Växthus Gjorda Av Bågar Med Ett Täckmaterial: Gör-det-själv-film Växthus, En Kontakt För En Prefabricerad Modell För En Film, Alternativ Från Metall-plast Och Profilrör

Innehållsförteckning:

Video: Växthus Gjorda Av Bågar Med Ett Täckmaterial: Gör-det-själv-film Växthus, En Kontakt För En Prefabricerad Modell För En Film, Alternativ Från Metall-plast Och Profilrör

Video: Växthus Gjorda Av Bågar Med Ett Täckmaterial: Gör-det-själv-film Växthus, En Kontakt För En Prefabricerad Modell För En Film, Alternativ Från Metall-plast Och Profilrör
Video: ODLA I VÄXTHUS - Följ odlingen i tre olika växthus från januari till december. Ett år med växthus. 2024, Maj
Växthus Gjorda Av Bågar Med Ett Täckmaterial: Gör-det-själv-film Växthus, En Kontakt För En Prefabricerad Modell För En Film, Alternativ Från Metall-plast Och Profilrör
Växthus Gjorda Av Bågar Med Ett Täckmaterial: Gör-det-själv-film Växthus, En Kontakt För En Prefabricerad Modell För En Film, Alternativ Från Metall-plast Och Profilrör
Anonim

Allt mer, i trädgårdarna hos moderna sommarboende, hittar man hemlagade växthus, som är bågar, kompletterade med täckmaterial. De är lätta att montera och inte dyra. Detta är mycket lämpligt för många trädgårdsmästare, särskilt äldre människor. Faktum är att under våra förhållanden finns det mycket mer kalla dagar än varma, så många installerar kompakta växthus för att få tidiga skördar av grönsaker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Växthus av bågar, kompletterat med täckmaterial, är mycket populära. De har den enklaste designen, låg vikt och kan enkelt installeras även utomhus. Samtidigt behöver de ingen grund.

Varje ägare väljer själv längden. Det kan vara från tre till tio meter. Sådana växthus kan köpas färdiga, eller så kan du skapa det själv. De är avsedda för odling av plantor. Men många använder dem för att odla blommor eller andra korta växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växthus kan användas från slutet av februari till slutet av november . Bågarnas höjd väljs specifikt för en specifik växt. Om det här är gurkor eller bara plantor, räcker det med femtio centimeter. För odling av tomater eller äggplantor, använd högre bågar.

Det finns också växthus som har andra syften. De används endast för att anpassa plantor planterade direkt i marken. Tack vare användningen av täckmaterial är hon inte rädd för ens frost eller stekande sol. Och när det slår rot och växterna transplanteras i sängarna kommer det att vara möjligt att demontera strukturen.

Bild
Bild

Typer av strukturer

Konstruktionen av bågar är ganska primitiv. Den består av en välvd ram, tätt täckt med material. Det kan vara en polyetenfilm eller fiberduk. Höjden på en sådan struktur är från 50 centimeter till 1,5 meter.

Bild
Bild

Filma

Utformningen av ett sådant växthus är vanligtvis täckt med en film av billig polyeten eller av en tätare luftbubbelduk. Sådant material kommer att hålla mer än en säsong, dessutom kommer det att bevara plantor mycket bättre och skydda dem mot frost. Designen behöver inte vara enkel. Med samma material tillgängligt kan du bygga ett växthus med en mer komplex design, vilket blir mycket mer bekvämt att använda.

Bild
Bild
Bild
Bild

I många specialaffärer säljs ramstänger av stycket. De kan åtföljas av en uppsättning med en film av hög kvalitet, som räcker för hela växthuset. De representerar en stark ram för en film med insydda valv i form av ett dragspel.

Bild
Bild

Non-woven

En sådan beläggning har en annan densitetsgrad. Nyligen har det blivit mycket populärt vid tillverkning av prefabricerade växthus. Om du väljer detta alternativ måste du köpa en duk, vars densitet är 42 g / m2. Det tillåter inte att kylan kommer in i växthuset och skadas inte av vind eller regn.

En sådan prefabricerad struktur kan utföra samma funktioner som ett växthus . Ett välvt växthus är konstruerat på ett sådant sätt att plantorna skyddas från ogynnsamma väderfaktorer. Det håller också värmen inuti. För att förhindra att fiberduken glider av bågarna fästs den på dem med speciella klämmor eller vanliga klädnypor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana växthus är täckta med en film först i början av säsongen . Det hjälper marken att värma upp väl, och behåller också värmen för höga plantor. När fröna gror och är redo för plantering kan filmen bytas till ett fiberduk. Det kommer att tillåta växterna att andas, men det är värt att veta att en sådan ersättning bara kan ske med början av värme. Ett dåligt fiberduk håller inte länge, så du måste köpa kvalitetsmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialval

Om det inte finns pengar att köpa ett prefabricerat växthus kan du till och med designa det själv. För att göra detta måste du bestämma vad den ska vara gjord av. Huvudstödet för denna design är bågar. De kan vara gjorda av aluminium, plast eller metall. Det finns till och med trä växthus. Var och en av dessa material har sina egna fördelar och nackdelar.

Bild
Bild

Aluminium

De är de dyraste och svåraste att installera. Aluminiumröret har vanligtvis samma dimensioner längs hela sin längd. Det är också viktigt att den har tjocka väggar. Sådant material är starkt och hållbart, lätt och rostar inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förstärkt plast

Sådana bågar är de vanligaste. De skär bara, böjer och ger efter för alla slags deformationer. De är bland annat lätta och starka, så det här materialet kommer att hålla länge. Om du bestämmer dig för att köpa just dessa rör behöver du dock bara välja modeller med ett stort hål. Detta förlänger livslängden och förhindrar också att rost bildas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plast

Det billigaste materialet är plast. När allt kommer omkring finns det nästan alla hem plastslangar som används för vatten, bestående av tjocka väggar, liksom trådar inuti. De är perfekta för att bygga ett växthus. En sådan ram har många fördelar. Detta är enkel montering av ramen, lågt pris och lång livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metallisk

Användningen av sådana rör för ett växthus garanterar växthusets hållbarhet på grund av dess styrka. Det är dock värt att använda billiga rör med en liten diameter. De är väl lämpade för denna design. Du kan också ta stål som material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metall till PVC

Dessa bågar är gjorda av tät tråd som har en omkrets på fem millimeter. Själva tråden är trimmad med PVC - ett hölje som skyddar metallen. Med sådana bågar kan du göra ett växthus av lämplig storlek med egna händer. Det är dock värt att överväga att denna typ av konstruktion inte kommer att vara särskilt stabil. Därför måste den vara väl säkrad så att bågarna av lätt plast inte blåses bort av vinden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Galvaniserad

Sådana rör kan hållas samman genom enkel svetsning. Detta blir bättre än att använda självgängande skruvar för fastsättning. De platser där galvaniserade profilrör var anslutna bör dock behandlas med en metallborste och täckas med kall zink. Om ramen är gjord av en vanlig rektangulär profil kan den tåla regn, kraftig snö och vind.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polykarbonat

Att använda ett täckmaterial från detta material kan användas för att skapa en mycket hållbar struktur. Det kan vara antingen en metall eller ett format rör. För PVC -rör är en ram som är gjord av brädor bäst lämpad. På så sätt kan korrosionsskador på metallen undvikas. När du använder polykarbonat måste du veta att bågarna ligger på ett avstånd av högst en meter för att strukturen ska vara hållbar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialets densitet är också mycket viktig. Ju högre densitet, desto större stressnivå kan den tåla. Dessutom kommer den att ha bra värmeisolering. Men man bör komma ihåg att sådant material måste ha ett brandcertifikat och UV -skydd.

Bild
Bild

Från glasfiberarmering

Ett växthus av plastbeslag är nu populärt. Det går inte sönder filmen och är mycket lätt att installera. Och har också en lätt design, så den kan bäras var som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Komponenter

Ett växthus kräver tillbehör som en kontakt, klämma, sicksack och klämmor. Om det köps färdigt kan dess kit innehålla stödbågar och till och med själva duken. För att fixera täckmaterialet väl används speciella plastklämmor, som kan vara antingen vanliga eller dubbla. Valet av tillbehör beror helt på täckmaterialet.

Bild
Bild

För att göra fästet tillräckligt starkt används pinnar. De drivs i marken och fästs sedan på ramen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Storleken på växthusen är väldigt olika, så alla kan välja eller göra en design som passar trädgårdsmästaren helt och är lämplig för att odla vissa växter. Växthus har olika storlekar på bågar, vars längd kan vara 3, 4 eller mer. Bredden beror på dess höjd och längd. Det vanligaste är 1,2 meter. Men om växthuset tillverkas självständigt kan du göra mycket höga växthus upp till 3 meter breda.

Bild
Bild

Översikt över färdiga produkter

Många trädgårdsmästare gillar att odla plantor i växthus. Men inte alla kan köpa färdiga modeller. Därför gör många dem på egen hand, samtidigt som de delar sina prestationer med andra. Men växthus med industriell produktion är också mycket efterfrågade. De har bra recensioner från personer som redan har köpt dem. Satsen innehåller nästan alla nödvändiga material. Här är några populära tillverkare.

Bild
Bild

Snabbt mogen

Växthus från detta märke har olika ljusbågsstorlekar. Bredden på sådana växthus är cirka en meter, och höjden är från en till en och en och en halv meter. Längden är från tre till fem meter. Valfria tillbehör är fyra eller sex bågar med PVC -mantlad ståltråd. Dessutom ingår tre steg, kraftiga bågklämmor och pinnar som är avsedda att förankras i marken. Ett sådant växthus monteras extremt snabbt, har en låg vikt och är mycket efterfrågad bland trädgårdsmästare.

Bild
Bild

Agronom och Dayas

Dessa modeller är väldigt lika varandra. De är gjorda av hållbara plaströr med en diameter på upp till 20 millimeter. De är upp till 1,2 meter breda, upp till 0,8 meter höga och upp till 8 meter långa. Täckplåten är UV -skyddad, vilket förlänger dess livslängd avsevärt. Båda alternativen har redan bågar som är säkert anslutna till duken, vilket skyddar växthuset från olika motgångar. Deras installation tar inte mycket tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenproduktion

Byggandet av ett växthus kräver inte investeringar och tidskrävande. Du behöver bara känna till några mönster. Till att börja med är det viktigt att bestämma storleken på växthusbågarna. Vanligtvis räcker det med 1, 2 meter. Dess höjd beror på de grödor som kommer att odlas i den.

För basen används ett starkt virke, varifrån en låda med en klassisk rektangulär form är gjord . Dess höjd bör inte vara mer än femton centimeter. Den färdiga strukturen placeras där växthuset kommer att placeras.

Bild
Bild

När du skapar en ram från plaströr är det nödvändigt att täta basen så att den inte böjer sig. Därefter skärs plaströren i bitar som kommer att vara lika med bågens storlek. Efter det dras de genom öppningarna som gjorts i förväg i virket och böjs i välvda bågar. Ändarna måste fixeras mycket säkert.

Täckmaterialet skärs till två delar . Och sedan, med hjälp av klämmor, fästs det på rören vid ramens ändar. Därefter skärs en annan bit av, som kan täcka hela växthuset och som också säkras med klämmor.

Bild
Bild

Hur räknar man ut?

Det är bättre att använda en vanlig mätare för att beräkna. Det kommer att behövas för att kunna mäta trädgården. Först och främst är det nödvändigt att göra ritningar av växthuset, som kommer att ta hänsyn till alla parametrar. Bredden måste säkert vara 30 centimeter bredare än sängens bredd, så att det är varmare i den. Höjden beror på valet av sådd plantor. Längden beräknas med Huygens -formeln.

Bild
Bild

Antalet bågar bestäms beroende på sängens längd med beräkning av ett element för varje meter . Till exempel, om ett växthus har en längd på sex meter och en höjd och bredd på en meter, behöver det en täckduk på 9,5 x 4,5 meter. Denna beräkning innebär en liten marginal på cirka en meter i både bredd och längd. Om några centimeter är onödiga kan de vridas och pressas till marken eller fästas med klämmor.

Bild
Bild

Hur gör man ett skydd?

Du kan göra ett växthusskydd i flera steg:

  • Det är nödvändigt att begrava ändarna på bågarna djupt i marken, samtidigt som de ser till att de ligger på samma nivå.
  • Använd en tråd för att fästa ett rör på bågens övre punkter för strukturell styrka.
  • Täckark läggs ovanpå. Dess ändar ska hänga lika i alla riktningar, samtidigt som de lämnar en liten marginal.
  • Täckmaterialets kanter måste vara något böjda, som om de rullar in i en rulle.
  • Sedan slätas det ut och sträcks på bågarna. Dess kanter är täckta med en enorm mängd jord och pressas ner med tegel eller brädor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man fixar?

Det första du ska göra för att fixa bågarna är att välja en bra plats för växthuset. Detta bör vara ett soligt och vindstilla ställe för att förhindra att peruken rivs av vinden. Sådana väderförhållanden kommer naturligtvis att skada plantorna kraftigt.

Att installera ett färdigt fullvärdigt växthus är inte tidskrävande . För att göra detta måste du köra pinnarna som finns i satsen i marken. Bågar är fästa på dem och täckta med materia uppifrån. Efter det är det nödvändigt att fixa hela strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Växthus kan användas på olika sätt. Syftet med att installera en sådan design kan vara odling av gurkor eller tomatplantor och odling av sällsynta blommor. För varje kultur måste växthuset väljas separat.

Om du använder den för att odla grönsaker eller blommor under hela säsongen, bör du välja ett högt och hållbart växthus ., ha ett bra täckmaterial och ett bekvämt tillvägagångssätt för växter. Du kan installera ett växthus som ett tillfälligt frostskydd för gurkor, vattenmeloner, tomater, äggplanter och andra termofila grödor. Det skyddar också känsliga växtblad från den brännande solen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också odla plantor i ett växthus . I det här fallet kommer han att vara direkt i det öppna fältet. Dessutom kan ett modernt växthus användas som ett tillfälligt skydd för morötter eller dill. Trots allt gror deras frön mycket länge, och under växthusförhållanden sker detta ett par gånger snabbare. Så snart skotten dyker upp är växthuset lätt att rengöra.

Det kommer också att fungera som ett bra insektsskydd. Här kan ansökan vara både tillfällig och långsiktig.

Ett växthus av ljusbågar med ett täckmaterial kan köpas i speciella trädgårdsbutiker, samt göras på egen hand. Detta kommer inte att kräva mycket ansträngning, men det sparar familjens budget och låter dig också bygga ett växthus som passar trädgårdens storlek.

Rekommenderad: