Växthus På Fönsterbrädan: Mini Växthus Hemma För Plantor På Fönstret, Växthus I Lägenheten På Balkongen

Innehållsförteckning:

Växthus På Fönsterbrädan: Mini Växthus Hemma För Plantor På Fönstret, Växthus I Lägenheten På Balkongen
Växthus På Fönsterbrädan: Mini Växthus Hemma För Plantor På Fönstret, Växthus I Lägenheten På Balkongen
Anonim

Mycket ofta på vintern vill du skämma bort dig själv med färska grönsaker eller till och med frukt, men på grund av den olämpliga säsongen måste du köpa produkter som kommer från avlägsna länder. Men om du gör ett litet växthus hemma (på en fönsterbräda eller balkong) kan du inse vad du vill och äta något inte bara färskt, utan också naturligt, odlat med egna händer. Dessutom kan du redan börja förbereda för sommarstugan och få bra plantor, som kommer att bära frukt snabbare.

Syfte och värdighet

Nu i butikerna kan du köpa nästan vilken produkt du vill, men det är svårt att säga säkert om deras kvalitet motsvarar den önskade. Det är inte känt exakt hur dessa eller de grönsakerna eller frukterna odlades, hur länge och med vilka medel gröna grodde, vilket borde bära rikedom av vitaminer i kroppen. Allt detta orsakar en önskan att självständigt odla allt som kommer in i mat.

Bild
Bild
Bild
Bild

På sommaren kommer det inte att vara svårt, för i trädgården, under den brännande solen och med tidig vattning kommer alla produkter att växa snabbt och snart ge den efterlängtade skörden. Men vad ska man göra på vintern, när det är omöjligt att odla något på gatan och man måste nöja sig med endast köpta föremål? I det här fallet kan hemväxter hjälpa. Du kan skapa ett växthus på en fönsterbräda eller på en balkong tillräckligt snabbt och få de första resultaten på kort tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

En mängd olika objekt kan användas för att skapa ett mikrosteam hemma . Huvudprincipen för ett sådant växthus är att skapa ett lämpligt mikroklimat inuti strukturen, vilket uppnås genom att isolera trädgården från omvärlden. Oftast används polyeten för detta: de lindar området med marken med det. Men du kan också använda improviserade material i form av en plastflaska med en avskuren botten: om du lägger den på en kruka med jord kan du uppnå effekten av ett växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nu finns det möjlighet att köpa växthus i butiker. De är helt färdiga och kräver inget extra arbete, förutom att montera huvudramen och installera filmen runt den. Externt kan mikroväxthus skilja sig från varandra, men de har en uppgift - möjligheten att ha färsk mat och gröna året runt, samt förbereda plantor för nästa sommarsäsong.

Bild
Bild

Hushållens växthuskrav

Oavsett hur växthuset kommer att se ut, inköpt eller hemlagat, för tillverkning eller drift det finns vissa regler och krav som du behöver veta, annars kommer resultatet av växande grönområden i sådana objekt inte att få det önskade resultatet.

  • Skapandet av de mest lämpliga förhållandena för växten som odlas. Det är inte värt att lägga grödor i ett växthus som behöver olika odlingsförhållanden.
  • Växthuset ska vara lätt att använda, så att det kan tvättas när som helst, något i det kan ändras och korrigeras. Alla planteringar ska vara synliga, väl synliga från alla sidor och ha lätt åtkomst för bevattning.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Förutom bekvämlighet skulle det vara trevligt om växthusets utseende var estetiskt tilltalande och passade rumets design.
  • Ett växthus inomhus måste vara tillräckligt robust för att klara flera användningsområden.
  • Platsen för mikroväxthuset ska vara så att växterna får tillräckligt med ljus, men samtidigt tar de inte allt från rummet.
  • Det bästa stället att lokalisera huset för framtida växter är fönstret i rummet där människor sällan finns, vilket innebär att ljusförlusten från växthusinstallationen inte kommer att påverka hushållens levnadsstandard på något sätt.
  • Om det inte är möjligt att hitta en sådan zon i huset kan du organisera en växthusplats på vilken plats som är lämplig för alla, men ge konstgjord belysning så att växterna kan växa och utvecklas korrekt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att följa dessa regler kan du få ett bra växthus som kommer att skämma bort dig med färska örter eller andra frukter på kortast möjliga tid.

Typer av mini växthus

Om du funderar på att skapa ett växthus hemma för att kunna odla färska gröna och förbereda plantor för plantering på en sommarstuga, måste du överväga alla typer av moderna strukturer och bestämma vilken som är bekvämast i ett visst rum. För en lägenhet är den mest framgångsrika platsen för ett växthus för unga växter en fönsteröppning där du kan bygga både ställ och ett litet växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Persilja, dill eller lök odlas vanligtvis på fönstret ., vad som oftast används i mat. Om växthusets uppgift är att odla plantor för trädgården, är det mest bekvämt att ta hela strukturen till balkongen. I det här fallet har du råd med ett mer skrymmande växthus, där det är möjligt att ordna ett stort antal brickor med jord, där fröna redan kommer att sås. Ett balkongväxthus kommer att ge resultat när alla förutsättningar för tillväxt och utveckling av växter är närvarande. Om det inte är tillräckligt med ljus eller lufttemperaturen är under det normala, kommer tillväxten av frön att vara svår, om inte omöjlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enkla växthusdesigner

För att skapa ett växthus hemma kan du köpa ett enkelt växthus och börja odla något grönska. Den enklaste designen förutsätter en minskad variation av sommarstugor, där det i stället för ett stort rum av polyeten eller glas finns ett litet stativ på vilket ett speciellt polyetylenskydd sätts på. Vanligtvis är rackramen gjord av metall, men hemma kan du också göra en träversion. För enkel underhåll och vattning har kappen av polyeten dragkedjor. Genom att lossa dem kan du nå önskat område utan att exponera hela växthuset.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hyllor kan ha en mängd olika dimensioner , som väljs individuellt, baserat på tillgängligheten av ledigt utrymme hemma. Höjden kan också variera, beroende på strukturens nivåer kan det finnas två eller flera av dem. Vanligtvis använder de inte ställningar med mer än fem hyllor, eftersom det är svårt att ta hand om växter och se deras tillstånd.

Om det inte behövs ett stort växthus kan du använda en bordsskiva, som påminner lite om ett akvarium, men är gjord enligt principen för fönsterkarmar för utomhuskonstruktioner av polystyren. Om det finns en önskan att köpa något mer kraftfullt, så är det mest produktiva i det här fallet automatiska system.

Bild
Bild
Bild
Bild

Automatisk

Om en enkel design är ett hem för växter, där en behaglig temperatur skapas för dem och all vård utförs av en person, tar automatiserade växthus över dessa funktioner. Sådana system kan vara partiella (med en viss uppsättning funktioner) eller fullständiga, där en person inte på något sätt deltar i vård av växter. Dessa enheter har fytolampor som ger det nödvändiga ljuset för tillväxt; ett automatiskt bevattningssystem som låter dig dosera tillförseln av fukt; ventilation som förnyar luften och ger alla förutsättningar som är nödvändiga för en korrekt tillväxt av växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med sådana system är att det inte finns något behov av att leta efter en lämplig eller lämplig plats för dem, eftersom de kommer att klara vilken plats som helst, vare sig det är en fönsterbräda eller en källare.

Det finns flera alternativ för sådana automatiska växthus

Growboxar Är ett slutet system med autonom belysning, lufttillförsel, ljusreflektion. En viktig funktion är möjligheten att välja enhetstyp, beroende på vad som kommer att odlas i den. Växter kan planteras i en sådan låda både i en näringsblandning och i hydroponik.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Termoboxar bekväm att använda i lägenheter. De kan placeras både inomhus och på balkongen. Denna enhet är inte rädd ens för negativa temperaturer och kan självständigt justera mikroklimatet inuti så att plantorna är bekväma. Enheten vattnar plantorna oberoende, övervakar näringstillförseln, tänder och släcker lamporna vid önskad tid. Du behöver bara placera fröna i lådan, och då gör maskinen allt själv.
  • Airgarden är ett skrivbordsmini-växthus, där grönska växer med aeroponik (droppar lösning med näringsämnen, där plantans rotsystem finns). Enheten hjälper inte bara till att skapa idealiska förutsättningar för tillväxt, utan till och med påskyndar den flera gånger, så att du kan få den färdiga produkten mycket snabbare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

För normal tillväxt av alla växter hemma är det viktigt att skapa en lämplig livsmiljö för dem. Den viktigaste faktorn är belysning, som helst ska vara naturlig. För att plantorna ska få solljus är det bäst att placera dem på en fönsterbräda. Om husets sida inte tillåter att få rätt mängd ljus kan det kompenseras med en speciell lampa. Med dess hjälp kan du komma ur situationen när plantorna är i ett mörkt rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bekvämaste sättet att installera växthuset är på balkongen ., eftersom det finns ett helt inglasat rum och ljuset träffar växterna så ofta som möjligt, vilket i slutändan ger ett bra resultat. Du kan odla nästan vilken växt som helst hemma, det viktigaste är att veta vilka miljöförhållanden som är typiska för det och försöka göra dem. För att odla exotiska frukter i ett rum krävs ett automatiskt växthus, för exakt hur det kan ge alla komponenter för tillväxt, och det här är ljus och fukt och luft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till skillnad från människokroppen behöver växter ett rött segment för att växa, utvecklas och blomma . Vågorna måste också ha lämplig längd, som är mellan 600 och 700 nanometer. Dessutom är det blå spektrumet också viktigt, vars våglängd bör vara från 400 till 500 nanometer, vilket gör det möjligt att vegetativt växa och utveckla plantorna korrekt. Enkel konstgjord belysning kommer att vara otillräcklig och i stället för nytta kommer det att orsaka stress i en ung växt, därför är det viktigt att välja ljus i spektrumet av solljus. Om vi försummar detta, kommer frukter och grönsaker som odlas under sådana förhållanden att ha en annan smak, förlora de flesta av sina vitaminer och kan ibland vara helt olämpliga att äta. Om vi pratar om blommor, är effekten i detta fall den motsatta: från artificiellt ljus ökar deras tillväxt och blomningen blir ljusare.

Bild
Bild

För att säkerställa god tillväxt och utveckling av växter i växthuset är det viktigt att välja rätt ljus där strålningen av motsvarande färg kommer att vara:

  • lila eller blå hjälper fotosyntesen - växter blir starkare och börjar växa snabbare;
  • gult och grönt bidrar till att undertrycka processen för fotosyntes, och detta orsakar växtsjukdomar;
  • apelsin eller röd är mest lämpliga i blomningsprocessen och aktiv utveckling av frukter, men du bör vara försiktig med mängden, eftersom skörden dör av en betydande dos av detta ljus;
  • ultraviolett strålning hjälper till att ackumulera en tillräcklig mängd vitaminer i växter, dessutom ökar motståndskraften mot kyla.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns ett behov av att använda lampor måste du förstå skillnaden mellan dem

  • Glödlampor de lyser upp väl och värmer upp luften lite, men de förbrukar mycket el. Deras spektrum är 600 nv, vilket inte motsvarar normen för växttillväxt - brännskador eller deformation av stjälkarna kan dyka upp på bladen.
  • Fluorescerande lampor gynnsamma för växter, eftersom de har låg värmeöverföring. Dessutom är de billiga och förbrukar inte mycket energi.
  • UV -lampor fungerar på ungefär samma sätt som fluorescerande, men genom att lägga till en mängd olika komponenter kan du välja lämpligt intervall för en viss växt.
Bild
Bild
  • Kvicksilverlampor har högt tryck och värms upp snabbt. Strålarna har ett nära ultraviolett spektrum. Det kan användas för fotosyntes, men i små doser. Används bäst när frukten börjar mogna. Du kan använda dem om det finns en stabil spänning i nätverket, utan droppar, annars är det farligt.
  • LED -lampor skapa monokrom belysning. Om du använder en kombination och olika färgkombinationer kan du få önskat spektrum. Dessa lampor är ekonomiska, håller länge och försämras inte ens vid låg spänning.
  • Infraröda lampor används för att värma luften i växthuset. De är energikrävande, men de har en fördelaktig effekt på växter, deras ljus liknar det naturliga.
Bild
Bild
Bild
Bild

Belysningen beräknas beroende på ett antal faktorer: detta är växthusets yta, lampornas höjd ovanför växterna, typer av lampor, årstiden, typen av växt.

Hur och vad man ska göra: alternativ

Förutom att köpa ett färdigt växthus kan du göra det själv hemma. Det kan vara en liten struktur eller ett omfattande ställ, allt beror på vad som kommer att odlas. För en orkidé eller andra blommor som måste gro från frön eller lökar är plastflaskor lämpliga: de skärs i bitar och ett växthus monteras från dem. Den nedre delen fungerar som en bas där du kan hälla jord eller lägga torvtabletter, och den övre delen läggs på växten och skapar ett lämpligt mikroklimat. Den kan enkelt tas bort för ventilation och vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver odla fler växter kan du använda ett gammalt akvarium .där det finns glasväggar och ett lock som låter solljus eller artificiellt ljus passera väl. Om själva akvariet inte är där, kommer en låda täckt med glas att göra, genom vilket det nödvändiga ljuset kommer att bryta igenom. Det svåraste är att skapa ett hyllväxthus, men avkastningen blir mycket större än med något av ovanstående alternativ.

Bild
Bild

För att skapa ett ställ måste du tänka på dess dimensioner och material från vilka det kommer att tillverkas. Det är bäst att använda plexiglas till hyllorna, men du kan också ersätta det med vanliga spånskivor eller plywood. På det färdiga fodralet måste du ta på en plastkappa med dragkedjor eller tänka på ett annat alternativ, hur man snabbt kan komma in för vattning. Det är absolut nödvändigt att göra ett sådant ställ med belysning uppifrån för att alltid kunna kompensera för bristen på solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns mycket grodd kultur är det bekvämast att använda ett ställ .eftersom allt här kan vattnas och ventileras på en gång. Detsamma gäller belysning: i närvaro av transparenta hyllor träffar den jämnt alla växter. Själva stället kan vara av alla storlekar och dimensioner, beroende på tillgängligheten av utrymme i rummet och antalet grödor för groning. Designen med tre plexiglasinsatser kommer att vara den mest optimala, eftersom den inte tar mycket plats, det kommer att vara bekvämt att ta hand om den, och alla växter kommer att ha samma och optimala grobarhet.

Bild
Bild

Rekommendationer

När man rör om plantor i växthus på fönstren är det viktigt att ha persienner eller annat system för att skydda unga skott från solen, vars mängd måste doseras korrekt, annars kan de unga bladen helt enkelt brinna ut. Om det inte är möjligt att ägna mycket tid åt ett självtillverkat växthus kan du delvis automatisera det; för detta väljs en enhet för automatisk ventilation, belysning och vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver förbättra växtnäringen är det bra att använda hydro och aeroponik .som har en snabb effekt: växter utvecklas i snabbare takt och växer sig friska och starka. Det är bättre att göra ett fönster för ventilation och vattning ovanpå strukturen, så att luften inuti släpper ut jämnt, blandas med det befintliga i rummet och ersätts av ett nytt, fräscht och rent. Om du gör ett sådant fönster i botten blir den inkommande friska luften kall, vilket kommer att påverka omogna växter negativt.

Rekommenderad: