Vilket Polykarbonat Att Välja För Ett Växthus? Vilken Tjocklek är Bättre: 4 Mm Eller 6 Mm? Val Av Densitet, Färg Och Tillverkare Av Högkvalitativt Polykarbonat

Innehållsförteckning:

Video: Vilket Polykarbonat Att Välja För Ett Växthus? Vilken Tjocklek är Bättre: 4 Mm Eller 6 Mm? Val Av Densitet, Färg Och Tillverkare Av Högkvalitativt Polykarbonat

Video: Vilket Polykarbonat Att Välja För Ett Växthus? Vilken Tjocklek är Bättre: 4 Mm Eller 6 Mm? Val Av Densitet, Färg Och Tillverkare Av Högkvalitativt Polykarbonat
Video: Testar induktionsvärmare "Boltbuster" för 2000kr 2024, April
Vilket Polykarbonat Att Välja För Ett Växthus? Vilken Tjocklek är Bättre: 4 Mm Eller 6 Mm? Val Av Densitet, Färg Och Tillverkare Av Högkvalitativt Polykarbonat
Vilket Polykarbonat Att Välja För Ett Växthus? Vilken Tjocklek är Bättre: 4 Mm Eller 6 Mm? Val Av Densitet, Färg Och Tillverkare Av Högkvalitativt Polykarbonat
Anonim

Med tanke på den ständigt växande populariteten för polykarbonat är många intresserade av vilken typ av detta material att välja för att bygga ett växthus? Först och främst bör det noteras att vi pratar om egenskaper som styrka, hållbarhet och viktigast av allt om effektiv värmebesparing och ljusöverföring.

Bild
Bild

För närvarande representerar tillverkarna ett ganska brett sortiment av sina produkter inom motsvarande marknadssegment . I en sådan mängd olika typer och parametrar lyckas inte alla köpare navigera och göra det bästa valet, vars resultat skulle uppfylla alla krav.

Bild
Bild
Bild
Bild

Väljer efter densitet

Detta moderna material tillverkas i form av ark med vissa dimensioner och egenskaper. För att välja rätt polykarbonat för olika växthusmodeller måste du ta hänsyn till en hel lista med faktorer. I enlighet med aktuell statistik, liksom många recensioner av erfarna sommarboende, är det mest lämpliga alternativet den mobila typen . Samtidigt riktas uppmärksamheten mot det faktum att sådant polykarbonat håller värmen bättre.

Sådana prestandaindikatorer beror just på materialets cellstruktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

En lika viktig punkt är arkens styvhet, på vilken hela strukturens motstånd mot olika påverkan direkt beror . Vi pratar i synnerhet om vindar, liksom nederbörd i form av snö på vintern. Korrekt val av dess element hjälper till att säkerställa tillräcklig styvhet i hela strukturen. Om vi menar ett polykarbonatark bör tyngdpunkten ligga på cellernas struktur (bikakan), liksom på densiteten.

Bild
Bild

När vi analyserar nyckelegenskaperna hos det förstärkta arket är det värt att notera att en sådan indikator som densitet inte bara bestäms av bikakans konfiguration. En lika viktig faktor är partitionernas egenskaper. Hittills produceras modeller med celler i form av:

  • rutor;
  • rektanglar;
  • hexagoner.
Bild
Bild

Så, enligt erfarna trädgårdsmästare och experter, förtjänar styrkan hos basmaterialet särskild uppmärksamhet när man skapar vinterväxthus. I sådana här situationer är det bäst att använda en högkvalitativ dator med sexkantiga bikakor . Samtidigt är det värt att överväga att sådana ark kännetecknas av den lägsta nivån av ljustransmission. Det betyder att om du täcker strukturen med ett liknande polykarbonat behöver du inte räkna med en bra skörd utan ytterligare högkvalitativ belysning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modeller med rektangulära celler idag är de lättaste och mest prisvärda . Sådant material överför ljus bättre än alla andra modifieringar. Om du tar sådana ark under byggandet av ett växthus, bör du inte lita på strukturens höga hållfasthet, eftersom deras densitet är ganska låg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den gyllene medelvägen blir fyrkantiga honungskakor . En sådan dator har god ljustransmittans mot en bakgrund med tillräcklig styrka. Baserat på en sådan kombination av driftfastigheter kan detta kallas det bästa alternativet för växthusstrukturer avsedda att användas i landet på våren och sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som redan nämnts är densitetsindexet för det beskrivna materialet nära besläktat med cellens struktur. Ett liknande beroende kan visas enligt följande:

  • rektangulära skiljeväggar - 0, 52-06 g / cu. centimeter;
  • kvadratceller - upp till 77 g / cu. centimeter;
  • sexkantiga celler - 82 g / cu.cm (den högsta hittills).
Bild
Bild

Hur tjock kan den vara?

Förutom densitet innehåller listan över viktiga kriterier för att välja den optimala typen av material för konstruktion av växthusstrukturer också profilarkens tjocklek. Samtidigt rekommenderas det starkt att inte välja ytterligheterna i den ena eller andra riktningen. Det vill säga, i varje specifikt fall talar vi om den så kallade gyllene medelvägen. Om du föredrar ark som är för tunna eller tjocka kommer strukturstyrkan eller ljusöverföringen att drabbas.

Bild
Bild

I enlighet med rekommendationer från specialister och recensioner av erfarna sommarboende varierar den optimala indikatorn i intervallet från 4 till 8 mm . Samtidigt, när man gör ett val till förmån för den övre gränsen, bör man komma ihåg att vi talar om de tätaste arken, som kommer att sända ljus sämre. De är relevanta främst för konstruktion av vinterkonstruktioner, det vill säga när maximal styrka sätts i framkant.

Bild
Bild

När du väljer en dator när det gäller tjocklek bör en hel lista med avgörande faktorer beaktas

  1. Klimatfunktioner i regionen, såsom arten och mängden nederbörd. Detta handlar främst om snö och innebär den potentiella belastningen på den framtida strukturen.
  2. Vindens rådande riktning och vindkastets maximala kraft.
  3. Materialet från vilket växthusramen kommer att tillverkas. Naturligtvis är de mest hållbara metallstrukturerna. Trästommen har en lägre bärighet.
  4. Avståndet mellan golvlisterna och själva ramen. Ju närmare varandra elementen i den framtida strukturen ligger, desto högre blir dess styrka. I sådana situationer kan du välja polykarbonat med lägre tjocklek.
  5. Strukturens säsongsmässiga funktion. Så, om plantering kommer att utföras på våren och sommaren, så behöver du inte använda tjocka PC -ark. Om vi pratar om drift av ett växthus året runt för odling av grödor i industriell skala, är det värt att stanna vid ett tjockare polykarbonat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det visar sig att materialets tjocklek vid valet främst bestäms av funktionerna i driftförhållandena. Baserat på tillämpningsområdet kan polykarbonatark fördelas enligt följande:

  • 4 mm - växthus små i yta;
  • 6 mm - växthus med ett litet område;
  • 8 mm - stora växthus;
  • 10 mm - inglasning av stora växthusstrukturer;
  • 16 mm - på grund av den ökade densiteten och styvheten används materialet vid konstruktion av hela växthuskomplex;
  • 20 mm - konstruktion av vinterträdgårdar och växthus.

Enligt råd från erfarna hantverkare och användare, för ett medelstort växthus, skulle den bästa lösningen vara att välja polykarbonat med en tjocklek av 6 mm. Detta tillvägagångssätt för val av material kommer att vara mest relevant för regioner där måttlig snöaktivitet råder.

Bild
Bild

Vilket är bättre: med eller utan UV -skydd?

Kärnan i hela strukturen är att polykarbonat ständigt kommer att utsättas för ultravioletta strålar som förstör det. Baserat på detta rekommenderas det att överväga alternativ för ark som har ytterligare skydd. På liknande sätt är det möjligt att säkerställa säkerheten för både själva materialet och plantorna för vilka hård strålning är skadlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modern teknik för tillverkning av polykarbonat möjliggör applicering av en tunn, men samtidigt den mest tillförlitliga filmen på arkens yta . Det flagnar inte av under drift och förlänger materialets livslängd och behåller dess styrka. Det är viktigt att komma ihåg att när du installerar en dator med en liknande film placeras skyddsskiktet utanför.

Bild
Bild

Om du väljer budgetalternativ med minsta skyddstjocklek eller utan det alls, bör du inte räkna med en lång livslängd. Som praktiken visar kommer det att vara nödvändigt att ändra beklädnaden av växthusstrukturen efter 2-3 år. Det bör noteras att uppgifter om tillgängligheten av skydd anges i dokumenten. Som regel är det inte alltid att visuellt kontrollera närvaron eller frånvaron av en film och inte alla lyckas. Samtidigt finns markeringar oftast på duken, vilket gör att du kan bestämma hur du placerar arket när du installerar det.

Bild
Bild

Andra urvalskriterier

Genom att känna till egenskaperna hos polykarbonat kan du välja det mest lämpliga materialet i varje fall. Så när man bygger en kapitalstruktur för året runt-odling av växter i regioner med svåra klimatförhållanden, bör företräde ges till förstärkta PC-ark. Urvalskriterierna är dock inte bara densitet, tjocklek och förekomsten av UV -skydd.

Bild
Bild

Pålitlighet, hållbarhet och alla andra prestationsindikatorer för det framtida växthuset beror till stor del på datorns kvalitet . Ofta är billiga material tillverkade av återvunnet material och med kränkningar av tekniken. I sådana fall kommer livslängden att vara från 2 till högst 5 år. Som praktiken visar, är det lite kända företag som ofta inte kan erbjuda produkter av den kvalitet som krävs.

Baserat på detta rekommenderar experter att köpa material från välkända varumärken för vilka omdömesrisker är oacceptabla.

När du väljer ett varumärke och grundläggande parametrar för en dator är det först och främst nödvändigt att ta hänsyn till särdragen i dess potentiella användning. Förutom de egenskaper som redan anges bör man vara uppmärksam på:

  • profilens massa;
  • maximal böjningsradie;
  • färgen på polykarbonatark;
  • ljusöverföringskapacitet för profilen.

Dessutom måste materialets integritet beaktas. Profilark ska vara så platta som möjligt och inte ha några skador, deformation och veck.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid utvecklingsstadiet av ett projekt måste massan av allt använt material beaktas för att bestämma potentiella belastningar, inklusive på ramen, samt under installationsprocessen . En klar fördel med polykarbonat är dess minimala vikt. Det är därför den används i situationer där maximal strukturell belysning ligger i framkant vid olika densitetsindikatorer. PC -ark är lika lämpliga för växthus i stål, aluminium, trä och plast.

Bild
Bild

Bland annat har profilens vikt en direkt inverkan på dess livslängd. I praktiken är denna parameter mest relevant i situationer där valet görs till förmån för cellulärt polykarbonat. Vi pratar om effekten på massan av tjockleken på skiljeväggarna mellan cellerna, vilket i regel är ganska svårt att bedöma med ögat. I sådana fall bör följande viktförhållanden per "kvadrat" av arkprofil användas:

  • 4 mm - 800 kg;
  • 6 mm - 1300 g;
  • 8 mm - 1500 g;
  • 10 mm - 1700 g;
  • 16 mm - 2700 g.

Det är viktigt att komma ihåg att tyngre polykarbonatark ger ett ökat skydd mot alla möjliga påverkan. Samtidigt har det lätta materialet inte tillräcklig bärighet. Samtidigt är tunga modeller dyrare än lätta med samma dimensioner.

Bild
Bild

PC -profilen kan böjas utan förvärmning, utan att förlora dess egenskaper, inklusive styrka . Du kan bestämma den maximala böjningsradien för arket med hjälp av formeln: R = t * 175 (t är profiltjockleken och R är det önskade värdet).

Det visar sig att ett 10 mm ark kan böjas upp till 1,75 meter. Med hänsyn till materialets konstruktionsegenskaper varierar denna indikator i intervallet från 0, 6 till 2, 8 m. Böjningsradien bör alltid beaktas vid installationen, eftersom överskridande av värdet leder till deformation av profilen och till och med till dess förstörelse.

Bild
Bild

Nästa viktiga urvalskriterier är materialets färg och andelen ljusöverföring . Den senare, på grund av PC: s unika egenskaper, kan nå 92%. Parallellt, på grund av själva plastens struktur, säkerställs en effektiv diffusion av ljusstrålar. Förresten, detta är en annan klar konkurrensfördel med att använda polykarbonat. På grund av diffus belysning får växterna inuti växthuset maximal solenergi, som tränger in från nästan alla håll.

Som du vet kan den övervägda arkprofilen ha olika nyanser.

För att med maximal noggrannhet avgöra vilken färg som är optimal i ett visst fall måste man komma ihåg att andelen ljusöverföring direkt beror på den. Förresten, blåvioletta och orange spektra är mest gynnsamma för växttillväxtaktivering . Å andra sidan, i en växthusstruktur täckt med grönt polykarbonat, sänks processen för fotosyntes avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

De typer av datorer som finns tillgängliga på marknaden idag kan klassificeras enligt följande indikatorer på andelen ljusöverföring:

  • ogenomskinlig (mjölkaktig, vit, silver, pärla, gyllene) - från 20 till 30%;
  • villkorligt transparent (brons, gul, orange, röd, blå, grön och turkos) - från 35 till 75%;
  • transparent, det vill säga färglös - från 86 till 92%.
Bild
Bild

Nu i specialaffärer presenteras ett ganska brett utbud av färgat polykarbonat . Samtidigt kan du ofta hitta råd för att göra ett val till förmån för orange och röda profiler, eftersom dessa färger är de mest gynnsamma för växter. Det bör dock komma ihåg att ljustransmittansen för ett sådant material är relativt låg. Detta kommer att vara en negativ faktor för de flesta grödor, och du bör inte räkna med en solid skörd.

Bild
Bild

I praktiken föredrar de flesta sommarboende manteln av växthus med transparenta datorer. Han, i motsats till matt och färg, överför och sprider den maximala procentandel solljus som är nödvändig för odling av grödor.

En annan viktig punkt när du väljer ett material för växthusstrukturer är svaret på frågan om vilket polykarbonat som är mer lämpligt: monolitiskt eller cellulärt . Det är värt att erinra om att det är polykarbonat som är det idealiska materialet i samband med att skapa och därefter bibehålla den optimala temperaturen och luftfuktigheten inuti växthuset, oavsett dess storlek.

Bild
Bild

Det är dock ofta nödvändigt att bestämma vilken profil som ska tas när det gäller struktur. Följande jämförande egenskaper hjälper till att förstå.

  1. Cellulärt polykarbonat är lättare än monolitiskt med identisk profiltjocklek. Det är viktigt att tänka på detta när man bygger ramlösa växthusstrukturer, liksom när man överlappar stora ytor.
  2. Den mobila PCn kännetecknas av ökad energieffektivitet. På grund av närvaron av ett luftgap mellan arken behåller materialet mer värme inuti rummet.
  3. En monolitisk profil kommer att kosta mer än en konkurrent.
  4. Den mobila PC: n säkerställer spridningen av solljus som tränger in i växthuset, vilket är viktigt för växternas utveckling och ökade avkastning.

Med hänsyn till allt ovanstående kan vi dra den uppenbara slutsatsen att på alla punkter i samband med byggandet av växthusstrukturer vinner honungskaka alternativet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Recension av de bästa tillverkarna

Prestandaegenskaperna för den beskrivna arkprofilen varierar beroende på tillverkare. Många specialiserade företag representerar sina produkter inom motsvarande segment av marknaden för bygg- och efterbehandlingsmaterial . Som ett resultat av denna mångfald och motsvarande konkurrens har konsumenten möjlighet att köpa färdiga ark eller beställa en icke-standardstorleksprofil för byggandet av ett växthus. Med hänsyn till materialets popularitet publiceras nuvarande betyg för företag som producerar datorer på många tematiska resurser.

Bild
Bild

Å ena sidan kan du minska kostnaderna avsevärt genom att köpa billiga men högkvalitativa produkter . Men praxis har visat att valet till förmån för billiga produkter från kategorin "No name" ofta visar sig vara ett allvarligt misstag. En rationell lösning är polykarbonat av välkända märken som tillhör olika prissegment.

Budget

Nu på marknaden erbjuder ett tillräckligt antal tillverkande företag högkvalitativt polykarbonat till de mest överkomliga priserna. Listan över märken som producerar budgetprodukter inkluderar följande företag.

Plastilux - ett företag som representerar det celestiala riket på byggvarumarknaden. Vi pratar om en PC -tillverkare av Sunnex -märket, som kommer att vara den optimala lösningen för dem som försöker spara så mycket som möjligt.

Bild
Bild

Vizor - ett företag som tidigare endast opererade på Kina. Idag finns produktionsanläggningar också i Tjeckien.

Bild
Bild

Italon Är en annan kinesisk tillverkare som erbjuder medelstark polykarbonat till det överkomligaste priset med 5 års garanti.

Bild
Bild

" Polygal " - ett rysk-israeliskt märke under vilket ett material produceras som tillhör budgetkategorin och skiljer sig från många konkurrenter i sin jämförande hållbarhet.

Bild
Bild

Carboglass Är ett stort inhemskt företag som ger 15 års garanti på sina produkter, vilket i sig väcker förtroende. Samtidigt är kostnaden för polykarbonat mer än konkurrenskraftig.

Bild
Bild

Safplast Innovativt - Rysslands nästa representant på byggvarumarknaden. Företaget producerar en PC av märket Novattro och ger den 14 års garanti. Det är värt att notera att dessa produkter kommer att kosta lite mindre än materialet från det tidigare märket.

Bild
Bild

Premiumklass

Som nämnts rekommenderas det inte att spara på kvaliteten på polykarbonatplåtprofilen. Utifrån detta föredrar många populära märken som har ett lämpligt rykte. Förresten, en av de viktiga punkterna i detta fall är varaktigheten av garantin från tillverkaren . Naturligtvis, i en sådan situation, ju längre desto bättre, och helst bör garantitiden vara minst 10-15 år. Och det kommer inte att vara överflödigt när du köper för att se till att certifikaten är tillgängliga och äkta.

Och följande representanter kan ingå i listan över företag som erbjuder produkter av hög kvalitet till en potentiell köpare

Bayer materialvetenskap - en oro som representerar Tyskland på världsmarknaden och specialiserar sig på olika områden, inklusive produktion av högteknologiska material. Företaget producerar högkvalitativt polykarbonat under varumärket Makrolon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sabic Innovative Plastics Är ett saudiarabiskt företag som tillverkar Lexan -datorer. Dess motto är ett aktivt implementering av avancerad teknik och innovativa lösningar inom moderna polymerer. Idag är denna tillverkares representationskontor verksamma i mer än 40 länder runt om i världen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samyang Är ett sydkoreanskt varumärke som representerar en högkvalitativ profil på byggvarumarknaden, känd för konsumenten under varumärket Trirex. Populariteten för denna tillverkares produkter beror främst på förhållandet mellan dess höga kvalitet och pris.

Bild
Bild

Teijin Limited - ett företag från the Rising Suns land, som hela tiden introducerar innovationer i produktionsprocessen. Resultatet är produktion av högkvalitativa polymerer.

Bild
Bild

Dow kemikalie Är ett amerikanskt företag som tillverkar datorer av märkena Magnum ABC och Caliber. De viktigaste egenskaperna hos produkterna är maximal kvalitet, utmärkt geometri och hållbarhet. På grund av den ganska höga kostnaden är den dock lite representerad på marknaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammanfattningsvis bör det noteras att när du väljer polykarbonat för ett framtida växthus rekommenderas det att rådgöra med specialister. Det kommer också att vara användbart att vara uppmärksam på att studera recensioner och råd från erfarna sommarboende.

Bild
Bild

Du kan lära dig om några av fallgroparna när du väljer polykarbonat från följande video.

Rekommenderad: