område. Om du vill plantera frön är det bättre att göra detta under andra halvan av mars - första halvan av april . Platsen ska lossas, rengöras från ogräs och skräp. Frö bör placeras i lätt fuktig jord. Nästa steg är att strö plantmaterialet med ett tunt lager av substrat. Vid behov kan plantor gallras och vattnas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande plantor anses vara ett mer pålitligt avelsalternativ för den impera cylindriska. För detta ändamål är det bättre att ta en 1000 ml kruka och ett matat underlag. Fröna ska spridas ut på jordytan med ett avstånd av 4 centimeter och pressa dem lite i jorden. Nästa steg är att bevattna plantmaterialet med en sprayflaska.

Dessutom är planteringarna täckta med polyeten för att uppnå en växthuseffekt . Trädgårdsmästare bör inte glömma periodisk ventilation av kulturen. För god grobarhet av plantor krävs en temperatur på 25 grader Celsius och diffus typ av belysning. När de första skotten visas är det värt att ta bort filmen. Innan plantor planteras i öppen mark måste den härdas i 10 dagar. Plantering görs bäst först efter att varmt väder har stabiliserats. Plantor placeras på ett avstånd av 0,4 meter från varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vegetativ förökning är uppdelningen av rotsystemet hos en vuxen buske . Det är lämpligt att utföra processen på våren, när jorden är väl fuktad. Kejsaren måste grävas noggrant, sedan måste en del av roten separeras från växten. Gropen grävs i förväg med ett djup av 0,2 meter. Plankan ska placeras i ett hål, sedan strö med jord, tampas, vattnas rikligt och mulas med torv eller kompost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgårdsmästaren bör se till att jorden inte torkar ut. Förutsatt att åtgärderna utförs korrekt kan skott förväntas efter 30 dagar.

Sjukdomar och skadedjur

Det prydnadsblodiga japanska gräset kännetecknas av hög immunitet. När du väljer rätt plats för grödans tillväxt behöver du inte oroa dig för sjukdomar och angrepp från skadedjur. Möjliga svårigheter att odla en växt inkluderar följande:

  • spridningen av svampinfektioner, föremål för vattendämpning i jorden - i detta fall kan behandling med fungicider hjälpa impera;
  • dålig överlevnad vid otillräcklig jordfuktighet;
  • brist på skönhet på plåtplattorna, vilket uppstår när det saknas belysning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Impeperata cylindrisk används ofta vid utformning av territorier, eftersom den anses vara en prydnadsväxt. Ofta använder trädgårdsmästare kultur för att bilda japanska trädgårdar. Rött blixtnedslag ser anständigt ut i en mixborder i kombination med spannmålsvegetation. Den ursprungliga örten anses vara en värdig granne för enbär, hirs, miscanthus, hornbär, berberis, fläderbär, primrose, cypress, ros av en ljus färgton.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av sin mångsidighet kan kulturen användas för plantering i en trädgård med klippta träd, i landskap i engelsk stil, prärier, nära barrträd. Alang-alang kan planteras i krukor eller behållare. Ofta används det cylindriska imperativet vid bildandet av en torr bukett och komposition.

Rekommenderad: