Hur Behandlas Ett Växthus I Polykarbonat? Hur Man Tvättar Från Insidan Efter Vintern Från Senbrist? Desinfektionsfunktioner

Innehållsförteckning:

Video: Hur Behandlas Ett Växthus I Polykarbonat? Hur Man Tvättar Från Insidan Efter Vintern Från Senbrist? Desinfektionsfunktioner

Video: Hur Behandlas Ett Växthus I Polykarbonat? Hur Man Tvättar Från Insidan Efter Vintern Från Senbrist? Desinfektionsfunktioner
Video: Drivhus TRE 300 2024, Maj
Hur Behandlas Ett Växthus I Polykarbonat? Hur Man Tvättar Från Insidan Efter Vintern Från Senbrist? Desinfektionsfunktioner
Hur Behandlas Ett Växthus I Polykarbonat? Hur Man Tvättar Från Insidan Efter Vintern Från Senbrist? Desinfektionsfunktioner
Anonim

Förmodligen är alla som har en sommarstuga engagerade i odling av grönsaker och frukter. Ofta planteras grödor för att påskynda tillväxten inte i öppen mark, utan i växthus i polykarbonat. Detta är en bra lösning, men kom ihåg att dessa växthus alltid kräver bra underhåll. Ett av dess steg är bearbetning. Låt oss prata om det mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför bearbeta?

Nyligen köpta växthus behöver som regel inte bearbetas, men modeller som har fungerat i flera år är ett måste. Anledningen till detta är att förhållandena i växthuset alltid är optimala för mikrober: hög luftfuktighet och temperatur. Denna miljö uppmuntrar tillväxt av svampar och bakterier. Patogena organismer ackumuleras i jorden, i sprickorna i strukturen, under den kalla årstiden övervintrar de bekvämt, och på våren vaknar de för att börja föröka sig igen.

Förutom patogen mikroflora bör man också ta hänsyn till väderförhållandena, som långt ifrån alltid är stabila. Under vintern kommer det säkert att bli vindbyar, snöfall, temperaturfall. Allt detta kommer att påverka växthuset: luckor och hål kan uppstå i täckmaterialet, stödstrukturen kan bli tunnare någonstans, grunden försvagas.

Det är för att bekämpa alla dessa problem som bearbetningen av polykarbonatväxthuset utförs.

Bild
Bild

Arbetstid

Många sommarboende tror att det räcker att bearbeta ett växthus av polykarbonat en gång om året, på våren, innan man planterar en gröda. Detta är dock inte helt korrekt. För att kvalitativt kunna förbereda ett växthus för vintern måste det bearbetas på hösten, så snart den sista skörden togs.

Sådan behandling omfattar en hel rad aktiviteter:

  • stänga av alla elektriska apparater i växthuset, rengöra dem på en torr plats;
  • torkning av bevattningssystemet, sköljning med fosforsyra (om detta inte görs kommer vattnet inuti systemet att frysa på vintern och skada rören);
  • gräva upp jorden: alla växtrester samlas upp och bränns sedan (du kan inte lägga på komposten, eftersom det finns en risk att bakterier finns kvar i växtmassan);
  • bearbetning av växthusets inre väggar: först tvättas de med vatten och sprayas sedan med fungicider;
  • byta ut det översta lagret av jorden, som oftast ackumulerar det största antalet mikrober;
  • att göra förband som innehåller kalium och superfosfat samt humus;
  • installation av stöd: detta är obligatoriskt i regioner med kraftigt snöfall, eftersom taket kanske inte tål vikten;
  • behandling av strukturen med släckt kalk, följt av eldning av svavelblocket och luftning;
  • så grön gödsel och begrava dem i markens övre lager.
Bild
Bild
Bild
Bild

När vintern går, behöver växthuset i polykarbonat en ny vårbehandling. Åtgärderna i detta fall kommer inte att vara mindre viktiga.

  1. I början av våren måste du rensa området intill växthuset från snö och ta med snön in och fördela den över marken. Detta kommer att mätta jorden med smält och nyttigt vatten, samt frysa det, vilket förstör skadedjur och mikrober. Tack vare detta kommer det att bli möjligt att bli av med många sjukdomar i framtiden. Det är viktigt att komma ihåg att du inte kan öppna dörren så att snön kommer att droppa inuti.
  2. Efterföljande bearbetning av växthuset innebär borttagning av alla föremål som kan störa: trädgårdsredskap, utrustning. Stöden som stöder taket måste tas bort, vilket kommer att behövas nu först nästa höst. I det här fallet måste rekvisita inspekteras: om de är gjorda av trä och ruttnade måste de kastas, de hela vitkalkas med en lösning av kalk med tillsats av målningslim. Metallkonstruktioner behandlas mot rost och målas.
  3. Om växtresterna inte har tagits bort sedan hösten måste detta göras på våren och sedan brinna dem. Aska kan inte kastas, eftersom det är en utmärkt toppdressing. Efter skörd av växterna börjar de tvätta väggarna: de gör en svag tvållösning, tillsätter blekmedel och tvättar alla tillgängliga områden noggrant. Väggarna tvättas både ute och inne. När du rengör interiören, kom ihåg att tvålvatten med klor inte ska rinna ut i jorden.
  4. När du är klar med väggarna bör du inspektera polykarbonatstrukturen för skador. Om ramen är skadad måste den förstärkas medan de deformerade polykarbonatskivorna byts ut. Om det finns luckor i ramarnas kanter rekommenderas att man applicerar ett tätningsmedel.

Efter att alla förberedande åtgärder har avslutats utförs desinfektion och ytterligare bearbetning av marken och väggarna. Detta kommer att diskuteras lite senare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Desinfektionsmetoder

Det finns flera sätt att desinficera växthusets insida. Var och en av dem kan producera önskat resultat.

Biologisk

Denna bearbetningsmetod låter dig effektivt desinficera jorden, medan skörden är ren, inte innehåller skadliga föroreningar. Om detta är den valda tekniken bör du köpa några läkemedel. Till exempel, det kan vara Fitosporin, Baikal M, Bayleton . De väljs ut beroende på vilken typ av sjukdom som uppmärksammades tidigare och är oönskad vid upprepning. Var och en av medlen syftar till att bekämpa en viss typ av sjukdom.

Den valda produkten späds ut enligt instruktionerna, sedan vattnas jorden med den (den måste vara våt och varm) . När jorden absorberar den helande vätskan är det nödvändigt att lossa området lite, för detta rekommenderas att använda en kratta.

Efter att ha utfört detta förfarande är den odlade delen av marken täckt med spunbond.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kemisk

Behandling med kemikalier påskyndar desinfektionsprocessen, det kan lindra sommarboende från sjukdomar och skadedjur under lång tid. Det är dock viktigt att förstå att en sådan bearbetningsmetod inte kommer att gå utan spår för grödan: den kommer att innehålla partiklar av kemikalier, och de är verkligen inte fördelaktiga för människor.

Det finns många medel för kemisk markbehandling, sortimentet är enormt . Detta är blekmedel, formalin, kopparsulfat och många färdiga balanserade preparat. Om du ska använda en av dessa är det viktigt att först studera instruktionerna för att tydligt förstå proportionerna.

Tillgängligheten av skyddsutrustning är också ett obligatoriskt krav, eftersom kemikalierna är skadliga för hud och slemhinnor. Ämnena ska sprutas på sval tid, det är bäst om detta händer på kvällen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur

Denna behandlingsmetod är den säkraste och helt gratis, eftersom du inte behöver köpa några medel. Dels har det redan sagts om det när man beskriver hur man förbereder ett växthus av polykarbonat på våren . Det handlar om att applicera snö på jorden. Men om det inte finns någon snö, men det bara är en frostig dag, kan du öppna dörren till växthuset. Kall luft kommer att tränga in inuti, på grund av vilken skadliga mikroorganismer kommer att börja dö.

Viktigt: dörren kan inte öppnas vid snöfall, eftersom den helt enkelt kan rivas. Detsamma gäller dagar med stark vind.

Förutom snö kan du tillgripa kokande vatten . Detta gäller om växthuset är litet. Vattnet kokas helt enkelt och sedan hälls jorden med det. Sedan måste du täcka marken för att fånga ångan. Det är han som låter dig bli av med phytophthora.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bearbetningsmetoder

Efter att växthusets väggar har tvättats inuti och desinficerats och ramen och täckmaterialet har reparerats är det dags att börja bearbeta växthuset med ytterligare medel. Deras användning är relevant både för att förebygga eventuella sjukdomar och i fall där vissa sjukdomar observerades under tidigare säsonger. Det finns flera kraftfulla lösningar som du kan använda.

Bild
Bild

Svavelkontroll

En svavelpinne är en tablettformad produkt utrustad med en veke som måste tändas. Ju större växthusområde, desto fler pjäser kommer att behövas för rökning . Innan du använder produkten måste du se till att lufttemperaturen i växthuset inte är lägre än +10 grader, och det översta lagret av jorden har torkat ut med minst 10 centimeter. Fönster och dörrar är stängda ordentligt för att blockera luftflödet. Därefter tänds pjäser och får röka i fem dagar. Efter användning ventileras rummet ordentligt. Det är också värt att notera att pjäser används minst två veckor före plantering av frön.

Svavelkontroller kommer att vara ett utmärkt verktyg i kampen mot patogena organismer . De kommer att döda virus, bakterier, svampar och insekter. Men de kommer också att döda de fördelaktiga markbakterierna. Dessutom har rökbomber en dålig effekt på polykarbonat, så dess ark kommer att få en mörk nyans. Användningen av detta läkemedel är inte alltid motiverad, det har för många biverkningar. Det rekommenderas att tänka på svavelbomber endast i extrema fall.

Efter att ha använt dem är det viktigt att återställa landet genom att gödsla det med kompost och lägga till "Baikal M".

Bild
Bild

Fitosporin

Läkemedlet bekämpar perfekt mot svampsjukdomar och deras patogener. Det är en biofungicid som är säker för jorden och framtida grödor. Effekten av "Fitosporin" skiljer sig emellertid inte i längd, så växthuset måste desinficeras flera gånger per säsong.

Fitosporin finns i olika former: pasta, pulver, suspension . I vilket fall som helst måste läkemedlet lösas i vatten. Vätskan måste värmas till ett varmt tillstånd, och du bör också se till att temperaturen inne i växthuset är cirka 15 grader Celsius. Den resulterande blandningen sätts att bryggas i ett par timmar, sedan behandlas ett växthus med det.

Själva produkten är en ganska stark biofungicid, men den kan förbättras ytterligare. För att göra detta, ta 10 liter vatten och lös upp i den fyra matskedar "Fitosporin", tre matskedar peroxid och 10 tabletter "Metronidazol". Med den resulterande kombinationen behandlas växthuset var tionde dag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kopparsulfat

Detta läkemedel är också ett effektivt botemedel i kampen mot olika svamppatogener. Det används både för profylax och behandling. För att genomföra förebyggande behandling av växthuset är det nödvändigt att lösa 75 gram vitriol i en hink med vatten. Om plantorna var sjuka innan, fördubblas dosen per hink.

Vid sprutning med kopparsulfat måste du bära personlig skyddsutrustning, se till att du har en andningsskydd, eftersom detta medel är skadligt för luftvägarna . Dessutom är det nödvändigt att observera temperaturförhållandena - + 10-15 grader inne i växthuset. Vitriolbehandling utförs en månad innan grödan planteras.

Det är viktigt att komma ihåg att kopparsulfat är ett ganska aggressivt medel för exponering. Det ökar surheten i jorden, och med alltför frekventa behandlingar bidrar det till ansamling av koppar. En stor mängd koppar påverkar markens bördighet och grödans kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kaliumpermanganat

Kaliumpermanganat är ett budgetmässigt och effektivt läkemedel som finns i varje trädgårdsmästare. Med hjälp av kaliumpermanganat desinficeras frön och plantor, det dödar perfekt bakterier. För att bearbeta växthuset löses fem gram kaliumpermanganat i en hink med vatten. Först och främst sprutas stödkonstruktionerna, skyddets ändar och väggarna. Sedan, ett par veckor innan plantor planteras, hälls jorden med en lösning av kaliumpermanganat.

Det bör komma ihåg att botemedlet kommer att vara värdelöst på sur och soddy-podzolic jord.

Bild
Bild

Bordeaux vätska

Bordeaux -vätska innehåller 100 gram kopparsulfat och 200 gram utspädd kalk. Lösningen måste göras oberoende. För att göra detta, ta en behållare med 5 liter och späd vitriol i den. Kalk späds ut i en annan behållare med samma volym. Därefter blandas båda blandningarna i en hink och platsen behandlas. En kvadratmeter behöver 10 liter.

När det gäller användningsändamålet har Bordeaux -vätska visat sig vara ett medel för att bekämpa olika typer av röta och andra svampsjukdomar samt bakteriesjukdomar.

Bild
Bild

Vit

På sommaren kommer uppmärksamma sommarboende att märka specifika avlagringar på växthusens polykarbonatväggar. Detta är organisk plack som måste tas bort, annars blir det en bördig grogrund för bakterier . Många använder vithet för att ta bort sådan plack. Dessutom desinficeras trädgårdstillbehör med samma medel: spadar, krattor, rippare.

Men experter rekommenderar inte att bli fördärvad med vithet, och särskilt inte när det gäller växthus i polykarbonat. Faktum är att detta verktyg påverkar detta material såväl som jorden negativt. Växter kan bli svaga, bräckliga, antalet frukter kommer att minska.

Bild
Bild

Pharmayod

Detta är ett bra botemedel för att bekämpa olika patogener, inklusive virala, liksom insekter. Pharmaiod säljs i injektionsflaskor av mörkt glas. Enligt instruktionerna späds det ut i vatten, och sedan sprutas de nödvändiga delarna av växthuset.

Det är viktigt att personen som utför behandlingen bär personlig skyddsutrustning. När proceduren är klar är växthuset stängt i fyra dagar, du ska inte åka dit. Efter denna period är skyddet redo för plantering.

Bild
Bild

Väteperoxid

Detta är ett annat desinfektionsmedel. Det som är bra med peroxid är att det är ofarligt, det finns ingen risk för brännskador. Detta läkemedel används för att desinficera innerväggarna, liksom stödstrukturer . Det bekvämaste sättet att använda hydroperit är peroxid i form av tabletter. En hink vatten kommer att kräva 6 stycken. Tabletterna späds ut i vätska och hälls sedan i en sprayflaska.

Efter bearbetning rekommenderas att stänga växthuset och inte gå in på flera dagar.

Bild
Bild

Ammoniak

Ammoniak, eller ammoniak, är en starkt luktande produkt som ofta används av sommarboende. Dess huvudsakliga egenskap är närvaron av kväve, vilket är så nödvändigt för växter i de inledande utvecklingsstadierna. Växthusets väggar kan tvättas inne och ute med ammoniak . En matsked räcker till en hink vatten. Dessutom vattnas jorden med den, eftersom ammoniak dödar nästan alla skadedjur som finns i den. För profylax tas samma dos som för tvätt. Om skadedjur uppmärksammades tidigare varierar doserna. Till exempel, för att förhindra uppkomst av mugg, behövs 50 ml av produkten, morotflugor - 25.

Bild
Bild

Förutom de verktyg som redan beskrivits använder sommarboende ofta andra

  • Tvättmedel . Absolut säker produkt som inte skadar polykarbonat. En tvålsticka gnids och löses sedan i vatten. Efter det återstår bara att spraya strukturen. Produkten måste förvaras i 2 timmar och sedan tvättas bort. Det är viktigt att tvålvatten inte rinner ut på marken.
  • Vitlök . Du måste ta 40 gram riven vitlök och späd den i en hink med vatten. Lösningen infunderas i 24 timmar, sedan behandlas växthuset med den. Förutom vitlök kan du använda lökskal.
  • Siderata . Dessa är speciella växter som återställer marken och ökar dess bördighet. Och de desinficerar också jorden perfekt och eliminerar sjukdomar och skadedjurslarver. Siderata kan vara spannmål och baljväxter, senap. Den odlade gröngödseln måste klippas och användas som mulch eller begravas i marken.
Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Det finns inte så många försiktighetsregler för bearbetning av växthus i polykarbonat, men det är lämpligt att följa dem för att inte skada materialet, planteringarna och ännu mer för din hälsa

  • För att bearbeta växthuset måste du ha en separat inventering . Det kan vara alla möjliga trasor, borstar, vissa verktyg. Allt detta hålls åtskilt från andra delar av webbplatsen och måste desinficeras före och efter bearbetning.
  • För att utföra desinfektionsprocessen måste du förbereda lämpliga kläder . Det blir en speciell mask, klänning, andningsskydd, handskar med mera. När behandlingen är klar ska kläderna tvättas. Det är också lämpligt att ta en dusch.
  • I odlade växthus är det viktigt att följa regeln om rökning . Om aggressiva ämnen används, till exempel en rökbomb, får du inte gå in förrän den period som anges av tillverkaren har gått ut.
  • Efter att redan ha desinficerat växthuset och planterat det med växter får man inte glömma att någon ny planta inte omedelbart kan föras in i skyddet . Han bör vara i karantän i flera dagar. Syftet med denna händelse är att ta reda på om det finns några sjukdomar eller skadedjur larver.

Således finns det ganska många verktyg för bearbetning av växthus i polykarbonat. Valet är mycket brett, så varje trädgårdsmästare kommer att hitta ett sätt som är mest bekvämt för honom.

Bild
Bild

Och iakttagandet av enkla försiktighetsåtgärder gör att du inte bara kan bevara den framtida skörden utan också sommarboendets hälsa.

Rekommenderad: