Växthusodling Med Fitosporin: Hur Man Odlar Jorden På Våren Före Plantering? Användningsinstruktioner. Hur Späds Fitosporin?

Innehållsförteckning:

Video: Växthusodling Med Fitosporin: Hur Man Odlar Jorden På Våren Före Plantering? Användningsinstruktioner. Hur Späds Fitosporin?

Video: Växthusodling Med Fitosporin: Hur Man Odlar Jorden På Våren Före Plantering? Användningsinstruktioner. Hur Späds Fitosporin?
Video: Greenhouse @Prime Farmer Ltd 2024, April
Växthusodling Med Fitosporin: Hur Man Odlar Jorden På Våren Före Plantering? Användningsinstruktioner. Hur Späds Fitosporin?
Växthusodling Med Fitosporin: Hur Man Odlar Jorden På Våren Före Plantering? Användningsinstruktioner. Hur Späds Fitosporin?
Anonim

Innan nästa säsongsarbete i växthus är det lämpligt att vidta förebyggande åtgärder. För att undvika problematiska stunder med den framtida skörden måste erfarna sommarboende på våren desinficera jorden i växthuset. För detta används "Fitosporin".

Det finns de som är försiktiga med sådana droger, anser att de är giftiga. Men, det är "Fitosporin" som är helt och hållet tillverkat på naturlig basis, lämpligt för alla typer av grödor och det kan användas utan att skada människor och riskera skörden.

I den här artikeln kommer vi att berätta mer om detta universella botemedel mot fytosjukdomar, uppmärksamma vilka rekommendationer som bör följas vid utspädning och även nämna säkerhetsåtgärderna när du arbetar med läkemedlet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Ett växthus i polykarbonat behandlas oftast med "Fitosporin", vilket gör detta som förberedelse inför den nya skördesäsongen. Detta är ett bra förebyggande medel mot olika skadedjur, liksom sjukdomar: läkemedlet desinficerar jorden, förbättrar samtidigt dess struktur och berikar dess sammansättning med organiska ämnen.

" Fitosporin" klassificeras som ett aktivt och ganska aggressivt biologiskt preparat, det har ett högt innehåll av bakterier Bacillus subtilis , som när de kommer ner i marken aktivt multiplicerar och renar marken från skadliga mikroorganismer (förstör larver, sporer, mikrober).

Det finns ingen anledning att oroa sig för de fördelaktiga elementen - de lider inte av dessa bakterier. "Fitosporin" stör inte heller markstrukturen.

Bild
Bild

Låt oss bo på fördelarna med att använda läkemedlet:

  • har tillväxtreglerande egenskaper;
  • miljövänlig, säker för människor;
  • lätt att använda;
  • mycket effektiv mot patogena mikroorganismer;
  • hjälper till att öka avkastningen med en fjärdedel;
  • matar jorden med användbara organiska ämnen;
  • kan användas med andra fungicider;
  • acceptabel kostnad för läkemedlet.

Som nackdelar noteras att pulverlösningen används omedelbart efter utspädning. Om den står lite blir den redan oanvändbar. Tja, och det faktum att under påverkan av direkt solljus dör bakterier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd inte "Fitosporin" vid tidpunkten för växtinfektion, det vill säga det är värdelöst att "behandla" dem, men att behandla dem som en profylax mot sjukdomar och skadedjur är själva saken.

Behandlingstid

Så snart de varma dagarna kommer med vårens ankomst kan du börja sanera. Tidpunkten beror på vädret och växthusens läge. I de flesta regioner kan jorddesinfektion påbörjas efter den första snösmältningen, när marken har flyttat något från frost.

Vårodling av växthus för den centrala delen av Ryssland kan börja i april, medan det är i södra delen av landet - i början av mars. I kallare områden - under majhelgen strax före plantering.

Bild
Bild

Hur späds läkemedlet?

Fitosporin finns i pulver, flytande lösning och pasta. Medlet späds ut enligt följande.

  1. Den pastiga kompositionen löses i varmt vatten baserat på andelen 1 del pasta och 2 delar vätska . Resten av lösningen förvaras vid 15 graders värme på en mörk plats. Direkt exponering för solljus är inte tillåtet.
  2. Dosen "Fitosporin" i pulver per hink varmt vatten är 5 gram . Lösningen används för att behandla växthusramen och vattna jorden för plantering. I denna lösning dör bakterier snabbt, så det används omedelbart, kompositionen kan inte lagras.
  3. Förbrukning av en vattenhaltig suspension (flytande form) "Fitosporin" - 50 droppar för varje liter varmt vatten . Den beredda produkten används också omedelbart, den kommer inte att vara lämplig om den står. De tvättar väggar och tak på växthus.

Vilken form att välja - pulver, pasta eller suspension - sommarboendet bestämmer själv, baserat på vad som ska bearbetas. Och kom ihåg att endast en lösning från en pasta lagras, kompositioner av pulver och flytande koncentrat används omedelbart efter beredningen.

Bild
Bild

Användningsinstruktioner

"Fitosporin" används för att behandla själva växthuset och marken i det. Växthuset desinficeras två gånger om året: på våren och hösten. Läkemedlet späds endast ut i varmt vatten (helst icke-klorerat), bitar tvätttvål kan läggas till lösningen (det är bättre att riva dem) eller ett annat tvättmedel, inklusive diskmedel. Erfarna trädgårdsmästare pratar om effektiviteten av denna förening i husdjurschampo.

  • För att tvätta växthus, fyll på en borste och tvätta hela växthuset noggrant: gå ut på taket, förutom väggarna, bearbeta lamellerna och desinficera ramarna under plantbädden.
  • Efter en sådan behandling behöver du inte skölja allt med vatten, växthuset rengör sig självt tack vare kondens.
  • Efter desinfektion av växthuset börjar de odla jorden. Här behöver du redan ett pulver eller en pasta, utspädd i varmt vatten.

Varför är det nödvändigt att använda Fitosporin även för jorden efter desinfektion av växthusramen? Först och främst är det nödvändigt att bli av med patogena mikrober och skadedjurslarver som övervintrat i jorden.

Bild
Bild

Dessutom används "Fitosporin" mot uppkomsten av svamp och andra sjukdomar, för att förbättra jordens struktur och som en extra organisk utfodring. Jordberedningens bearbetningsteknik är följande.

  1. Späd Fitosporin i varmt vatten enligt instruktionerna (beskrivning ovan).
  2. Om du tar ett koncentrat, späd det med 1 msk per 10 liter vatten. En sådan portion räcker för att vattna 2 kvadratmeter jord.
  3. Den odlade jorden måste stänkas med torr jord och täckas; för detta är en film eller agrofiber lämplig.
  4. Efter en vecka tas "täcket" bort, och efter ytterligare en dag kan du börja plantera.

Alla manipulationer bör endast utföras vid en temperatur som inte överstiger 35 grader Celsius, annars kommer de fördelaktiga bakterierna i preparatet att dö, och det kommer ingen nytta av sådan behandling. Om det inte var möjligt att odla jorden innan du planterade plantorna, kan du göra det efteråt: späd ut "Fitosporin" och spraya det med en lösning, utan rädsla för att det kommer att skada.

Bild
Bild

I det här fallet kommer det att fungera både som ett organiskt gödningsmedel och som en blockerare för orsaksmedlen fusarium och antraknos. Sådan förebyggande behandling kommer inte att tillåta utveckling av svart ruttna, mjöldagg, fytosporos och andra sjukdomar.

Säkerhetsåtgärder

Trots att "Fitosporin" är ett biologiskt läkemedel och endast innehåller naturliga mikroorganismer måste du följa enkla regler när du arbetar med det

  1. Följ noggrant instruktionerna och de angivna utspädningsförhållandena.
  2. Späd läkemedlet endast i varmt vatten, men inte högre än 35 grader.
  3. Det är bättre att göra en lösning från koncentratet 2 timmar före användning. Denna tid behövs för att de fördelaktiga mikroorganismerna i preparatet ska vakna.
  4. Använd inte Fitosporin om lufttemperaturen är lägre än 15 grader Celsius. I det här fallet fungerar inte bakterierna, de kommer helt enkelt inte ur viloläge.
  5. Ta inte kallt och klorerat vatten för uppfödning av Fitosporin.
  6. Späd produkten endast i rena behållare som inte tidigare har använts för spädning av kemikalier.
Bild
Bild

När det gäller en persons egen säkerhet: "Fitosporin" är inte giftigt och allmänt säkert, men det kan orsaka klåda, sveda, rodnad om det kommer på huden. Följ följande regler när du arbetar med läkemedlet:

  • arbeta i skyddsutrustning: handskar, andningsskydd eller speciell mask;
  • rök inte under behandlingen;
  • ät inte i det behandlade området;
  • om "Fitosporin" kommer på slemhinnan eller huden måste du omedelbart skölja dessa områden med varmt vatten;
  • vid intag av läkemedlet kommer en brådskande magsköljning att behövas, och sedan måste du dricka aktivt kol;
  • "Fitosporin" späds inte ut i rätter avsedda för vidare användning för livsmedelsändamål;
  • i slutet av arbetet, tvätta med varmt vatten och tvättmedel.

Förvara läkemedlet (outspätt) vid en temperatur som inte överstiger 40 grader . Suspensionen kan förvaras i ett rum i ett separat mörkt hörn, det viktigaste är att läkemedlet inte är tillgängligt för små barn och husdjur. Det rekommenderas inte att lägga mediciner, mat, mat och så bredvid denna produkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med förbehåll för alla regler för användning av läkemedlet och säkerhet under arbetet med det, kommer "Fitosporin" att ge stora fördelar för sommarboendet. Låt inte patogener och larver attackera dina plantor, använd Fitosporin klokt för ditt arbete.

Rekommenderad: