Smart Växthus: Automatisering För Strukturer På Arduino, Fördelarna Med Automatisk Design, Automatisering För Att öppna Fönstret Med Egna Händer

Innehållsförteckning:

Video: Smart Växthus: Automatisering För Strukturer På Arduino, Fördelarna Med Automatisk Design, Automatisering För Att öppna Fönstret Med Egna Händer

Video: Smart Växthus: Automatisering För Strukturer På Arduino, Fördelarna Med Automatisk Design, Automatisering För Att öppna Fönstret Med Egna Händer
Video: Varför automatisering? 2024, Maj
Smart Växthus: Automatisering För Strukturer På Arduino, Fördelarna Med Automatisk Design, Automatisering För Att öppna Fönstret Med Egna Händer
Smart Växthus: Automatisering För Strukturer På Arduino, Fördelarna Med Automatisk Design, Automatisering För Att öppna Fönstret Med Egna Händer
Anonim

Många anhängare av trädgårdsarbete, engagerade i odling av olika grödor, börjar med byggandet av ett vanligt växthus. Efter plantering av fröna börjar olika problem för underhåll och bevarande av grödor. Om växthuset är litet, kommer det inte att orsaka mycket oro. Men hur är det med dem som har en massiv struktur byggd på webbplatsen som kräver nästan konstant övervakning? Vårt material kommer att berätta om funktionerna i "smarta växthus", vilket avsevärt kan underlätta trädgårdsmästarnas arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Många odlar växthusgrönsaker för själva processen, för det är skönt att känna att dessa produkter praktiskt taget är gjorda för hand. Vissa ägare av sommarstugor med stort nöje skulle ta ett sådant ärende ännu mer på allvar, men bara det finns varken styrka eller tid för detta. Ett automatiserat system som styr bevattning, ventilation, gödningsmedel är fortfarande den ultimata drömmen för några sommarboende. Faktum är att alla drömmar redan fungerar framgångsrikt i verkliga livet.

På grund av att framstegen utvecklas oavbrutet, finns det "smarta växthuset" i verkligheten . Byggmarknadens utveckling och tillhörande teknik har lett till att en automatisk maskin kan styra alla processer idag.

Bild
Bild

Egentligen varför automatisering i ett växthus? Det räcker att ta ett vanligt växthus som exempel och överväga vilka processer som pågår där. Med tanke på att klimatkontrollen utförs där ordentligt, men det görs snarare när det är möjligt, även om det är dagligen.

Med utseendet på de första solstrålarna börjar temperaturen i växthuset stiga kraftigt . Detta är en mycket gynnsam tid för växter. Det enda är att temperaturskillnaden mellan jord och luft samtidigt växer. I detta avseende kan rötterna, medan de förblir kalla, inte helt förse groddarna med fukt. Detta fenomen har inte en mycket fördelaktig effekt på äggstockens tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ventilationen är ännu värre. Vanligtvis går ägaren för att ventilera växthuset när temperaturen inuti överstiger 40 ° C. När dörrarna och ventilationsöppningarna öppnas, drar djupet tillsammans med den varma luften bort resterna av fukt och skapar i själva verket ett ökenklimat. Detta skapar en idealisk avelsmiljö för skadedjur och sjukdomar.

På kvällen, när temperaturen återställer sin balans, kommer plantorna att återgå till det normala. Men om du jämför resultaten från skörden kommer det fler grönsaker från det automatiska växthuset, och de kommer att se mycket snyggare ut. Det visar sig att huvuduppgiften för ett "smart" växthus är att ge ett bekvämt mikroklimat för växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Detta konstverk av "trädgårdskonst" dök upp för ganska länge sedan och har haft välförtjänt popularitet i många år. Endast pensionärer har råd att spendera hela tiden i sin sommarstuga. Resten av kategorierna av människor, i omfattning av deras anställning, kan bara besöka deras trädgårdar med jämna mellanrum.

Det automatiska växthuset är en unik design som är utformad för att göra trädgårdsmästarnas arbete så enkelt som möjligt. Och du kan göra vilket växthus som helst "smart". Allt beror på trädgårdsmästarens uppfinningsrikedom och användningen av modern teknik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett "smart" växthus för att ha sin "rimliga" titel måste nödvändigtvis uppfylla följande egenskaper:

  • temperaturreglering inuti växthuset bör ske automatiskt med hjälp av en luftsensor;
  • obligatorisk närvaro av ett droppbevattningssystem;
  • jorden i växthuset måste återställas utan mänsklig hjälp.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns inget stort behov av att ett automatiserat växthus trängs topp till botten med det senaste inom moderna produktionssystem. Att utrusta ett växthus kan göras med minimal kostnad. Huvudaspekten är konsekvent funktionalitet för alla installerade system. Detta säkerställer maximal effektivitet.

Bild
Bild

Typer och utföranden

Alla fördelar med ditt eget växthus kan ses när färska och välsmakande grönsaker dyker upp på bordet. Dessutom händer detta varje dag, och inte bara på varma sommardagar. Inget behov av konservering och frysning för framtida bruk. Växthuset ger allt fräscht, naturligt och eget.

För att välja en högkvalitativ struktur måste du ta hänsyn till terrängens parametrar och naturligtvis besluta om valet av kultur som ska odlas. Det är svårt att inte gå vilse i de olika alternativen som erbjuds, för idag finns det ett stort sortiment av modeller på marknaden, och den ena är bättre än den andra. Och moderna dacha -hantverkare erbjuder sina egna uppfinningar, mycket mer perfekta än vissa fabriksutvecklingar. Så var ska du välja?

Bild
Bild

Först måste du bestämma vad växthuset är till för:

  • vad kommer att växa i det och i vilka volymer;
  • designen kommer endast att användas under sommaren eller året runt;
  • konstruktionens dimensioner;
  • antalet grönsaker som odlas (för personligt bruk eller även till försäljning);
  • graden av automatisering av växthuset etc.
Bild
Bild
Bild
Bild

På marknaden finns främst glashus på en metallram i form av ett hus, liksom intressanta välvda strukturer gjorda av polykarbonat. Det är lättare att böja ett ark av detta material i form av en båge än att klippa, dessutom är faktorn för strukturens täthet viktig här. Innan du gör ett val är det nödvändigt att överväga alla nackdelar och fördelar med dessa växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bågformad

Fördelar:

  • litet reflektionsplan, så mer solljus kommer in;
  • en stor mängd ledigt utrymme - växterna har utrymme att växa i längd;
  • designen har ett fint utseende;
  • enkel konstruktion och enkel transport;
  • möjligheten att lägga till nya segment för att utöka det odlade området.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelar med designen:

  • snö rullar praktiskt taget inte av ett sådant växthus, och det finns en möjlighet att strukturen kan böja och gå sönder;
  • om den monteras felaktigt kan tätheten brytas och förutom vatten kan skadliga insekter komma in i växthuset;
  • vid otillräckligt pålitlig fastsättning på fundamentet kan strukturen rivas av vinden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Växthus

Fördelar:

  • en sådan struktur är lätt att göra med egna händer;
  • snö på taket dröjer inte kvar, så oroa dig inte för nedböjningar;
  • i ett växthus av denna typ är det lättare att installera olika automationssystem;
  • valet av material för konstruktion är ganska varierat;
  • det finns möjlighet att ytterligare förbättra utseendet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Brister:

  • växthuset har en stark grad av reflektion på grund av den plana ytan, så det kanske inte finns tillräckligt med solvärme för växterna;
  • i framtiden, om en utbyggnad av området krävs, blir det svårt att göra detta;
  • ett stort antal komponenter som kräver konstant övervakning;
  • taket på sådana växthus är ganska tungt, därför krävs en kraftfull och solid grund när man bygger en struktur.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom traditionella former kan du överväga andra typer av växthus. Allt beror på bekvämligheten av arbetet och kraven för själva växterna. Till exempel behöver gurkor ett stort område, men tomater behöver höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett växthus som heter "Clever" är mycket efterfrågat bland sommarboende idag. På grund av det faktum att utformningen av detta växthus är mycket bekvämt och hållbart, kommer det att fungera under mycket lång tid. Men viktigast av allt, det som gör detta växthus annorlunda än andra är att det har ett öppnande tak.

Du kan gruppera alla fördelar med "Clever Girl" enligt följande:

  • tillförlitlighet och enkel design;
  • praktisk typ av tak;
  • enkel justering av fukt- och temperaturparametrar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Taket styrs av en speciell lyft på hjul, vars användning inte kräver speciella färdigheter. Växthuset kan lämnas övertäckt för vintern. På grund av detta kommer jorden att vara mättad med fukt, vilket förhindrar markens frysning och eventuell deformation av taket.

Dessutom kan detta "smarta" växthus självständigt skapa det nödvändiga mikroklimatet inuti . Själva växthusets namn tyder på att kvaliteten är som bäst. Den obestridliga fördelen är den låga kostnaden, vilket gör att du kan få tillbaka kostnaderna på kort tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan skapa ett "smart" växthus med dina egna händer. Automatiseringen av växthuset hjälper till att utföra Arduino -styrsystemet, tack vare vilket det är möjligt att ständigt övervaka huvudprocesserna. Arduino -automation meddelar ägaren till ventilationssystemet, luftfuktighet, strömavbrott och andra funktioner. Data kan visas på en dator eller surfplatta, eller avisering kan utföras med ljussignalering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den autonoma driften av ett självtillverkat växthus uppnås genom att installera en uppsättning som innehåller elektriska kretsar, fönsterluckor med temperaturgivare och moduler för olika ändamål.

Grunddesignen för ett självtillverkat "smart" växthus gör att du automatiskt kan utföra följande funktioner:

  • kontroll och reglering av temperaturen inne i växthuset;
  • luftfuktighetsövervakning;
  • fukta jorden;
  • belysningsanläggningar.
Bild
Bild

Bästa alternativen

I de flesta fall föredrar sommarboende utländska prover av produktionen och tror att utländska tillverkare producerar produkter av bättre kvalitet. Faktum är att inhemska motsvarigheter i kvalitet och funktionalitet inte på något sätt är sämre än dem.

Det "smarta" växthuset enligt Kurdyumov tillverkat av polykarbonat möjliggör användning av droppbevattningssystem och automatisk ventilation utan användning av elektricitet. Den är utrustad med ett automatiskt ventilationssystem för ett behagligt klimat som bidrar till växtodling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Principen för mekanismen är ganska enkel:

  • en hydraulcylinder med vätska är installerad på akterspegeln, som i själva verket kan kallas temperatursensor;
  • när luften i växthuset är uppvärmd expanderar vätskan, trycker kolven och fönstret öppnas;
  • när temperaturen sjunker sker den motsatta processen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kolven kan utveckla en kraft på upp till 100 kg, vilket gör det möjligt att flytta ett fönster med en yta på upp till 2 kvadratmeter. m. Livslängden för en sådan enhet når flera år, så priset kan anses vara ganska acceptabelt. Ventilerna är vanligtvis placerade på ett sådant sätt att de inte orsakar överdriven vind, annars kan växthuset förstöras vid kraftiga vindbyar.

Droppbevattning är ett sätt att leverera fukt där vatten levereras i små portioner direkt till växtens rotsystem. För detta används en enkel uppsättning rör, slangar och munstycken. På grund av detta bibehålls alltid den nödvändiga fuktnivån i jorden. Dessutom har vattnet tid att värma upp till omgivningstemperaturen, vilket har en bra effekt på plantornas tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom hela bevattningsprocessen sker automatiskt behöver sommarboendet inte längre göra det själv. För ytterligare bekvämlighet, vid vattning, används samma hydraulcylinder som för ventilation, det vill säga ventilen öppnas när vätskan expanderar. Huvudfaktorn är närvaron av vatten i behållaren, eftersom bevattning anses vara automatisk så länge det finns något att vattna.

Efter Kurdyumovs rekommendationer bör jorden inuti växthuset täckas med ett lågt lager av organiskt material (mulch). Mulching förhindrar ogräs och upprätthåller den nödvändiga fuktnivån. Lätta material som halm eller sågspån kan användas som organiskt material för att behålla värmen. Detta säkerställer bevarandet av ett anpassat klimat i växthuset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kurdyumovs växthus kommer att hjälpa en erfaren sommarbo att öka avkastningen och minska arbetskostnaderna för att underhålla växthuset. Således blir det uppenbart: det finns värdiga hantverkare och tillverkare i Ryska federationen som kan tävla med utländska konkurrenter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar

Att odla grönsaker i ett smart växthus kräver inte en konstant mänsklig närvaro. Stugans ägare bör bara plantera plantorna i marken. Användningen av automatisering i växthusekonomin gör det möjligt att underlätta arbetet på sommarstugan kraftigt. Dessutom kan grödan skördas under hela året.

Med automatisering kan du skapa idealiska förutsättningar för att hantera mikroklimatet i ett växthus . Autonomisystem hjälper till att spara tid och resurser. Det är värt att notera att det "smarta" växthuset, trots sin uppenbara komplexitet, har en helt konventionell design. Varje sommarboende som känner till verktyg kan bygga ett växthus. Efter att ha installerat ett automatiskt växthusstyrsystem kommer sommarboendet att kunna känna att trädgårdstomten inte bara är fysiskt arbete, utan också en plats för friluftsliv.

Rekommenderad: