DIY Växthus (120 Bilder): Gör En Konstruktion Hemma Med De Bästa Projekten Och Ritningarna

Innehållsförteckning:

Video: DIY Växthus (120 Bilder): Gör En Konstruktion Hemma Med De Bästa Projekten Och Ritningarna

Video: DIY Växthus (120 Bilder): Gör En Konstruktion Hemma Med De Bästa Projekten Och Ritningarna
Video: 🌱 DIY - miniväxthus 2024, Maj
DIY Växthus (120 Bilder): Gör En Konstruktion Hemma Med De Bästa Projekten Och Ritningarna
DIY Växthus (120 Bilder): Gör En Konstruktion Hemma Med De Bästa Projekten Och Ritningarna
Anonim

Tyvärr gynnar inte hela Rysslands territorium odling av sina egna grönsaker och frukter i många månader. I de flesta klimatzonerna i landet är sommarsemestern extremt kort, medan många strävar efter att odla så många grödor som möjligt på deras plats för deras efterföljande skörd. I detta sammanhang använder trädgårdsmästare och trädgårdsmästare villigt växthus, med hjälp av vilken växtsäsongen ökar, vilket gör det möjligt att skörda en tidig och rikligare skörd. I vissa fall, i närvaro av ett välbyggt växthus, kan egenodlade grödor konsumeras året runt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis är det för dessa ändamål nödvändigt att ta hänsyn till ett antal funktioner, som vi kommer att diskutera i detalj i denna artikel.

Särdrag

Ett växthus byggt av dina egna händer värmer alltid trädgårdsmästarens själ. Designen kan vara av mycket olika storlekar och former, och hemlagade växthus är inte sämre i användning och funktionalitet. Enheten kan enkelt ses på diagrammen och ritningarna; material för tillverkning kan vara olika. Ofta används glasfiberarmering som ram, det finns inte heller några problem med ett avtagbart täckmaterial - främst är det en plastfilm, glas eller polykarbonat. Med tanke på alla dessa funktioner kan en sådan struktur uppföras på platsen på en helg, och hemlagade byggnader är inte på något sätt sämre i kvalitet än de som köps i butiken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Bekväma hemlagade växthus är mycket populära bland sommarboende. De tveklösa fördelarna inkluderar det faktum att ett självtillverkat växthus i landet kommer att vara relativt billigt. Ett budgetväxthus kan tillverkas av olika material, det viktigaste är att utrusta det med ett öppnande tak och ta hand om kvaliteten på belysningen för växter. På tal om nackdelarna, naturligtvis bör du ta hänsyn till att du kommer att behöva lägga tid på att studera typer och mönster, samt bekanta dig med ritningarna och byggplanerna i landet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Växthus är utformade med hänsyn tagen till de botaniska egenskaperna hos dessa växtarter, för vilka behov växthuset är byggt. Detta inkluderar också mängden ljus som överförs och temperaturen inuti. Växthuset kan vara antingen året runt eller användas under en viss säsong. I allmänhet är alla typer av växthus lämpliga för att odla en mängd olika grödor, vare sig det är kinakål eller blommor.

Vid en första approximation kan växthus delas in i följande kategorier:

  • enkel lutning;
  • gavel;
  • droppformad;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • välvd;
  • polygonal;
  • Holländska.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • I de flesta fall används sluttande tak vid konstruktion av växthus eller uterum, eftersom denna typ av byggnad har en passage. Som ett resultat är det enkelt att komma in i lokalen utan hänsyn till väderförhållandena. Denna typ av växthus installeras bäst på södra sidan av ett bostadshus.
  • Taktak växthus är mycket populära i vårt land och är för närvarande den vanligaste designen.
  • Ett droppformat växthus är en mycket solid struktur, överför perfekt solljus, håller inte nederbörd i form av snö på ytan, men det är ganska svårt att montera det, därför görs sådana växthus sällan oberoende.
  • Det kupoliga växthuset har ett spektakulärt utseende och kräver inte en stor förbrukning av material, men dess främsta fördel är att det på grund av designfunktionerna kan installeras i områden med seismisk fara. Huvuduppgifterna under konstruktionen är god tätning och högkvalitativ isolering.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Polygonala växthus är glädjande för ögat, överför perfekt ljus och är inte rädda för vindbyar. Svårigheten med installationen ligger i det faktum att det är nödvändigt att noggrant organisera utrymmet för att jämnt fördela värmen inuti.
  • Den nederländska versionen av växthus är pålitlig och hållbar. På grund av de sluttande väggarna tränger solen in, vilket kan öka avkastningen avsevärt. Bland annat är detta alternativ också ganska budgetmässigt.
  • På senare tid har de så kallade "bås" blivit utbredda bland sommarboende - ett växthus som ser ut som en tunnel. Oftast uppförs det för odling av tomater och paprika. Denna typ av växthus är funktionell, bekväm, kräver inte stora kostnader, det gör att du konsekvent kan få en bra skörd, vilket gör att du kan kalla det den optimala typen av oberoende konstruktion på platsen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Växthusen är också uppdelade enligt rörelseprincipen:

  • hopfällbar;
  • stationär.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vikande växthus började bli populär relativt nyligen. Deras fördel är att den lätta ramen är lätt att fälla och flytta till en annan plats på infältet om det behövs. Samtidigt är själva växthuset mycket ergonomiskt och har en låg kostnad, vilket förtjänar uppmärksamhet från sommarboende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stationära växthus, å andra sidan, har länge blivit klassiker inom genren. För att installera en sådan struktur krävs en underjordisk grund och en metallram. Många människor har länge föredragit denna typ av växthus, eftersom dessa strukturer under många års drift under många olika förhållanden har fått berömmelse som starka och hållbara enheter. Det finns inga särskilda svårigheter att installera ett sådant växthus, det är också ganska lätt att underhålla det.

Växthus kan också delas upp efter typen av initiala egenskaper - dessa typer av växthus är uppkallade efter deras skapare:

  • växthus enligt Kurdyumov;
  • växthus enligt "Mitlider".
Bild
Bild
Bild
Bild

Kurdyumovs växthus är en autonom enhet, annars kallas det "smart". Denna design kännetecknas av förmågan att automatiskt bibehålla temperaturen i sig själv, ett särskilt plus är närvaron av droppbevattning av växter, vilket inte kräver mänskligt ingripande. Denna typ av struktur stöder möjligheten till naturlig markåterställning i sängar eller i behållare med växter. Meatliders växthus anses vara en speciell underart av växthus. Dess särdrag är kunskap inom inomhusluftsventilationssystem, ett speciellt arrangemang av ramen - balkar och distanser skapar en solid struktur för täckmaterialet. Vanligtvis ligger sådana växthus från öst till väst, vilket öppnar stora möjligheter för växter att absorbera solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturliga brädor används vanligtvis som huvudmaterial för Mitliders växthus ., vilket gör det möjligt att "andas" och förhindrar bildning av kondens. Som regel är sådana växthus stora i storlek, vilket ger ytterligare möjlighet att skapa ett speciellt mikroklimat för växterna inuti. Vanligtvis ser ett växthus ut som en låg struktur med ett gaveltak med en höjdskillnad. Ett annat möjligt alternativ är en välvd byggnad med tak i två plan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat växthusalternativ är ett treradigt växthus. Som regel upptar sådana byggnader ett medelstort eller stort område, sängarna i dem ligger i tre nivåer, två gångar är placerade mellan dem.

Ett gårdshus består av en metallram, över vilken ett filmöverdrag sträcks. Denna typ av växthus är mycket populär bland befolkningen, eftersom den har en låg kostnad, är fuktsäker och resistent mot miljöpåverkan.

Många sommarboende blev kär i det sfäriska växthuset för dess ovanliga utseende och utmärkta överföring av solljus.

Bild
Bild

Egenskaper

När du väljer förbrukningsmaterial för framtida konstruktion, var noga med att uppmärksamma vilken tid på året växthuset huvudsakligen kommer att användas.

Vinter växthus måste vara utrustade med ett värmesystem , det är bättre att installera dem nära husets värmesystem. I ett annat fall kan du sätta en spis i växthusrummet som extra utrustning, men detta kommer att skapa ytterligare svårigheter - kaminen kräver extra uppmärksamhet, den måste värmas upp och, viktigast av allt, för att säkerställa att den inte överhettas, vilket är full av temperatursvängningar. Vinterväxthuset måste installeras på en solid grund, bland annat kräver denna typ av konstruktion ytterligare förstärkning av ram och tak för att undvika eventuell förstörelse på grund av kraftiga snöfall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också en möjlighet att bygga ett så kallat "termosväxthus" på platsen - denna struktur kan skryta med en egenskap hos särskild styrka, eftersom dess grund går ner i marken med två meter. Installationen av en sådan struktur har dock ett antal ytterligare svårigheter - det är nödvändigt att gräva en grop för det, fundamentet måste förstärkas separat för att undvika deformation, termoblocks används vanligtvis som material för väggarna, som sedan kommer att behöva att isoleras. Allt detta är ganska dyrt, därför finns sådana växthus sällan på personliga tomter.

Sommarväxthus i överväldigande majoritet av fallen är en ram på vilken en plastfilm sträcks . Det här alternativet för utvändig beklädnad är det mest budgetmässiga, och med noggrann användning är filmen ganska kapabel att tjäna två säsonger.

Att skapa det enklaste växthuset i din sommarstuga med egna händer kräver viss förberedelse.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det första du ska ta hand om är att förbereda platsen för konstruktion . Försök att välja ett område så plant som möjligt, det är också mycket önskvärt att det inte finns några hinder för solljus. Dessutom är plattformen ordentligt komprimerad. Om ett träd väljs som bas, behandlas de förberedda brädorna med en antiseptisk lösning och slås runt omkretsen. I lådornas hörn installeras armering som ytterligare armering. Om det av någon anledning inte är möjligt att tilldela en separat plats för byggandet av ett växthus, skulle ett alternativ vara att ansluta växthusets vägg till vilken byggnad som helst - det kan vara ett bostadshus eller någon form av tvättstuga.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer ett material för ramen är det nödvändigt att ta hänsyn till alla deras egenskaper. Vi får inte glömma att själva ramen och dörrarna måste ha särskild styrka så att konstruktionen inte kan skadas av vind, temperaturfluktuationer och snömassor under vinterperioden. Inga av ramelementen bör vara massiva och hindra ljusets inträngning. Om en demonterbar konstruktion är avsedd, bör den vara gjord av lätta material och kunna demonteras utan extra ansträngning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växthusramar kan tillverkas av följande material

  • Trä -det mest miljövänliga och lättanvända materialet som inte kräver användning av någon professionell utrustning och inte kräver specialkunskaper under arbetets gång. Eftersom trädet tenderar att ruttna bör särskild uppmärksamhet ägnas åt dess förbehandling.
  • Aluminiumprofiler innebära skapandet av en stel, men lätt ram, medan den är hållbar. Detta material har en högre kostnad, dess användning kräver användning av utrustning för att fästa delar ihop.
  • Plast (liksom metall-plast) delar har en låg specifik vikt, är tillräckligt starka, utsätts inte för yttre påverkan som sönderfall eller frätande förändringar. På grund av flexibiliteten är det möjligt att ändra formen på delar, vilket ger gott om möjligheter att skapa växthus med valv eller två sluttningar. Men man måste komma ihåg att plastelement kräver obligatorisk fastsättning på grunden eller jorden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Stålramar är också ganska utbredda, men de kräver en tejpfundamentlig bas. Om elementen är galvaniserade håller de längre, eftersom de inte utsätts för rost och korrosion.
  • Gipsvägg är en lyckad kombination av låg materialvikt och enkelhet i arbetet. Praktiken visar att en ram tillverkad av denna typ av material är billig, lätt att använda, fungerar länge och är lätt att demontera. Gavel, välvda växthus, liksom Mitlider växthus, är perfekt skapade av det.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland används fönsterkarmar som ramar - som kännetecknas av utmärkt värmeisolering och relativt enkel installation. Men man bör ta hänsyn till deras relativa bräcklighet - även med noggrann omsorg kommer livslängden knappast att överstiga fem år.

Nästa steg i processen att bygga ett växthus efter att ha valt en lämplig plats är att välja en lämplig grund. Dess typ beror direkt på vikten av den planerade strukturen, eftersom växthusens ram i de flesta fall väger lite, och täckmaterialet tillför dessutom vindkraft till strukturen, vilket ofta orsakar förstörelse på grund av kraftiga vindbyar.

  • Tegelstenen är enkel att installera, pålitlig och lämplig för de flesta växthus. Men man måste komma ihåg att att lägga en tegelsten kräver särskilda färdigheter och är en ganska kostsam affär.
  • Stenfundament är med rätta de mest hållbara och starka. Tunga metallramar kan installeras på den. Det här alternativet kan inte kallas ett budgetalternativ, som regel är grunden för kapital växthus skapade av sten.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Betong är billigt och härdar ganska snabbt, men kräver skapande av form och ramfästen.
  • Trä används ofta som grund, men man bör komma ihåg att en träbas inte är lämplig för kapitalbyggande, eftersom det är osannolikt att det kommer att hålla mer än fem år, även med den största noggrannheten.
  • I vissa fall, när man bygger ett växthus, är det fullt möjligt att klara sig utan grund. Vi pratar om små bärbara växthus, vars vindkraft minskar genom att fästa direkt på marken med små pinnar.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer ett material för beläggning är det nödvändigt att ta hänsyn till alla fördelar och nackdelar med olika typer av material.

I princip används följande alternativ:

  • polyetenfilm;
  • glas;
  • polykarbonat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den mest prisvärda typen av täckmaterial är en stretchfilm den kan dock inte skryta med hållbarhet och även beläggningar av högsta kvalitet kräver byte vart tredje år. Ett växthus med valv eller valv är vanligtvis täckt med två lager plast, vilket skapar utmärkta förutsättningar för växterna inuti byggnaden. Materialet överför perfekt solens strålar, men av samma anledning utsätts det för snabbt slitage och som en följd av en minskning av ljustransmittans. Dessutom bildas mycket ofta kondens på den inre ytan, vilket också kan hänföras till nackdelarna med denna typ av beläggning. Det finns också alternativ för polyetenfilmer, dessutom utrustade med förstärkning. Detta alternativ är starkare, mer motståndskraftigt mot vindbyar och kommer att hålla längre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glas kan säkert hänföras till de traditionellt använda materialen vid tillverkning av växthus med egna händer. Glasbeläggningar är hållbara och har utmärkt värmeisolering, men man bör komma ihåg att glas värms upp mycket snabbt och samtidigt väger ganska mycket. En separat svårighet är att byta ut krossat glas.

Polykarbonat är en slags hård transparent plast , som är ett material med stora celler i struktur. Den har tillräcklig stöttålighet och ljustransmittans, är mycket flexibel, därför är den lämplig för konstruktion av växthus med ett välvd valv eller i form av en tunnel. Eftersom denna typ av beläggning består av celler fyllda med luft kan det hävdas att det är det mest isolerande av alla möjliga alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du överväger denna typ av täckning för ett potentiellt växthus, tänk också på följande nackdelar:

  • när det utsätts för solljus kommer materialet oundvikligen att kollapsa;
  • glöm inte att polykarbonat tenderar att expandera starkt vid uppvärmning vid installationsarbete.
  • i avsaknad av skyddselement vid fästpunkterna kommer materialets bikakor snabbt att fyllas med damm eller mögel, vilket gör beläggningen oanvändbar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på följande funktioner när du ansluter:

  • montera materialet så att vatten kan rinna ut längs de längsgående ränderna inifrån;
  • det finns ett ultraviolett filter på ena sidan av materialet - den här sidan ska vara utanför växthuset;
  • fixa polykarbonat på specialiserade självgängande skruvar med en termisk bricka på dem, förborra hål i arken.
Bild
Bild

Observera också följande regler:

  • Exceptionellt transparent polykarbonat är lämpligt som täckmaterial. Trots den färgade färgens stora estetiska dragningskraft, överför den solens strålar mycket värre, detta är belagt med att växthuset inte lyckas uppfylla sitt direkta syfte.
  • Var noga med att kontrollera om det finns ett UV -filterskikt.
  • Välj en skikttjocklek beroende på säsongen där växthuset ska användas. På sommaren och hösten bör arkens tjocklek vara cirka 10-15 mm, på vintern - minst 15 mm. Detta värde korrelerar också direkt med ramens hållfasthet - ju större tjocklek, desto starkare ska bärkonstruktionen vara.
  • Använd speciella profiler vid sammanfogning av ark; användningen av spikar är absolut oacceptabelt.
  • Ark får inte överlappas.
  • Var uppmärksam på tillbehören och försök inte spara på dem - användningen av ändprofiler och ändband kommer att förlänga växthusets livslängd avsevärt.

Var uppmärksam på tillverkaren när du väljer. Kom ihåg att cheapskate betalar två gånger, så det är bäst att inte köpa kinesiskt material, trots deras attraktiva kostnad. Bland de som har bevisat sig på marknaden de senaste åren kan man notera det inhemska företaget "Kinplast". eTA erbjuder en rad beläggningar som sträcker sig från billiga till premiumalternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ark för det ryska företaget "Aktual" kommer att hålla cirka 8 år.

Detta är ett billigt alternativ, har en ganska mjuk struktur och är välmonterad

  • Den rysk-israeliska produktionen "Polygal Vostok" erbjuder ett material som kännetecknas av styvhet, flexibilitet, enkel installation, men också har en hög prislapp.
  • "Vinpool" är tillverkad i Kina, mycket mjuk, ömtålig, billig, du kan räkna med en livslängd på 3 år.
  • "Sanex" är också en representant för den kinesiska marknaden, det är ganska tufft i arbetet, inte särskilt bekvämt för installation, det kommer att hålla i cirka 4 år.
  • "Marlon" tas till Ryssland från Storbritannien, materialet är ganska dyrt, men det kommer att hålla minst 10 år om driftsreglerna följs.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom marknaden har ett stort antal alternativ för närvarande kan du bli förvirrad och välja inte alltför hög kvalitet bland dem.

Var uppmärksam på följande punkter för att förhindra att detta händer:

  • Arkens yta ska vara jämn och slät, inte ha några utsprång, oegentligheter och flis. Det ska inte heller falla sönder i lager.
  • Revbenen ska placeras i en vinkel på 90 grader och i inget fall ska det finnas vågor.
  • Försök att ta reda på från säljaren under vilka förhållanden materialet lagrades. Felaktiga förvaringsförhållanden minskar snabbt dess livslängd. Ark ska ligga horisontellt, men om de förvarades i upprätt läge med betoning på en kant eller rullades, kan detta minska materialets kvalitet.
  • Vissa sommarboende föredrar en blandad typ av täckmaterial. Med detta alternativ är sidoväggarna vanligtvis glasade och taket täckt med en film. Vissa bönder föredrar att täcka ramen med spunbonddukar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Separat bör det noteras att det inte rekommenderas att odla olika typer av grödor samtidigt i samma växthus - med andra ord är samma rum inte lämpligt för plantor och frukt- och bärgrödor hemma. Denna aspekt måste beaktas vid val av växthus. Välvda växthus som täcker ett stort område kommer inte att ge någon större nytta. Han anser att den optimala storleken på ett enkelt växthus är 3 x 6 meter - det tar inte mycket plats, i ett sådant växthus kan du enkelt odla tillräckligt med jordgubbar, gurkor eller tomater för en familj.

Bild
Bild

Framställning av material

Innan du börjar arbeta, studera noga de bästa mönstren och ritningarna från de offentligt tillgängliga resurserna - så kan du se den mest fullständiga bilden av möjligheterna. Naturligtvis kan du skapa en krets själv, men kom ihåg att detta inte bara kräver investeringar av ytterligare tid och energiresurser. Dessutom kan ett fel krypa in under beräkningarna, vilket kan leda till att växthusets kvalitetsegenskaper förloras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi presenterar ett schema för arbetsutförande punkt för punkt kommer en allmän beskrivning av byggstadierna att se ut så här:

  • bestämma önskad byggnadstyp;
  • förberedelse av kretsen;
  • skapa ett skelett;
  • förberedande arbete på markområdet där växthuset planeras installeras;
  • lägga grunden;
  • montering av stödramen;
  • fastsättning av en ljusgenomsläppande beläggning.
Bild
Bild

Vid självdesign eller val av färdiga alternativ, utgå från kraven för den färdiga strukturen, liksom från tillgängliga material och preferenser i valet av grödor. Oftast, på personliga tomter, ligger välvda strukturer med en ram av PVC -rör - det här är en billig typ av växthus, ganska enkelt att utföra. Om en platt plats väljs för konstruktion är det bäst att välja en modell med två sluttningar. I det fall då det är planerat att sätta ett växthus intill väggen är det mer logiskt att göra det lutande. Basen kan vara en geometrisk figur av olika former - en kvadrat eller rektangel, en trapets.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du köper det material som är nödvändigt för konstruktion är det nödvändigt att göra en beräkning. Detta hjälper till att förhindra onödiga kostnader i framtiden.

När konstruktionen är klar och växthusframställningsschemat väljs är det nödvändigt att börja förbereda nödvändiga komponenter för framtida konstruktion.

Om vi tar det enklaste alternativet, som är fullt möjligt att bygga på ett par dagar, kommer materialuppsättningen att vara följande:

  • Antiseptiskt impregnerat, behandlat med linolja eller brädor brända med en blåslampa. Observera att om det finns en önskan att spara pengar kan du inte köpa specialiserade produkter utan använda de beprövade föråldrade metoderna för bearbetning av trä och virke. Om medlen tillåter kan du naturligtvis köpa fabrikskemikalier.
  • Polyvinylklorid (PVC) rör. Innan du gör en ram, beräkna den nödvändiga mängden material för konstruktion. Efter beräkningen, lägg till 10% i reserv, särskilt om du måste göra en rörbockare.
  • Stark polyetenfilm - ju mer slitstarkt materialet är, desto längre behöver det inte bytas ut mot en ny. Du kan också använda polykarbonatark om så önskas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Metallstavar eller armeringsbitar en meter lång.
  • Självgängande skruvar och spikar.
  • Gångjärn för fixering av ventiler och dörrar.
  • Beslag - handtag för dörrar och ventiler.
  • Särskilda öglor för fastsättning av rör.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om ett beslut fattas att använda HDPE -rör för att bilda en ram, överväg följande funktioner:

  • Rör hjälper till att skapa en täthet inne i byggnaden, vilket skapar gynnsamma förhållanden för mognad av grödor.
  • Detta material är lätt att använda och kräver inga speciella färdigheter.
  • Med hjälp av fästelement kan rör enkelt monteras och demonteras vid behov. Således kan ramen enkelt monteras för varma klimat och tas bort igen när växthuset inte används.
  • Det finns ingen anledning att använda ytterligare förstärkning. Själva rören har goda egenskaper och är självförsörjande vid användning.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Plast, till skillnad från trä eller metall, påverkas mycket mindre av miljön. Färdiga produkter behöver inte behandlas med korrosionsskydd och andra skyddande ämnen.
  • Byggnaden kan mycket väl tjäna i minst ett decennium.
  • Eftersom materialet har en låg specifik vikt kan växthuset svänga under kraftiga vindbyar. I det här fallet är det nödvändigt att installera ytterligare metallelement i marken för att stärka strukturen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Observera att för att stärka grunden kan du använda metallhörn , de kommer att ge strukturen styrka. Detta element är fäst från insidan vid fogen mellan brädorna. Om basen är gjord av timmer är det bättre att använda metallfästen för fastsättning, som är monterade från utsidan. Den färdiga grunden ska passa tätt mot jorden. Om det uppstår luckor, täck dem med jord.

Bild
Bild

Bygg och installera

Vid installation av ramen drivs metallförstärkning i marken från utsidan in i det färdiga fundamentet på ett avstånd av högst en meter. Delar av plaströr, förskurna till önskad längd, skjuts på dessa ämnen. För att fästa dem tillsammans, samt att montera dem på en träbas, använd skruvar eller spikar, självgängande skruvar. För att installera elementen horisontellt används som regel plastkopplingar, hörn och kors, förborrade inifrån, vilket gör att rören kan passera förbindningselementen.

Bild
Bild

När polykarbonatark används som täckmaterial kommer åtgärderna att vara följande:

  • Skyddsfilmen tas bort från arken, ovansidan är markerad med en markör. För att underlätta arbetet är det bättre att göra flera märken på varje ark.
  • Gör ämnen för ändväggarna - för detta ändamål skärs ett ark i standardstorlek i tre lika delar 2 gånger 2 meter. En av delarna appliceras på änden på ett sådant sätt att alla hålrum placeras vertikalt. Bladets vänstra sida är inriktad till vänster, konturen för den önskade bågen är markerad med en markör. En liknande manipulation görs med den högra kanten, vilket resulterar i att arket tar konturerna av två halvbågar. Sedan skärs de ut med en sticksåg och lämnar en tolerans på 3-5 cm, på samma sätt som de skär ut den högra änden av byggnaden.
  • Skärdelarna fästs på självgängande skruvar på ett avstånd av 30-50 cm från varandra. Försök att inte klämma över materialet. Överskottet skärs av med en kniv.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Den tredje delen av arket används för dörren och ventilationsöppningarna. Arket appliceras vertikalt på dörröppningen. Dörrens kontur skisseras med en marginal, ämnena skärs ut och fästs. Resterna används för att stänga utrymmet ovanför dörren. Det är bättre att fästa lederna med speciella profiler.
  • För att täcka toppen av växthuset staplas arken på bågar, riktas in i nedre kanterna och trimmas. Arken ska sticka ut något ovanför byggnadens ände, sedan fixeras de i hörnen.
  • Det andra arket överlappar det första vid korsningen, hörnen fixeras och planteras på självgängande skruvar från bottenkanten på ett avstånd av 40-60 cm från varandra.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det beslutas att täcka växthuset med plastfolie kommer arbetsstegen att vara följande:

  • Filmen fästs på ramen med häftklamrar eller trälister. Fäst den så att det inte blir några raster i duken.
  • Det är nödvändigt att täcka framsidan och baksidan av ramen med folie. I den del där dörren är planerad att göras böjs filmen inåt.
  • Mät dörröppningen igen, sedan måste du montera ramen från rören. En film fästs på den resulterande ramen, överskottet skärs av och dörren hängs med gångjärn, ventilerna är utformade enligt samma princip. Om du planerar glasdörrar, studera noga glas-till-metall-fästelementen.
  • Detta växthusalternativ är endast lämpligt för sommaren. Nästa och sista etappen efter byggandet av växthuset är markberedning och plantering av plantor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Som nämnts ovan måste det för vinterversionen av växthuset vara utrustat med ett värmesystem. Trots den uppenbara komplexiteten är detta inte så svårt.

Bland typerna av uppvärmning kan följande särskiljas:

  • sol;
  • teknisk;
  • biologisk.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniskt är i sin tur indelat i följande underarter:

  • vatten;
  • gas;
  • spis;
  • elektrisk.
Bild
Bild
Bild
Bild

Soltypen är baserad på växthuseffekten som uppstår när naturligt ljus kommer in i växthusutrymmet. Detta uppvärmningsalternativ används endast på sommaren när solen är aktiv. Under den kalla årstiden, för att uppnå bästa resultat, används en blandad art - ett biologiskt och tekniskt alternativ.

Den biologiska arten används både på vintern och på sommaren för att värma upp jorden . Marken avlägsnas från hyllorna, varefter gödsel läggs på botten är hästgödsel bäst lämpad, eftersom en stor mängd värme frigörs under nedbrytningen. Tankar för jord fylls med gödsel med en tredjedel. Förutom gödsel kan du också använda kompost - en av dess komponenter är också avfallsprodukter från hästar. Fyll hela jorden tillbaka i ställen. När nedbrytningsprocessen börjar kommer plantornas rötter att börja värmas upp. Dessutom fungerar det som ett utmärkt gödningsmedel, eftersom gödsel och kompost innehåller många mineraler för växttillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den elektriska uppvärmningsmetoden är också enkel att använda. För dessa ändamål tjänar en värmekabel som läggs på ett speciellt sätt. Läs instruktionerna först. Observera att en termisk kabel kan köpas med en temperaturregulator, så det blir ganska enkelt att skapa den optimala temperaturen för plantor.

Vattenuppvärmning ordnas enligt följande: hela växthusets omkrets läggs med en dubbel rad av rör som går in i en elektrisk panna. För att ansluta pannan är det nödvändigt att lägga en elkabel. Observera att pannan kan stå inne i växthuset eller att den kan flyttas utanför den. Experter insisterar på att pannan ska tas ut och förisoleras. Dessa manipulationer görs med syftet att uppnå en mer enhetlig uppvärmning. Du kan också värma upp rummet med hjälp av en värmegenerator. Direkt köps pannan i en butik eller så kan du göra den själv, men kom ihåg att i det andra fallet kan du inte klara dig utan specialkunskaper och färdigheter. Vidare är proceduren liknande - rör läggs från pannan under ställen, som slingas tillbaka. Alla fasta bränslen kan användas som bränsle: kol, ved, träbearbetningsavfall.

Bild
Bild

Om förgasning finns på din personliga tomt kan uppvärmning ordnas med hjälp av gasbrännare eller luftvärmare, för detta ändamål måste de placeras runt hela byggnadens omkrets. Med ett litet växthusområde är det fullt möjligt att använda gasflaskor. Om växthuset upptar ett stort område är det nödvändigt att ansluta till husets allmänna gassystem. Gasbrännare skapar koldioxid som växter behöver. För att fördela värmen jämnt installeras fläktar i byggnaden. Brännare kan också bytas ut mot en fabriksgaspanna, men se till att titta på ursprungslandet.

Aluminiumradiatorer eller elektriska konvektorer används som värmekälla för elektrisk rumsuppvärmning ., som installeras på lika avstånd runt hela byggnadens omkrets eller ligger på båda sidor om den, om växthusområdet är rektangulärt. Ett system av denna typ är direkt anslutet till strömförsörjningen eller värmeförsörjningssystemet.

Bild
Bild

Du kan också göra en spis i ett växthus, som ligger bäst i slutet av byggnaden. En horisontell skorsten läggs från spisen runt hela växthusets omkrets. För dessa ändamål är metallrör eller murverk lämpliga. När du ansluter skorstenen och spisens vertikala stigare måste du göra en liten höjning vid korsningen. Ju högre stigaren är, desto bättre, eftersom kaminen har bra drag. För denna typ av uppvärmning, glöm inte att förbereda bränsle i förväg. Du kan lägga kaminen i ett färdigt hål i marken.

Dessutom kan en vattenugn tillverkas av en konventionell ugn . För detta ändamål är en panna för vattenvärme installerad på den, från vilken rören går till vattentanken. Rör och panna slingas med kablar runt hela omkretsen av rummet. Det finns också ett annat alternativ - att samla rör längs vart och ett av racken och därigenom ge routing till fyra olika rör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi får inte glömma att växter kräver att det skapas ett särskilt mikroklimat för deras framgångsrika utveckling och tillväxt; särskild utrustning hjälper till att förbättra dessa indikatorer inuti växthuset, med vilket det är möjligt att öka produktiviteten och avkastningen för de odlade grödorna. Ytterligare utrustning förutsätter inte bara extra uppvärmning, utan också möjlighet till ventilation, bevattning och belysning. Som du vet är vattning av växter en ganska mödosam process. Det automatiska systemet hjälper till att rädda ägaren till förortsområdet från detta hårda arbete, samtidigt som det sparar tid och vatten.

Bild
Bild

Bra rumsventilation är extremt viktigt i ett växthus , eftersom det förhindrar bildning av kondens och förbättrar det totala mikroklimatet, vilket utan tvekan gynnar växterna. Korrekt skapad luftväxling skyddar grödor från överhettning. För naturlig luftrörelse är det tillräckligt att öppna dörrar och ventiler, en extra installerad fläkt eller huva ökar luftcirkulationen.

Bild
Bild

Med korta dagsljus är ytterligare ljuskällor oumbärliga. Särskilda lampor hjälper plantorna att få tillräckligt med ljus tidigt på våren eller senhösten.

Bästa projekten

Var noga med att kolla in de bästa och vanligaste alternativen, du kan ha dina egna idéer.

För gurkor

Separat skulle jag vilja överväga att göra ett växthus för gurkor som en av de mest favoritgrönsakerna. Alla sommarboende vet att gurkor behöver värme och hög luftfuktighet. Med rätt organisation av skyddad mark är denna grönsak mindre mottaglig för sjukdomar och kan ge ett större utbyte.

För att få en rik skörd krävs följande krav:

  • dagstemperatur lufttemperatur - högst 30 grader, natt - inte mindre än 16;
  • jordtemperatur - cirka 23 grader;
  • lugn luft utan drag;
  • luftfuktighet på cirka 80%;
  • hög grad av belysning;
  • insektsåtkomst, om sorten innefattar pollinering av bin;
  • robusta strukturer för vertikal förflyttning av plantor.
Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av det stora antalet detaljer är det svårt att skapa det nödvändiga klimatet i ett rum. Tänk på de allmänna nackdelarna och fördelarna med varje typ av växthus för ett specifikt syfte - odling av gurkor.

Fördelarna inkluderar enkel design, enkel skapelse av improviserade och redan tillgängliga material . Det lilla området och den inre volymen ger bra värme, det är väl upplyst och lätt tillgängligt för insekter för pollinering. Bland nackdelarna kan man notera sådana egenskaper som låg planteringstäthet - du kan ordna högst tre bitar per kvadratmeter, besvär i jordodling och skörd. Om du vattnar växterna med en vattenkanna når vattnet bladen, vilket kan orsaka brännskador. Växthuset behöver ständig öppning och stängning, annars kommer grödorna att överhettas och dö.

Bild
Bild

Välvd typ med film

Fördelarna med denna typ av växthus är att det är enkelt att bygga och inte kräver dyra material, det har tillräckligt med inre utrymme för att odla vertikala buskar. Filmbeläggningen behåller fukt väl, främjar snabb uppvärmning av mark och luft och överför perfekt ljus. Nackdelar: filmen är ett kortlivat material och kräver regelbundet byte, har dålig värmeisoleringsprestanda, därför måste växthuset täckas vid tidig frost. När man bygger ett växthus av denna typ är det nödvändigt att det finns ventiler, eftersom drag oundvikligen kommer att inträffa när dörrarna öppnas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polykarbonat belagd

Fördelar: Hög strukturell hållfasthet, högt i tak och gott om inre utrymme. Polykarbonat överför perfekt solljus, har en utmärkt förmåga att sprida det. Ger praktiska förhållanden för att vattna växter och odla jorden, lätt att skörda. De medföljande ventilerna ger god ventilation och inga drag.

Nackdelar: stora ekonomiska kostnader för inköp av material eller färdiga produkter. Polykarbonat reflekterar ljuset starkt och orsakar energiförlust. Locket och ramen kräver konstant underhåll; på vintern måste snö tas bort från växthuset. Svår åtkomst för pollinerande insekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gavel med inglasade träramar

Fördelarna är följande: den anmärkningsvärda designen, som redan har blivit en klassiker, uppvisar höga värmeisoleringsegenskaper. Bra uppvärmning av hela det inre rummet. Glas har utmärkt ljusgenomsläpplighet; vid placering av ventilationsöppningar på taket utesluts risken för drag. Möjligheten att plantera ett stort antal växter, tillgången till bekväm tillgång till dem. Bland nackdelarna kan det noteras att ramens svårighetsgrad kräver en preliminär läggning av grunden. Trädet kräver obligatorisk preliminär och regelbunden efterbehandling, annars börjar ramarna snabbt ruttna. Det är också värt att överväga att glas är ett ömtåligt och traumatiskt material och har absolut inga spridningsegenskaper, vilket kan leda till brännskador på växtblad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med en sluttning

Positiva egenskaper: det är alltid fäst vid ett hus eller ett skjul från nordsidan, vilket säkerställer att lutningen vetter mot söder för att få maximal mängd solstrålar. Rummet förutsätter snabb uppvärmning och långvarig värmehållning, och ger också utrymme vid val av material för konstruktion. Negativa egenskaper: om solen är aktiv blir det svårt att undvika överhettning, gardiner och ett högkvalitativt ventilationssystem behövs. Om växthuset byggs intill huset är god vattentätning och skydd av växthuset från snö och is en förutsättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Meatlider

Den otvivelaktiga fördelen ligger i det speciella arrangemanget av ventilationsöppningarna - de ligger i taket och vetter mot söder, vilket inte lämnar möjligheten till drag och bidrar till att upprätthålla ett optimalt mikroklimat. Växthuset är stort, har högt i tak och mycket utrymme inuti.

Nackdelarna är förknippade med designens komplexitet och oförmåga att bygga den själv, utan att ha exakta ritningar och installationskunskaper. Om dörrarna är stängda kommer insekter inte att kunna komma in; antingen är självpollinerade sorter lämpliga för ett sådant växthus, eller så måste ytterligare betesorter planteras. Bland annat kräver ett växthus noggrant underhåll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pyramidformad

Fördelar: Mittdelen är idealisk för vertikal odling av gurkor. Den är väl upplyst, lätt att installera, endast budgetmaterial behövs.

Nackdelar: litet område, obekvämt att ta hand om växter. Insektsåtkomst är svårt. Strukturen är instabil och kan lätt blåses bort av vinden.

Bild
Bild
Bild
Bild

För tomater

Växthus i polykarbonat skapar idealiska förutsättningar för harmonisk fruktmognad. Tomat tillhör grödor som älskar solljus och värme, den optimala temperaturregimen för att odla dem är 22-25 grader. Om jorden har en hög lerahalt måste humus, sågspån eller torv läggas till jorden med en hink per kvadratmeter.

Planterade plantor måste vattnas ofta tills de är fullt utvecklade . Om det är tillräckligt svalt på natten är det bättre att inte vattna plantorna efter solnedgången för att inte överkyla jorden. Att vattna från en vattenkanna är meningsfullt under säsongens hetaste tid. Därefter måste plantorna beskäras och bindas, vilket säkerställer enhetlig belysning och ventilation av sängarna. Med denna typ av odling mognar tomater mycket snabbare och det är möjligt att skörda en bra skörd. Växterna fästs sedan på trådställ eller pinnar, vilket ger dem utrymme att växa ytterligare.

Bild
Bild
Bild
Bild

För grönska

Under den kalla vinterperioden finns det inget bättre än ett gäng färska örter, särskilt om det odlas för hand. Det som är särskilt trevligt, växthusgrönsaker är inte för nyckfulla att ta hand om och ger flera skördar om året. Det är fullt möjligt att välja typ av grönska utifrån dina egna preferenser.

De flesta som använder vinterväxthus för att odla gröna föredrar dill, selleri och persilja

  • När du odlar dill är det nödvändigt att strikt observera temperaturregimen - termometern bör inte falla under 15 grader. Dessutom behöver dill konstant sprutning och tolererar inte förekomst av drag och kalla vindar, så var extremt försiktig när du ventilerar växthuset. Den första skörden kan erhållas på två månader med rätt vård.
  • När man odlar persilja finns det lite fler nyanser - för det första kan denna typ av växt odlas i form av rotfrukter eller frön. I den första versionen måste rotgrödan först hållas i sand, vars temperatur inte överstiger två grader, varefter den planteras i en mycket fuktig jord. Om du planerar att odla persilja från frön, planteras fröna, som tidigare förvarades i en fuktig trasa, i jorden. Som regel tar spiring inte mer än tio dagar. Skörden är ungefär ett och ett halvt kilogram grönska per kvadratmeter.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Selleri älskar välbefruktad mjuk jord; ko- eller kycklinggödsel är perfekt som gödselmedel. Temperaturen i växthuset bör vara mellan 15 och 20 grader. Vattning för växter är nödvändigt sällan, men så rikligt som möjligt, medan det är nödvändigt att se till att vattnet inte berör plantornas löv. Var särskilt uppmärksam på belysning, eftersom grödans mängd direkt beror på längden på dagsljus.
  • Många människor är mycket förtjusta i mynta och tycker om att använda den i matlagning. Denna typ av växt tolererar frost upp till åtta grader frost, medan den spirar vid de lägsta temperaturerna över noll. Experter rekommenderar att man använder hydroponics eller biologisk uppvärmning av jorden med torv som jord. Övervaka noggrant jordens fukthalt, dess uttorkning är absolut oacceptabelt. Om du planerar att odla mynta är det bäst att utrusta växthuset med ett droppbevattningssystem.
  • Mynta, som de flesta grödor, tolererar inte temperaturförändringar, inte bara för att skarpa hopp kan förstöra växter, sådana ögonblick kan leda till en farlig sjukdom - mjöldagg. Även för mynta är spindelmider och växthusflugor extremt farliga skadedjur. Du kan besegra dem genom att spruta kulturen med industriella medel eller genomtänkta folkrecept.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För en bättre inplantering av frön i jorden måste du först torka dem i ett drag. Om du inte kan plantera fröna direkt är det fullt möjligt att odla plantor hemma, följt av att plantera dem i marken i 10-14 dagar.

Inte alla sommarinvånare har tid och lust att förstå teknikerna i att bygga ett växthus på en plats med egna händer . För närvarande är marknaden fylld med färdiga växthus med en mängd olika alternativ. Det första du ska göra är att bestämma för vilket ändamål växthuset köps. Om vi talar om odling av grödor för familjens användning är detta en sak, men om sommarboendet anser växthuset som ett sätt att öka sin inkomst och vill lägga upp skörden, kommer situationen att vara annorlunda. I det första fallet kan du klara dig med ett billigt alternativ, i det andra kommer naturligtvis finansiella investeringar att bli mycket högre och kostnaden för att underhålla ett växthus kommer också att öka.

Bild
Bild

Besluta om modellen, med hänsyn till om det finns en vilja att installera ett stationärt växthus eller är det mer logiskt att välja en hopfällbar version. Tänk på alla fördelar och nackdelar - en stationär installeras en gång och kräver inte längre uppmärksamhet, en hopfällbar struktur måste monteras och demonteras två gånger om året.

Rekommenderad: