Växthus (117 Foton): Trädgårdsväxthus Under Filmen "Zucchini", "Gherkin" Och "Snigel", Hur Man Väljer Paprika, Mönster Från Företaget "Volia"

Innehållsförteckning:

Video: Växthus (117 Foton): Trädgårdsväxthus Under Filmen "Zucchini", "Gherkin" Och "Snigel", Hur Man Väljer Paprika, Mönster Från Företaget "Volia&quot

Video: Växthus (117 Foton): Trädgårdsväxthus Under Filmen
Video: Växthus och trädgård sommar 2016 del 8 - Självförsörjning 2024, Maj
Växthus (117 Foton): Trädgårdsväxthus Under Filmen "Zucchini", "Gherkin" Och "Snigel", Hur Man Väljer Paprika, Mönster Från Företaget "Volia"
Växthus (117 Foton): Trädgårdsväxthus Under Filmen "Zucchini", "Gherkin" Och "Snigel", Hur Man Väljer Paprika, Mönster Från Företaget "Volia"
Anonim

Våra morföräldrar försökte också bygga strukturer i sina trädgårdar som hjälper till att odla en bra skörd och skydda den från naturens ojämnheter. Dessa var klumpiga växthus gjorda av skrotmaterial som gamla fönsterkarmar och gamla metallrör. Idag kan du på marknaden hitta ultramoderna produkter utrustade med mekaniska bevattnings- och luftkonditioneringssystem.

För att ta reda på vilka som är rätt för dig, hjälper en detaljerad analys av alla befintliga typer av växthus idag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Alla växthus kan klassificeras enligt flera egenskaper:

Efter platsmetod . Två huvudtyper utmärks här: angränsande och fristående. Var och en har sina egna fördelar och nackdelar. Till exempel är de första lättare att bygga och lägger all nödvändig kommunikation till dem. Dessutom är det möjligt att utrusta ingången till växthuset direkt från huset. Det visar sig vara ett slags växthus eller till och med en vinterträdgård. Fördelarna med fristående strukturer inkluderar ett relativt stort val för placeringen av deras installation, belysning av växthuset från alla sidor och friheten att välja form och storlek.

Förresten, när du bestämmer dessa parametrar bör du inte bara ta hänsyn till dina egna önskemål utan också till vilka grödor du ska odla (paprika, tomater eller exotiska frukter) och i vilken mängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med byggmetoden . Enligt denna typ särskiljs tillfälliga och kapitalstrukturer. De senare är mer pålitliga och hållbara. Det finns ingen anledning att rengöra och bygga om dem varje säsong. Baksidan är behovet av att fylla grunden och oförmågan att flytta växthuset till en annan plats. Det tillfälliga växthuset saknar sådana brister, men är mycket sämre än huvudstaden när det gäller tillförlitlighet. Dessutom innebär denna design inte mekaniska bevattnings- och belysningssystem. För nästa säsong kan du verkligen flytta den till en annan plats eller inte installera den alls.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med markens höjd . Om du inte planerar att installera en kapitalstruktur, men du verkligen vill skaffa tidiga plantor, kan du använda ett nedgrävt växthus. Gräv ett hål av önskad storlek och fyll botten med jord. Efter att ha planterat fröna, täck allt med folie. Med detta arrangemang fryser jorden mycket mindre och ger tidiga skott. Den andra typen inkluderar markväxthus. Dessa är i själva verket strukturer gjorda av film eller andra material, som installeras direkt ovanför sängen utan urtag och grund.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter konstruktionstyp . Det finns ett ganska stort antal typer av växthus som skiljer sig direkt i själva designen. Det kan vara:

  1. Välvd eller tunneltyp. De är en tunnel av metall eller andra baser täckta med specialmaterial som håller värme och överför ljus.
  2. Polygonal. Beroende på tillverkarens idé kan strukturen ha flera kanter och följaktligen vinklar.
  3. Skjul. De används främst i angränsande strukturer.
  4. Gavel. De representerar den klassiska formen av ett hus med ett triangulärt tak.

Det är värt att notera att oavsett om toppen av växthuset är i form av en triangel eller har en rundad form, är det viktigaste att säkerställa obehindrad dränering av regnvatten. Och för kapitalstrukturer finns det också snö under den kalla årstiden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Genom uppvärmningsmetod . Växthusets huvudsyfte är att hålla värmen inne. Detta kan uppnås genom konstruktion och värmeisoleringsegenskaper. Du kommer att få skörden i sådana växthus mycket tidigare än på det öppna fältet. Om du vill använda växthuset för sitt avsedda ändamål så länge som möjligt under säsongen, bör du tänka på ytterligare uppvärmning. Detta kan göras på flera sätt - el eller vatten. Allt beror på möjligheten att sammanfatta kommunikation. Det enklaste sättet är att använda en hink med glöd.
  • Förresten växterna odlas . Beroende på olika typer av grödor kan plantor och frön planteras i marken eller speciella krukor och lådor. För enkelhets skull kan den senare placeras på hyllorna. Detta kommer att förenkla processen att ta hand om växterna. Det kan dock finnas vissa svårigheter med vattning, särskilt om du inte besöker din trädgård varje dag.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Genom att jämföra alla alternativ för växthus som finns idag enligt deras huvudsakliga egenskaper kan vi komma fram till att cellulärt polykarbonat avsevärt överträffar sina konkurrenter. Du kan se detta om du studerar materialindikatorerna i detalj enligt de viktigaste egenskaperna:

Materialets lätthet

Jämfört med glas är polykarbonat mycket lätt. Detta förenklar arbetet mycket med det och skapar inte ytterligare belastning på ramen. Om du jämför den med filmen, förlorar den betydligt, men resten av fördelarna uppväger vågen till sin fördel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Montering

Att arbeta med glas är mycket svårt. Du behöver speciella färdigheter och verktyg för att bygga även ett litet växthus. Att bygga ett växthus i form av ett hus med polykarbonat blir inte svårt. Men för konstruktion av en välvd ramstruktur är det bättre att vända sig till specialister.

Det kommer inte att vara svårt för en erfaren trädgårdsmästare att täcka växthuset med PVC -film, men glöm bara inte att det lika gärna kan flyga av eller gå sönder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pålitlighet

Å ena sidan kan glas klassificeras som ett ganska hållbart material. Den är inte rädd för fukt, vind, hagel och till och med extrema temperaturer. Men den kan lätt spricka även från en liten sten som av misstag faller i den.

Det skulle vara fel att säga att polykarbonat inte alls är rädd för mekanisk påverkan, men ändå överträffar det glas i denna parameter. Det är också motståndskraftigt mot vädret och små mekaniska påfrestningar. Men du måste manuellt ta bort snö från taket på strukturen på vintern.

Utomstående här, som i många andra indikatorer, är filmen. Dess densitet och skyddande egenskaper kan inte jämföras med ovanstående konkurrenter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ljustransmission

Ledaren här är glas, men detta kan knappast tillskrivas de obestridliga fördelarna. Om sommaren är varm och det inte finns tillräckligt med ventilation kan plantorna dö av värmen.

Polykarbonat kan ha olika nyanser respektive och ljusgenomsläppligheten hos olika färger kan skilja sig åt . Det mest populära alternativet är den transparenta modellen. Den sänder de flesta ljusstrålarna, samtidigt som den skyddas från överflödet på grund av en liten dimning.

När det gäller ljustransmittans kan filmen jämföras med polykarbonat, men om det är ett litet slipat växthus, ackumuleras mycket ofta en stor mängd kondens på insidan, vilket förvärrar denna indikator.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Värmeisolering

Glasväxthus värms upp mycket snabbt, men svalnar också snabbt. Det vill säga med ett kraftigt temperaturfall kommer växthusets insida också att bli sval mycket snabbt. Även filmalternativ kringgår den i denna indikator.

Polykarbonatstrukturer värms upp ganska snabbt och släpper ut den ackumulerade värmen långsammare, vilket gör att de kan bibehålla den optimala temperaturen längre utan ytterligare ansträngningar och anordningar. Denna fördel gör att ägarna av växthus i polykarbonat kan samla en stor skörd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skydd av växter mot ultravioletta strålar

Det är svårt att identifiera en tydlig ledare här, eftersom alla material ger ett rimligt bra skydd mot penetrering av ultravioletta strålar, vars överflöd kan påverka grödorna negativt.

Resistent mot extrema temperaturer

Glas och polykarbonat väljs som täckmaterial för stationära konstruktioner just för att de inte är rädda för frost eller värme. Efter slutet av sommarstugasäsongen lämnas de oförändrade vid sommarstugan. Och om du utrustar ett växthus i polykarbonat med ett värmesystem, kan du få en gröda nästan året runt.

Filmen används endast i början av planteringssäsongen och demonteras efter skörd på hösten. Dess tekniska egenskaper tillåter inte att behålla och ackumulera värme, dessutom kan det lätt spricka i kylan. Det fungerar inte heller att installera värmaren, eftersom materialet kan deformeras, och i vissa fall hotar det att antända det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika mönster

Trädgårdsväxthus finns i en mängd olika former. Dessutom, med rätt planering, kan även samma form slås på helt olika sätt. Till exempel kan en "hus" -ram göras med en öppningstopp. Vilket som helst av de beskrivna materialen kan användas som täckmaterial. Olika blixtlås och fönster kan också underlätta anläggningens underhåll.

Begränsningen gäller endast välvda strukturer. På en sådan ram passar film och polykarbonat perfekt, men inte glas. På grund av bristen på flexibilitet kan den inte ges formen på ett halvklot.

Tillverkare av budgetversioner av växthus erbjuder oss alternativ som ett växthus , vilket är mycket likt dem vi såg hos våra mormödrar - böjda stavar in i marken och täckta med mjukt täckmaterial. Nu har denna version ett mer modernt utseende. Till exempel ett växthus med 6 sektioner med klipp. Bekvämlighet är att klämmorna sitter säkert på bågarna i valfri position. Detta gör att du enkelt kan öppna eller stänga strukturen. Ett sådant prefabricerat växthus kan enkelt tas bort för vintern och det tar inte mycket plats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Alla kända typer av växthus är en ram täckt med ett täckmaterial. Det enklaste växthuset kan byggas med egna händer med tjock film och böjda stålstavar. Tillverkare, å andra sidan, erbjuder oss mer komplexa och pålitliga konstruktioner gjorda av moderna material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ram

Både i produktionen och under självmontering kan ramen vara tillverkad av metall, plast och trä.

Trä är ett traditionellt material för att bygga ramstrukturen i ett framtida växthus . Om du har grundläggande verktyg kan du göra det själv, vilket avsevärt kommer att spara pengar. Och själva materialet kan knappast klassas som dyrt. Detta gör trästommen till en av de mest populära och efterfrågade bland sina stipendiater. De obestridliga fördelarna inkluderar miljövänligheten hos detta material.

När det gäller bristerna, här kan vi notera strukturens bräcklighet. Med tiden förlorar trädet sina egenskaper och ursprungliga utseende. I de flesta fall är det inte möjligt att återställa det.

Men det är fullt möjligt att förlänga livslängden. Det är viktigt att behandla alla ramdelar årligen med speciella skyddande föreningar. En annan nackdel är träets mycket begränsade plasticitet. Det är nästan omöjligt att göra vackra välvda strukturer av det, så det återstår att vara nöjd med husets form eller det lutande alternativet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plast är ett billigt material som gör det möjligt för tillverkare att producera komplexa mönster som är prisvärda. Detta alternativ kan väljas säkert om du planerar att installera en tillfällig struktur. För användarnas bekvämlighet har även speciella hopfällbara och hopfällbara modeller skapats.

När de är självgjorda är plastvattenledningar ganska lämpliga som ram. Detta gör att du kan spara pengar och ställa in mönster av önskad storlek och form. Om ett av elementen skadas under drift kan det enkelt bytas ut mot ett nytt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är av plast som det är lättast att bygga en välvd ram. Materialet böjer bra och dess låga vikt gör det möjligt att installera strukturen utan mycket ansträngning.

Detta material har också ett antal nackdelar som kan påverka valet:

  • indikatorer för låg hållfasthet, vilket leder till sprickbildning;
  • inte lämplig för kapitalstrukturer, eftersom den inte tolererar extrema temperaturer;
  • svårigheter kan uppstå när ramen installeras på en betongbas;
  • oförmågan att använda polykarbonat som täckmaterial för växthus av bågtyp (på grund av materialets högre styvhet i förhållande till plastramen);
  • glas kan också utöva för mycket tryck på plasten, vilket resulterar i att strukturen kan bli oanvändbar.
Bild
Bild
Bild
Bild

För inte så länge sedan dök det upp ett alternativt material på marknaden, från vilket det också är möjligt att göra en växthusram - detta är glasfiberarmering. Den skiljer sig från vanlig plast i sin ökade hållfasthet, men inte lika flexibel. Och kostnaden för sådant material är mycket högre. Det är därför ramar av sådan förstärkning kan hittas ganska sällan.

Metall är det mest pålitliga och hållbara materialet för kapital växthus . Den tål både betydande temperaturförändringar och extra belastningar. För vintern demonteras inte en sådan struktur, eftersom den klarar även ett tjockt lager snö. Även om det fortfarande måste kastas bort, eftersom täckmaterialet kan deformeras eller till och med brista under vikten av nederbörd.

Ramen för växthuset kan vara gjord av ett format rör, aluminium eller galvaniserad profil. Från den första erhålls vackra, jämna och starka bågar. Du kan också skapa dem manuellt om du har ett specifikt verktyg som en rörbockare, eller om du kan bjuda in en specialist.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Aluminiumhöljet kommer att tjäna dig troget under mycket lång tid . Det behöver inte målas ytterligare eller regelbundet beläggas med skyddande medel. Alla känner till materialets plasticitet, så det kan användas för att bygga en struktur med nästan vilken form och storlek som helst. Tillverkare erbjuder redan förberedda element som måste kopplas ihop i en viss sekvens. Nackdelarna inkluderar den höga kostnaden för en aluminiumprofil.

Den galvaniserade profilen används i stor utsträckning för tillverkning av alla typer av växthus. Relativ billighet och enkel installation gör den till en favorit i detta segment. I butiker kan du hitta färdiga kit för byggande av växthus. Hantverkare har däremot lärt sig att använda en galvaniserad profil utformad för att fästa gips för att skapa strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Täckmaterial

Beroende på växthusets typ och utformning kan polykarbonat, glas, film eller spunbond användas som täckmaterial.

För stationära strukturer är det bäst att använda polykarbonat, eftersom det är tillräckligt flexibelt för att ta en halvcirkelform och är hållbart. Det är därför de flesta moderna tillverkare föredrar just detta material.

Den tjocka filmen kan användas som täckmaterial för små tillfälliga strukturer . Det är lätt att dra den på en ram av vilken form som helst. Men det bör komma ihåg att du ständigt måste ventilera växthuset, eftersom det inte tillåter luft att passera alls. Med starka vindbyar och en orkan kan en sådan struktur lätt gå sönder eller riva. Trots sådana nackdelar är det fortfarande älskat av många trädgårdsmästare på grund av dess låga kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett alternativ till filmen kan göras av spunbond eller agrofiber. De passerar luften väl, skyddar plantorna från vindbyar, kyla och behåller värme. Samtidigt ska du inte oroa dig för att växterna dör på grund av överhettning, eftersom detta kan hända i filmens fall.

Det är värt att notera att agrofibrer också kan användas som ett täckmaterial som sprids direkt på marken. Denna produktionsteknik används av stora jordbrukskomplex. Detta hjälper till att bekämpa ogräs och ger ytterligare skydd för groddarna. På en personlig tomt kan de täcka sängarna med Victoria. Samtidigt kommer det inte att vara nödvändigt att ständigt ogräs dem, och samlingen av bär kommer att bli mycket lättare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till och med för cirka 15-20 år sedan ansågs ett glashushus vara en riktig lyx för en personlig tomt . Men idag föredrar tillverkare mer moderna och praktiska material. Detta beror på vissa svårigheter när man arbetar med det. För det första är det ganska dyrt. Det är omöjligt att bygga en välvd struktur älskad av många från den. Glas är också ganska tungt och skört, vilket komplicerar installationsprocessen.

Om du fortfarande föredrar glasstrukturen, tänk på ventilationssystemet i förväg. Annars måste du ventilera växthuset manuellt på morgonen och kvällen. Man bör också komma ihåg att även ett litet barn kan krossa glas och risken för skada är ganska hög.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Former och mönster

När de bestämmer sig för att bygga ett växthus i sin sommarstuga, vill de flesta trädgårdsmästare att det inte bara ska vara funktionellt utan också att kortfattat passa in i det befintliga landskapet. Tillverkare erbjuder sina kunder olika former och storlekar av växthus. Därför, om du vill, kan du hitta exakt den som kommer att ha ett estetiskt utseende och hjälper till att skörda en stor skörd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Husets form

Ramen för ett sådant växthus kan vara tillverkat av både metall och trä. I hemgjorda mönster används ofta det senare alternativet. Tillverkare, å andra sidan, föredrar mer pålitliga och hållbara galvaniserade profiler.

Denna form är traditionell och kan täckas med något av det tillgängliga materialet . Den enda skillnaden är komplexiteten i installationen. Detta formulär är mycket bekvämt, särskilt om du planerar att installera ställ. En av de betydande nackdelarna är den höga kostnaden för växthuset.

Ett gaveltak i denna design har en klar fördel, eftersom nederbörd inte dröjer kvar på taket utan rullar ner. Och om regnvatten lätt kan rinna från andra strukturer, kan snö dröja kvar på dem. Här finns det inget hot om stagnation och brott i strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trapezformad

Det är en slags modifiering av "hus" -formen. Det finns inga signifikanta skillnader mellan, särskilt om väggarna är placerade i en vertikal rät vinkel. En annan modifiering är en ram med väggar som lutar inåt.

Detta alternativ kombinerar fördelarna med ett "hus" och en välvd struktur. Pluset är att växthusets höjd kan göras något lägre än den traditionella gavelstrukturen. I detta fall förblir basytan tillräckligt stor. Dessutom, om så önskas, kan rack enkelt placeras i det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hemisfär

Nyligen har just denna typ av växthus blivit den mest populära. Men att göra det under hantverksmässiga förhållanden utan specialverktyg är ganska svårt. För att mönstren ska tjäna dig länge är det bättre att föredra färdiga modeller. Installation av en så komplex form rekommenderas inte heller att göras manuellt. Företag som tillhandahåller denna typ av tjänster ger en garanti för sitt arbete.

Tänk inte att en välvd struktur bara kan ha formen av ett halvklot. Vissa modeller har en nästan rund ram. Det ser ganska intressant ut mot bakgrunden av andra byggnader och kommer säkert att locka uppmärksamhet.

Nackdelarna med sådana strukturer inkluderar det plötsliga uppkomsten av sprickor. Detta kan bero på en lång livslängd eller ökad belastning på den övre basen. Dessutom är det osannolikt att du kan ordna hyllor och ställ inuti detta utrymme.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pyramid

En pyramidformad ram med glas- eller polykarbonatinsatser kan vara en riktig dekoration för din webbplats. Så du behöver inte gömma det på din bakgård. En kompetent designer kommer säkert att berätta hur du passar in i det befintliga landskapet.

Om du bestämmer dig för att bygga en sådan struktur själv, rekommenderar vi att du rådgör med en arkitekt. Här är det nödvändigt att exakt beräkna den tillåtna belastningen.

Om ramen är av imponerande storlek, för att säkerställa strukturens hållfasthet och tillförlitlighet, kommer det att vara nödvändigt att göra en detaljerad ritning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mono-pitched

Det andra namnet på denna design är väggmonterat. Som namnet antyder har växthuset en sluttning och är monterad på väggen i ett hus eller någon annan struktur. Dess största fördel är att spara byggmaterial, eftersom det faktiskt saknas en vägg.

Om du bestämmer dig för att föredra det här alternativet, bör du ta hand om ytterligare skydd av väggen som den ska fästas på. Det finns alltid hög luftfuktighet inuti växthuset, vilket kan påverka väggens skick av trä, betong eller tegel negativt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växthusfjäril

Mycket bekväm och kompakt design. Det är en cirka en meter hög tunnel, täckt med polykarbonat eller folie. Det säregna med dess design ligger i det faktum att flikarna öppnas nedifrån och upp som en fjärils vingar.

De obestridliga fördelarna inkluderar också en liten höjd. Detta beror på att det inte är nödvändigt att gå in. Tillgång till grödor tillhandahålls genom att öppna brädorna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Växthus kan vara av absolut valfri storlek, beroende på kundens behov och önskemål. Det kan vara miniatyrstrukturer som täcker en säng och är 25 meter långa. Hur hittar man den optimala storleken?

Det finns flera viktiga parametrar att tänka på här

  • Pris . Allt är enkelt här. Ju större växthuset är, desto dyrare blir kostnaden. Om din familj inte behöver en enorm struktur med ett område på flera hektar är det olämpligt att spendera pengar på att köpa ett stort växthus.
  • Tomtstorlek . Glada ägare av stora tomter kan enkelt hitta en lämplig plats även för ett imponerande växthus. Om du har en standard på 6 tunnland, bör du inte störa dem med en konstruktion på 20 meter, särskilt om du gillar att komma till stugan med hela familjen. Överväg också att lämna plats för vanliga sängar, ett rekreationsområde och en plats för barn att leka.
  • Individuella egenskaper . Om du och dina nära och kära har en genomsnittlig höjd och hy, är det fullt möjligt att använda standardstorlekarna på växthus. För personer med problem med muskuloskeletala systemet och som rör sig i rullstolar kommer det att bli nödvändigt att tillhandahålla bredare dörröppningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Växthusform . Rektangulära strukturer kan ha nästan vilken längd som helst. Bredden är i de flesta fall standardvärdet. För ett växthus med två sängrader och en passage kommer detta värde att vara 2,5 meter, för växthus med 3 sängrader från 3,5 m till 4,5 m.
  • Om du bestämmer dig för att installera ett växthus i form av en pyramid eller kupol, då dess storlek kan variera beroende på dina önskemål … Sådana mönster görs vanligtvis på beställning, vilket påverkar deras kostnad. Men med en väl genomförd installation kan det bli en riktig dekoration av webbplatsen, eftersom den har ett mycket attraktivt utseende.
  • Grödor odlade . I vissa fall kan du klara dig med ett lågt växthus typ "brödlåda". Det tar inte mycket plats och passar snyggt in i det tillgängliga utrymmet. Men denna typ är endast lämplig för låga grödor. I vanliga växthus (högre än mänsklig tillväxt) kan både korta och höga växter bekvämt rymmas. Samtidigt är det viktigt att placera dem korrekt inuti strukturen så att solens strålar når var och en av dem.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ändamål . När man odlar grödor i industriell skala är det inte tillrådligt att använda små växthus. Deras område kan nå 5 hektar och mer. Om du inte vill spendera hela tiden i sängarna (även i ett utrustat växthus), bör du inte välja för stora modeller. Den optimala längden är ett växthus med en längd av 4, 6 eller 8 meter. Det är i denna storlek som de flesta tillverkare producerar dem.
  • Planteringsmetod . Redan innan du köper ett växthus bör du bestämma om du ska plantera växter i marken, krukor eller placera dem på speciella ställ. Detta beror till stor del på de utvalda grödorna och deras mängd. Om du planerar att placera växter på ställningar på flera våningar, överväg den optimala höjden. Belysningen av varje enskild grodd beror på detta och i slutändan skörden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Standard växthusbredd är cirka 2,5 meter. Detta gör att du bekvämt kan ta emot alla landningar och lämna passagen. Det kommer att vara nödvändigt både vid vård av grödor och vid skörd. Ofta i permanenta konstruktioner betongas det för att undvika överflödig smuts och spridning av ogräs.

Minsta växthuslängd är 125 cm . Detta är storleken på polykarbonatarket. Men i de flesta fall visar det sig vara otillräckligt och sommarboende väljer mer praktiska alternativ med en längd på 4 meter eller mer.

Höjden på ett fullvärdigt standard växthus bör vara bekvämt för en vuxen att vara i det fritt. Som praktiken visar visar sig en höjd på 2 - 2, 2 m vara bekväm.

Det finns ytterligare en viktig funktion att tänka på. Ju större växthus, desto svårare blir det att uppnå enhetlig uppvärmning. I detta avseende kan det vara nödvändigt att installera ett värmesystem, vilket kommer att öka kostnaden avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valfri utrustning

Huvudsyftet med alla växthus är att få en bra skörd även under den kalla årstiden. Detta kan underlättas inte bara av själva designen och värmeisoleringsegenskaperna hos täckmaterialet, utan också av ytterligare utrustning.

Belysning . Naturligtvis är det mycket bekvämt och praktiskt att installera konventionell belysning i växthuset. Till exempel behöver du inte gå med ficklampa tidigt på morgonen eller på kvällen. Men du kan också utrusta den med speciella lampor som påskyndar spiring och mognad av grödor. Vi kommer inte att fördjupa oss i detalj om egenskaperna hos olika ljusspektra som studerats av lampor. Låt oss bara säga att vissa påskyndar fotosyntesen, andra värmer marken väl etc. Följande typer av lampor kan särskiljas från den sort som finns på marknaden för tillfället: LED, lysrör, infrarött, högtrycksnatriumlampor, kvicksilver.

Bild
Bild
Bild
Bild

Värmesystem . Om du planerar att odla grödor året runt måste du sköta uppvärmningen. Utan det kommer även det bästa växthuset att vara olämpligt för odling av grödor under den kalla årstiden. Det finns flera alternativ här: el, spis, gas och ånga. Var och en av dem har sina egna fördelar och nackdelar, så du måste välja ett av alternativen med hänsyn till individuella egenskaper och önskemål.

Bild
Bild
  • Automatisk vattning . Det automatiska vattningssystemet gör livet mycket enklare för trädgårdsmästaren. Man behöver bara programmera systemet för en viss mängd vattning per dag och du kan vara lugn att plantorna inte kommer att torka ut. Detta är mycket bekvämt om du inte bor i landet hela tiden. Av de främsta nackdelarna är det möjligt att notera merkostnaderna för att installera ett sådant system.
  • Konditionering . Fönster och dörrar finns i olika utföranden för att ventilera växthuset. Hela frågan är om du måste öppna och stänga dem manuellt varje morgon och kväll, eller om automatiseringen kommer att göra allt för dig. Hur som helst behöver växter, liksom allt levande, luft, så glöm inte att tänka på luftkonditioneringssystemet redan innan du installerar växthusramen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

När du väljer ett växthus kan vissa svårigheter uppstå. Man tror att växthusen i polykarbonat är den obestridda favoriten för tillfället. Ändå ska du inte rabattera andra typer av växthus. Vi har redan analyserat det allmänna konceptet om vilka egenskaper var och en av dem har. Låt oss försöka sammanfatta alla fördelar och nackdelar med olika typer av växthus.

Bild
Bild

Film växthus

Fördelar:

  • Lätt att använda.
  • Enkel demontering. Detta kan behövas inte bara efter säsongens slut, utan också för intensiv ventilation.
  • Det finns ingen anledning att ta hand om snöröjning från växthustaket på vintern.
  • Prisvärt pris. Av alla konkurrenter har den det lägsta priset, men det kommer också att behöva bytas vartannat år.
  • Även om en orkan vänder upp och ner på växthuset kommer filmen inte att bryta som glas i skärvor. Att ta bort det från webbplatsen kommer inte att vara svårt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Brister:

  • Behovet av att demontera strukturen för vintern. Även om det däremot ger jorden möjlighet att bli mättad med tillräcklig mängd fukt under våren. Och snön skyddar mot frysning.
  • Snabbt slitage. Detta är huvudproblemet med detta material. Ökad vind eller hagel kan skada beläggningen och den blir oanvändbar.
  • Det är möjligt att använda färdiga filmkonstruktioner endast under säsongen. När den är fryst behåller den inte nödvändig värme.
  • Oförmåga att använda värmeenheter och system. Filmen är mycket brandfarlig, så installationen av elektriska apparater är förenad med brandrisk.
Bild
Bild
Bild
Bild

Glasväxthus

Fördelar:

  • överför ljus bra;
  • resistent mot extrema temperaturer, fuktighet och frost;
  • det är möjligt att installera ytterligare element (lampor, värme, etc.);
  • släpper inte ut gifter även vid höga temperaturer;
  • resistent mot olika typer av kemikalier som kan användas för att behandla växter eller jord;
  • strukturell stabilitet - ett välmonterat växthus är inte rädd för varken stark vind eller hagel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Brister:

  • materialets skörhet;
  • installationens komplexitet;
  • behovet av regelbunden våtrengöring, annars kan glaset bli mycket smutsigt och det blir värre för solens strålar att passera;
  • materialets stora vikt kräver en tydlig beräkning av den maximala belastningen på bärkonstruktionen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Växthus i polykarbonat

Fördelar:

  • hög motståndskraft mot mekanisk påfrestning och slipmedel;
  • bra plasticitet låter dig ge den nästan vilken önskad form som helst;
  • lång livslängd - med rätt vård och skydd kan växthuset vara upp till 20 år;
  • motståndskraft mot vädret - hon är inte rädd för den ljusa solen, vinden, regnet eller till och med frosten;
  • hög grad av skydd mot ultraviolett strålning;
  • utmärkt värmeisoleringsprestanda;
  • låg sannolikhet för materialantändning, vilket gör det möjligt att utrusta den med komplexa elektriska och andra system.
Bild
Bild
Bild
Bild

Brister:

  • högt pris;
  • omöjligheten att installera en välvd struktur utan speciella verktyg och färdigheter;
  • behovet av att regelbundet ta bort snö på vintern;
  • behovet av att fylla grunden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Idag finns det många tillverkare av växthus i polykarbonat. Förutom ledarna inom detta segment som är kända i hela Ryssland har varje region sina egna företag som specialiserar sig på tillverkning.

När du väljer är det mycket viktigt att veta hur växthuset kommer att bete sig under drift. Och det beror ibland på många faktorer: på kvaliteten på själva polykarbonatet, på installationsspecialisternas skicklighet, på ramens tillförlitlighet och alla anslutande element. Det är fantastiskt om det bland dina vänner finns trädgårdsmästare som redan har förvärvat en växthus för en tid sedan. Du kan fråga dem i detalj om alla svårigheter och brister som de identifierade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Här är en liten lista över tillverkare som har bevisat sig på denna marknad

  • Volia företag . Det producerar ett av de mest populära och högkvalitativa växthusen - Strelka, liksom Treshka, Dvushka, Optima.
  • " BashAgroPlast ". Ger utmärkta valv, täckmaterial och andra komponenter för växthus.
  • " Nya blanketter ". Den mest populära modellen av denna tillverkare är växthuset i Kreml Lux.
  • TD "Harvest " och deras växthus med samma namn.
  • LLC "Neftekamsk mekaniska anläggning ". Grenar av anläggningen ligger i 5 städer i Ryssland. Deras växthus "Uralochka" är mest efterfrågat.

Bland andra populära modeller som inte fanns med i listan kan man notera växthusen "Snigel", "Zucchini", "Ogurchik", "Agronomist", "Dragspel", "Dayas", som redan är älskade av många trädgårdsmästare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

  • Bestäm syftet med växthuset. Oavsett om det blir ett stort växthus som kommer att rymma alla grödor du behöver, eller ett litet fjärilshus.
  • Bestäm om du behöver ytterligare utrustning. I de flesta fall klarar växthus av hög kvalitet sin huvudsakliga uppgift att hålla sig varm och påskynda mogningen av grödan utan ytterligare uppvärmning (men inte på vintern).
  • Valet av en specifik modell kan också bero på var du ska placera växthuset, så även innan du köper, dra klart på planen där det ska monteras.
  • Fundera på om du behöver en permanent struktur eller om en tillfällig struktur kommer att räcka. För det första alternativet måste du fylla grunden.
  • Försök att samla in recensioner från vänner och bekanta som redan använder den eller den typen av växthus.
  • Om du redan har en viss mängd byggmaterial (brädor, metallrör, etc.), bör du tänka på deras aktiva användning vid byggandet av ett växthus.
  • Det låga priset på det färdiga växthuset bör varna dig. Om det är polykarbonat, kan det vara av dålig kvalitet och kommer inte att hålla dig länge.
Bild
Bild

Bästa alternativen

Det är svårt att ge universella råd om vilket växthus som är bättre. Allt beror på dina önskemål och möjligheter. Du kan installera ett superutrustat växthus med automatiska bevattnings-, värme- och luftkonditioneringssystem på din webbplats. Men kommer det att vara rationellt att spendera mycket pengar om du ska odla där bara grödor som är bekanta för vårt klimat, som känns bra även utan växthus?

Men vi kan med säkerhet säga att om du inte är en "jack of all trades" och aldrig har försökt att göra ett växthus själv, men det finns ett sådant behov, lita sedan på proffsen. Moderna tillverkare erbjuder högkvalitativa och prisvärda alternativ som inte kräver speciella agronomkunskaper från dig, men samtidigt gör det möjligt att få en rik skörd.

Rekommenderad: