Digitalisering Av Ljudkassetter: Hur Kan Du Digitalisera En Inspelning Via En Bärbar Dator Hemma? Vilka Program Hjälper Till Att Skriva Om Till En Dator, Ett USB -minne Eller En Di

Innehållsförteckning:

Video: Digitalisering Av Ljudkassetter: Hur Kan Du Digitalisera En Inspelning Via En Bärbar Dator Hemma? Vilka Program Hjälper Till Att Skriva Om Till En Dator, Ett USB -minne Eller En Di

Video: Digitalisering Av Ljudkassetter: Hur Kan Du Digitalisera En Inspelning Via En Bärbar Dator Hemma? Vilka Program Hjälper Till Att Skriva Om Till En Dator, Ett USB -minne Eller En Di
Video: How To Transfer VHS Tapes To Your Computer 2024, April
Digitalisering Av Ljudkassetter: Hur Kan Du Digitalisera En Inspelning Via En Bärbar Dator Hemma? Vilka Program Hjälper Till Att Skriva Om Till En Dator, Ett USB -minne Eller En Di
Digitalisering Av Ljudkassetter: Hur Kan Du Digitalisera En Inspelning Via En Bärbar Dator Hemma? Vilka Program Hjälper Till Att Skriva Om Till En Dator, Ett USB -minne Eller En Di
Anonim

Många ryska familjer har fortfarande ljudkassetter med viktig information. Som regel räcker det inte med att skicka dem till en deponi, men att lyssna på skrymmande skivspelare är mycket obekvämt för de flesta. Dessutom blir sådana medier föråldrade varje år, och efter en tid blir det helt enkelt omöjligt att använda ljud som är av värde. Lösningen på detta problem är dock ganska enkel - det är dags att digitalisera all tillgänglig data.

Bild
Bild

Vad är denna process?

Digitaliseringen i sig är en översättning av en analog signal till digital form och ytterligare registrering av information på ett lämpligt medium. Idag är det vanligt att digitalisera "gamla lager" av både ljud- och videokassetter . Trots att denna process är lättast att anförtro för en specialist, föredrar många att utföra proceduren på egen hand hemma.

Kvaliteten på digitalt sparade data kan inte försämras på något sätt, inte ens med kontinuerlig kopiering. Som ett resultat är lagringstiden och säkerheten för information praktiskt taget obegränsad.

Bild
Bild

Digitalisering utförs på olika utrustningar, vars val till stor del avspeglas i kvaliteten . Under processen kan du i princip till och med förbättra kvaliteten avsevärt genom att använda signalfilter och stabilisatorer. Många är oroliga för om de ska välja sin egen hemmadigitalisering eller gå till proffsen.

Det önskade resultatet kommer att uppnås i båda fallen, därför är det fullt möjligt att skriva om hemarkiv med egna händer, men samtidigt vara tillräckligt uppmärksam på efterföljande redigering.

Bild
Bild

Teknik och program

Det finns flera sätt att digitalisera ljudband, och du behöver inte ens någon seriös utrustning. Det enklaste sättet att göra detta är via en bärbar dator, förutom vilken du behöver själva kassettinspelaren och en speciell kabel som kan ansluta de två enheterna . Dessutom måste du först installera ett specialprogram, precis samma som är avsett för digitalisering av ljudkassetter. I detta fall kan en kassettspelare också bli ett alternativ till en kassettbandspelare. Produktionsåret är praktiskt taget oviktigt, men självklart måste enheten vara i fungerande skick och utföra alla funktioner.

Bild
Bild

Naturligtvis är det bättre att ladda ner de testade programmen, men att köpa en dyr version är inte alls nödvändig - ett stort antal gratisversioner finns enkelt på det globala nätverket. Det mest populära är gratis Audacity -programmet, som inte bara låter dig överföra ljud till digitalt format, utan också redigera inspelningen. Audacity är lätt att använda, plus det fungerar för både Windows och Linux . Resultatet är en inspelning i vågformat, som sedan måste konverteras till mp3 -format med hjälp av en omvandlare.

Det är ännu enklare att få det format du vill ha genom att ladda ner biblioteket Lame MP3 Encoder och ladda ner det efter att ha installerat Audacity.

Bild
Bild
Bild
Bild

När båda programmen är installerade kommer det att vara nödvändigt att justera några parametrar. Först av allt, i Audacity Edit -menyn, välj Enhetsinställningar och notera att det finns två kanaler i inspelningsundersektionen . Menyalternativet "Libraries" hittas och förekomsten av Lame MP3 Encoder kontrolleras. Om den saknas måste du klicka på knappen "Sök bibliotek" och sedan självständigt hitta mappen på hårddisken som innehåller filen lame_enc. dll.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att exportera en färdig digital inspelning i detta program till mp3 -format måste du utföra följande sekvens av åtgärder: "Fil" - "Export" - exportriktning - "Filtyp" - mp3. I "Parametrar" måste du ställa in bitrate lika med 128Kbps för ljudböcker, samt 256Kbps för musikstycken.

Bild
Bild

Ett annat bra program för digitalisering av kassetter är Audiograbber . Dess fördel, jämfört med Audacity, är möjligheten att spara den resulterande ljudinspelningen i valfritt format. Du kan också köpa Audition v1.5 eller Adobe Audition v3.0.

Bild
Bild

På ungefär samma sätt spelas information in från en ljudkassett till disk. Förresten, istället för en bärbar dator kan du också använda en stationär dator utrustad med ett ljudkort . För att ansluta enheten till ett musikcenter eller någon enhet som spelar musik behöver du en rätt vald adapter. För att välja den här delen korrekt bör du undersöka den bakre väggen på den musikaliska enheten, täckt med uttag. För att fungera behöver du de bredvid som Line out eller just Out anges.

Bild
Bild

Förmodligen, uttagen är av RCA-typ, vilket innebär att du behöver en adapter med samma kontakt . Å andra sidan bör sladden ha en speciell Jack 1/8 -kontakt, som ansluts till det interna ljudkortet.

Om ett ljudkort av en annan typ används krävs en annan kontakt.

Bild
Bild

En praktisk guide

För att överföra information från en ljudkassett till en dator måste du följa ett ganska enkelt schema. Först och främst är en kassettinspelare eller spelare ansluten till en dator eller bärbar dator . Hur man väljer en kabel med lämpliga kontakter har redan beskrivits ovan, och du kan köpa den i vilken elektronikvaruhandel som helst.

Bild
Bild

Den ena delen av sladden sätts in i ett speciellt uttag på baksidan av spelaren eller hörlursuttaget, medan den andra vanligtvis sätts in i den blå line-in-kontakten på baksidan av systemenheten. När en professionell bandspelare används bör utgången till högtalarna sökas . Eftersom den bärbara datorn inte har ett line-in-uttag måste mikrofonuttaget användas. I det här fallet förbereder enheten sig för inspelningsläget.

Bild
Bild

I nästa steg är det nödvändigt att hantera direkt digitalisering . För att göra detta måste du samtidigt slå på musikcentret och aktivera det program som krävs på din dator eller bärbara dator. I de flesta fall är det tillräckligt att bara börja spela in i programmet, varefter allt ljud sparas på hårddisken.

Bild
Bild

Med samma program redigeras det resulterande ljudet, till exempel genom att ställa in rätt ljudparametrar, och sedan kan det konverteras till ett bekvämt format för användning. Du kan helt enkelt spara resultatet på din hårddisk, eller så kan du också bränna det till ett USB -minne eller en CD -skiva.

Bild
Bild

Det bör nämnas att hela den kassett som spelas kommer att spelas in i digitalt format som en enda fil. För att dela upp det i separata låtar måste du använda lämpligt program som låter dig dela upp musikspåret i separata spår och spara dem i önskat format. Trots den uppenbara komplexiteten är processen med att isolera enskilda låtar snabb . - ändarna av de musikaliska kompositionerna är perfekt synliga på musikspåret.

Bild
Bild

Det är ännu enklare att arbeta i Audacity . För att skilja en del av den allmänna inspelningen måste du välja önskat fragment genom att klicka på höger musknapp. Därefter går användaren till "Arkiv" -menyn och väljer posten "Exportera markering".

Bild
Bild

Den färdiga digitala inspelningen måste "sättas i ordning". Till exempel, När du arbetar i Adobe Audition kommer du att märka att volymnivåerna för vänster och höger kanalsignaler är olika . Experter rekommenderar i det här fallet att normalisera ljudstyrkan för den första kanalen i 100%, och sedan den andra.

Bild
Bild

Inte mindre viktigt är att bli av med fasförvrängningar av signalen som härrör från magnetiseringsomvändningen av magnethuvudet. Slutligen bör den resulterande digitala inspelningen rengöras från brus.

Detta förfarande, till skillnad från de tidigare, är praktiskt taget obligatoriskt.

Bild
Bild

Om den färdiga filen ska brännas till en CD, bör den konverteras till ett speciellt format genom att ändra samplings- eller samplingsfrekvensen från 48000 till 44100 Hz. Därefter installeras CD-matrisen i motsvarande enhet, och i fönstret som visas dras den nödvändiga filen in i projektfönstret. Genom att klicka på knappen Skriv CD behöver du bara vänta på att arbetet är klart . Om inspelningen lämnas kvar på hårddisken kan du begränsa dig till den vanliga mp3.

Rekommenderad: