Hur Man Suger Betfrön Före Plantering? Blötläggningsmetoder För Snabb Groning. Behöver Du Förberedelse? Hur Ska Man Gro Dem Korrekt Innan Man Sår I Marken På Våren Med Läsk?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Suger Betfrön Före Plantering? Blötläggningsmetoder För Snabb Groning. Behöver Du Förberedelse? Hur Ska Man Gro Dem Korrekt Innan Man Sår I Marken På Våren Med Läsk?

Video: Hur Man Suger Betfrön Före Plantering? Blötläggningsmetoder För Snabb Groning. Behöver Du Förberedelse? Hur Ska Man Gro Dem Korrekt Innan Man Sår I Marken På Våren Med Läsk?
Video: Med den metoden kan man inte misslyckas med basilika 2024, April
Hur Man Suger Betfrön Före Plantering? Blötläggningsmetoder För Snabb Groning. Behöver Du Förberedelse? Hur Ska Man Gro Dem Korrekt Innan Man Sår I Marken På Våren Med Läsk?
Hur Man Suger Betfrön Före Plantering? Blötläggningsmetoder För Snabb Groning. Behöver Du Förberedelse? Hur Ska Man Gro Dem Korrekt Innan Man Sår I Marken På Våren Med Läsk?
Anonim

Rödbetor är en av de mest populära rotfrukterna. Det är inte alls svårt att odla det, men en bra skörd kan bara fås om det initialt finns högkvalitativt plantmaterial. Fröna utsätts för olika procedurer före plantering. Den viktigaste åtgärden, enligt många trädgårdsmästare, är blötläggningen av kornen.

Bild
Bild

Varför blötlägga?

Detta förfarande gäller inte bara betor. Frön från de flesta växter är vanligtvis blötläggda. Men denna procedur krävs inte för alla. Men det är rödbetorna som inte kan klara sig utan det.

Frömaterialet hos en sådan rotgröda har ett tätt och hårt skal. Tack vare proceduren mjuknar detta lager och blir mer smidigt. Därför utförs blötläggning för snabb och bättre groning. Frön som dessa gror 100% av tiden .… Dessutom verkar groddarna mycket vänligt, eftersom de vid planteringstillfället alla är i samma tillstånd.

Material som blötläggs i vatten är mycket lättare att hitta på markytan än icke-groda hårdskaliga frön. Och tack vare blötläggning växer rödbetor snabbare, eftersom de vid plantering redan är redo att växa snabbt.

Bild
Bild

Sätten

Innan du blöder fröna måste du förbereda dem . Detta steg innefattar identifiering av prover som är olämpliga för ympning. Det är nödvändigt att göra en 5% saltlösning, doppa kornen där och rör om med en sked. Vänta sedan lite. De frön som har dykt upp kan kastas säkert, eftersom de inte kommer att gro. Efter denna procedur kan du gå direkt till blötläggning. Det kan göras på flera sätt.

Bild
Bild

Med läsk

Rödbetor kan blötläggas i bakpulver innan de planteras i öppen mark. Du måste ta en tesked bakpulver och häll den i en liter uppvärmt vatten. Blanda väl. Därefter nedsänkes kornen i den beredda blandningen.

Du behöver inte ha dem där för länge, en och en halv timme räcker. Efter denna tid tas materialet ut, tvättas och läggs på fuktig gasväv. Täck dem med andra sidan av gasväv.

Bild
Bild

Med filterpapper

Du kan också förbereda frön för sådd med hjälp av filterpapper (eller vanliga pappershanddukar). Fröet tvättas väl. Efter det måste du ta en bred behållare med lock. Fuktat papper läggs på botten av denna behållare och korn läggs ovanpå det. Därefter stängs behållaren med ett lock och tas ut till en väl upplyst, varm plats.

Bild
Bild

I en biostimulator

Sådana preparat gör att fröna kan gro ännu snabbare. Låt oss se vilka ämnen som gör bäst med detta.

  • Natriumhumat … Detta verktyg ökar antalet och hastigheten på plantor. På grund av dess ekologiska renhet är det dessutom helt ofarligt.
  • Epin . Ännu en bra örtberedning. Tack vare honom vänjer sig rödbetorna mycket snabbare vid nya förhållanden, växter ökar immuniteten, motståndskraften mot instabila klimatförhållanden.
  • " Zirkon ". Denna produkt är gjord på basis av cikorinsyra. Om du använder den för blötläggning är det möjligt att uppnå det faktum att plantorna kommer att dyka upp snabbare. Dessutom kommer betorna att ha mycket utvecklade rötter efteråt.
  • Superfosfat … En sådan förädling är känd för varje trädgårdsmästare, men ibland används den också för att suga frön innan den sås i öppen mark. För att göra en lösning måste du lösa en tesked av produkten i en liter vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer något biostimulerande medel måste du alltid komma ihåg rätt dosering. Det anges på produktens förpackning. Underskatta inte eller överskrid dosen, eftersom detta kan leda till att inokulatet dör. Blötläggning i biostimulanter utförs under hela dagen.

Spidskorn uppträder vanligtvis inom 3-4 dagar . Denna process kan dock också minskas genom att använda bubblor. Processen innebär att vätska mättas med syre. Ett rör från en kompressor hämtat från ett akvarium är nedsänkt i vattnet med frön. Procedurens varaktighet är vanligtvis 16 timmar, och sedan måste kornen avlägsnas och förvaras i en fuktig trasa ytterligare en dag.

Bild
Bild

Förutom de metoder som redan beskrivits finns det många fler alternativ för hur du effektivt kan suga betfrön

  • Honung lösning … Du måste värma upp vattnet lite, häll det i ett glas. Lägg sedan till en matsked honung där. Frön i en sådan lösning bör förvaras i 1 till 12 timmar.
  • Lökskal … En liten mängd lökskal hälls med kallt vatten och kokas. Efter kylning filtreras buljongen och används för att blötlägga fröna. Det finns många fördelar med skalet, så rödbetorna växer friska.
  • Träaska . Späd en halv tesked aska i 250 ml varm vätska. Blanda allt väl, låt svalna helt och insistera sedan i ett par timmar. Därefter doppas fröna i kompositionen. Proceduren varar från 3 till 6 timmar.
  • Aloe … Ett par blad skärs från en stark och frisk växt, lindas i tidning och läggs i kylskåp i 14 dagar. Sedan måste du pressa ur saften ur dem och späda ut med vatten i förhållandet 1 till 1. Fröna är inte nedsänkta i själva lösningen. Våt istället en vävnad och lägg fröna i den i 24 timmar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan snabbt gro och suga betfrön med ett annat alternativ som föreslagits av trädgårdsmästare . Det är nödvändigt att ta två liters burkar, hälla vatten i varje, helst smält eller regnvatten. En burk kompletteras med 100 gram släckt lime, och den andra med kycklingavfall (50 g), flytande gödsel (0,5 koppar), urea (10 g), kaliumsalt (5 g) och superfosfat (5 g). Därefter är bankerna inställda på att införa i fyra dagar. Därefter blandas och fermenteras kompositionerna i ytterligare två månader.

Efter denna tid kan de användas för att suga betfrön. Proceduren tar flera timmar. Sedan tar de en bred behållare med låga sidor och klä den med våta bomullstussar. De lägger frön på dem. Med denna teknik dyker groddarna upp väldigt snabbt.

Bild
Bild

Bearbetning och desinfektion

Blötläggning och groning av frön är direkt relaterat till deras desinfektion. Det utförs också på flera sätt. Det mest populära är användningen av kaliumpermanganat . För 100 milliliter vatten tas 1 gram av produkten. Lösningen ska inte vara stark.

Det är nödvändigt att ta en enda lager gasväv med måtten 0, 1x0, 1 m. Häll fröet på denna vävnadsbit och gör sedan en sorts påse. Den resulterande påsen placeras i en manganlösning över natten, och efter denna tid tvättas den med vatten tills den är helt ren (detta måste göras direkt i påsen). Därefter läggs de bearbetade fröna i en påse i en burk fylld med aska i 8-12 timmar. Efter ett sådant förfarande måste fröna värmas upp.

Bild
Bild

Beredning och desinfektion av frön kan utföras med andra metoder

  • Borsyra . Vi måste ta ett glas, fyll det med varmt vatten. Därefter hälls en kvart tesked syra i vätskan. Vänta tills det svalnat helt och doppa ner fröna i blandningen i en halvtimme. Sedan tvättas de, torkas och planteras omedelbart i marken.
  • Vodka … Den utför två funktioner samtidigt: desinfektion och tillväxtstimulering. Fröet doppas i vodka i 120 minuter, sedan tvättas det och grobaringsprocessen börjar.
  • Väteperoxid . En matsked av ämnet behövs per liter vatten. Fröna kan doppas direkt i lösningen, eller du kan göra en gasväska, som i en av de tidigare metoderna. Handläggningstiden är 20 minuter. Sedan måste fröet sköljas väl med vatten.

Viktigt: innan fröna bearbetas med någon av lösningarna måste de förvaras i smält- eller regnvatten i minst ett par timmar. Annars kan kornen försämras.

De beredda fröna ska sås på våren, närmare mitten, när jorden värms upp till minst +10 grader.

Rekommenderad: