Pergolor Av Trä (98 Bilder): Halvantika Träsnidade Trädgårdsbyggnader, En Modell Av En Fat Med En Grill, Hur Man Gör Det Enkelt Och Vackert

Innehållsförteckning:

Video: Pergolor Av Trä (98 Bilder): Halvantika Träsnidade Trädgårdsbyggnader, En Modell Av En Fat Med En Grill, Hur Man Gör Det Enkelt Och Vackert

Video: Pergolor Av Trä (98 Bilder): Halvantika Träsnidade Trädgårdsbyggnader, En Modell Av En Fat Med En Grill, Hur Man Gör Det Enkelt Och Vackert
Video: FAT File System Explained 2024, April
Pergolor Av Trä (98 Bilder): Halvantika Träsnidade Trädgårdsbyggnader, En Modell Av En Fat Med En Grill, Hur Man Gör Det Enkelt Och Vackert
Pergolor Av Trä (98 Bilder): Halvantika Träsnidade Trädgårdsbyggnader, En Modell Av En Fat Med En Grill, Hur Man Gör Det Enkelt Och Vackert
Anonim

Idag är dacha en integrerad del av nästan varje människas liv. Detta är inte bara en plats där du kan koppla av efter arbetsdagar, för vissa människor kan ett förortsområde bli ett andra hem. Ett vackert lusthus är en symbol för komfort och dekoration av territoriet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nu finns det många olika material för konstruktion, men majoriteten, som tidigare, föredrar trä . Det är det mest använda materialet i någon konstruktion, och tillverkning av arbors är inget undantag. När du är i en sådan byggnad kan du slappna av och känna dig själv i en mysig hematmosfär. Dessutom ser lusthus i trä enkla och vackra ut på vilken plats som helst, vare sig det är en sommarstuga eller ett hus på landet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och Fördelar

Ägarna till sommarstugor ställs ofta inför frågan om hur man väljer rätt design för ett lusthus av trä. För att göra rätt val måste du studera alla erbjudanden på marknaden mycket bra. För att göra detta är det nödvändigt att överväga alla fördelar och nackdelar med olika konstruktioner.

Vilket trä som helst, vare sig det är vanliga stockar eller massiva träprodukter, har många positiva egenskaper . Den viktigaste av dem är miljövänlighet, vilket är viktigt för varje person som bryr sig om sin hälsa. Dessutom, i jämförelse med andra material, kommer konstruktionen av sådana lusthus att bli mycket billigare. Nu kan trä köpas i vilken järnaffär som helst till ett lagom pris.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan du göra ett lusthus i trä med egna händer. Konstruktionen av en sådan struktur kräver inte speciella färdigheter, så även en nybörjare kommer att klara det. Sådant material värms inte upp i solen och tål värmen, vilket sparar alla som gömmer sig under taket från det. Det sista pluset är lusthusets skönhet. Det spelar ingen roll om byggnaden skapades av hantverkare eller uppfördes med egna händer, den lockar definitivt ögonen på alla personer som passerar förbi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Precis som alla andra material har trä nackdelar. Om det inte behandlas med speciella antiseptika kommer det att ha en kort livslängd, eftersom trädet är mottagligt för ruttnande och termitiska attacker. Du måste också ta bort fallna löv, stänga sprickorna som dyker upp i tid och täcka lusthuset för vintersäsongen.

Trä är ett mycket brandfarligt material . Därför kan installation av en grill eller spis i en byggnad leda till brand. För att förhindra att detta händer måste du behandla träet med speciella föreningar, eller helt enkelt undvika att installera en värmeenhet i lusthuset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och syfte

När de väljer en plats för att installera ett lusthus i trädgården vill de flesta gömma det i ett mycket lugnt och avlägset hörn av landet, som kommer att stängas från nyfikna ögon. Denna plats bör vara perfekt för avkoppling. Om familjen har barn, skulle byggnaden nära lekplatsen vara det bästa stället. Detta kommer att ge en möjlighet för vuxna att koppla av, och barn kommer alltid att vara under uppsikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byggnadens syfte är direkt relaterat till dess läge. Därför måste du omedelbart bestämma varför det behövs och förstå om det kommer att vara ett hörn för underhållning eller för rekreation, en byggnad med eller utan grill. Så det finns lusthus.

  • För integritet . Detta konstruktionsalternativ är lämpligt för människor som gillar att vara ensamma. Här kan du till exempel läsa en bok, sticka eller brodera. Denna typ av lusthus är vanligtvis liten och mysig.
  • För skydd . I ett sådant lusthus kan du gömma dig för regnet eller solen. Det är vanligtvis en anmärkningsvärd struktur som består av ett tak som stöds av pelare.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För en översikt . Denna kategori inkluderar byggnader som ligger i ett lanthus med utsikt över bergen eller sjöarna. Här kan du inte bara koppla av, utan också njuta av naturens skönhet.
  • För företaget . Lusthus i denna kategori är vanligtvis stora i storlek, som rymmer många släktingar och vänner. De borde först och främst ha ett stort bord och många bänkar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Typerna av träbyggnader beror direkt på deras form. Traditionella alternativ är runda, rektangulära eller åttkantiga byggnader. Dessutom görs till och med byggnader för att dekorera en sommarstuga eller ett lanthus i form av vagnar eller fat. Valet av form begränsas endast av ägarens fantasi.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att sätta upp en baldakin är det enklaste sättet att organisera din sittgrupp. Strukturen representerar överlappningen av territoriet intill huset, där de nödvändiga möblerna för vila är placerade.

Ett runt lusthus väljs av människor som gillar att umgås med sina familjer . För enkelhets skull bör både bordet och bänkarna ha samma form.

Rektangulära eller tetraedriska byggnader kommer att bli mycket populära. De är praktiska både i konstruktion och i användning. Det är en klassiker som ser bra ut var som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det blir svårt att bygga vackra polygonala lusthus själv, så det är bättre att vända sig till specialister. När allt kommer omkring kommer deras konstruktion att kräva kunskap om geometri och förmåga att arbeta med komplexa projekt. Gazebos av denna typ ser väldigt eleganta och ovanliga ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika former är inte allt som tillverkare har att erbjuda. Gazebos kan också delas in i öppna och stängda.

Öppna byggnader har ett ljust och luftigt utseende . De är väl ventilerade tack vare kontinuerlig ventilation. Även en oerfaren person kan bygga så vackra strukturer. De används främst på sommaren. Familjekvällar kan hållas i öppna lusthus och njuta av fågelsång. Det är sant att med ankomsten av kallt väder blir de praktiskt taget värdelösa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stängda lusthus är en byggnad som har väggar på alla sidor. Därför är dess främsta fördel komfort och värme. Sådana lusthus är inte rädda för varken vind eller regn. De kan användas även på vintern med en spis. I glaserade lusthus kan du till och med göra fönster, leda el, vilket gör att du kan använda dem vid olika tidpunkter på dagen och natten, utan att störa ditt hushåll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Original designidéer

Det finns många intressanta stilar, så du måste bekanta dig med deras detaljer innan du implementerar designidéer. Det är trots allt den stil som starkast påverkar vad den färdiga designen blir. Trä arbors kan slås på olika sätt, stilisera dem att se ut som Provence eller ryska klassiker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ryska

Ett lusthus byggt i denna stil innebär en konstruktion av en stock eller högkvalitativt virke. Du kan överväga flera ursprungliga designidéer.

Använda traditionella ryska sagor som inspirationskälla , kan du göra ett lusthus i form av ett timmerhus med ett enormt massivt tak. Placera i mitten ett stort snidat bord och antika bänkar gjorda av tjocka stockar. Du kan också bygga ett hus i form av ett lyxigt hus med träspetsar och dekorerade med snidade pelare. Byggnader inredda i denna stil ser mycket sofistikerade ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan intressant idé är ett lusthus, stiliserat som Baba Yagas hus. Obehandlade stockar är lämpliga för dess dekoration, och stolar av stubbar eller snags kommer att fungera som dekoration. Vila i ett sådant hus kommer att ge nöje inte bara för vuxna, utan också för barn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kinesiska

En byggnad i kinesisk stil ser alltid luftig och sofistikerad ut. Byggnaden kompletteras vanligtvis med ett tak med alla typer av kurvor. Allt detta är en del av den populära asiatiska designen idag. Själva strukturen består av träpelare mantlade med figurerade galler. För dekoration kan du använda textillyktor och gardiner i samma färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Japanska

Ett minimalistiskt lusthus utan alla slags krusiduller - det här är en riktig japansk stil. Vid basen finns det som regel balkar, målade i en mörk färg, utan några dekorationer. Om lusthuset är stängt kan det kompletteras med stora fönster, som det är på modet i asiatiska länder. Byggnaden kompletteras ofta av ett tak med två eller till och med tre nivåer.

Bild
Bild

Provence

Älskare av fransk romantik väljer Provence -stilen. Ett lusthus i denna design är gjord av trä, eller snarare, av trälister, målade i en ljus färg. Det är en enkel rektangulär form. Trägaller fungerar som dekoration. Korgstolar, stolar med snidade ben och ett litet runt bord passar här som möbler. Denna stil kombinerar byns enkelhet och aristokrati.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skandinaviska

De skandinaviska länderna har en sak gemensamt - svåra klimatförhållanden. Därför är lusthus i denna stil byggda för att skydda sig mot regn och vind. Vanligtvis är det stängda byggnader, som också kallas grillhus. Och om du också lägger en spis i dem, kommer frost inte att vara hemskt.

Bild
Bild

medelhavs

Lusthusen i medelhavsstil ser enkla och vackra ut. De består vanligtvis av områden täckta med en baldakin på pelare. Sidorna är täckta med ljusa ljusridåer som liknar segel. Möbler ska vara avkopplande. Det kan vara mjuka soffor eller fåtöljer, även vanliga hängmattor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Trä lusthus skiljer sig från andra typer i sin skönhet och enkel konstruktion. Därför kommer även en oerfaren person att kunna bygga det själv efter att ha lyssnat på några råd och rekommendationer från specialister. Du måste först köpa allt nödvändigt material. Du kan köpa dem i alla järnaffärer.

Då måste du fylla på med nödvändiga verktyg om det inte finns några på gården . De flesta av dem kan hyras under byggnationen. När allt du behöver redan finns till hands måste du göra ritningar av ett lusthus i trä så att du inte gör misstag under konstruktionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Innan du börjar arbeta måste du bestämma hur stort lusthuset blir. Det finns en möjlighet att experimentera med storlekar och former, skapa allt från små strukturer i form av en svamp till stora palats. Samtidigt kan både kompakta strukturer och lyxiga lusthus slås på ett sådant sätt att både ägarna till webbplatsen och gästerna kommer att tycka om dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om platsen är liten kan en byggnad inte placeras på den, som kommer att uppta det mesta av territoriet. För en sådan innergård är en liten baldakin nära huset lämplig som skyddar mot sol och regn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och vice versa, för en stor tomt är ett stängt lusthus, som påminner om ett pensionat, lämpligt, där du inte bara kan sitta under dagen utan också övernatta om det behövs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kombination av material

Trä passar bra ihop med andra material. Oftast kompletteras träbasen med smidda delar eller mantlas dessutom för tillförlitlighet.

Lusthusets ram kan vara gjord av en trästång, polymerrör eller ett profilrör . Allt material, förutom polymerer, kräver ytterligare bearbetning. Träet måste behandlas med en skyddande primer i två lager. Måla sedan över metallramen med impregnering innan du startar strukturen och en andra gång efter svetsning. Och först då kan du måla det rent.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Manteln kan vara vilken som helst, men oftast används trä. Material som polykarbonat, wellpapp, glas och till och med tyg kommer också att fungera som ett bra tillskott. Alla är perfekt kombinerade med varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om ramlösa lusthus är det möjligt att bygga pelare av tegel eller en grund av sten. Sådan konstruktion kommer att bli dyr, men den färdiga strukturen kommer att hålla längre. Utrymmet mellan pelarna kan göras med trägaller. Det kommer att se vackert ut. Du kan också göra kombinerade arbors av trä och metall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

När du börjar bygga ett lusthus i trä måste du fylla på med nödvändiga verktyg:

  • såg så att du kan skära nödvändiga balkar eller brädor;
  • ett plan för bearbetning av de återstående knutarna;
  • hammare för spikning;
  • spikar eller skruvar;
Bild
Bild
  • mejsel;
  • yxa;
  • nivå så att allt är smidigt och vackert;
  • roulett.
Bild
Bild

Layout

Du måste börja en konstruktion med en plan. Trots allt kommer välgjorda ritningar inte bara att påskynda processen, utan också att beräkna budgeten för byggandet av ett lusthus i trä

Innan du börjar göra en plan måste du besluta om huvudstadierna:

  • Var och hur man korrekt lokaliserar byggnaden på platsen. För att göra detta måste du ta hänsyn till dess läge i förhållande till huset och andra byggnader som finns på platsen.
  • Vilken konfiguration ska vara.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • När ska den användas: endast på sommaren eller i kallt väder.
  • Vad den kommer att vara avsedd för: bara för avkoppling eller som ett alternativ till sommarköket.
  • Hur många zoner behövs. Detta inkluderar närvaron av en grill eller spis, liksom antalet ingångar till lusthuset.
  • Arrangemang av möbler.
  • Byggnadsdesign.
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla dessa saker hjälper dig att spara både pengar och, viktigast av allt, tid. Tack vare planen kan du omedelbart köpa allt material och verktyg och enkelt komma till jobbet.

I förberedelseskedet måste du välja en plats, verktyg, stil i ett lusthus. Om du har många vänner eller släktingar som ofta kommer på besök behöver du ett stort lusthus, och om du behöver en byggnad för avskild avkoppling, räcker det med en liten byggnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en plats är det nödvändigt att ta hänsyn till alla faktorer som senare kan påverka dess hållbarhet. Den måste vara väl skyddad från utkast och ha bra utsikt. Det bästa stället är trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ju enklare byggnadens struktur, desto mindre tid tar det att bygga. Du kan bestämma detta genom att göra ritningar. Om ett stort antal leder och skärningar förväntas, är det inte lätt att hantera det själv. Och omvänt, om det är ett öppet lusthus och ett lutande tak är planerat, kommer det här alternativet att vara exakt det som enkelt kan hanteras utan hjälp utifrån.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer enkla byggnader måste du vara uppmärksam på dem där det finns tillräckligt med funktionalitet för alla behov i landet eller i ett hus på landet. Vanligtvis är detta en generaliserad design som innehåller ett bord och pallar eller bänkar med ryggar som är en fortsättning på ramen.

En sådan byggnad som en pergola har blivit mycket populär bland trädgårdshus . Den består av korsade plankor som fästs på trästolpar. Inuti sådana byggnader kan du känna värme och komfort. Det finns tillräckligt med luft här, men samtidigt skyddar det perfekt från nyfikna ögon. För att göra lusthuset perfekt är det ofta dekorerat med klätterväxter, vilket skapar en romantisk atmosfär i trädgården. Dessa kan vara rosor, clematis eller druvor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera steg i byggandet av lusthuset, och de skiljer sig inte från andra byggnader. Som med alla konstruktioner måste du omedelbart lägga grunden. När allt kommer omkring är dess korrekthet nyckeln till framgång i byggnadens tjänst. Det finns flera alternativ för grunden, men den enklaste av dem är den kolumnerade.

Det handlar om att markera ut trästolpar och dra ett rep mellan dem . På det tilldelade området avlägsnas sedan det översta lagret på cirka en halv centimeter. Därefter hälls sand och krossad sten i tio centimeter vardera. Den sista etappen är betong med ett lager på trettio centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa steg är bildandet av undergolvet. För detta läggs brädor för att göra ett plant område. Därefter görs vattentätning och brädorna behandlas med kopparsulfat så att det inte ruttnar. En kvalitetsprodukt skyddar också trä mot skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa steg är konstruktionen av ramen. Antalet stöd i det beror på takets vikt. Ju lättare det är, desto färre kolumner kan du lägga, och även ta materialet billigare. Om tvärtom är stöden gjorda av träbjälkar. Golv stockar är fästa på botten av ramen, liksom vertikala stolpar. Du måste också göra den övre remmen, för vilken trä stockar används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter kommer väggbeklädnaden. Det enklaste alternativet är att använda träplankor. Beroende på konstruktionens konstruktion kan väggarna vara gjorda eller fasta.

Bild
Bild

Nästa steg är att bygga taket . Oavsett vilken form det är måste det göras med en lutning så att vatten inte samlas och inte förstör träbeläggningen. Beroende på takets form väljs materialet för taket. Om formen är platt kan du ordna en liten rabatt på ytan, som kommer att dekorera lusthuset. När du gör ett lutande tak är det nödvändigt att göra taket från rester av brädor eller plywoodskivor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta följs av ledning av elektricitet. Detta görs så att du kan sitta bekvämt på kvällen. Det är i detta skede som det är mycket viktigt att följa säkerhetsåtgärder. Det bästa alternativet är ledningar av öppen typ, som läggs i speciella kanaler av korrugering. Så byggnaden visar sig vara pålitligt skyddad från brand vid eventuella funktionsstörningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det sista steget är det roligaste . Detta är lusthusets design. Du kan ställa upp ett bord och bänkar, hänga ljusgardiner, sätta trädgårdsfigurer inuti eller utanför. Förresten, när allt är klart är det också viktigt att inte glömma att ta hand om byggnaden och att inte glömma sådana stunder som att förbereda sig för vinterperioden och städa upp skräp. Om inställningen till konstruktionen är korrekt, kan lusthuset pågå under en enda säsong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekor

Lusthus kan dekoreras på olika sätt. Du kan dekorera byggnaden inte bara inuti, utan också utanför. Träsniderier är oftast dekorerade med stödpelare. Dekorationen gör dem inte bara unika, utan också visuellt mindre, och ger också byggnaden en fullständighet. De kan dekoreras med platta sniderier eller blommönster. Sådana dekorativa mönster kommer också att se bra ut på takets ås. Lusthusen, inredda i klassisk stil, kan kompletteras med snidade träpaneler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett mycket vanligt sätt att snida är genom carving, gjord på takfoten eller på en byggnads kantsten. Om ägaren gör byggnaden med sina egna händer, kommer de snidade mönstren gjorda med en själ att vara den perfekta dekorationen för hela platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spektakulära exempel för inspiration

Lusthusen i trä är mycket trevliga och mysiga. Det är också viktigt att allt som är miljövänligt och naturligt nu tar fart. Sådana byggnader är gjorda av olika material, till exempel från balkar, från obekantade brädor eller vanliga lameller. Alla dessa material är naturliga och lätt bearbetade även med händerna på en olämplig byggare. Beskrivningen av några exempel hjälper till att bestämma det önskade alternativet.

Bild
Bild

Ljus

Lusthuset ser väldigt känsligt ut tack vare träets ljusa färg. Den består av stativ-pergolor av samma färg, som redan har lindats runt levande växter. Taket, tillverkat av metallplattor, ser vackert ut mot bakgrunden av lätta ställ. Inuti finns ett sexkantigt bord som matchar lusthuset. Trägolvet har också samma färg. Det finns en grill intill byggnaden, där du kan steka kött eller grönsaker i trevligt sällskap.

Bild
Bild

Nästa alternativ är ett lusthus byggt i rysk stil. Den har en solid grund och ett sluttande tak, samt två ingångar. Ett sådant lusthus byggs inte på en generation. Det ser ut som ett fullvärdigt sommarhus i byn. Byggnaden sticker ut perfekt på platsen. I ett sådant lusthus kan du spendera tid med hela familjen. Både vuxna och barn passar här, som kommer att vara intresserade av att springa från en entré till en annan.

Bild
Bild

Lusthus gjord i modern orientalisk stil , har ett tak av en ovanlig form med uppåtböjda kanter. Den vilar på träbjälkar. Inuti, på båda sidor av lusthuset, finns det korgsoffor. Och i mitten finns ett runt bord. Det finns en spis på baksidan, där du vid behov kan laga något gott till dina gäster. Pelarna är dekorerade med figurer av orientaliska drakar som liknar karaktärer från traditionella kinesiska myter och sagor. Ett sådant lusthus passar perfekt in i platsens design, kombinerat med ett staket och välskötta gräsmattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trä lusthus är mycket vackra och lätta att bygga. De glädjer ägarna och hjälper dem att vara närmare naturen. Därför blir de ett utlopp för stadsbor. Gazebos kommer inte bara att vara ett underbart komplement till webbplatsen, utan också en plats där du kan koppla av med vänner eller familj.

Rekommenderad: