Gör-det-själv Spannmålskross: En Hemlagad Spannmålskross För Hushållet. Hur Man Gör Enligt Ritningar Från En Tvättmaskin Och En Kvarn?

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv Spannmålskross: En Hemlagad Spannmålskross För Hushållet. Hur Man Gör Enligt Ritningar Från En Tvättmaskin Och En Kvarn?

Video: Gör-det-själv Spannmålskross: En Hemlagad Spannmålskross För Hushållet. Hur Man Gör Enligt Ritningar Från En Tvättmaskin Och En Kvarn?
Video: Fastest Skillful Workers Never Seen Before! Most Satisfying Factory Production Process & Tools #8 2024, April
Gör-det-själv Spannmålskross: En Hemlagad Spannmålskross För Hushållet. Hur Man Gör Enligt Ritningar Från En Tvättmaskin Och En Kvarn?
Gör-det-själv Spannmålskross: En Hemlagad Spannmålskross För Hushållet. Hur Man Gör Enligt Ritningar Från En Tvättmaskin Och En Kvarn?
Anonim

Industriella spannmålskrossar kostar ibland mer än tiotusentals rubel. Den oberoende produktionen av spannmålskrossar från hushållsapparater, där exempelvis växellådor är slitna och inte kan bytas ut, gör det möjligt att sänka kostnaderna upp till flera gånger.

Bild
Bild

Design egenskaper

En spannmålskvarn är som en kaffekvarn förstorad 10-20 gånger.

Men skillnaden mellan den ena och den andra maskinen ligger i vissa parametrar

  1. Till skillnad från en kaffekvarn maler en spannmålskross inte spannmålen till ett fint pulver, som ett pulver, utan till en grovmalen substans.
  2. Kornkrossen kan mala från tiotals kilo spannmål i en malning.
  3. Ju mer spannmål du behöver slipa, desto längre håller enheten. Till exempel, för att tillgodose de månatliga förfrågningarna från ett hönshus, där det sägs att 20 kycklingar lägger ägg varje dag, kommer det att ta mer än hundra kilo spannmål. För att mala 10 hinkar av samma vete eller havre tar det minst en och en halv timmes drift av enheten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kornkrossens konstruktion innehåller ett antal komponenter

  1. Skyddshölje - av metall, plast och / eller komposit.

  2. Ett stöd som är permanent installerat på en specifik plats eller flyttbar (bärbar).
  3. Fäste justerbart med mutter och bult.
  4. Den andra basen har en mjukgörare i form av en "sko" av gummi.
  5. Ett par motorer och lika många uppsättningar med remskivor med en diameter på 6 cm. De bygger på skruvar och nycklar.
  6. Tätningar som dämpar vibrationer från motoraxlar.
  7. Knivar som slipar spannmål och gräs. Båda hackade ingredienser är grunden för foderblandningen.
  8. En lock med tratt i vilken omalet spannmål hälls. Den andra tratten låter den krossade råvaran hälla ut i en tidigare beredd behållare.
  9. Grodlås.
  10. Löstagbara galler som tillåter fraktioner av olika storlekar att passera.
  11. Gummerat hjul.
Bild
Bild

Var och en av ovanstående komponenter är enkel och enkel att installera på en gammal tvättmaskin.

En spannmålskross tillverkad av en aktivator tvättmaskin (eller automatisk maskin) är en enhet som har högsta prestanda och kapacitet jämfört med liknande tillverkade från andra elektriska apparater.

Komponenter som väljs och / eller tillverkas för hand måste vara kompatibla med den slutliga enhetens övergripande dimensioner . Ingen kommer att installera knivar flera gånger mindre i diameter i tanken för en aktivatortvättmaskin - driften av en sådan enhet skulle bli extremt ineffektiv. Kornvolymen, som normalt malts på 20 minuter, med reducerade knivar, skulle ta en eller en och en halv timme. Med andra ord är en hemlagad enhet fysiskt balanserad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I likhet med kaffekvarnen startas knivarna i kvarnen, i kombination med axlarna på elmotorerna, direkt när enheten är ansluten till hushållsbelysningsnätet. De finhackar små grenar, frön och gräs . De krossade råvarorna går till en sil som tar bort skal och små skräp. Det som har passerat filtreringen passerar in i behållaren genom tratten och samlas upp i den.

Bild
Bild

Vad kan man göra av?

Låt oss överväga hur man gör olika komponenter för en spannmålskross hemma

Slipbehållaren är tillverkad av tunt (0,5-0,8 mm) rostfritt stål . En metallram med en ventil är fixerad bredvid basen. Ytterdelen av kroppen är gjord av ett sömlöst metallrör med en diameter på 27 cm. Detta rörs väggtjocklek kan vara upp till 6 mm. Inuti samma rör är en stator installerad, för tillverkning av vilken ett rör med något mindre diameter användes - till exempel 258 mm. Hål borrades i båda rörsektionerna för att säkra den laddade behållaren, ta bort det krossade kornet, montera ett galler med önskad maskstorlek, upphängningar för att säkra lossningstratten. Båda rören är monterade på ett sådant sätt att de hålls i slitsarna på hjälpflänsarna placerade på sidan. De senare är anslutna till varandra med hjälp av flera stift. En av flänsarna har en invändig gänga för dubbar. Den andra borras på flera ställen. Båda flänsarna har också borrade hål för att fästa lagerhusen och är fästa vid metallramen med bultar och muttrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rotorn monteras på grundval av prefabricerade metallpressar och är utrustad med brickor . Dessa pushers kan vändas vid behov. Efter montering kontrolleras rotorn för obalans. Om stötar fortfarande upptäcks balanseras rotorn omedelbart - parasitiska vibrationer kan förkorta hela enhetens livslängd.

Bild
Bild

Drivaxeln innehåller nycklar och kullager . Skyddsbrickor för kullager är baserade på kraven i GOST 4657-82 (storlek 30x62x16).

Bild
Bild

Stödramen med bordet är tillverkad i en svetsad version . Utgångsmaterialet är ett stålhörn 35 * 35 * 5 mm. Ventilerna är tillverkade av tunnplåt.

Bild
Bild

Efter att ha förberett nödvändiga material och ämnen fortsätter de till montering av spannmålskrossningsanordningen.

Bild
Bild

Scheman och ritningar

En spannmålskross från en tvättmaskin innehåller följande komponenter:

  • spannmålsbehållare;
  • ram;
  • rotor;
  • axel;
  • lossningstrakt;
  • remskiva (kraven i punkt 40 i GOST 20889-88 följs);
  • Kilrem;
  • elektrisk motor;
  • ram med ett bord;
  • lastnings- och lossningsportar (ventiler).
Bild
Bild

Ritningar av analoger gjorda på grundval av en dammsugarmotor, en elektrisk drivning av en kvarn, en drivenhet och en köttkvarnmekanism, skiljer sig lite från enheten som fungerade på grundval av en (halv) automatisk tvättmaskin. Funktionsprincipen för enheten är inte annorlunda - vilket inte kan sägas om vilken typ av hackmekanik som används.

Steg-för-steg tillverkningsinstruktioner

För en gör-det-själv-kvarn är följande hushållsapparater som inte kan repareras lämpliga: en halvautomatisk tvättmaskin (kan innehålla en bromstrumma), en kvarn, en dammsugare och andra liknande anordningar baserade på en kommutator eller asynkron motor.

Bild
Bild

Från tvättmaskinen

För att göra en spannmålskross baserad på mekanik från en tvättmaskin måste flera steg vidtas

  1. Gör först dina skärknivar. De slipas på en kvarn och slipas dessutom med sandpapper.
  2. Ställ knivarna så att de skär varandra. Fördjupningarna i varje riktning ska vara desamma, symmetriska. De bildar en fyrkantig stjärna.
  3. Efter att ha fixerat knivarna, till exempel med en klämma eller ett skruvstycke, är de inriktade, vid skärningspunkten borras ett gemensamt hål igenom. Hålets diameter väljs optimalt - för styv fixering på axeln, som överför den rörliga energin för drivmotorn genom remskivan. Själva axeln är belägen i området för den inbyggda aktivatorn.
  4. Axeln är säkrad med en skiftnyckel (en justerbar skiftnyckel kan användas). Pressbrickor krävs för att säkra axeln.
  5. Montera knivarna vässade och borrade tidigare på konstruktionsaxeln. Båda ficklamporna fästs en efter en på axeln (axeln) och kläms fast med hjälp av klämmuttrar. Som ett resultat kommer var och en av knivarna att placeras på en separat horisontell.
  6. Utrusta tratten med tvättmaskinens dräneringshål, genom vilket avloppsvatten tidigare togs bort. För att låta det krossade materialet rinna ut snabbt, förläng tratten upp till 15 cm med en rund fil och en hammare. Placera ett rörstycke i det vidgade hålet och ge den resulterande nedstigningen en riktning som är bekväm för användaren.
  7. Montera metallnätet genom att luta det 15 grader. Nätets kanter bör inte bilda ett gap genom vilket obehandlat spannmål skulle hälla ut. Ett korrekt installerat nät gör det möjligt för användaren att snabbt och effektivt rengöra det krossade spannmålet från agnarna. Det blir lättare för de krossade råvarorna att tränga in i behållaren som tidigare var inställd för insamling.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationen av det största nätet är mycket enklare än det minsta (vilket vi kunde hitta). Följ en rad steg för att installera filtersilen korrekt.

  1. Mät höjden på fräsarna utanför vilka de inte kommer att stiga. Kör motortestet - vid låga varvtal. Markera denna höjd på behållarens sidor. Flytta ytterligare en centimeter från de markerade markeringarna genom att dra en linje på denna plats.
  2. Markera och skär gallret (mesh) så att insugningstrattens dimensioner sammanfaller med det utskurna fragmentet.
  3. Placera denna bit så att kanterna går längs den tidigare markerade linjen.
  4. För att täta det bifogade nätet - eller snarare för att förhindra inträngning av omalet korn - applicera ett lager av självhäftande tätningsmedel runt den avgränsade omkretsen.
Bild
Bild

Enheten är klar för testning. Lägg ner spannmålen som ska fräsas i pick-upbehållaren och starta motorn.

Det är användbart att använda en elektromekanisk timer som tidigare stängde av motorn i slutet av tvättcykeln.

Se till att säden har krossats till rätt storlek och passerat skalningssteget. Den resulterande fraktionen måste alla övervinna filtersilen. Kontrollera knivarnas funktion - de bör hantera det första partiet bearbetat spannmål till fullo . Motorn och själva krossmekanismen får inte fastna, sakta ner till ett fullständigt stopp. Utomordiga ljud ovanliga för en kross i drift ska inte visas. Med framgångsrik testning kommer spannmålskrossen att tjäna användaren i många år.

Bild
Bild

Från kvarnen

Ett kännetecken för den manuella elektriska slipmaskinen är axeln som är vinkelrätt mot skärskivan. Gör följande för att göra en spannmålskross från en kvarn (kvarn).

  1. Markera och såg ut en rektangulär bit tjock (1 cm eller mer) plywood.
  2. Såg ett runt hål i den skurna plywoodbiten - i form av huvudstrukturen där det avskurna hjulet roterade.
  3. Fäst plywooden med bultarna och den medföljande metallfästet. Rotationsaxeln måste peka nedåt.
  4. Gör en skärare av en lämplig längd, bredd och tjocklek stålremsa. Precis som i föregående fall måste knivarna slipas noggrant och centreras. Otillräcklig centrering kan bryta vinkelslipväxellådan med tiden.
  5. Inte långt från vinkelslipen monterad i tanken för krossning av spannmål, gör ett hål och förse det med en tratt. Genom det hälls omalda råvaror i spannmålskrossen. Tratten med ett hål är inte placerad under den bulgariska enheten, utan ovanför den.
  6. Installera en sil gjord av en begagnad kruka under enheten. Den borras med en fin borr (ca 0,7-1 mm).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Samla spannmålskvarnen . Lägg den på en pall eller låda. Lägg till exempel en hink under den nedre tratten där den krossade råvaran hälls. Tratten kan göras från den avskurna toppen av en plastflaska av livsmedelskvalitet - nackens diameter räcker för att det hällda säden lätt och snabbt ska passera in i kvarnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från köttkvarn

Du kan se till att köttkvarnen maler spannmålen, du kan använda hartser, till exempel hasselnötter eller valnötter i skalad form. Det finns ingen anledning att göra en kniv som fungerar som en skärare "från grunden" - den ingår redan i satsen. För den finaste spannmålsfraktionen är det nödvändigt att använda den minsta standardsikten, som också ingår i leveranssetet.

För att spannmålen ska sköljas kontinuerligt är det nödvändigt att installera en stor tratt ovanför malningsmekanismen, till exempel från en 19-liters flaska, från vilken botten skärs av.

Ett hål med diameter görs i locket, i vilket det hällda säden inte kommer att passera genom halsen snabbare än att det passerar i krossad form genom köttkvarnens kvarn. I princip behöver du inte modifiera köttkvarnen på något sätt. Kornet ska inte vara för hårt - inte alla köttkvarnar klarar lika effektivt, till exempel hårdvete . Om du inte kan använda kvarnen som kvarn, använd en kaffekvarn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Andra alternativ

Den mest populära versionen av spannmålskrossen är en hemmagjord enhet baserad på en dammsugare som har tagit slutet av sin livslängd. Det enklaste att modifiera är sovjetiska dammsugare baserade på en kollektormotor med enkel mekanik - "Raketa", "Saturn", "Uralets" och liknande. Följ en rad steg för att göra en spannmålskross från en dammsugare.

  1. Ta bort motorn från huset.
  2. Demontera sugledningen (den innehåller en specialdesignad propeller) genom att koppla bort den från motoraxeln.
  3. Skär den rundade basen av en stålplåt. Ståltjocklek - minst 2 mm.
  4. Med hjälp av mitten skär du ett hål i den utskurna ståldelen för motoraxeln.
  5. Skär ett andra hål på ett avstånd från det. Den fungerar som ingången till spannmålsbehållaren.
  6. Fäst motorn på stålunderlaget med hjälp av bultar och klämmor.
  7. Installera en trapetsformad kniv, tidigare vänd från samma stål, på motoraxeln.
  8. Lägg en sil gjord av en gammal kastrull under fräsen. Diametern på hålen i den bör inte överstiga storleken på en halv centimeter.
  9. Fixera den monterade spannmålskrossen på den mottagande behållaren med häftklamrar och skruvar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Öppningen för spannmålstanken, till vilken det obearbetade sädet matas, ligger inom skärarens område . Ett oreparerat tekniskt gap, som skäraren inte faller i, kommer att leda till ett betydligt spill av okrossade råvaror under silen. Som ett resultat kommer det senare att vara igensatt och arbetet kommer att sluta.

Istället för en dammsugare kan du använda en borrmaskin, en borrhammare i icke-chockläge, en höghastighetsskruvmejsel som drivning. Kraften hos den senare är inte lämplig för hårda sädssorter.

Bild
Bild

Rekommendationer

Följ råd från en specialist för att hålla rivarens prestanda hög

Isolera motorn med ett valfritt lock tillverkat av till exempel en stor plåtburk. Faktum är att motorn hamnar i en dammig miljö - detta damm bildas vid slipning av torrt spannmål. Motorn kan bli igensatt av avlagringar, och dess funktion kommer att sakta ner - en märkbar del av dess användbara kraft går förlorad

Bild
Bild

Använd inte kvarnen med maximal hastighet, försök att mala massor av spannmål på en gång. En stor gård där husdjur hålls i betydande antal kommer att kräva två eller flera spannmålskvarnar. Det är bättre att inte spara på utrustning, så att den inte misslyckas efter några dagar, utan fungerar i ett antal år

Bild
Bild

Använd uppsamlingsbehållare för så stor spannmål som möjligt

Bild
Bild

Rengör och smörj mekaniken var tredje månad eller var sjätte månad. Regelbundet underhåll - och planerad utbyte - kräver lager, utan vilka ingen elmotor skulle fungera

Bild
Bild

De listade åtgärderna gör det möjligt för användaren att bearbeta stora mängder spannmål utan att investera extra pengar i reparationer och utan att stoppa brådskande arbete.

Rekommenderad: