Lathing För Lusthus: Storleken På Lamellerna. Hur Man Gör En Dekorativ Låda Med Egna Händer Enligt Steg-för-steg-instruktioner I Ett Lusthus I Vinkel? Översikt över Arter

Innehållsförteckning:

Video: Lathing För Lusthus: Storleken På Lamellerna. Hur Man Gör En Dekorativ Låda Med Egna Händer Enligt Steg-för-steg-instruktioner I Ett Lusthus I Vinkel? Översikt över Arter

Video: Lathing För Lusthus: Storleken På Lamellerna. Hur Man Gör En Dekorativ Låda Med Egna Händer Enligt Steg-för-steg-instruktioner I Ett Lusthus I Vinkel? Översikt över Arter
Video: Byggbeskrivning - Utvändigt - Lusthus 2024, April
Lathing För Lusthus: Storleken På Lamellerna. Hur Man Gör En Dekorativ Låda Med Egna Händer Enligt Steg-för-steg-instruktioner I Ett Lusthus I Vinkel? Översikt över Arter
Lathing För Lusthus: Storleken På Lamellerna. Hur Man Gör En Dekorativ Låda Med Egna Händer Enligt Steg-för-steg-instruktioner I Ett Lusthus I Vinkel? Översikt över Arter
Anonim

Människor har byggt lusthus i sina trädgårdar i mer än 5 tusen år; deras utseende tillskrivs det forntida Egypten. Dessa fantastiska strukturer ger en trevlig nyans och frisk luft och deras funktion har förändrats lite under årtusenden.

Gitterväggar i byggnader tillhör de klassiska alternativen. Tack vare dem ser lusthuset ljust och luftigt ut. Reiki är billigt, så investeringen i dess konstruktion blir obetydlig.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Lusthusets uppgift är inte bara att ge sina ägare en bekväm vila, utan också att organiskt integrera sig i miljön, bli en dekoration av landskapet … Byggnadens material och stil bör överlappa med andra element i byggnaden av gården eller trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild

En vacker dekorativ svarv passar både för en sommarstuga och ett lusthus med designdesign. Gitterstrukturer har många fördelar.

  • De har ett vackert utseende .… Tekniken för att lägga lamellerna gör att du kan skapa olika mönster eller kombinera olika riktningar av ränder i en byggnad, vilket gör det särskilt attraktivt.
  • Det dekorativa gallret är i god harmoni med många stilar och byggmaterial som används på platsen . Om lusthuset är omgivet av träd, kommer tunna trälister att fungera bra med dem.
  • Trellises låter dig fortsätta klättra i trädgårdsvegetation på lusthusets väggar , vilket gör att byggnaden kan smälta in i den omgivande trädgården.
  • Tack vare gallren är lusthuset fyllt med ljus och luft, det ser lätt och extravagant ut . Men samtidigt skyddar den livgivande skuggan från taket de närvarande från den hetsande hettan.
  • Processen att göra spaljeväggar är enkel , ägaren till lusthuset kan hantera arbetet självständigt.
  • Om byggnaden är en grillplats , röken från matlagning släpper lätt genom gitterväggarna.
  • Användningen av lameller för byggandet av ett lusthus hjälper till att minska kostnaden för projektbudgeten . Förresten, ju större buren, desto färre remsor kommer att behövas för att göra gobelängerna och desto billigare blir föremålet.
  • Om budgeten inte spelar någon roll, väljs plankorna bland starka trädsorter (ek, bok, valnöt), de kommer att kosta mer, men kommer att förlänga konstruktionens livslängd … Vissa ägare beställer utsmyckningen av lusthuset med träsnideri och gör det till ett dyrt, ovanligt vackert sagohus.

Det finns få nackdelar med lusthus med en låda: de skyddar inte bra från vinden, från insekter och håller sig inte varma. Men detta säger bara att byggnaden har ett sommarändamål. För att neutralisera dessa nackdelar måste du bygga väggar, och detta kommer redan att vara en vinterversion av byggnaden.

Bild
Bild

Alternativ för plankplacering

Plankarnas placering kan utföras i olika vinklar, det finns en vertikal eller horisontell orientering - allt detta gör att du kan diversifiera mönstret för svarven. Enligt remsorna placeras följande typer av spaljéer.

Hetero

Den enklaste typen av låda som finns även för en nybörjare … Plankorna är anslutna vinkelrätt, i rät vinkel. Kvadratiska celler kan innehålla olika storlekar, beroende på smaken av lusthusets ägare. Rektangulära spaljéer är praktiska för att fylla väggar med klätterväxter.

Bild
Bild

Diagonal

Oftast placeras lamellerna för att ordna lusthuset i en vinkel på 45 grader. Men diagonalen kan vara mer avfasad, vilket skapar en långsträckt rombform av cellerna. Precis som med rutor skapas diamanter i olika storlekar. Små bildar en rik väggstruktur, genom vilken det är svårt att se människor inuti byggnaden. Stora rombiska luckor gör att solens strålar aktivt kan tränga in i lusthuset och fylla det med vackra höjdpunkter.

Bild
Bild

Den diagonala versionen av svarven ser mer effektiv ut än den fyrkantiga, men det är svårare att skapa den, du måste övervaka vinkelns noggrannhet.

Alternativ inkluderar mer sofistikerade mönster som används för att dekorera lusthus i olika stilar. Ofta tillgriper de att kombinera galler med romber och rutor. Sådana väggar kan kombineras med balustrar, snidade pelare.

Det är mer bekvämt att bekanta sig med olika typer av lådor med exempel

Diagonal spaljé , inneslutna i rundade ramar, är dekorativa fönster på alla sidor av lusthuset.

Bild
Bild

Otroligt vacker byggnad med olika mönster . Från fasaden är väggarna dekorerade med snidade element, längs omkretsen - baluster och på toppen - med rombiska galler.

Bild
Bild

Några motremsor bildade ett diagonalt galler i varje fönster i lusthuset och blev en dekoration av en budgetbyggnad.

Bild
Bild

Svarvningen av denna byggnad är ännu enklare , består av ensidiga lameller anlagda i vinkel.

Bild
Bild

Det tog till lusthuset minsta antal plankor , men de bildade ett ovanligt attraktivt mönster.

Bild
Bild

Lusthus i stil Land med gitterväggar.

Bild
Bild

Två väggar och ett spaljertak bilda en mysig miljö runt träbänkar.

Bild
Bild

Kompakt pergola med fyrkantig svarv … Det grunda och täta nätet skapar en trevlig nyans i sittgruppen.

Bild
Bild

Kombinerad version av lusthuset representerad av galler med olika riktningar - diagonal och fyrkantig.

Bild
Bild

Materialval

Galler till trädgårdshus är gjorda av tre typer av material - plast, metall och trä.

Plast

Ett färdigt lusthus i plast med en låda från en inhemsk eller kinesisk tillverkare kan köpas i järnaffärer. Produkterna är lätta och snabbt monterade. För deras installation krävs ingen specialist, det är fullt möjligt att göra det på egen hand. Men grunden som strukturen ska installeras på bör förberedas i förväg. En enkel konstruktion behöver inte en grund som är för djup.

Fördelarna med plastsvarven inkluderar enkelt underhåll av den, produkten böjer sig inte, behåller sitt ursprungliga utseende under lång tid, monteras snabbt och är billigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metall

Smidda produkter tillhör metall svarv, de tillverkas på beställning. Till skillnad från plast kräver dekorativa strukturer en förstärkt ram, massiva väggar, fundament eller stenbas. Det fantastiskt vackra utseendet på öppet smide under drift kommer att motivera alla kostnader. Sådana lusthus verkar inte lätta och luftiga, men de kommer att vara hållbara och eviga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trä

Trä är traditionellt det mest populära materialet för lusthus .… Träsvarven ger produkten lätthet, fyller den med luft och ljus. För att byggnaden ska fungera länge bör alla element behandlas med svampdödande föreningar och skyddas med ett färg- och lackskikt.

Lådan kan köpas färdig på byggmarknaden, beställd av en specialist eller tillverkad själv. Om ett budgetalternativ behövs är produkten gjord av tall eller gran. För långsiktig drift väljs trä av täta sorter - robinia, körsbär, aska, lönn.

Vi föreslår att vi närmare överväger några raser för tillverkning av svarv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ek

Kraftigt och flexibelt trä på samma gång . Har en vacker konsistens och nyanser. Det är lätt att slipa, polera, måla, men svårare att göra konstnärligt snidning på grund av materialets densitet. Eklameller kommer att vara starka och hållbara, men inte billiga.

Bild
Bild

Bok

Vitt bokträ har en rödaktig eller gulaktig nyans, men efter ångning på ett speciellt sätt får den en rik rödbrun färg, för vilken de gärna använder den för tillverkning av olika produkter.

Materialet har förmågan att böja, vilket kan användas för att skapa en original svarv. När det gäller styrka är bok lika stark som ek, skruvar och spikar hålls väl i sitt trä.

Men bok har en nackdel, trädet absorberar och behåller fukt direkt från luften, vilket framkallar ruttnande av materialet. Bokens svarv på lusthuset kommer att se bra ut, men det kommer inte att vara länge.

Bild
Bild

Tall

Det är det mest efterfrågade materialet inom bygg- och möbelindustrin på grund av dess låga kostnad . Tall tillhör de mjuka träsorterna, det är lätt att lämna repor på produkterna, men träet är också formbart i bearbetning, ovanligt vackra snidade saker erhålls från det. Tall utstrålar en behaglig barrträd, skapar runt sig ett helande mikroklimat med bakteriedödande egenskaper.

Bild
Bild

Lärkträd

Perfekt för utomhusapplikationer. Träet är starkt och hållbart, utmärkt motståndskraft mot sönderfall. Det är bra att använda lärk på platser med hög luftfuktighet. Det blir bara starkare av vatten och tid.

Bild
Bild

Aska

Avser hårda stenar . Träet är flexibelt, men inte poröst, absorberar inte fukt och motstår perfekt sönderfall. På grund av materialets styrka deformeras inte svarven över tid och fungerar i årtionden.

Bild
Bild

Asp

Billigt byggmaterial med en rödaktig nyans, har en stark struktur . Vältorkade produkter bör väljas som lameller, då får de, precis som lärk, bara styrka och vikt med åren.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktioner för tillverkning av trä

En produkt med kvadratiska celler är lätt att göra själv . Det är svårare att korrekt göra en diagonal svarvning (i vinkel). För att det ska fungera är det nödvändigt att ständigt kontrollera och underhålla den givna lutningen.

Träning

Efter att ha bestämt dig för att bygga ett lusthus med en låda måste du skissa ett diagram, rita en ritning, göra beräkningar - då blir det klart hur mycket material som kommer att behöva köpas. Om byggnaden redan är klar och det som återstår är att göra och installera gallret måste du ta reda på dess storlek och välja produktens design.

Bild
Bild

Innan arbetet påbörjas måste du förbereda konstruktionsverktyg och material. För att skapa svarven behöver du:

  • lameller, stänger (materialets längd och tjocklek anges i projektet);
  • fästelement och verktyg för fastsättning (skruvmejsel, hammare);
  • sticksåg eller såg;
  • lim;
  • markeringsverktyg (måttband, nivå, penna);
  • antibakteriella blandningar och färger och lacker.

Därefter bör du välja en rymlig plats där du kan montera ramen och ha tillgång till den från alla sidor för att skapa svarven. Hyvlingsytor och behandling av trä med svampdödande medel ingår också i förberedelsestadiet.

Bild
Bild

DIY -montering

Genom att känna till måtten på lusthusets öppningar börjar de göra ramen från staplarna. Fyra balkar är anslutna enligt typen av tornögla, det vill säga ett spår skärs ut från ena änden och en tagg från den andra, som kommer in i det förberedda hålet. Strukturen är fixerad med trälim. Efter torkning, fortsätt till utförandet av själva manteln.

Märkningar görs på ramen, med deras hjälp kommer lamellerna att fästas. När du skär remsor, för att inte göra ett misstag med storleken, är det bättre att ange en längdmarginal. Den färdiga strukturen kan trimmas med en elektrisk sticksåg.

Enligt markeringarna installeras lameller på ramen med hjälp av lim. Trots märkena bör lutningsvinkeln ständigt kontrolleras, den minsta avvikelsen kommer att förstöra den visuella matningen av läktarna. Den färdiga produkten slipas och lackeras eller målas för att matcha lusthuset.

Bild
Bild

När tillverkningsprocessen för alla moduler är klar installeras de i sommarhusets öppningar och fixeras med spikar.

Ett vackert luftigt lusthus är klart. Det är bra för både sommarstugor och privata hushåll. Med hjälp av de planterade klätterväxterna kan du återuppliva träspalterna och skapa ett mysigt romantiskt hörn inuti byggnaden.

Rekommenderad: