Växthus "fjäril" (54 Foton): Polykarbonatstrukturer Och Ritningar Med Mått För Att Göra Med Egna Händer, Recensioner Av Växthuset

Innehållsförteckning:

Video: Växthus "fjäril" (54 Foton): Polykarbonatstrukturer Och Ritningar Med Mått För Att Göra Med Egna Händer, Recensioner Av Växthuset

Video: Växthus
Video: Starlight 8 - Modules 3 - Student's Book Audio 2024, Maj
Växthus "fjäril" (54 Foton): Polykarbonatstrukturer Och Ritningar Med Mått För Att Göra Med Egna Händer, Recensioner Av Växthuset
Växthus "fjäril" (54 Foton): Polykarbonatstrukturer Och Ritningar Med Mått För Att Göra Med Egna Händer, Recensioner Av Växthuset
Anonim

Att odla olika växter i ett växthus eller växthus är en aktivitet som många sommarboende gillar. Strukturer av betydande storlek finns dock långt ifrån alltid på platsen. Fjärilshuset är en bekväm, ganska kompakt design. Av denna anledning väljer många ägare av sommarstugor just detta alternativ. Tänk på designfunktionerna, nyanserna i tillverkningen, installationen av sådana strukturer.

Design egenskaper

Fjärilshuset är mångsidigt. Dessa strukturer kan installeras i små och ganska rymliga områden. Dessa strukturer utmärks av sin rörlighet: de är lätta att bära till andra platser, de kan demonteras, monteras. Ett sådant växthus liknar en fjäril i form, därav namnet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I sådana strukturer är det lätt att uppnå ett optimalt mikroklimat . För att solens strålar och luft ska komma in måste du hålla flikarna öppna (helt eller delvis). I sommarstugor kan du installera sådana strukturer av olika storlekar (till exempel 2 x 4 m, mini-växthus). För sommarboende som odlar olika växter i växthus i kylan är konstruktioner som ger uppvärmning lämpliga.

Bild
Bild

Vanligtvis är "fjärilar" gjorda av standardmaterial. Ramen är oftast gjord av metall-plast eller plastprofil samt trä. Skyddet är tillverkat av polykarbonat eller polyeten. Ramar i dessa mönster är fasta eller tvärgående. Ett sådant växthus gör att sommarboendet kan använda det tillgängliga området så effektivt som möjligt. Alla växter i fjärilshuset har fri tillgång.

Bild
Bild

Fördelar och eliminering av nackdelar

Om du förlitar dig på recensionerna från ägarna av sommarstugor kan det noteras att sådana strukturer inte bara har fördelar utan också nackdelar. Det är värt att förstå alla de positiva och negativa egenskaperna hos dessa växthus.

Låt oss först notera deras fördelar

  • Ett sådant växthus kännetecknas av ökat motstånd mot olika atmosfäriska influenser. Han är inte rädd för tunga snöfall: strukturen deformeras inte under snötäcket.
  • På grund av närvaron av speciella ventiler är denna struktur bekväm att ventilera. Rörliga element misslyckas inte, tack vare speciellt tillhandahållna stötdämpare, vilket gör strukturen så hållbar som möjligt.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • En sådan struktur behåller värmen väl, så växterna växer och utvecklas med maximal komfort.
  • Dessa växthus kan användas för att odla en mängd olika växter. De är praktiska för odling av plantor, blommor, grönsaker, meloner och kalebasser.
Bild
Bild
  • När du bygger sådana strukturer kan du klara dig utan grund, men vissa människor föredrar att använda den.
  • Du kan skapa ett sådant växthus själv och spara på den färdiga strukturen.
  • Kostnaden för "fjärilar" är ganska överkomlig. Att köpa dem kommer inte att träffa din budget.
Bild
Bild

I recensionerna noterar konsumenterna att dessa strukturer gör ett bra jobb med sina funktioner och är lätta att använda. Om du regelbundet tar hand om strukturen och följer enkla regler, finns det vanligtvis inga svårigheter. Men det finns också negativa svar på sådana konstruktioner.

Du måste känna till svagheterna med sådana strukturer

Vissa tillverkare av sådana växthus använder färger och lacker av dålig kvalitet. Sprickor uppträder snabbt på beläggningar av dålig kvalitet, beläggningar börjar smula. I sådana situationer måste du rengöra färgen och lägga ett nytt lager på ramen

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om du ska använda en polykarbonatbeläggning, bör det noteras att den har en betydande vikt. På grund av detta kan deformation av de nedre bågarna uppstå. Om du vill undvika sådana problem måste du ta hand om ytterligare förstärkning.
  • På grund av växthusets ständiga öppning och stängning går gångjärnen som håller flikarna ofta sönder. För att förhindra att ett sådant problem uppstår måste du regelbundet inspektera strukturen och vid behov omedelbart utföra reparationsarbete.
  • I vissa fall uppstår grader i spåren som skapats för fästelementen. En fil kan användas för att eliminera sådana defekter.
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Detta är en ganska enkel design, så du kan bygga den själv med hjälp av en ritning. Vid installation måste vissa rekommendationer beaktas. Alla nödvändiga beräkningar bör utföras, lämpliga material bör väljas.

Val av sittplats

För en sådan struktur behöver du inte mycket utrymme. Samtidigt måste även ett litet område väljas korrekt så att växthuset i slutändan visar sig vara så hållbart som möjligt, och skörden blir bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer ett område som är lämpligt för konstruktionen måste du vara särskilt uppmärksam på mängden ljus. Om det finns lite solljus kommer det att påverka utvecklingen och tillväxten av växter.

Det mest lämpliga området är väl upplyst, så plant som möjligt . Det rekommenderas att lokalisera sådana strukturer från norr till söder. Växthuset ska inte monteras i ett lågt område. Annars kan grödan ruttna på grund av ansamling av vatten (när snön smälter eller det regnar). Detsamma kommer att hända om fuktigheten är konstant (på grund av grundvattnet nära ytan).

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas inte att montera strukturen på en blåsig sida, annars är det möjligt att växthuset blir mindre stabilt.

När du väljer en plats att installera en struktur bör du omedelbart bestämma de alternativ som är minst lämpliga. Växthuset bör inte placeras i skuggan eller nära kemikalier som kan påverka växter negativt. Avståndet från andra element på webbplatsen måste vara i enlighet med standarder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Fjärilen kan konstrueras med olika material. Strukturens livslängd, liksom enkel bearbetning, produktens pris, beror på vilken typ av råvara som väljs. Tänk på de råvaror från vilka de bestående strukturerna är gjorda.

Trä

Den är särskilt väl lämpad för konstruktion av ramen och sidorna. Sådant material är prisvärt, lätt att bearbeta och miljövänligt. Trädet har dock också nackdelar: det kan skadas av vedmaskar, på grund av fukt kan det börja ruttna. För resistens mot mikroorganismer måste den behandlas med speciella impregneringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metall

Detta material kännetecknas av sin hållbarhet, tillförlitlighet, styrka. En ram kan skapas av metallprodukter; den kommer att vara stark och klara glasinsatsens vikt. Metallen börjar dock rosta ganska snabbt om inga ytterligare beläggningar appliceras på den.

Bild
Bild

Glas

Det är ganska prisvärt, ganska väl lämpat för att skapa växthus. På hans bekostnad är växthuset fyllt med belysning i önskad volym. Nackdelar med glas är komplexitet i bearbetning, bräcklighet. Sådant material måste hanteras med särskild försiktighet.

Bild
Bild

Cellulärt polykarbonat

Denna råvara används vanligtvis som täckmaterial. Sådana beläggningar bryts inte lika lätt som glas, de är resistenta mot mindre stötar. Polykarbonat är prisvärt och lätt att bearbeta. Livslängden för sådant material är ganska lång.

Bild
Bild

Polyeten

Polyetenfilm är ett kortlivat täckmaterial, medan det är det billigaste. Det är inte hållbart, så många ägare av sommarstugor föredrar andra alternativ. Polyeten räcker vanligtvis bara under två säsonger.

Förutom de viktigaste råvarorna används självgängande skruvar och spikar vid byggandet av ett fjärilshus . De är nödvändiga för att ansluta de enskilda elementen. Andra tillbehör inkluderar metallhörn. De kan användas för att fästa hörnstyckena. Du kan också behöva handtag, dörrmarkiser för att skapa en struktur.

Bild
Bild

Verktyg

När du utför installationsarbete kan du också behöva följande verktyg:

  • sax;
  • glasskärare;
  • roulett;
  • hacksåg (för metall eller trä);
  • skruvmejsel;
  • en hammare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av en hacksåg beror på vilken typ av material som används för ramen (metall eller trä). Metall är mer hållbart, men trä är lättare att arbeta med. För att arbeta med metallelement behöver du en svetsare och en speciell apparat. Om du föredrar metall är det bättre att välja rör med liten diameter. Om strukturen är av trä rekommenderas att välja furu.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Gör platsen där strukturen ska placeras så jämn som möjligt. Förbered alla verktyg och material som du kan behöva så att du inte behöver leta efter dem efter installationen. Innan installationen påbörjas, skapa en ritning som du kommer att vägledas av när du monterar och installerar växthuset. Applicera på det alla storlekar och nyanser som bör beaktas. Gör preliminära beräkningar.

Normalt är standardstorlekar lämpliga för en mängd olika områden . Ett växthus kan dock göras större om du planerar att odla många växter. Oftast föredrar ägarna till sommarstugor strukturer vars höjd är 1, 5 eller 1 m. Om det behövs, förbered värme- eller belysningsprojekt separat.

Bild
Bild
Bild
Bild

hopsättning

När du har slutfört förberedelsen och skapat en ritning kan du börja montera strukturen. Det är inte alltid nödvändigt att skapa en grund, men det kommer att göra strukturen så stark, pålitlig och hållbar som möjligt.

Du måste bygga grunden i följande ordning:

  • Ta de nödvändiga mätningarna och markera det förberedda området.
  • Gräv en gräv (den ska vara placerad runt omkretsen av den framtida strukturen).
  • Lägg vattentätningsskiktet.
  • Förstärk grävens hörn för maximal styrka. Fyll sedan i cement-sandbruk.
  • Använd tegelstenarna för att skapa en liten sockel. Denna del av fundamentet kommer att sticka ut.
Bild
Bild

Grunden måste vara helt solid . Sedan kan växthuset installeras. Använd det valda materialet för att skapa strukturramen. Elementen måste fästas med bultar av optimal storlek eller svetsning. Fäst sedan ramen på sockeln.

Det är bättre att applicera antiseptiska eller korrosionsskyddande föreningar på ramen i detta skede. Du kan applicera lack eller färg på den. I väntan på att beläggningen torkar kan du förbereda täckmaterialet. Det måste klippas. Om du använder polykarbonat kan du använda en cirkelsåg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att fästa polykarbonat måste du använda fästelement med tätning, termiska brickor, självgängande skruvar. Anslut ändarna med specialprofiler. För att göra strukturen lufttät, applicera ett silikonbaserat tätningsmedel på alla fogar. Särskilda gångjärn hålls av den centrala balken.

På dessa gångjärn sitter "fjärilsvingar" (flikar som öppnas) . Tänk på hur "vingarna" kommer att hålla när du öppnar växthuset. Oftast, för detta ändamål, finns det speciella stöd på sidorna av strukturen. Utför installationen med hög kvalitet: strukturens hållbarhet beror på den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Effektiv användning: regler

För att säkerställa maximal komfort för växterna i växthuset måste du ta hänsyn till vissa rekommendationer och försöka undvika misstag som många ägare av sommarstugor gör.

  • Håll alltid koll på temperaturen ute. Med detta i åtanke, stäng eller öppna växthuset.
  • För att ge växterna syre, öppna luckorna när det är varmt ute. Täck strukturen i kallt väder.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om du ska ha flera typer av växter i ett växthus samtidigt, är det bättre att dela dem efter typ. Detta kan göras med vanlig polyetenfilm.
  • Du kan vattna växterna som du vill. Vissa människor väljer droppbevattning, andra föredrar en vanlig vattenkanna. Utformningen av en sådan struktur är bekväm: tillgång till alla växter tillhandahålls.
  • Efter vintern måste du kontrollera växthuset och förbereda det för avstigning. Ta bort smuts och ansamlat damm från ytor. Kontrollera om konstruktionen är skadad. Om det finns några defekter måste de elimineras.
Bild
Bild

Det är nödvändigt att ta hand om själva strukturen och jorden inuti den. Plantorna kan påverkas negativt av olika bakterier och svampar som har samlats i växthuset under lång tid. Dekontaminera alltid jorden när du förbereder strukturen.

Förbereder sig för vintern

När växtsäsongen är över måste du förbereda byggnaden för vinterperioden. För att göra strukturen mer hållbar måste du noggrant ta hand om den. Innan det kalla vädret är det nödvändigt att utföra en allmän rengöring av växthuset. Detta minimerar sannolikheten för behovet av reparationsarbete och uppkomsten av defekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Proceduren för att lämna beror på vilket täckmaterial du använder . Polyetenfilmen måste avlägsnas. Om täckmaterialet är intakt och lämpligt för återanvändning, skölj av det och låt torka. Vik sedan filmen och förvara den på en torr plats.

Polykarbonat måste tvättas, glöm inte att rengöra strukturen.

Bild
Bild

Kontrollera om det finns rost på ytan. Om det finns ett sådant problem måste det elimineras. Det rekommenderas att smörja rörliga delar med olja regelbundet.

Ta bort alla gamla växter helt från marken. Detta bör göras innan det kalla vädret sätter in. Marken behöver vila, annars kommer marken att sluta vara bördig. För att återställa, rengöra jorden, förstöra mikroorganismer som påverkar det negativt, är det värt att använda speciella medel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel och varianter

Utformningen av ett fjärilshus kan göras så att strukturen ligger på platsen så kompakt som möjligt.

Bild
Bild

Många föredrar en träram. Den är lätt att hantera och ser estetiskt tilltalande ut.

Bild
Bild

Profilrörets struktur kännetecknas av ökad hållfasthet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett sådant växthus kan ha en ganska ovanlig design.

Rekommenderad: