Buzulnik Tandad "Othello" (26 Bilder): Plantering Och Skötsel. Skillnader Från Desdemona -sorten. Beskrivning Och Användning I Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Buzulnik Tandad "Othello" (26 Bilder): Plantering Och Skötsel. Skillnader Från Desdemona -sorten. Beskrivning Och Användning I Landskapsdesign

Video: Buzulnik Tandad
Video: OCR Classical Civilisation - Imperial Image: Prescribed Sources 2024, April
Buzulnik Tandad "Othello" (26 Bilder): Plantering Och Skötsel. Skillnader Från Desdemona -sorten. Beskrivning Och Användning I Landskapsdesign
Buzulnik Tandad "Othello" (26 Bilder): Plantering Och Skötsel. Skillnader Från Desdemona -sorten. Beskrivning Och Användning I Landskapsdesign
Anonim

Buzulnik dök upp för många år sedan i sydvästra Kina, där det växte länge i naturen. Men det attraktiva utseendet gjorde sitt jobb - och redan på 1900 -talet uppmärksammade experter på det och startade fruktbart avelsarbete. Efter det uppföddes varje år fler och fler nya sorter, varav en kan kallas den tandade buzulnik "Othello". Den har sina egna skillnader, till exempel bladplattans egenartade struktur och ovanliga vackra blommor. Hur man planterar denna växt, hur man bryr sig om grödan, kommer vi att överväga i artikeln.

Bild
Bild

Beskrivning

Trädgårdsmästare anser att den tandade buzulnik är en mycket vacker och intressant växt, så de väljer ofta den för plantering i sina tomter. Sorten "Othello" har spektakulära löv, ljusa blommor och kan också glädja trädgårdsägare under lång tid, eftersom dess blomningstid är ganska lång.

Denna växt fick sitt namn på grund av bladplattans ovanliga struktur . Vissa tror att det liknar ett rådjur. Man kan inte låta bli att notera den ursprungliga färgen: i början av sommaren är den mörklila, lite senare gröna toner visas på framsidan, och den inre blir lila med rika röda vener, vilket kan jämföras med kärlsystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller blomning, för tandade buzulnika blomställningar som liknar borstar är karakteristiska. Knopparna öppnar i augusti och blommar först i oktober. I utseende liknar de eldiga apelsinkamomiller, var och en cirka 12 centimeter i diameter.

Denna sort kan så småningom nå en höjd av 1 meter . Buzulnik är känd för sin frostbeständighet, men de extrema temperaturfall som är karakteristiska för vissa regioner i vårt land kanske inte tål, därför kräver det i vissa fall skydd.

Om områdena präglas av ett hårt klimat bör du tänka på skydd för vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med sorten "Desdemona"

Tillsammans med sorten "Othello" är den tandade buzulnik som heter "Desdemona" mycket populär bland trädgårdsmästare. Det finns ett antal skillnader mellan växter . Först och främst bör man stanna kvar vid färgerna, och vi pratar om både blommor och löv. Othello har ljusa orange knoppar, och rika gröna kännetecknas av crimson och violetta nyanser. Bladen på "Desdemona" är ljusare, ljusgröna, den inre ytan har en lila nyans . Blommorna är rödorange. Särskilt skillnaderna mellan växter är slående i blåsigt väder. Rörande löv gör att busken kan spela i olika nyanser, vilket ser väldigt vackert och ovanligt ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Bäst av allt känns buzulnik i skuggan. Han gillar inte direkt solljus, detta måste beaktas när du planerar en plats för landning. Dessutom måste du ta hänsyn till noggrannheten i förhållande till luftfuktigheten. Trädgårdsmästare rekommenderar att du placerar växten längs väggarna eller på baksidan av rabatterna . Det kommer att se bra ut mellan träden också.

Jordens sammansättning behöver en speciell buzulnik. En exceptionellt välfuktad jord rik på näringsämnen är lämplig för honom. Det är möjligt att plantera en blomma på tung lerjord som har dräneringsproblem . Om platsen ligger i ett område som är utsatt för tillfälliga översvämningar kommer det inte att vara särskilt svårt. För att Othello ska växa och utvecklas fullt ut krävs det inga större ansträngningar, men ett antal procedurer kommer att behövas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom platsen är faktorer som kompetent val av plantmaterial och beredning av sängarna viktiga för den tandade buzulnik. Trädgårdsmästare rekommenderar att man köper frön eller plantor på specialiserade platser . Du kan gå till både butik och barnkammare. Om vi pratar om en planta är det nödvändigt att utvärdera dess utseende för att utesluta risken för skada och eventuella sjukdomar. Rotsystemets integritet bör också övervakas - eventuella kränkningar i det kan bli kritiska för busken.

Innan du planterar en blomma bör du förbereda sängarna . Detta görs strax före landning. Marken grävs noggrant till djupet av spadebajonetten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planteringen sker på våren, innan buzulnik löser upp bladen. Landningsgroparnas storlek ska vara 40x40 centimeter, och avståndet mellan dem bör vara från en till en och en och en halv meter . När de placeras i hålet rätas plantornas rotsystem snyggt ut och ovanifrån fylls det med jordblandning beredd i förväg. Förutom trädgårdsjord tillsätts humus och träaska, liksom superfosfat.

Knopparna ska vara över marken . Efter plantering vattnas växten noggrant.

Med rätt vård börjar buzulnik blomma redan under samma säsong.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Som redan nämnts är tandad buzulnik en ganska opretentiös växt. Full utveckling och aktiv blomning uppnås dock bara om åtminstone lite uppmärksamhet ägnas åt det. Vattning, utfodring, lossning, beskärning och strumpeband är viktiga punkter. Låt oss prata mer om dessa händelser.

När det gäller vattning måste du komma ihåg att buzulnik är en fuktälskande växt . Det kommer att behöva vattnas ofta och rikligt. Det anses vara idealiskt om jorden är konstant våt. Om vädret är milt och varmt kan du begränsa dig till 1-2 procedurer per vecka. Om sommaren är varm och torr måste du hela tiden kontrollera att matjorden inte hinner torka ut.

Dessutom kommer sprutning att vara användbart på morgonen och kvällen.

Bild
Bild

Näringsrik jord kommer alltid att gynna växten. Därför kommer befruktning också att krävas. Första gången detta görs vid plantering, när humus, superfosfat och träaska blandas med marken. Efter det kommer det att finnas tillräckligt med vårdressingar, för vilka en mulleinlösning är ganska lämplig. Om det finns behov av näringsämnen före kallt väder kan humus också tillsättas efter blomningen.

Lossningsförfarandet bör bli permanent. Detta kommer att underlätta tillgången på syre till rotsystemet. Torr torvmullning kan vara ett bra alternativ. Dessutom hjälper mulch till att behålla fukt, vilket också är mycket fördelaktigt.

Om odlaren inte behöver frö kan beskärning göras för att föryngra busken . Dessutom hjälper det att behålla dekorativa egenskaper. Under buskens bildning avlägsnas döda blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om buzulnik har blivit för stor kan ganska stora knoppar böja den till marken. För att förhindra att detta händer rekommenderas det att tänka på stödet.

Det måste sägas att växten är resistent mot många sjukdomar och angrepp av skadedjur . På våren kan den dock övervinnas av sniglar. För att förhindra insektsangrepp, strö busken med superfosfatgranulat.

Om du följer jordbrukstekniker kommer blommor att glädja trädgårdsmästare länge.

Det viktigaste är att ta hand om tidig vattning och kvalitetsnäring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Landskapsdesigners håller med om att den skulpterade buzulnik "Othello" ser mycket fördelaktig ut vid gruppplanteringar. Förutom ett attraktivt utseende låter denna placering dig dölja åldrande trädkronor. Det färgförändrande lövverket skapar nya bilder, och blomställningarna kommer att glädja dig med ett upplopp och färgernas ljusstyrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växten ser ut och känns bäst i skuggade områden eller längs stranden av vattenförekomster. En kombination med nära vattenväxter, till exempel marsh iriser, kommer att vara effektiv. Du kan plantera blommor ensam.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantering i samma grupp av olika sorter av buzulnik är inte förbjudet. De kommer att se väldigt intressanta ut eftersom de har olika färger, höjder och former.

Rekommenderad: