Plotters (49 Foton): Vad är Det? Automatiska Storformatsplottare Och Andra Enheter, Deras Reparation, Skillnader Från Skrivaren

Innehållsförteckning:

Video: Plotters (49 Foton): Vad är Det? Automatiska Storformatsplottare Och Andra Enheter, Deras Reparation, Skillnader Från Skrivaren

Video: Plotters (49 Foton): Vad är Det? Automatiska Storformatsplottare Och Andra Enheter, Deras Reparation, Skillnader Från Skrivaren
Video: Skriva ut en testsida -- HP Photosmart Plus e-All-in-One-skrivaren -- B210a 2024, April
Plotters (49 Foton): Vad är Det? Automatiska Storformatsplottare Och Andra Enheter, Deras Reparation, Skillnader Från Skrivaren
Plotters (49 Foton): Vad är Det? Automatiska Storformatsplottare Och Andra Enheter, Deras Reparation, Skillnader Från Skrivaren
Anonim

I den här artikeln kan du ta reda på allt som finns att veta om plotters. Det är nödvändigt att förstå vad det är, vad är skillnaden mellan automatiska storformatsplottare och andra enheter. Och du bör också förstå skillnaderna från skrivaren, funktionerna i deras reparation, reglerna för att välja.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och varför behövs det?

En plotter, även känd som en plotter, är en apparat för utskrift av utdata och ritning av ritningar. Det bör noteras att vissa modeller utför olika operationer. Skillnaderna mellan de specifika versionerna är i typen av material som används, typen av tryckblock och så vidare. Plottern är utformad för ungefär samma uppgifter som en skrivare, men den har förbättrats avsevärt. Plotters kan:

  • skapa tryckta bilder i stort format;
  • ta emot tredimensionella vykort;
  • förbereda skyltar för reklam och mycket mer.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du definierar en plotter är det värt att betona en annan viktig punkt: den kan skriva ut långt från bara papper. Denna enhet är lämplig för att visa bilder och texter på:

  • kartong;
  • filma;
  • olika tyger;
  • syntetiska material;
  • keramik (t.ex. koppar).
Bild
Bild
Bild
Bild

Informationsinmatningssystemet, vars syfte är positionering och exakt rörelse av huvudet över materialet som bearbetas, fungerar ungefär på samma princip som GPS -systemen . Det är precis så plattbäddsplottare fungerar. Avancerade moderna modeller kan inte bara skriva ut något, utan också att klippa ut komplexa former. Plotters dök upp i slutet av 1950 -talet. De första modellerna flyttade pappersmedia längs en axel med hjälp av hjul; en skrivpenna användes för att rita; senare började kulspetspennor användas.

De första högupplösta plottern kom in på marknaden på 1970-talet. De tidigaste sådana modellerna dök upp i sortimentet av Tektronix och HP . Dessa enheter var ungefär lika stora som ett skrivbord.

Moderna plotters kan producera levande, färgglada utskrifter och uppnå hög upplösning. Många versioner använder RAM med hög kapacitet och innehåller till och med en hårddisk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utåt ser plotteren ut som en mycket bred och skrymmande skrivare. Dessa storlekar är absolut nödvändiga, för annars kan du inte arbeta med media i stort format. Direkt anslutning till datorportar, Ethernet -teknik och SCSI -anslutning används för att styra enheten . Det finns många tekniska typer av plotters, som alla har sina egna fördelar och nackdelar - men detta måste diskuteras separat.

Viktigare är skillnaden i funktionalitet . Så, modeller för scrapbooking är vanligtvis utrustade med flera knivar samtidigt. Sådana enheter fungerar på grundval av ett speciellt program. Ganska tillräcklig lösning - A4 -format. Ett pappersark limmas på en speciell baksida.

Bild
Bild
Bild
Bild

En ganska märkbar del av plotters är tillägnad klistermärken. De klistermärken som fås på detta sätt är till exempel lämpliga för bilar. Denna teknik används främst för kommersiella ändamål. En allt större roll på marknaden spelas nu av tygprodukter. Filtplottare sticker ut i en separat kategori.

Filtutskriftsenheter används för att göra:

  • leksaker i spjälsängen;
  • leksaksbilar;
  • dekorativa föremål för nyårsfirande och andra högtider;
  • filtmat och många andra saker.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer de sig från skrivare?

Traditionellt tror man att en skrivare är en enhet för överföring av digital information till fasta medier, främst kontorspapper, även om detta inte är nödvändigt. Vissa skrivare kan också skriva ut etiketter, förbereda banners och applicera inskriptioner på film och kartong . De flesta av dessa enheter fungerar med A4 -format. Det finns dock även bredformatversioner avsedda för A3-A0-format.

Enligt den grundläggande definitionen skiljer sig plottern genom att de inte skriver ut utan snarare ritar . Det är nästan omöjligt att visa texter med en sådan enhet, men tekniska bilder, diagram och ritningar erhålls mycket bra. Men man bör komma ihåg att en sådan definition endast gällde den tidigare generationen teknik. Noggrannhet och noggrann detaljering uppnås fullt ut med hjälp av datorprogram och avancerad utskriftsteknik.

Faktum är att gränserna mellan plotters och storformatskrivare raderades.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera att tilläggsfunktionerna varierar . Bara en plotter kan, till skillnad från en skrivare, klippa en stencil. Plotterlängden är vanligtvis längre än för en enkel skrivare. Ibland är det flera meter. Dessutom laddas inte ark i plotteren, utan rullar, vars storlek endast är begränsad i bredd. Nästan alla versioner är utrustade med fräsar som automatiskt klipper ark exakt i storlek. Plattbäddsplottare tar med den information du behöver till hårda ytor. Elementet som innehåller själva bläcket rör sig över det fasta arket. En sådan lösning låter dig applicera ritningar på gipsskivor, glas, fanerade strukturer och till och med plywood.

Oftast är medieformatet i denna version begränsat till A2 . Men eftersom det krävs en kraftfull utskriftsenhet är själva apparaten mycket besvärlig som helhet. Utskrift på termiskt papper görs av plotters utan förbrukningsmaterial. I detta fall fortsätter arbetet enligt metoden för direkt inferens. Men ur konsumentens synvinkel finns det en annan skillnad som exakt skiljer alla plotters från skrivare.

Det handlar om priset. På plottermarknaden börjar minimikostnaden från tiotusentals rubel, och samtidigt kostar en hel del enheter i allmänhet från 1 till 2 miljoner rubel, och ibland ännu mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter

Plotters är indelade i flera sorter.

Fjädrar

Detta namn gavs till elektromekaniska anordningar som bildar en bild med hjälp av en vektorteknik. Överföringen av den önskade bilden till mediet utförs, som det är lätt att förstå, med en penna som kan röra sig i två riktningar . Vissa versioner tillåter användning av flytande färg eller speciella blyertspennor. I det här fallet talar man om en penna-och-penna-typ av apparater.

Tryckelementets rörelse uppnås med hjälp av en elektrisk motor . Därför fungerar pennplottern relativt långsamt, och hittills har det inte varit möjligt att lösa detta problem. Dessutom ger det också ett högt ljud. Men med sådan utrustning kan du få mycket högkvalitativa färgavtryck. De utmärker sig genom oklanderlig färgåtergivning och uttrycksfull kontrast; Utskriftens egenskaper är emellertid också mycket beroende av vilket bläck och papper som används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bläckstråleskrivare

Fortsatt granskning av plotters kan man inte ignorera sådana system. Deras funktionsprincip liknar något för bläckstråleskrivares drift . En massa prickar med 4-tonig färg (enligt CMYK-schemat) placeras på bäraren. Utskriftsenheten innehåller många munstycken genom vilka färgämnet strömmar. När den passerar genom munstyckena värms denna färg upp av en speciell enhet.

Bläckstrålesystem är mycket populära eftersom de skriver ut mycket snabbt och har hög upplösning . Att servera dem är enkelt. Förbrukningsartiklar är billiga, särskilt om en CISS används. Och kostnaden för själva utrustningen är inte hög. Det finns versioner med justerbar färgtillförsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektrostatisk

Kärnan i tekniken är att rita en osynlig bild på ett speciellt papper. Sedan laddas beläggningen. Laddade partiklar lockar till sig flytande färg. Torka papperet är ett avgörande steg. Sådana bilder kan vara av mycket hög kvalitet, men det finns också problem:

  • du måste arbeta under strikt definierade temperatur- och fuktighetsförhållanden;
  • enheter är dyra;
  • underhållskostnader kan vara ganska betydande.
Bild
Bild
Bild
Bild

PPVI

Denna position i klassificeringen av plotters är mycket enkel: en plotter med direkt bildutmatning. Bilden är formad på termiskt papper impregnerat med en speciell blandning . När sådant papper passerar genom en speciell kontur, ändras dess färg på vissa ställen. Denna effekt låter dig uppnå bildens utseende.

Sådana system efterfrågas av designers och ingenjörer - trots monokrom garanterar de högsta bildkvalitet, även med hänsyn tagen till de små kraven på miljöförhållanden.

Bild
Bild

Termoploter

De fungerar ganska på samma sätt som direktutskriftssystemen som just beskrivits. Men det finns också en betydande skillnad - processen med termiskt papper som passerar genom "kammen". I termoplotteren finns en ytterligare "donator" i färg mellan "kammen" och bäraren . För att skapa en färgbild måste du köra utskriften ett visst antal gånger. Efter sådan bearbetning är bilden idealiskt motståndskraftig mot vatten och ultraviolett ljus.

Bild
Bild

Laser

Strikt taget inkluderar denna kategori inte bara lasersystem utan även LED -system. Principen för deras funktion skiljer sig praktiskt taget inte från driften av skrivare med liknande namn . Tillämpningen av en osynlig bild uppnås med hjälp av en ljusström. När delar av arket laddas sätts toner med motsatt elektrisk skylt på dem. Sedan värms denna toner för att baka.

Skärmodeller kan separera i delar inte bara papper, utan också vinyl, kartong med olika densiteter, till och med termisk film . Sådana anordningar används inom design- och reklamområdet. Flatbäddsplotteren är utformad så att media fästs på ett speciellt bord. Under arbetet förblir han helt orörlig. Efterfrågan på en sådan teknik är liten, eftersom den är stor i storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

I konsumentsegmentet är roll-to-roll plotters mycket vanligare. En trumma används för att flytta rullen . Under arbetets framsteg tillämpas bilden. Sådana enheter tar relativt lite plats och hjälper till att spara förbrukningsmaterial. De kan användas för en mängd olika uppgifter. När det gäller automatiska plotters skiljer de sig bara i automatiseringen av skärprocessen och några andra manipulationer. I sig görs utskrift automatiskt i alla modeller. Nästan alla enheter är också naturligt widescreen. När det gäller tekniken för utskrift på duk är tillverkarnas löften långt ifrån alltid motiverade.

En lösningsmedelsplotter används oftast för att erhålla reklammaterial . Du kan också förbereda utskrift på självhäftande filmer. Ekologiska lösningsmedel är också ganska populära. Deras huvudmål är att förbereda grafik för inredning. Vi pratar till exempel om fotopapper. På ett vanligt kontor och hemma är en miniplotter bäst lämpad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att uppnå hög prestanda med dess hjälp kommer dock inte att fungera . Men användbart utrymme sparas avsevärt. UV -teknik innebär användning av flytande bläck av en speciell komposition. Färgen absorberas inte av materialet och därför garanteras ovanlig ljusstyrka. Latexplottare använder polymerbaserat bläck. Latex är naturligtvis samma polymer. Denna lösning stöds av sin absoluta miljövänlighet. Bilder som skrivs ut på detta sätt kan användas även på medicinska institutioner och dagis.

I sublimeringsplottare används bara sublimeringsbläck (de är också dispergerade); både direkt och indirekt utskrift är möjlig. När det gäller modellerna med fotosensor tillåter de bara att skära materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Värdet beror på typen av plotterinstallation. För stationära modeller är det ingen skillnad mellan montering och övergripande dimensioner. För golvmodeller i beskrivningen visar måtten endast tryckenheten. Måtten med stället är storleken i färdig att arbeta . Golvstående modifieringar är vanligtvis större än de som är installerade på bordet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

Vicsign VS1600

Vicsign fräs VS1600 är ett bra exempel. Dess huvudsakliga egenskaper:

  • bredden på den bearbetade remsan 1, 695 m;
  • skärhastighet upp till 0, 65 m per sekund;
  • användning av optisk positionering;
  • elmotor för mikrosteg;
  • styrning med hjälp av en flytande kristallskärm med 64 tecken på 4 rader och 10 tangenter;
  • vikt 34 kg;
  • golvställ ingår.

Tillverkaren lovar möjligheten att exakt klippa längs konturen. Röd punktpositionering används för exakt plats. Användare kan arbeta offline utan att ansluta till en dator. Systemet är utrustat med en höghastighets 32-bitars processor. Enheten stöder alla operativsystem från Windows XP och nyare.

Bild
Bild

Silhuett cameo

Silhouette Cameo är ett bra alternativ. Denna skärplotter bearbetar material upp till 40,5 cm brett, drivenheten, som i föregående fall, är av mikrostegstyp. Det största trycket på skärkniven är upp till 0,5 kg. Gränssnitt USB 2.0, Bluetooth tillhandahålls. Informationspanelen arbetar med Led-touch-teknik.

Andra tekniska nyanser:

  • slitsbredd 2, 97 m;
  • maximal tjocklek på arbetsstycken som ska bearbetas upp till 3 mm;
  • förmågan att arbeta med stencilmaterial, med kartong, med fotografiskt papper, med kraftpapper, med olika material;
  • möjligheten att skära om;
  • krökta linjer slätas inte ut;
  • det finns ett alternativ att klippa papper, men stansning är inte möjlig.

En rullhållare tillhandahålls. Plotteren är kompatibel med Mac OS 32 och 64 bitar. förpackningen innehåller:

  • USB-kabel;
  • automatisk kniv;
  • en matta med en klibbig yta;
  • Bluetooth -adapter;
  • 100 märkeslayouter (tillgängliga för nedladdning från tillverkarens sida);
  • 4 adapterblock för anslutning av tidigare tillverkade knivar.
Bild
Bild

Canon imagePROGRAF TM-300

Om du behöver välja en bläckstråleskrivare ska du vara uppmärksam på Canon imagePROGRAF TM-300. Produkten skriver ut med en bubblestrålmetod. Arbetsupplösningen är 2400x1200 pixlar. En A0 -sida tar 40 sekunder att avsluta (ekonomiläge; standardläge 74 sekunder). Det finns 5 arbetsfärger, det finns två typer av patroner på 0, 13 och 0, 3 liter.

Andra tekniska egenskaper:

  • diametern på de bearbetade rullarna upp till 0,15 m;
  • arbetsfuktighet från 10 till 80%;
  • arbetstemperatur från 15 till 30 grader;
  • RAM -kapacitet 2 GB;
  • den minsta linjetjockleken är 0,02 cm;
  • nödvändig ström från 100 till 240 V, frekvens 50 eller 60 Hz.
Bild
Bild

Mimaki JV150-160

Bland lösningsmedelsplottare är det användbart att titta närmare på Mimaki JV150-160. Den största utskriftsbredden når 1,61 m, medan upplösningen når 1440x1440 pixlar. Droppstorleken kan variera. Systemet för kontinuerlig pumpning av bläck tillhandahålls. Minsta möjliga upplösning är 360x360 pixlar; USB 2.0- och LAN -gränssnitt stöds.

Andra viktiga egenskaper:

  • rullarnas ytterdiameter 0,25 m;
  • rullvikt högst 40 kg;
  • linjetjocklek från 1 mm;
  • tillåten luftfuktighet från 35 till 65%;
  • strömförbrukning 1, 92 kW;
  • mått 0, 7x2, 775x1, 392 m;
  • totalvikt 178 kg.

Enheten är placerad som en utmärkt assistent för att få:

  • utställningsklass grafik;
  • affischer;
  • affischer;
  • detaljer om inredning;
  • klistermärken för bil styling.
Bild
Bild

Vulcan FC-500VC

När du letar efter en plattskärare är det viktigt att förstå Vulcan FC-500VC. Denna modell bearbetar material 98,5 cm brett, skär det i remsor 64 cm brett. Designers föredrog att utrusta det med en servomotor. Klipphastigheten når 0,7 m per sekund. Displayen har en diagonal på 4,3 tum, den fungerar på LCD -teknik och har ett pekskikt.

Bild
Bild

Tillbehör och förbrukningsmaterial

Om skärning är avgörande bör uppmärksamhet ägnas åt utbytbara plotterfräsar (knivar). Slipvinkeln avgör knivens lämplighet för tjocka eller tunna material. En lika viktig sak är en bärare, det vill säga ett självhäftande plastunderlag. Det ger bara genomgående nedskärningar.

För att kunna använda en plotter för att forma mönster på tygmattor och liknande behöver den inte bara rullar för att justera rörelsen, utan också termisk överföringsfilm för överföring av bilder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken plotter ska man välja?

Om du bara planerar att skriva ut ritningar och diagram kan du klara dig med en enkel stationär enhet. På samma sätt, för älskare av handarbete, är en textilmaskin det bästa valet . Du bör inte jaga överflödet av funktioner, eftersom komplikationen av mekanismen ökar risken för att den går sönder och det är oekonomiskt. Skärmodeller bör omedelbart separeras från andra typer av plotters. Sådana versioner är ganska bekväma, även om de inte passar in i den traditionella definitionen.

En elektrostatisk enhet är dyr och multifunktionell . Det är ingen speciell poäng att köpa den för dem som inte är relaterade till design och reklam. Med jetmaskinen kan du spara pengar. Men det ger ibland suddiga tunna linjer. Men för oerfarna människor är det ganska lämpligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom bör du vara intresserad av:

  • oberoende recensioner;
  • utskriftshastighet och kvalitet;
  • arbetsformat;
  • typ av media;
  • tillgången på förbrukningsvaror;
  • en garanti;
  • anslutningsmetoder.
Bild
Bild
Bild
Bild

Reparationsfunktioner

De viktigaste problemen i plottrarnas arbete uppstår från:

  • användning av förbrukningsvaror av låg kvalitet;
  • mekaniskt slitage på arbetsdelar;
  • fel i programvaruinstallation och inställningar.

En bra reparation åtföljs alltid av underhåll av filter och fläktar. Positioneringssystemet rensas och rengörs vid behov med isopropylalkohol. Många reservdelar måste vänta upp till 3 månader från tillverkare. Det är ibland lämpligt att fylla på dem i förväg, särskilt för stora skrivare.

Naturligtvis används endast beprövade reservdelar och smörjmedel.

Rekommenderad: