TV -strömförsörjning: Diagram. Byte Av Adaptern. Principen För Drift Av En Växelströmförsörjning. Varför Brann Nätadaptern Ut? Hans Enhet

Innehållsförteckning:

Video: TV -strömförsörjning: Diagram. Byte Av Adaptern. Principen För Drift Av En Växelströmförsörjning. Varför Brann Nätadaptern Ut? Hans Enhet

Video: TV -strömförsörjning: Diagram. Byte Av Adaptern. Principen För Drift Av En Växelströmförsörjning. Varför Brann Nätadaptern Ut? Hans Enhet
Video: LCD LED TV POWER SUPPLY (SUB POWER ) WORKING FULL DETAILS 2024, Maj
TV -strömförsörjning: Diagram. Byte Av Adaptern. Principen För Drift Av En Växelströmförsörjning. Varför Brann Nätadaptern Ut? Hans Enhet
TV -strömförsörjning: Diagram. Byte Av Adaptern. Principen För Drift Av En Växelströmförsörjning. Varför Brann Nätadaptern Ut? Hans Enhet
Anonim

Ett av de vanligaste problemen med TV -apparater är förknippat med en felaktig strömförsörjning. Vanligtvis krävs reparation om någon av elementen i brädet misslyckas, och som regel är detta absolut inte den mest tidskrävande och dyraste typen av arbete. Men bara specialister kan hantera det, eftersom eventuella felaktiga åtgärder med strömförsörjningsenheten kan leda till allvarliga haverier i olika delar av enheten.

Vad en strömförsörjning är, vad den är till för och hur man förstår att den är felaktig kommer att diskuteras i vår artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

I den mest allmänna bemärkelsen är strömförsörjningen den elkälla som förser tv: n med den nödvändiga strömmen … Denna modul låter dig konvertera nätspänningen till de värden som krävs för att utrustningen ska fungera fullt ut. Som regel ingår en strömförsörjningsenhet i paketet med antenner med en förstärkare för att förbättra signalmottagningen.

Strömförsörjningar är universella enheter, de kan installeras i andra enheter: för att förbättra kvaliteten på signalen från mobil, satellitkommunikation och till och med Internet … PSU är oumbärlig i en situation där en Wi-Fi-adapter används, förresten, det är också en av de typer av antenner. Enkelt uttryckt, överallt där radiovågor används och det finns en mottagande antenn, behövs en strömförsörjning.

Men vi kommer bara att överväga de sorter som krävs för smidig drift av TV -utrustning.

Observera: relevansen av att installera och underhålla nätaggregatet är direkt relaterat till det faktum att det i sin frånvaro kan vara mycket dyrt eller till och med omöjligt att reparera det.

TV -nätaggregatet har tre huvudfunktioner:

  • omvandla energin för att tillföra ström till utrustningen;
  • skydd mot störning av matningsspänningen;
  • bibehålla den nödvändiga spänningsnivån inuti själva TV: n.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De mest utbredda är moderna system som fungerar från vanliga 220 W -nät . Sådana element är inbyggda i en enda antennstruktur eller placerade separat när de är anslutna via en port.

När det gäller inbäddade modeller används det vanligtvis transformatorlös krets . I detta fall utförs energiomvandlingen med hjälp av pulsbreddsmodulering. Sådana nätaggregat är anslutna till det vanligaste uttaget, deras beräknade effekt är 10 watt. Denna parameter räcker för att ge ström till antennen. Sådana element är ganska kompakta och tar inte mycket plats, men i händelse av ett fel leder de omedelbart till att hela signalmottagningssystemet förstörs.

Därför är det mer praktiskt att köpa externa enheter … De är fokuserade på det faktum att i händelse av strömavbrott, kommer någon signal fortfarande att sparas, även om det naturligtvis inte kommer att vara bra. I alla fall är en annan fördel med externa strömförsörjningar att de snabbt och enkelt kan bytas ut om det behövs.

Arbetsschemat är baserat på en transformator … I detta fall stabiliseras utspänningen för PSU på ett paraboliskt sätt, de typiska parametrarna för utspänningen är 24, liksom 18, 12 och 5 W. Mer exakta siffror bestäms beroende på antennens tekniska och operativa parametrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anordning och funktionsprincip

Oftast är strömförsörjningskortet en separat elektronisk modul. Detta är ett särdrag hos alla TV-apparater med en liten skärm diagonal, och i större modeller är den inbyggd.

Varje strömförsörjningskort har följande komponenter:

  • transformator;
  • nätverksfilter;
  • noder för arbets- och vänteläge;
  • överbelastningsskyddsmodul;
  • radiatorer, det vill säga kylelement.

Principen för strömförsörjningen går ut på att få den medföljande nätspänningen till den form som uppfyller kraven på strömförsörjning för de grundläggande elektroniska komponenterna i tv -utrustning, inklusive dess matris.

Viktigt: Värdet och parametrarna för matningspotentialerna måste exakt motsvara både driftsspänningarna själva och deras diagram

I de flesta fall listas de direkt på varje föreslagen enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ansluter jag?

Låt oss titta närmare på hur du ansluter en strömförsörjningsenhet. I de flesta fall är förstärkaren redan inbyggd i den aktiva antennen. Men i det passiva - det är det inte. För att ansluta det måste du först och främst montera en antennkabel med en kontakt som är utformad för dessa ändamål. Låt oss se hur du gör detta.

Först bör du förbereda själva kabeln, det vill säga ta bort den . För detta, med en skarp prästkniv eller skalpell, görs ett tunt snitt runt omkretsen på ett avstånd av 1,5 cm från kabelns kant. När du gör det här jobbet Det är mycket viktigt att vara försiktig så att du inte skadar håren på den skärmade flätan som ligger strax under det isolerande lagret.

Efter att dessa steg har slutförts, de nämnda hårstrån måste böjas försiktigt och foliestycket som ligger nära dem måste tas bort.

Bild
Bild

Efter att ha dragit sig tillbaka från flätans vikta kant ca 5 mm är det nödvändigt att göra ett nytt snitt längs omkretsen. Det är nödvändigt för att ta bort det inre isoleringsskiktet. Därefter ska kabeln som är förberedd för installation skjutas under motsvarande fästelement i strömförsörjningsboxen och dras åt med skruvar.

Vi ägnar särskild uppmärksamhet åt det faktum att När en tråd är ansluten måste dess metalliserade fläta säkert ha kontakt med en förtennad kudde, vilket är ett oumbärligt element i utformningen av alla strömförsörjningsfodral . Om detta inte görs kommer strömmen helt enkelt inte att levereras till antennen. Det är också nödvändigt att ta hänsyn till det faktum att kabelhöljet under inga omständigheter får komma i kontakt med själva trådens centrala kärna. Om detta händer kommer en kortslutning att inträffa och modulens driftindikator fungerar inte.

Efter information: med rätt anslutning av strömförsörjningen med själva antennkabeln, efter att ha gjort alla nödvändiga inställningar, visar TV: n vanligtvis många fler kanaler än tidigare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kontrollerar jag om den är användbar?

I allmänhet är extern diagnostik av eventuella funktionsstörningar och driftstörningar på nätaggregatet följande.

Om kondensatorernas utseende gör dig till och med misstänksam, måste de tas bort och bytas ut omedelbart

Du har märkt avbrott i beredskapsläget - du måste omedelbart kontrollera spänningen på den kontrollerade zenerdioden. Om spänningen vid utgången från denna nod är frånvarande eller har för låga värden, bryts därför driftsläget.

Bild
Bild

För att återställa objektets funktionalitet, du måste se till att alla andra delar av kretsen fungerar . För att göra detta bör en kontakt av en misstänkt kondensator eller motstånd avdunstas, alla utbrända element bör tas bort helt och omedelbart bytas ut mot nya. Om du ser ett område med lödning av dålig kvalitet måste denna plats förtinnas med flussmedel och se till att kontakterna är ordentligt fixerade i monteringsområdet.

Återställningen av strömförsörjningskretsarna och återgång till standbyläge indikeras av utseendet på en spänning på 5 V, samt blinkande av en röd indikatorlampa på TV: ns frontpanel.

Vänligen notera att varje gång du byter ut andra misstänkta element måste du omedelbart kontrollera - om det har skett förändringar vid strömförsörjningens utgång.

Det faktum att utrustningens funktionalitet har återlämnats kan bedömas utifrån TV: ns normala tillslag och mottagandet av ljud- och videosekvenser av hög kvalitet.

Bild
Bild

Möjliga fel och deras orsaker

Följande tecken kan indikera att TV -kontrollenheten behöver repareras:

  • TV: n slås inte på när knappen trycks in medan LED-indikatorlampan på fodralet inte tänds;
  • lampan tänds, men utrustningen startar inte;
  • bilden ligger långt före ljudet;
  • signifikant störning uppstår - knäck och ränder på skärmen är möjliga;
  • förvrängt ljud - TV: n piper, mullrar, gör andra ljud.

Alla dessa fel på strömförsörjningen kan orsakas av flera orsaker, bland annat:

  • enheten går i skydd på grund av en kortslutning, vilket ledde till en utbränning av nätaggregatet eller dess enskilda komponenter;
  • instabil spänningsförsörjning i nätverket;
  • trasig säkring;
  • helt eller delvis slitage av kondensatorer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att starta TV: n och få en fullständig högkvalitativ bild, försök slå på och av enheten flera gånger.

Vi uppmärksammar det faktum att alla oberoende försök att fixa TV: n i regel bara leder till förvärring av problem med systemets elektroniska element eller till och med att de fullständigt misslyckas. Alla felaktiga åtgärder innebär att tv -moderkortet måste bytas ut, vars kostnad uppgår till 70% av kostnaden för hela enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla delar av komplex elektronisk utrustning måste repareras i strikt överensstämmelse med alla säkerhetsregler , i synnerhet bör ingångskondensatorerna urladdas i förväg. Utan särskild erfarenhet av sådant arbete och kunskap kan du skada inte bara själva TV: n utan också din hälsa.

Rekommenderad: