Skjulbodar (33 Foton): Ritningar Och Projekt, Hur Man Gör Ett Tak Med Egna Händer, En Baldakin Från Stockar Till Huset Och Väggen, Rak Och Välvd, Mått

Innehållsförteckning:

Video: Skjulbodar (33 Foton): Ritningar Och Projekt, Hur Man Gör Ett Tak Med Egna Händer, En Baldakin Från Stockar Till Huset Och Väggen, Rak Och Välvd, Mått

Video: Skjulbodar (33 Foton): Ritningar Och Projekt, Hur Man Gör Ett Tak Med Egna Händer, En Baldakin Från Stockar Till Huset Och Väggen, Rak Och Välvd, Mått
Video: Kajodlingen - AVSNITT 5: Den första skörden 2024, April
Skjulbodar (33 Foton): Ritningar Och Projekt, Hur Man Gör Ett Tak Med Egna Händer, En Baldakin Från Stockar Till Huset Och Väggen, Rak Och Välvd, Mått
Skjulbodar (33 Foton): Ritningar Och Projekt, Hur Man Gör Ett Tak Med Egna Händer, En Baldakin Från Stockar Till Huset Och Väggen, Rak Och Välvd, Mått
Anonim

Baldakinen har många fördelar, inklusive hastighet och enkel montering. Det är lätt att göra en sådan design själv om du följer guiden och en välritad ritning. I det senare är det viktigt att allt mäts och beräknas på rätt sätt, annars klarar inte baldakinen de nödvändiga belastningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Skjulbodar är mycket enkla, vilket gör dem ganska populära. Den okomplicerade designen är enkel att montera själv. Vanligtvis, taket består av stödstolpar, takstolar, svarv och takläggning . Det är värt att notera att även helt färdiga kit presenteras i byggbutiker, som snabbt monteras med egna händer. Att rita oberoende ritningar och utföra nödvändiga beräkningar är dock också en enkel process.

Vid skapandet av en baldakin bör dess lutning beaktas. Denna parameter är viktig. Det bör bestämmas utifrån klimatet där bygget ska äga rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel i områden med kraftigt snöfall bör lutningen vara minst 35 grader. Detta gör att lutningen kan förbli intakt, även om det finns mycket snö på den.

För platser där vindar med starka vindbyar förekommer, rekommenderas svagt sluttande baldakiner med en lutning som inte överstiger 25 grader . I de flesta områden i Europa räcker det med en 30 graders lutningsdesign.

För spärrsystemet är det viktigt att välja rätt material så att det håller i många år. Till exempel kommer en metallstruktur att bli lättare och mer hållbar. Om du vill göra takbjälkar av trä måste du behandla dem med speciella antiseptika och applicera ett lager färg ovanpå.

Bild
Bild

Olika sorter

Det finns ett stort antal sorter av lutande skjul. De är uppdelade på många sätt.

Du bör bekanta dig med var och en av typerna för att bättre förstå vilken baldakin som är lämplig i ett visst fall: rak eller välvd, intilliggande eller fristående osv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så enligt konstruktionsmetoden skiljs flera alternativ för baldakiner

  • Den installeras separat och ligger nära huvudobjekten. Ofta fungerar en sådan baldakin som ett lusthus eller är lämplig för förvaring av olika utrustningar.

Bild
Bild

I anslutning till huset (support-cantilever) ligger i direkt anslutning till byggnaden och är ett användbart tillskott. Vanligtvis är en baldakin ett skydd mot nederbörd, solljus och andra obehagliga påverkan. Oftast samlas det ovanför ingången, eller det ligger intill någon vägg i byggnaden. Denna typ kan konstrueras både i byggnadsstadiet och fästas vid ett redan färdigt

Bild
Bild

Man bör komma ihåg att markiser skiljer sig åt beroende på deras funktionalitet

  • Det dekorativa alternativet är lämpligt som ett tillägg till den redan färdiga sammansättningen av byggnader och det intilliggande landskapet.
  • Skyddande gör det möjligt att gömma sig från nederbörd, ultraviolett strålning från solens strålar. Det förhindrar att väggarna på föremål kollapsar och gör deras livslängd mycket längre.

  • Dekorativt och skyddande kan kombineras i en baldakin. Men detta måste göras även i det skede när ritningarna förbereds.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och även gångjärnsstrukturer kan skilja sig åt i typen av fästelement till strukturen

  • Den upphängda utsikten fästs på väggen med hjälp av speciella upphängningselement.
  • Stöds eller väggmonteras vertikalt eller väggmonterat. Storleken på denna typ av baldakin kan vara mycket olika. För deras tillverkning kan du använda valfritt material, inklusive metall.
  • Den upphängda versionen är liten i storlek. Det är vanligtvis tillverkat av de lättaste materialen för att undvika tunga belastningar på strukturens bas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Takskjul kan också skilja sig åt hur de ska användas

Designen för människors tillfälliga vistelse innebär något lätt, kanske inte särskilt starkt. Faktum är att detta är en ersättning för lusthus eller en veranda. I detta fall kan baldakinen göras öppen, halvöppen, stängd. Och även den är lämplig som en förlängning till huset.

Bild
Bild

Alternativet för förvaring av bilar och annan utrustning är lämpligt för att tillfälligt placera bilar av alla storlekar under den. Samtidigt är utrustningen väl skyddad mot vindar, regn, hagel och snöfall. Alternativet är lönsamt ur ekonomisk synvinkel och kännetecknas av bygghastigheten. För detta ändamål kan en baldakin tillverkas av både metall och trä. Det viktigaste är att det visar sig vara ganska hållbart

Bild
Bild

Material (redigera)

Innan du fortsätter att rita ritningar av en baldakin med ett lutande tak, bör du bestämma vilket material ramen och själva taket kommer att vara gjorda av.

När du skapar med egna händer bör du ta hänsyn till hur tillförlitligt och funktionellt material som kommer att användas. Och också ett konkret ögonblick när man väljer materialkostnaden.

Det är lika viktigt att ta hänsyn till kapellens storlek, dess montering, vikt och regler för arbete med detta eller det materialet. Först och främst beror allt på personliga önskemål. Till exempel, du kan bygga en baldakin på högar eller från ett mjukt tak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ram

För strukturens ram utmärks tre typer av material

Metallen är ett galvaniserat kallvalsat rör eller stålprofil med ökad styvhet . I detta fall kan ramen vara standard, komplex eller smidd. Denna typ kännetecknas av en lång livslängd, hög kvalitet och tål också påverkan av naturliga faktorer.

Bild
Bild

Trädet kan representeras av olika träslag . Stöd kan tillverkas av virke eller stockar, men bara rundade. När det gäller bandning och svarv, så är lameller, foder, kantade brädor lämpliga för dem. Det viktigaste är att bearbeta materialet med ett antiseptiskt medel före användning och sedan ett lager färg. Detta förhindrar ruttnande och minskar också effekterna av UV -ljus från solens strålar.

Bild
Bild

Den blandade versionen kombinerar element av metall och trä . Som regel väljs rör eller profiler med hög styvhet för stödsystemet och trä för taket och läktarna.

Bild
Bild

En annan typ av ram är mycket sällsynt - sten . Naturligtvis är detta alternativ tidskrävande, men samtidigt är det mer hållbart. Denna design kommer att vara 2-3 gånger längre än andra typer.

Bild
Bild

Tak

För närvarande bland flera takmaterial som lämpar sig för skjulmarkiser sticker flera alternativ ut

  • Wellpapp känd bland andra material för sin låga vikt, långa livslängd, ökade hållfasthet. Och det är också bra i och med att nederbörd inte har någon mekanisk effekt på det. Det är mycket bekvämt att plåtarna av wellpapp har en garanti för en imponerande period.

    Det är inte svårt att välja en färg från det föreslagna intervallet, eftersom den utmärks av sin variation. Dessutom kan du säkert köpa ljusa färger, eftersom de inte bleknar i solen. Naturligtvis är det viktigt att montera detta material korrekt så att inget tränger in i byggnaden under kraftig nederbörd. Självmontering kommer inte att vara svårt alls. Med alla dess fördelar utmärker sig wellpapp också med sin låga kostnad.

    Nackdelarna inkluderar otillräcklig ljudisolering. Och materialet är inte särskilt motståndskraftigt mot mekaniska skador. På grund av detta är det hög risk för korrosion.

Bild
Bild
  • Polykarbonat Är en polymerplast som ser ut som glas. Strukturen av detta material kan representeras i form av honungskakor och celler. Bland polykarbonatarkens många kvaliteter bör man lyfta fram ökad hållfasthet, korrosionsbeständighet och deformation. Det är värt att notera att paneler av en viss färg kan absorbera ultraviolett ljus från solens strålar, utan att störa normal belysning.

    Ett annat plus är att polykarbonat är lätt. Många människor gillar dess låga värmeledningsförmåga, miljövänlighet, bra ljudisolering, motståndskraft mot temperaturfluktuationer. Dessutom är det enkelt att underhålla en baldakin av detta material. En mängd olika färger och nyanser av polykarbonatark kommer inte att lämna någon likgiltig, liksom rimliga priser för det.

    Det är dock nödvändigt att ta hänsyn till några av nackdelarna med ett sådant tak - ett visst termiskt gap vid installationen, transparens, låg motståndskraft mot slipskador samt för stark reflektivitet.

Bild
Bild
  • Metallplatta representeras av stål-, koppar- och aluminiumplåtar, på vilka ett skyddande skikt av polymerer appliceras. Det slitstarka materialet är lätt och bekvämt eftersom det är enkelt att installera och vid behov reparera. Metalltak anses vara miljövänligt. I det här fallet kan du välja den lämpligaste färgen från en bred palett.

    Du kan klara installationen av detta material själv, efter att ha fått vissa färdigheter eller använda hjälp av specialister. I det senare fallet blir kostnaderna inte för höga. Det är bekvämt att metalltak kan utföras även vid låga temperaturer.

    Nackdelen med detta material är dålig ljudisolering. När du använder metallplattor måste du köpa specialverktyg i förväg. Det bör också noteras att skador på beläggningen på flera ställen kan orsaka korrosion.

Bild
Bild

Byggstadier

Det är inte svårt att göra ett tak med ett sluttande tak med egna händer, om du bekantar dig med alla nyanser i förväg. Det är mycket viktigt att skapa rätt ritning och välja de optimala materialen. Det är lämpligt att agera enligt vissa byggstadier.

I den första etappen är det planerat att ta fram en ritning enligt vilken strukturen kommer att uppföras. För att göra detta måste du bestämma storleken på den framtida baldakinen.

Bild
Bild

Det kan till exempel vara stort 5 x 6 eller kompakt 4 x 3 meter. Den optimala storleken är 4x6 m. Därefter är det viktigt att beräkna belastningarna på stöden.

Nu kan du beräkna hur mycket och vilka material du behöver, välj lutningsvinkeln . Vid beräkning av material kan du använda ett speciellt program. Det kommer också att hjälpa till med att beräkna antalet stödstrukturer och noder. Därefter kan du fortsätta att köpa nödvändiga material och verktyg.

Bild
Bild

Det är värt att förtydliga att när ett diagram skapas ska dräneringssystemet tänkas så bra som möjligt . När allt kommer omkring antar en lutande baldakin att nederbörd kommer att flöda i endast en riktning. För tung last är det viktigt att tillhandahålla fackverk, som är en metallram. Den senare har drag i form av bälten upptill och nedtill, som är svetsade och bildar vertikala stolpar och hängslen.

När du bygger en baldakin från ett rör bör de väljas så att det övre rörets längd är större än det nedre.

Detta är nödvändigt för att visiret ska få en lutning. Takstolar placeras bäst i takets kanter eller i mitten. I detta fall svetsas distanserna i sicksack på de nedre och övre rören.

Bild
Bild

Nästa steg är förberedelser på platsen där kapellprojektet kommer att genomföras . Det är nödvändigt att applicera markeringar på den enligt ritningen. Sedan kan stödstrukturer byggas.

Du kan nu bygga stödstrukturerna. För detta gräver man 80 cm djup. En 5 centimeter betonglösning hälls på botten av groparna, i vilka rör måste placeras. Utanför måste de också fixas med en lösning.

Bild
Bild

Därefter måste rören jämnas, stödjas med brädor och lämnas för att härda i tre dagar. Brädor med självgängande skruvar monteras med ett utskjutande över stolpens kant med 3 centimeter . Den slutliga fästningen görs med distansbrickor skurna i en vinkel på 45 grader och självgängande skruvar. Sedan kan du fixa takstolarna och taket på dem. Beroende på vilket material som används, används vanliga självgängande skruvar eller med termiska brickor för detta.

Det sista steget är installationen av ett avlopp . Detta förhindrar att vatten ackumuleras bredvid den inbyggda baldakinen.

Rekommenderad: