Blåbärsförökning: Hur Förökar Trädgårdsblåbär Av Sticklingar På Våren Och Hösten? Fortplantning I Naturen. Hur Odlar Man Det Från Frön Och Späds Ut Med Skikt?

Innehållsförteckning:

Video: Blåbärsförökning: Hur Förökar Trädgårdsblåbär Av Sticklingar På Våren Och Hösten? Fortplantning I Naturen. Hur Odlar Man Det Från Frön Och Späds Ut Med Skikt?

Video: Blåbärsförökning: Hur Förökar Trädgårdsblåbär Av Sticklingar På Våren Och Hösten? Fortplantning I Naturen. Hur Odlar Man Det Från Frön Och Späds Ut Med Skikt?
Video: How to grow Blueberry Bushes Part 5 - How to Root Blueberry Plants (Blueberry Propagation) 2024, April
Blåbärsförökning: Hur Förökar Trädgårdsblåbär Av Sticklingar På Våren Och Hösten? Fortplantning I Naturen. Hur Odlar Man Det Från Frön Och Späds Ut Med Skikt?
Blåbärsförökning: Hur Förökar Trädgårdsblåbär Av Sticklingar På Våren Och Hösten? Fortplantning I Naturen. Hur Odlar Man Det Från Frön Och Späds Ut Med Skikt?
Anonim

Det är osannolikt att blåbär kan kallas en av de vanligaste invånarna i personliga tomter, dachas och grönsaksodlingar. Men de som är väl medvetna om de bärens fördelaktiga egenskaper försöker plantera en buske och ta hand om dess snabba förnyelse. Det finns flera sätt att odla trädgårdsblåbär, som alla har sina egna egenskaper, och därför både anhängare och motståndare. Exempelvis föredrar uppfödare att använda den generativa varianten för att odla prover med nya sorter. Trädgårdsmästare, å andra sidan, väljer den vegetativa metoden.

Bild
Bild

Hur reproducerar den sig i naturen?

Genom att analysera egenskaperna hos reproduktion av blåbär i deras naturliga livsmiljö är det nödvändigt att ta hänsyn till att vi talar om den mest hårda representanten för de många ljungfamiljerna. Denna korta sommargröna växt lever ofta upp till sitt 100-årsjubileum . Förresten, i de norra regionerna är buskarna mycket kortare.

Bild
Bild

En annan viktig punkt är att det beskrivna bären tillhör kategorin växter som är svåra att föröka vegetativt . Detta beror främst på buskens krävande karaktär. Faktum är att för den aktiva distributionen och utvecklingen av blåbär krävs de mest konstanta förhållandena. Och vi pratar främst om luftfuktighet och temperaturförhållanden. En lika viktig faktor är längden på rotprocessen.

Bild
Bild

I sin naturliga miljö reproducerar blåbär normalt främst på platser som kännetecknas av hög luftfuktighet, långa vintrar och korta men varma somrar. Du kan möta buskar med vackra bär:

  • i träskarna;
  • längs stranden av olika reservoarer;
  • på höglandet;
  • i tundrans lågland;
  • på kanterna av tall och gran, liksom lövskogar;
  • i permafrostregioner.
Bild
Bild

Liksom alla andra växter kan denna buske reproducera sig vegetativt och med frön. Naturligtvis, för vilda blåbär i naturen, är det andra alternativet ofta relevant. Samtidigt kan buskarna växa med lager och föröka sig med rotskott.

Sticklingar

För närvarande är den mest populära metoden bland trädgårdsmästare odling av blåbär genom sticklingar. Det finns två sätt att uppnå önskat resultat. När det gäller lignifierat plantmaterial skördas det tidigt på våren . Om trädgårdsmästaren bestämde sig för att klippa busken i varma områden, faller skördetiden i slutet av vinterperioden. Som regel beskärs blåbär i början av nästa varma säsong. Detta kommer att vara rätt tid att bilda ämnen för framtida plantor. Det viktigaste är att moderplantan är i full vila.

Bild
Bild

Och du kan också odla ett bär som är unikt i sina egenskaper och skott, det vill säga de så kallade gröna sticklingarna. Naturligtvis skiljer sig denna metod väsentligt från den föregående och har ett antal viktiga funktioner. Men oavsett metod för sticklingar, bör man komma ihåg att en sådan förökningsprocess kommer att kräva viss kunskap, ansträngning och tid.

Lignifierade sticklingar

Nyckeluppgiften i detta fall är att bevara de skördade skotten tills de planteras i marken. Skurna sticklingar är oftast bundna i klasar och placeras i ett vanligt hushållskylskåp. Ett alternativ kan vara en speciell källare för planteringsmaterial . I en sådan situation läggs sticklingarna i lager, mellan vilka en blandning av sågspån och snö placeras.

Bild
Bild

Sticklingar utförs i kallt väder, med hänsyn till att det inte ska vara några problem med lagringen av materialet. Den optimala temperaturen för framtida plantor är +5 grader, men det är viktigt att ständigt övervaka deras tillstånd. Det viktigaste är att de skördade skotten inte torkar ut, men inte växer mögliga. Vid utbredning av den aktuella trädgårdskulturen på det beskrivna sättet måste flera viktiga punkter beaktas.

  1. Eftersom blåbär är en representant för ljunggrödor, kräver de en sur jord . För skott för detta ändamål måste du förbereda en blandning av tre delar torv och en del av flodsand.
  2. Röta kan göras i en separat behållare (låda, behållare) , som måste förberedas i förväg och placeras i växthuset. Det är nödvändigt att göra hål i marken och ersätta den extraherade jorden med den tidigare beredda blandningen.
  3. Plantering av ämnen av framtida plantor utförs ungefär en månad efter skärning och lagring under lämpliga förhållanden . Vid beskärning av sticklingar är det viktigt att komma ihåg att längden på skotten bör vara 15 respektive 10 cm i situationer med höga och underdimensionerade blåbär. Skär sticklingarna längst ner under njuren snett och upptill - i en rak linje, 2 centimeter ovanför njuren.
  4. Det är viktigt att vara uppmärksam på hur lång tid växterna är i växthuset . Om vi pratar om en kort vistelse, räcker det med att lämna 5 cm mellanrum mellan skotten. För längre växande sticklingar i växthusförhållanden bör planteringsintervallet fördubblas.

  5. Framtida plantor placeras i jorden beredd på ovanstående sätt, varefter de rikligt vattnas och täcks med folie . Det rekommenderas starkt att ge ytterligare isolering ovanpå detta växthus. Det är viktigt att termometern inuti strukturen inte faller under 26 grader. Vattning av det planterade materialet måste ske genom strö. Det är den höga luftfuktigheten och värmen som gör det möjligt att odla starka och friska plantor. Det viktigaste är att förhindra uppkomsten av foci av mögel och mögel.
Bild
Bild

Woody sticklingar tar cirka två månader att rota, varefter det är säkert att ta bort locket. För första gången efter detta är det nödvändigt att rikligt vattna de redan rotade plantorna.

Det är också viktigt att uppmärksamma deras hantering och luftning. Förresten, på platsen för den första planteringen kan den beskrivna växten aktivt och fullt utvecklas i flera år. Med rätt vård och förebyggande av sjukdomar som är typiska för blåbär kan de första frukterna förväntas om 2-3 år.

Bild
Bild

Grönt material

En av de viktigaste funktionerna i denna metod är att sticklingarna skördas på sommaren och på morgonen. Det är viktigt att det framtida planteringsmaterialet inte torkar ut. Det är nödvändigt att plocka skotten korrekt, eftersom den så kallade hälen måste förbli intakt . Det är därför som sticklingarna rivs av, inte skärs av. Efter att skottet är 10 cm långt från busken är det nödvändigt att ta bort de nedre bladen.

Bild
Bild

För gröna sticklingar krävs en blandning av ruttnat barrträd och torv. För landning kan du anpassa kassetter eller enskilda behållare med liten volym . De fylls med den förberedda jordblandningen och skottet ligger i mitten. När man observerar avståndet mellan skotten är det viktigt att ta hänsyn till att framtida plantor inte bör röra varandra med löv.

Som med lignifierade sticklingar kommer grönt planteringsmaterial att kräva värme och fukt för att rota . Bladen på skotten ska alltid vara något fuktiga. För att göra detta sprutas de regelbundet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi talar om rotning av stora planteringar i området, då skulle den rationella lösningen vara att använda installationer för dimning. Det är strängt förbjudet att vattna blåbärplantor med vatten som innehåller klor.

Ytterligare skydd för växthuset, till skillnad från den tidigare metoden, krävs inte . Om balansen mellan temperatur och luftfuktighet observeras kommer gröna sticklingar att slå rot efter 1-1,5 månader. På hösten täcks ungarna eller flyttas till ett ventilerat rum. Med vårens början transplanteras skotten i större behållare eller redan i marken, medan sängen stramas med en film.

Bild
Bild

Vid val av skott bör företräde ges till utvecklade och starka exemplar på vilka friska löv växer . Denna metod är anmärkningsvärd för sin enkelhet, eftersom det finns många nödvändiga skott på buskarna, de rivs lätt av och de behöver inte lagras under lång tid under vissa förhållanden. Samtidigt rotar träiga sticklingar bättre, men de kräver längre vård.

Bild
Bild

Dela busken

Denna förökningsmetod är relevant för stora blåbärsbuskar med ett starkt och grenat rotsystem. När anläggningen har nått lämplig utvecklingsstadium kan den prydligt delas upp i flera delar, även med en spade . Detta alternativ är mest lämpligt för lågväxande trädgårdsväxter. Det är viktigt att helt gräva ur moderbusken innan du delar utan att skada rötterna.

Bild
Bild

Det bör komma ihåg att dessa manipulationer är förbjudna under blomningsperioden, eftersom växten i detta fall inte kommer att ha tillräckligt med styrka för att återhämta sig helt. Efter att busken har tagits bort är det nödvändigt att noggrant undersöka rotsystemet och vid behov ta bort dess torra element.

Efter att anläggningen har tagits bort måste flera steg vidtas

  1. Förbered hål för plantering.
  2. Dela busken i delar så att en rot på minst 5 cm finns kvar på var och en av delarna.
  3. Behandla den nedre delen med desinfektionsmedel och rotstimulerande medel.
  4. Placera delar av busken i hålen och sprida rötterna.
  5. Fyll hålen med jord.
Bild
Bild

Efter plantering måste blåbären vattnas rikligt. Rotzonen mults för att förhindra snabb avdunstning av fukt.

Hur förökas genom skiktning?

Inledningsvis bör det noteras att denna metod för att odla blåbär har två viktiga nackdelar. Först och främst kräver det en betydande tid . Dessutom erhålls en liten mängd planteringsmaterial. Samtidigt utmärks unga djur av god utveckling, hälsa och uthållighet. Det är viktigt att ta hänsyn till att medelstora och höga växter förökas genom skiktning.

Bild
Bild

Metodens uppenbara fördelar reduceras till frånvaron av behovet av långvarig lagring av materialet och skapandet av växthusförhållanden . Det är viktigt att notera att sticklingarna inte är separerade från moderbusken. I de sprinklade områdena bryts själva vertikala skott igenom. Det är just för dem som det kommer att vara nödvändigt att ta hand om dem ordentligt. Och i det här fallet pratar vi om att lägga till jord och vattna. Det bör komma ihåg att blåbär kräver sur jord med obligatorisk närvaro av torv.

Med hänsyn till alla funktioner är det väldigt enkelt att föröka en buske med denna metod . Men det är viktigt att komma ihåg att denna process är ganska lång, och resultatet kanske inte uppfyller förväntningarna hos nybörjare. Ofta växer en riklig massa löv från skikten, men det kanske inte är en indikator på ett väl utvecklat rotsystem. Utifrån detta är det omöjligt att skilja ungarna från moderväxten, enbart beroende på kvantitet och kvalitet på löv.

Ett fullfjädrat rotsystem av buskar bildas först efter 2-3 år . Fram till detta ögonblick fungerar det inte att plantera unga blåbär separat. Om allt görs korrekt och i tid kommer det att vara möjligt att skilja ungarna utan att skada sina egna rötter. I nästa steg överförs växten till ett tidigare förberett hål, som är täckt med ett surt substrat. Om platsen för permanent bosättning av busken ännu inte har valts, kan den under en tid lämnas i behållaren.

Bild
Bild

Hur växer man från frön?

Som nämnts är de vegetativa förökningsmetoderna för blåbär de enklaste och mest effektiva. Sådana alternativ är dock inte lämpliga för alla. Vi pratar om specialister som fokuserar på utveckling av nya sorter. I sådana situationer måste de använda frön. Den senare kan antingen köpas eller monteras med egna händer.

Som regel föredrar erfarna trädgårdsmästare det andra alternativet, eftersom när du köper plantmaterial kan du stöta på följande problem:

  • fröna kan tillhöra en hybrid;
  • sorterna är fortfarande okända;
  • med felaktig lagring minskar grobarheten avsevärt.
Bild
Bild

Frön måste skördas i förväg och stratifieras. Förresten, denna procedur varar ofta i 3 månader, baserat på vilket beredningen av plantmaterial börjar från mitten av december . I det här fallet kan gröna groddar dyka upp i mars. Sådd kräver torvjord, som definitivt måste kontrolleras för surhet.

En annan viktig förutsättning är byggandet av ett kompakt växthus för att säkerställa tillräcklig luftfuktighet . Under utvecklingsstadiet, som tar cirka ett år, kommer spirande blåbär att behöva repottas regelbundet. Samtidigt övervakas jordens kvalitet ständigt.

Rekommenderad: