Vinbärsbuskehållare (27 Bilder): Typer Och Deras Syfte. Hur Man Gör En Buskhållare Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Vinbärsbuskehållare (27 Bilder): Typer Och Deras Syfte. Hur Man Gör En Buskhållare Med Egna Händer?

Video: Vinbärsbuskehållare (27 Bilder): Typer Och Deras Syfte. Hur Man Gör En Buskhållare Med Egna Händer?
Video: Building a Mini Longship: part 4 keel riser 2024, April
Vinbärsbuskehållare (27 Bilder): Typer Och Deras Syfte. Hur Man Gör En Buskhållare Med Egna Händer?
Vinbärsbuskehållare (27 Bilder): Typer Och Deras Syfte. Hur Man Gör En Buskhållare Med Egna Händer?
Anonim

Att arbeta med en personlig tomt är en av de vanligaste yrkena för både stads- och landsbygdsbor. Självodling av grönsaks- och bärgrödor är inte bara spännande, utan också mycket lönsamt.

Bild
Bild

För att få maximal avkastning använder trädgårdsmästare och lastbilsbönder ett stort antal knep och introducerar också ny jordbruksteknik. Vinbärsbuskar gick inte förbi dessa manipulationer, som inte bara behöver matning och beskärning i tid, utan också skapandet av högkvalitativa och geometriskt korrekta buskehållare.

Bild
Bild

Funktioner och syfte

Buskhållaren för vinbär och krusbär är ett oumbärligt verktyg för odling av dessa grödor. Det maximala utbytet av röda och vita vinbär kan ses 5 år efter plantering, men svarta vinbär ger en anständig skörd inte tidigare än 6 år senare.

Bild
Bild

Vid denna tidpunkt bildas ett stort antal skott på växten, vilket är oönskat att klippa och korrigera, därför Det är mycket svårt att överskatta vikten av stöd, eftersom det har följande funktionella betydelse:

  • kompakt arrangemang av busken;
  • förenkling av skörd;
  • gnagarskydd;
  • ökning av grödans mängd;
  • förebyggande av deformation av skott under påverkan av negativa miljöfaktorer;
  • ventilation av rotzonen;
  • minska risken för svampsjukdomar;
  • förhindrande av kontakt med bär med markytan;
  • förenkling av jordbruksarbetet;
  • inget behov av att trimma sidoskott;
  • bildandet av en korrekt och vacker krona.
Bild
Bild

För att uppnå önskat resultat måste stödet inte bara vara estetiskt tilltalande utan också uppfylla följande krav:

  • stabilitet;
  • säkerhet;
  • lång driftstid;
  • estetiskt utseende;
  • praktiskhet.
Bild
Bild

För enkel användning bör strukturen vara enkel att montera och demontera. När du väljer ett stöd måste nybörjare trädgårdsmästare inte bara ta hänsyn till estetiska önskemål, utan också typen av växt, buskens höjd och kronans volym.

På hushållstomter kan du se kronhållare i form av en kvadrat, rektangel och triangel, men runda stöd är särskilt efterfrågade, som inte bara har ett attraktivt utseende, utan också exakt motsvarar kronans form.

Tekniska kränkningar och bristande efterlevnad av storleksintervallet kan framkalla följande konstruktionsfel:

  • låg höjd;
  • tät täckning;
  • överdriven nivå;
  • strukturens instabilitet;
  • elakhet och oproportionerlighet av produkten.
Bild
Bild

Varianter av stöd

Beroende på buskarnas placering, planteringsområdet samt designidén rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att uppmärksamma följande typer av stativ

  • På ett rack - En enkel design som presenteras i form av en ring på ett stöd. Nackdelar - instabilitet, produktion endast av tjock metall, komplexiteten i installationen nära en vuxenanläggning. Staketets ring kan göras inte bara av metall utan också av glasfiber.
  • På två ställningar - en produkt som ser ut som en häftklammer och bara stöder en del av busken. Det är bäst att använda minst två stöd för att stödja hela busken.
  • På tre ben - en universell design med hög stabilitet och tillförlitlighet. För enkel installation och för att förhindra deformation av kronan rekommenderar experter att göra strukturen hopfällbar.
  • På fyra ben - en bekväm modell där tillverkare ofta installerar en höjdjusterare. Detta trick låter dig harmoniskt passa produkten till valfri höjd på busken.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

DIY -tillverkning

Med tanke på enkelheten i buskehållarens design rekommenderar experter att göra den här enheten med egna händer av skrotmaterial. För att göra en funktionell produkt måste du välja ett material, plocka upp verktyg och också göra alla nödvändiga mätningar. Det är dimensionerna av strukturen som spelar en nyckelroll i dess funktionalitet.

Bild
Bild

Verktyg

Innan du fortsätter med den oberoende tillverkningen av strukturen bör du förbereda den nödvändiga uppsättningen verktyg, som direkt beror på vilket material som används. Om strukturen består av metallplast eller propylen behöver du definitivt en skruvmejsel, en hammare och en kniv.

Bild
Bild

Metallprodukter kan tillverkas med en hammare, tång, slipmaskin och svetsmaskin.

Bild
Bild

Det enklaste sättet är att göra en struktur av trä, vilket kräver en bågfil, spikar och en hammare.

Bild
Bild

Innan du fortsätter med att klippa ramelementen är det nödvändigt att ta alla mätningar med ett speciellt mått för konstruktionstejp och se till att göra en schematisk ritning. Erfarna sommarboende rekommenderar inte att man avviker från de planerade måtten och gör alla mätningar så exakt som möjligt

Material (redigera)

Med tanke på den höga efterfrågan på dessa strukturer, ingenjörer har utvecklat ett stort antal produktalternativ som kan tillverkas av följande material:

  • trä;
  • PVC -rör;
  • termoplastiska propenprodukter;
  • kompositmetall-plast.

Glöm inte heller bildäck, cykelkollaps, metallstavar, rester av beslag, fönsterkarmar, galler från trälådor och barns sportbågar när du skapar ett stöd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

hopsättning

Den enklaste produkten är en struktur som består av 3-4 stavar som grävs runt busken och ett rep som dras i de övre ändarna. Repet kan ersättas med trälister som fästs med skruvar eller spikar på träramens ovansida. Produktens höjd och bredd beror på buskens storlek.

Trots enkelheten i dess design har dess montering ett antal knep . Efter att tre lameller har fästs på benen måste en buske placeras inuti produkten, medan alla skott försiktigt samlas. När stödet är installerat på den planerade platsen kan du börja fixa den fjärde sista plankan.

Bild
Bild

Mer pålitlig och hållbar är en metallkonstruktion, för vilken det är nödvändigt att ha inte bara järnrör eller lameller, utan också en speciell svetsmaskin. Denna produkt kan vara antingen i ett stycke eller hopfällbar. Ett obligatoriskt slutskede är beläggningen av produkten med en skyddande färg, vilket förhindrar uppkomst av frätande formationer. Nackdelen är den stora massan.

Moderna sommarboende föredrar att använda ett mer praktiskt material som plast . Det är produkter tillverkade av plastvattenledningar som alltmer kan hittas i personliga tomter som stöd och staket. Från polypropylen och polyeten kan du snabbt och enkelt göra en busshållare av vilken form som helst på kort tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

För designen är det bättre att välja rör med en diameter på 0,4 cm eller 0,5 cm, samt fyra tees, i vilka arbetsstyckena ska sättas in. För att ansluta delarna kan du använda ett speciellt lödkolv, bygglim eller självgängande skruvar.

Det enklaste sättet att göra ett staket är från en metallstav, som under påverkan av en liten ansträngning lätt tar den form som krävs.

Bild
Bild

Om det, förutom naturmaterial, inte finns något till hands, rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att använda träspjut som kan klippas från vilket träd som helst . Grenarna ska vara väl stödda och dubbelgrenade i den övre änden. Produktens optimala höjd är 50 cm. Efter att elementen har grävts runt busken kan hängande skott placeras på dem. Designfelet är en kort driftstid och lågt motstånd mot yttre faktorer.

Bild
Bild

Om ett stort antal buskar planteras i en rad, är det ingen mening att göra ett separat stöd för varje växt . I det här fallet rekommenderas att göra ett speciellt staket, som gör det möjligt att installera längs kanterna på delen av stöd, minst 60 cm hög. Som stödmaterial kan du använda ett rep, sladd eller någon metalltråd som måste dras mellan stöden flera gånger. Det sträckta repet kommer att bli ett stöd för plantans skott.

Bild
Bild

Vinbär är ett av favoritbären hos många trädgårdsmästare, vars frukter används inte bara för färsk konsumtion utan också för att skapa ett stort antal läckra delikatesser. Trots sin ringa storlek har kulturen en spridande krona och ett stort antal skott som faller direkt på marken. För att lösa detta problem har trädgårdsmästare kommit med ett särskilt stöd.

Bild
Bild

Vinbärsbuskehållaren är en unik enhet som låter dig inte bara ge platsen ett estetiskt utseende , men också för att undvika ett stort antal agrotekniska svårigheter. Denna enhet kan köpas i specialiserade trädgårdsbutiker eller tillverkas oberoende av tillgängliga verktyg.

Rekommenderad: