DIY Borriggar: Ritningar Av Hemlagade Borriggar För Vattenbrunnar. Hur Gör Man En Liten Borrmodell?

Innehållsförteckning:

Video: DIY Borriggar: Ritningar Av Hemlagade Borriggar För Vattenbrunnar. Hur Gör Man En Liten Borrmodell?

Video: DIY Borriggar: Ritningar Av Hemlagade Borriggar För Vattenbrunnar. Hur Gör Man En Liten Borrmodell?
Video: IMG 3210 HYDRA DRILL /DEEPROCK HD-55 Pro Series WaterWell Drilling rig Model 2021 DIY Waterwell DIY 2024, April
DIY Borriggar: Ritningar Av Hemlagade Borriggar För Vattenbrunnar. Hur Gör Man En Liten Borrmodell?
DIY Borriggar: Ritningar Av Hemlagade Borriggar För Vattenbrunnar. Hur Gör Man En Liten Borrmodell?
Anonim

Att borra en brunn efter vatten är ett av de mest populära sätten att tillföra vatten till privata hus, liksom platser där det inte finns någon centraliserad vattenförsörjning. Men processen är vanligtvis dyr, och att anställa tvivelaktiga "hantverkare" är inte det bästa alternativet. Det blir lättare att göra en liten borrigg med egna händer. Det kommer inte att vara så dyrt, och du kommer att kunna styra processen fullt ut från början till slut. Låt oss försöka ta reda på vad en vattenborrningsrigg är, hur man gör det själv och vad som kommer att behövas för detta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Låt oss börja med det faktum att för att borra vattenbrunnar, som du vill göra själv, måste du vara tålmodig och villig att utföra inte det enklaste arbetet. Poängen är att denna process är sådan att precision krävs. Förutom, resultatet av arbetet kan vara oförutsägbart, eftersom det krävs en ganska lång och smal axel i marken för att komma till akvifären . Sänk sedan ner höljesröret för att skydda det från att kollapsa. Under arbetets gång måste du dra ut en ganska stor jordmängd till ytan, som kan vara annorlunda: från stenar som granit till våt sand.

Bild
Bild

Det bör tilläggas att ett antal aspekter av denna process också kommer att bero på hur djupt vattendragaren ligger . Ibland behöver du bara borra 10-15 meter, och ibland flera hundra meter. Naturligtvis påverkar detta allvarligt inte bara tiden för hela processen, utan också valet av en hemmagjord borrigg såväl som tillverkningsprocessen.

Projekt

Om vi pratar om borriggsprojekt finns det tre huvudkategorier av sådana enheter som gör det möjligt att borra mark för att söka efter vatten:

chockrep

Bild
Bild

roterande skruv

Bild
Bild

roterande installationer med hydrodrillingsteknik

Bild
Bild

Enligt typen av enhet kan sådana enheter vara olika . I manuella enheter kommer huvudfunktionen att muskelkraften används som kraften som sätter enheten i rörelse. Mekaniska anordningar har vanligtvis en motor - bensin eller elektrisk.

Principen för användning av rep -slagverksmodeller består i att begrava en tung last i marken - en mejsel som är grund inuti . Biten lyfter till en viss höjd, varefter den sjunker kraftigt nedåt. Tack vare detta går det djupt in i jorden till ett visst djup, och en del av det överflödiga landet förblir inuti det grunda området av biten. När den är helt fylld med jord dras den ut och hela processen upprepas på nytt. Processen är ganska lång, men en sådan liten installation är enkel och prisvärd.

Bild
Bild

Den roterande analogen blir mer bekväm att använda på grund av närvaron av en roterande skruvskruv, som själv kan kasta överflödig jord uppåt. Det är sant att inte alla människor kan göra en sådan design, även om det finns en ritning. Även om det med en viss skicklighet och skicklighet i allmänhet är möjligt att göra en sådan borrmaskin för borrning.

Bild
Bild

Alla beståndsdelar för en sådan mini -hemstation kan i alla fall inte göras av en själv .- vissa måste köpas i en butik, något som görs på beställning och något kan letas efter på andrahandsmarknaden. Men om du lyckas skapa din egen övning kommer kostnaderna definitivt att betala sig. Förresten, du kommer också att behöva något slags verktyg: en borrhammare, en svetsmaskin, en slipmaskin. Men mer om det nedan.

Vad är nödvändigt?

Så för att skapa en borrigg med dina egna händer måste du ha minst lite erfarenhet av sådana enheter som:

  • Bulgariska;
  • svetsmaskin;
  • elektrisk borr.
Bild
Bild

Dessutom måste du ha till hands:

  • skiftnyckel;
  • VVS -kors;
  • ett verktyg för att forma en yttre tråd av en tumtyp;
  • ett halvtums galvaniserat rör och en skrapan av samma storlek;
  • dör;
  • bågfil för metall.
Bild
Bild

Hur man gör det?

Låt oss försöka ta reda på hur man gör en enhet för borrning av olika typer.

Borr

Övervägandet av detta alternativ bör börja med det faktum att ramen för en sådan modell kan göras i form av ett stativ, även om det oftast är vertikala styrningar som är fästa på stativet och sammankopplade med en horisontell struktur upptill. Ramen bör hålla arbetssträngen stadigt och stavarna med variabel längd när de dras ut ur hålet.

Bild
Bild

Tillverkningssekvens

  1. Till ett metallrör, vars längd är cirka 150 centimeter, bör två varv av en metallremsa svetsas för att göra något liknande en skruvtyp.
  2. Knivar installeras längs kanterna på skruven. Och de gör det så att skärkanterna står i vinkel mot horisontalen.
  3. Knivar ska slipas.
  4. En tee utrustad med en invändig gänga skruvas eller svetsas till den övre delen av borren.
  5. Nu krävs det att förbereda rördelar av metall med samma diameter som skruvröret. Dessa kommer att vara stavar, vilket gör det möjligt att vid behov öka längden på borrsträngen.
  6. På delar av röret bildas en tråd för att ansluta dem, eller ett hål borras för att fixera det med ett låsande finger.

Det är sant att för att öka borrstångens längd kan du också använda en hylsa eller låsanslutning. Riggen kan vara gjord av trä, kanalstänger eller metallrör, så länge den håller borrsträngen väl.

Bild
Bild

Ett block är monterat ovanpå ramen, som är ansluten till vinschen, som ansvarar för att lyfta rörsträngen och borrverktyget. Ett sådant torn krävs vid borrning till ett djup av mer än 8 meter.

Med tanke på längden på borrstången ökar konstruktionens vikt, varför en elmotor med vinsch krävs för att lyfta den. Förresten, elmotorn är oumbärlig för våtborrning . För detta räcker det med en enhet med en effekt på 2,2 kW, och den ger 65-70 varv.

Ett viktigt inslag i denna design är vridningen . Detta är den del som gör att drivmomentet kan överföras från motorn till borrstången. Tack vare det matas borrvätskan dessutom in i gruvan. Vanligtvis är stavarna fixerade på det rörliga området på detta element. För att hälla lösningen är sviveln utrustad med ett förseglat specialrör.

Med tanke på att detta element alltid rör sig, ställs två krav på dess skapande:

  • användningen av stål med extremt hög hållfasthet;
  • minsta avstånd mellan rörliga och statiska delar av enheten.
Bild
Bild

Chockrep

Slagborrmaskinen är den enklaste enheten för borrning. Har 3 huvudelement:

  • block och grind ansvarig för lindning av repet;
  • hopfällbar säng;
  • massiv mejsel upphängd på en sladd från sängen.

Ramen kan monteras från kanaler, vinklar och gamla stålrör . Den måste vara av en sådan höjd att den lätt kan flyttas när den demonteras. Det är sant att komma ihåg att ju större höjden på lastens fall är, desto mer kommer det att sjunka ner i marken. Enskilda delar av sängen kan skruvas ihop vid den övre anslutningen. Dess nedre del kan knytas med hörn eller rör för större stabilitet.

Bild
Bild

Lasten, som vi kommer att kalla en "mejsel" eller, som den också kallas ett glas eller en tjuv, kan skapas av ett rör med tjocka väggar, vars diameter är 10-12 centimeter.

Den viktigaste punkten här kommer att vara att arbetselementet är så massivt som möjligt. Det är bäst om dess massa är 80-100 kg. Men en större last blir dock svår att lyfta även för flera män, för att inte tala om att transportera den.

I glasmejselns nedre änddel bör skåror göras eller kanterna slipas av så att det går ner i marken så lätt som möjligt. Lasten kan lyftas med en manuell grind eller en elmotor genom en växellåda . Men det blir bättre om installationen har båda alternativen. Detta gör att du inte kan bero på el.

Bild
Bild

Roterande

En roterande borr kommer att vara ungefär som en vandring på en skruv. En sådan installation bör också ha en ram längs vilken motorn kommer att röra sig, till vilken borren är ansluten med hjälp av en svängning. Genom den senare tillförs vatten till kolonnen.

Bild
Bild

Skapelsordningen kommer att vara följande:

  • gör en sväng och stavar. Det skulle vara bättre att köpa dem om du inte är en professionell vändare;
  • vi köper en växelmotor (en modell med en effekt på 2, 2 kW och 65-70 varv per minut räcker här);
  • vi köper en manuell vinsch eller en analog av elektrisk typ (lyftkapacitet inte mindre än 1000 kg.).

Efter det kan du svetsa ramen och bilda en borr. Sådant arbete kommer att bestå av vertikala och horisontella delar, samt en vagn på vilken motorn kommer att fästas.

Basen är skapad av ett rör med tjocka väggar . De måste vara minst 3,5-4 millimeter stora. Det är bättre att ta en profilerad, även om en runda kommer att göra. När man svetsar en ram för en liten borrigg är noggrannheten inte särskilt viktig.

Bild
Bild

Det viktigaste är geometri, och måtten kan redan justeras. Först görs och mäts den nedre ramen, och redan för sina specifika dimensioner görs en vertikal och endast i det sista steget en vagn.

I allmänhet ska det sägas att borriggen kan skapas utan problem med dina egna händer . Det kommer att vara särskilt enkelt att göra en manuell modell från en motorborr eller från en borrmaskin, men mer komplexa enheter kan kräva svarvningskunskaper, liksom en mängd utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom, du måste tydligt förstå vad du gör och varför . Men om en sådan borrigg görs oberoende, kommer det att göra det möjligt att mycket allvarligt spara på inköp av utrustning för borrning, tillverkad i fabriken.

Rekommenderad: