DSLR Eller Spegellös - Vilket är Bättre? 33 Foton Hur Skiljer Sig En DSLR Från En Spegellös? Fördelar Och Nackdelar

Innehållsförteckning:

Video: DSLR Eller Spegellös - Vilket är Bättre? 33 Foton Hur Skiljer Sig En DSLR Från En Spegellös? Fördelar Och Nackdelar

Video: DSLR Eller Spegellös - Vilket är Bättre? 33 Foton Hur Skiljer Sig En DSLR Från En Spegellös? Fördelar Och Nackdelar
Video: DSLR vs Mirrorless: Which Is BETTER? | Should You Buy a DSLR Or a Mirrorless Camera? 2024, Maj
DSLR Eller Spegellös - Vilket är Bättre? 33 Foton Hur Skiljer Sig En DSLR Från En Spegellös? Fördelar Och Nackdelar
DSLR Eller Spegellös - Vilket är Bättre? 33 Foton Hur Skiljer Sig En DSLR Från En Spegellös? Fördelar Och Nackdelar
Anonim

Fotografi intar en speciell plats i livet för nästan varje modern person. Du kan fånga intressanta ögonblick och händelser både med en kamera på din smartphone och med en professionell eller amatörkamera. Att välja det bästa kameralternativet är inte en lätt uppgift, och lösningen beror på specifika preferenser och krav på fotografins kvalitet. De vanligaste är SLR och spegelfria kameror, men var och en av dessa kategorier har sina egna egenskaper och alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Varje SLR -kamera är indelad i en analog modell, som arbetar med fotografisk film och körs i en digital version. I sin tur kan den digitala versionen av kameran vara SLR eller spegellös.

Varje SLR och spegellös kameramodell har sina egna specifika fördelar och nackdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Speglad

Alla SLR -kameror har en spegel bakom linsen . Den riktar den reflekterade ljusstrålen in i en speciell pentapris, som är utrustad med en sökare. Tack vare pentaprismen är bilden naturlig och inte upp och ner. Linsens fokusering i digitala SLR -kameror realiseras automatiskt med hjälp av en modul med speciella sensorer, till vilka en ljusstråle överförs från en spegelreflektor. När du trycker på slutaren stiger spegeln bakom linsen och ljusflödet kommer in i matrisen, vilket exponerar bilden av ramen.

Bild
Bild

Fördelar med SLR -kameror:

  • när objektet rör sig snabbt blir det ingen avmattning under fotografering och detta eliminerar bildförvrängning;
  • sökarens optiska enhet gör det möjligt att se ramen utan att störa denna process av det elektroniska systemet;
  • blocket av sensorer som ansvarar för automatisk fokusering säkerställer högkvalitativ och snabb drift av kameran.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelar med DSLR -kameror:

  • strukturellt innebär en kamera ett stort antal rörliga element, vilket resulterar i att tillförlitligheten hos en sådan kamera minskas i jämförelse med dess andra motsvarigheter;
  • kostnaden för kameran är ganska hög, eftersom komponenterna är svåra att tillverka;
  • på grund av att en spegel som stiger bakom linsen är inbyggd i kameran är det svårt att göra kamerahuset kompakt;
  • när du använder långt exponeringsläge täcker popup-spegeln sökaren, vilket resulterar i att ramen blir visuellt otillgänglig för granskning.
Bild
Bild
Bild
Bild

För närvarande förändras designen av nya generationens kameror och bristerna elimineras . Till exempel började moderna SLR -kameror utrustas med alternativet Live View, tack vare vilken en stigande spegel, även med en lång exponeringsprocess, gör att kameran kan visa ramen på skärmen. Detta alternativ hjälpte till att realisera videofilmer på SLR -enheter, vilket inte hade gjorts tidigare.

Bild
Bild

Spegelfri

Kameror av denna typ ger högkvalitativ fotografering, vilket ger utrymme för kreativitet, liksom bra prestanda. Spegelfria kameror är mer kompakta än sina DSLR -motsvarigheter . De fick sitt namn för att designen inte har några speglar - de har inte en optisk sökare. Spegelfria kameror ger tillgång till att se bilden på en speciell LCD-skärm, eller gör detta alternativ med en elektronisk sökare.

Spegelfria kameror är något enklare än sina SLR -motsvarigheter . Det finns ingen spegel, ingen pentaprisme, ingen optisk modell av sökaren och ingen fassensorenhet i deras design. Ljusstrålen kommer in genom linsen och går sedan in i form av ett projektion in i matrisen. Vid denna tidpunkt tar den elektroniska processorn emot signalen och omvandlar den till en videosignal som överförs till LCD -displayen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar med spegelfria kameror:

  • spegelfria kameror kan produceras i mycket kompakta storlekar;
  • det finns inte ett stort antal olika mekanismer inuti kameran, så den är pålitlig och kostnaden är lägre än för spegelmodeller;
  • många fotografer, särskilt nybörjare amatörfotografer, använder en LCD -skärm snarare än en sökare;
  • på kameran kan du titta på bilder som tagits med hjälp av anpassade inställningar och filter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Negativa sidor av spegelfria kameror:

  • när du använder kameran hans processor och display körs ständigt , vilket leder till snabb utarmning av näringsämnen;
  • om du tittar på displayen i starkt solljus eller artificiellt ljus, då bländning på skärmen gör det svårt att se;
  • den tagna bilden bearbetas av processorn, medan en del av ljusstyrkan och kontrasten kan gå förlorad;
  • processorn fungerar inte direkt visningen av bilden på displayen utförs därför med små förseningar.

Moderna modeller av spegelfria kameror, liksom SLR, genomgår designförbättringar. Processorer görs snabbare, LCD -skärmar, optik och sensorer uppgraderas också.

Bild
Bild

Jämförelse av funktionalitet

Trots SLR -kamerornas höga kvalitet har utvecklingen av spegellös teknik blivit så hög att du kan ta bilder av samma kvalitet. Men inom professionell fotografering används spegellös utrustning fortfarande nästan aldrig. Skillnaden mellan en DSLR och en spegellös kamera, enligt professionella åsikter, är betydande.

Den funktionella skillnaden mellan SLR -kameror och spegelfria kameror är den DSLR av alla slag har alternativ för manuella inställningar, som om de görs korrekt kan ge utmärkta resultat .

Men det är värt att notera att moderna spegelfria kameror redan har börjat utrustas med alternativ för manuella inställningar, och i vissa modeller presenteras de inte sämre än sina spegelmatcher. Endast med SLR -kameror är manuella inställningar svårare att använda, eftersom de är gömda bakom ett stort antal automatiska justeringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utbytbara linser … Flaggskeppen för utbytbara objektivreflexkameror (Nikon och Canon) producerar ett brett utbud av objektiv som är utformade för olika fotograferingsförhållanden, medan spegelfria kameror inte har en sådan variation och val. Spegelfria kameror har ett annat sätt att lösa detta problem. Till exempel använder märkena Panasonic och Olympus samma typ av fäste i sina produkter, vilket väsentligt utökar valet av linser.

Bild
Bild

Mått och vikt . Spegelfria modeller är större och tyngre än spegelfria modeller. Men inte alltid lätt och storlek är bekvämt. Till exempel, i spegelfria kameror med APS-C-sensor, gör användningen av ett tungt objektiv kameran inte särskilt bekväm att använda.

Bild
Bild

Närvaron av en sökare . DSLR är utrustade med optiska sökare, medan spegelfria modeller har LCD -skärmar som användaren kan se vad han planerar att skjuta.

Dyra moderna spegelfria kameror kan ha både en optisk och en elektronisk sökare samtidigt.

Bild
Bild

Automatisk fokusering . För fotografering av ett motiv i snabb rörelse är autofokus bättre lämpad för SLR-kameror. Fokuseringsprocessen för DSLR sker när spegeln fortfarande är i sänkt läge. I sökaren på en spegellös kamera sker fokuseringen först när slutaren trycks in. Ett antal Canon -kameror är utrustade med hybrid -sökare, där AF -element redan är inbyggda i sensorn.

Bild
Bild

Prestanda fotografering med spegelfria modeller är högre än för toppmoderna DSLR-kameror. På grund av avsaknaden av en spegel i kameran och färre mekanismer justerar spegelfria kameror fokus snabbare och startar fotograferingsprocessen. Till exempel tar en SLR-kamera 14 bilder på 1 sekund, medan spegelfria analoger kan ta 40-60 bilder under samma tidsperiod.

Bild
Bild

Möjlighet till videofilmning . De mest anpassade i denna mening är SLR -kameror. Det är med deras hjälp som video spelas in i HD- eller Full HD -format. Men nästa generations spegelfria kameror har redan möjlighet att skjuta i 4K, vilket inte är möjligt med DSLR.

Bild
Bild

När det gäller fotokvalitet det finns ingen grundläggande skillnad mellan spegel- och spegellösa modeller . I DSLR-versioner används en fullformatssensor eller APS-C oftare. Spegelfria tillverkare gör detsamma, men mindre ofta. Den högsta upplösningen på 50 Mpix finns i spegelfria modeller, medan i spegelfria motsvarigheter är taket 42,5 Mpix.

Bild
Bild

Spegelfria kameror anses vara de mest energisugna . som med full batteriladdning kan ta från 300 till 400 bilder, medan en DSLR -kamera utan extra laddning ger dig 800 till 1000 foton.

Bild
Bild

Pris . När man tittar på mellanklassmodeller kan även den billigaste DSLR erbjuda fler alternativ än en spegellös motsvarighet till samma prispunkt. För proffs är detta tillvägagångssätt inte lämpligt - deras SLR -fotografisk utrustning är dyr, men den har ett visst antal funktioner som är nödvändiga för en professionell fotograf.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som med alla jämförelser, spegelfria och spegelfria modeller har sina egna fördelar och nackdelar, så valet av alternativ beror på konsumentens preferenser och kapacitet.

Vad är det bästa valet?

Valet av kamera beror på i vilket syfte du tänker använda den. Om du fortfarande är en nybörjarfotograf räcker det för dig att ta foton såväl som för video. När du behärskar denna teknik väl och når den professionella fotograferingsnivån, bör en spegellös kamera redan ändras till en DSLR -version.

Det kan rimligen hävdas att moderna spegelfria kameramodeller länge har förmågan att skjuta inte sämre än SLR -fotoutrustning. Även om du filmar i en studio rekommenderas specialisten fortfarande att använda en SLR -kamera ., och för dem som älskar vandring och resor, skulle ett spegellöst alternativ vara ganska lämpligt och kompakt.

Bild
Bild

När du väljer en kamera är det mest lämpligt att hitta en modell som kan ta minst 5 bilder på 1 sekund. Om du vill skjuta snabba föremål måste du leta efter en kamera som kan ta från 10 till 20 bilder per sekund.

Förutom prestanda, valet av kamera beror också på dess dimensioner . Kontrollera hur bekvämt det är för dig att hålla kameran i handen och om den inte kommer att bli för tung för dig, inte bara under fotografering, utan också under långa transporter. Förutom, det är värt att uppmärksamma bekvämligheten med att hitta de alternativ du behöver i inställningsmenyn.

Välj själv det gränssnitt som är intuitivt för dig och som låter dig snabbt hitta det du behöver.

Bild
Bild

En bra kamera utmärks inte bara av en uppsättning alternativ, utan också av möjligheten att använda utbytbara objektiv … De flesta spegelfria modeller säljs med ett stillastående objektiv, men om det inte kan nå kamerans fulla potential kommer du med tiden att vilja köpa ett eller annat objektiv. Dess val beror på villkoren och syftet med att skjuta.

Om du har en Nikon -kamera måste du köpa en speciell adapteradapter för att använda ett objektiv från en Canon -kamera, men en sådan dockningsstation kan försämra fotograferingskvaliteten. I det här fallet kommer det att vara nödvändigt att välja sådana modeller av kameror där objektiv kan vara utbytbara. Till exempel kan Olympus- och Panasonic -kameror använda varandras objektiv utan att använda en adapteradapter.

Rekommenderad: