Komposter (45 Foton): Vad är En Trädgårdskompostbehållare? Väljer Du En Plastbehållare För Ett Sommarboende, Vad är Det För Något?

Innehållsförteckning:

Video: Komposter (45 Foton): Vad är En Trädgårdskompostbehållare? Väljer Du En Plastbehållare För Ett Sommarboende, Vad är Det För Något?

Video: Komposter (45 Foton): Vad är En Trädgårdskompostbehållare? Väljer Du En Plastbehållare För Ett Sommarboende, Vad är Det För Något?
Video: Composting for Beginners | The Dirt | Better Homes & Gardens 2024, Maj
Komposter (45 Foton): Vad är En Trädgårdskompostbehållare? Väljer Du En Plastbehållare För Ett Sommarboende, Vad är Det För Något?
Komposter (45 Foton): Vad är En Trädgårdskompostbehållare? Väljer Du En Plastbehållare För Ett Sommarboende, Vad är Det För Något?
Anonim

En komposter är en struktur för att erhålla naturligt gödningsmedel - kompost. I artikeln kommer vi att överväga enheten och driftsprinciperna för olika typer av komposter. Och vi kommer också att förstå nyanserna i att välja färdiga enheter och hemligheterna med gör-det-själv-montering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Kompost är ett gödningsmedel för att förbättra jordkvaliteten, som erhålls genom naturlig sönderdelning (biologisk oxidation) av organiskt avfall, när organiskt material bryts ner till vatten och enklare ämnen (kväve, fosfor, kalium) som lätt kan absorberas av växter. Alla delar av växter, grenar, sågspån, ibland gödsel och protein, "brunt" avfall används som råmaterial för kompostering . Råvaror samlas i en massa och på grund av aktiviteten hos vissa typer av mikroorganismer och svampar startas bearbetningsprocessen.

Den resulterande komposten i vikt är cirka 40-50% av massan av råvaror, det ser ut som en lös substans av en brun nyans (liknande torv) med lukten av jord . Resterande 40-50% bildas genom sönderdelning av biprodukter-gaser och vatten. Tack vare kompostering återvinns organiskt avfall i stället för att bli en källa till miljöföroreningar. Användbart organiskt material och spårämnen återförs till jorden.

Marken som befruktas med kompost blir mer porös, behåller fukt bättre, det är lättare för växtrötterna att andas och äta i den. Att få ett sådant värdefullt gödningsmedel är praktiskt taget kostnadsfritt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutsättningarna för komposteringsprocessen är minimala, men de finns fortfarande kvar

  • Temperatur . Om temperaturen i kompostmassan i huvudsteget inte överstiger 50-60 grader kommer komposten inte att kunna "mogna" (därför täcks råvarorna för att hålla sig varm). Men om det är högre än 75-80 grader kommer fördelaktiga bakterier som "gör" komposten att dö (därför blandas massan, ventileras, vatten tillsätts).
  • Fuktighet . I en torr miljö startar inte biooxidation. Samtidigt, om överflödigt vatten inte avlägsnas, kommer det organiska materialet att börja ruttna.
  • Luftning (ventilation) - bakterier behöver syre för sin vitala aktivitet, därför måste det finnas tillräcklig lufttillförsel inte bara till kanterna utan också, viktigast av allt, till mitten av komposteringsmassan. Ventilation hjälper också till att reglera temperaturen.
  • Blandning - ger enhetlig kompostbearbetning, värmefördelning, ventilation.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att uppfylla dessa villkor används speciella enheter - komposter . Den enklaste typen av en sådan design är en komposthög (på stora deponier - staplar, högar, rullar). Även om denna komposteringsmetod är enkel, har den många nackdelar - nedbrytningsprocessen i högen är ojämn, det är svårt att röra upp den, det är obekvämt att plocka upp den färdiga komposten, avfall lockar skadedjur, sprider lukt.

Ett mer avancerat och miljövänligt sätt att få kompost i vardagen är att använda speciella komposterbehållare och i industrireaktorer . Deras användning gör att du kan skapa bekvämare förutsättningar för aeroba bakteriers liv, olika svampar, maskar. Processen i sådana anordningar är snabbare än i komposthögen, gödningsmedlet har en mer enhetlig struktur av hög kvalitet.

Kompostbehållare för trädgården eller hemma kan göras själv eller så kan du köpa färdiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allmän enhet

Tänk på det allmänna arrangemanget av en komposter för ett sommarboende. Basen är en låda, som vanligtvis består av fyra väggar. Väggarna låter dig hålla en stabil temperatur inuti, så komposteringen fortskrider jämnt (i motsats till en hög) . Den enklaste trädgårdskomposteringskärlet består bara av väggarna, botten är helt frånvarande. Därför avlägsnas vattnet som bildas vid kompostering naturligt och daggmaskar kan tränga in från jorden för att underlätta kompostering. Vissa kompostatorer är utrustade med ett bottengaller - det stör inte vatten och maskar, men skyddar mot objudna gäster - ormar, möss och olika skadedjur.

Dessutom har inte alla komposterare ett topplock, men dess närvaro ger vissa fördelar - skyddar gödselmedel från överskott av regnfukt, gnagare, hjälper till att bibehålla önskad temperatur inuti behållaren. Locket låter dig också minska den obehagliga lukten, därför är dess närvaro obligatorisk vid kompostering av proteinavfall (mat, gödsel) enligt standarderna.

Det är nödvändigt att stänga behållaren ovanifrån om det finns barn och husdjur på platsen. Locket är tillverkat i en bit eller flik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avancerade komposteralternativ kan förseglas helt och hålla lukt och annat avfall ute och skadedjur . Speciella system används för att avlägsna vätskor och gaser. Dessa behållare är säkra men dyra. Enligt standarderna måste behållare med stora volymer ha en förseglad botten så att det inte förorenas grundvatten. Råvaran laddas i kompostern genom den övre delen av lådan, om den är öppen, eller genom det övre locket, luckan. Det är mer bekvämt att plocka upp råvaror inte genom den övre luckan, utan genom en speciell dörr längst ner i lådan (komposten mognar snabbare i botten).

Vissa modeller har flera av dessa lossningsluckor på varje sida . Ett alternativ till lossningsluckan kan vara en utdragbar bricka eller avtagbara sektioner som gör att det nedre lagret av förrådet kan lossas. Om väggarna är rejäla (från en metallplåt, plast, träplatta) görs ventilationshål i dem. Det är optimalt att de är på flera nivåer - detta kommer att säkerställa ett jämnt luftflöde till hela tankens volym. Stora förseglade trädgårdskompostorer och industriella reaktorer använder ett ventilationsrörsystem för luftning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För ytterligare bekvämlighet, på behållarens väggar, kan förutom lastnings- och lossningsöppningarna placeras luckor för blandning av kompost. I denna process används specialverktyg - luftare eller deras budgetalternativ - konventionella pitchforkar. Lådans design kan vara hopfällbar eller icke hopfällbar. Väggarna i den hopfällbara strukturen är anslutna med spärrar och spår, som gör att du snabbt kan "vika" lådan om du behöver ta bort den i skjulet för vintern eller transportera den med bil.

Kompostorer kan vara antingen enkelsektioner eller flersektioner. Ofta levereras de med ytterligare enheter:

  • roterande axel för enkel blandning;
  • termometer - för att hålla koll på temperaturen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

I utseende är kompostare öppna och stängda.

Öppen

En sådan komposter har inte lock, botten är mesh eller är helt frånvarande. Designfördelar:

  • god kontakt med jorden;
  • enkel användning;
  • du kan göra det själv.

Nackdelarna är att:

  • kan endast användas under den varma årstiden;
  • kompostering går långsammare;
  • det finns en obehaglig lukt;
  • inte lämplig för bearbetning av gödsel och matavfall, eftersom skadliga sönderdelningsprodukter tränger in i jorden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Stängd

En sluten komposter har lock och botten; speciella luckor eller system finns för avlägsnande av vätskor och gaser. Denna typ inkluderar i synnerhet termokompostorer.

Den slutna designen har många fördelar:

  • kan användas året runt, inklusive på vintern;
  • gödningsmedlet mognar snabbare än i en öppen låda;
  • det finns inga obehagliga lukter och skadliga utsläpp;
  • kan användas för bearbetning av proteinavfall, gödsel;
  • säker för barn, djur.

Bland nackdelarna:

  • brist på kontakt med jorden;
  • högre pris jämfört med öppet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på bearbetningstekniken för råvaror är det vanligt att skilja på tre typer av trädgårdskompostatorer - en låda, en termokomposter och en vermikompost. Lådan är den enklaste modellen, den ser ut som en rektangulär eller kubisk låda . Den är enkel att använda, du kan montera den på egen hand. Det kan vara flera sektioner, hopfällbart. Thermocomposter är en komposter med en förseglad, förseglad kropp som gör att du kan hålla värmen inne som en termos. Tack vare detta är kompostmognadsprocessen snabbare och enheten kan användas under den kalla årstiden (det finns modeller som tål temperaturer ner till -40 grader). Vanligtvis fat- eller konformad.

Vermicomposter är en speciell typ av komposter där råvaror bearbetas med daggmask . Består vanligtvis av flera brickor där maskarna lever. Ordning och antal brickor kan ändras. Bearbetningen av råvaror på maskens bekostnad sker långsammare, men mer effektivt.

Om det är nödvändigt att påskynda processen ökar antalet "hyresgäster", men andra enzymatiska acceleratorer kan inte användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

I form kan komposterare vara en fyrkantig eller rektangulär låda, en kon, en fat . Ibland är kompostern gjord i ett hörn - det här är bekvämt och sparar utrymme. Men du måste komma ihåg att enligt standarden (SNiP 30-02-97) kan komposten inte placeras nära staketet för att inte orsaka problem för grannar. Därför är det bäst att installera en sådan låda på bakgården, men inte nära staketet och bostadshus.

Plastbehållare i naturliga nyanser kommer inte att förstöra utseendet på webbplatsen . Och för de mest krävande ägarna finns modeller av landskapskompostatorer, som är gjorda i form av dekorativa element i landskapet (stenar, pyramider, kottar).

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsmaterial

Komposteringsbehållare kan tillverkas av olika material. Färdiga komposter är vanligtvis gjorda av plast eller metall.

  • Plastbehållare är mer praktiska - de är lätta, och även med stora dimensioner är det bekvämt att ordna om dem från plats till plats. Plast ser estetiskt tilltalande ut, det kan ha olika färger, du kan skapa strukturer av det som passar in i alla landskap.
  • Metallbehållare är tunga , är det svårare att ge ventilation i dem. Men de är mer hållbara. De håller vatten och värmer bra, så produktionen blir ett fuktigt gödningsmedel med en ganska tät konsistens, vilket är väl lämpat för att förbättra utarmad och lös, sandig jord. För att lösa ventilationsproblemet är väggarna i sådana behållare ibland inte gjorda av ett fast ark, utan av ett metallnät.
  • Trästrukturer är prisvärda och miljövänliga . Du kan hitta dem på rea eller göra själv.

Det viktigaste är att trädet måste skyddas mot ruttnande och skadedjur med speciella föreningar (som ett budgetalternativ använder de impregnering med maskinolja).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För tillverkning av en hemlagad behållare används andra material som finns till hands. Det kan till exempel göras:

  • från stora pallar (transportpallar) - de har en lämplig storlek, luckorna mellan plankorna, det återstår bara att fästa dem på sidorna med skruvar eller spikar;
  • från skiffer eller wellpapp - man måste komma ihåg att täta monolitiska ark gör det svårt att ventilera, så komposten måste blandas oftare;
  • tillverkad av tegel - en sådan struktur kommer att vara hållbar, celler för ventilation kan tillhandahållas.

Många sommarboende använder ett stort metallfat som en behållare för kompost. Naturligtvis, när det gäller funktionalitet, är det sämre än mer komplexa mönster, men det är snabbt och billigt. En analog av ett fat är en sammansättning av en komposter från däck. Vanligtvis skärs 4-5 däck längs slitbanan och staplas ovanpå varandra. Det visar sig en "fat" av gummi.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Toppmodeller

Finska kompostatorer tillverkade av Kekilla, Biolan och andra är kvalitetsledare bland de färdiga modellerna . Dessa produkter har en attraktiv design, är lämpliga för användning året runt, komposten i dem mognar snabbare på grund av en genomtänkt design.

Toppmodeller - Kekilla Global (produkt i form av en stiliserad jordglob, volym - 310 l) och Biolan "sten " (konstruktion i form av avlastningsblock, volym 450 l).

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland ledarna finns också kompostatorer tillverkade i Tyskland. De kännetecknas av hög kvalitet, goda tekniska egenskaper, hållbarhet. Företagets modeller presterade bra Graf-Graf Eco-King (400 och 600 l) och Graf Termo-King (600, 900, 1000 l).

Helex (Israel) erbjuder enheter som ser ut som flerfärgade roterande kuber monterade på ett metallställ (ben) . Sektionerna produceras i volymer på 180 och 105 liter, men från utsidan verkar de leksakliga och viktlösa. En sådan design kommer inte att förstöra utseendet på webbplatsen, utan tvärtom kommer att bli dess "höjdpunkt".

Bild
Bild
Bild
Bild

Inhemska kompostatorer av frostbeständig plast är mest efterfrågade bland ryska sommarboende. De skiljer sig från utländska motsvarigheter till ett mer överkomligt pris med jämförbara egenskaper.

De mest populära modellerna är den rymliga 800-liters Urozhay komposterlådan, Volnusha-uppsamlingsbehållaren för 1000 liter .vars vågiga yta möjliggör bättre fördelning av kompostmassan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Volymetriska modeller av trädgårdskompostatorer tillåter befruktning året runt . Tillsammans med dem efterfrågas miniatyrenheter för hemmabruk - EM -behållare. Det ser ut som en hink med ett förseglat lock och en kran, där köksavfallet fermenteras av EM -bakterier till organiskt gödningsmedel. Denna hink kan användas i en stadslägenhet, den sprider inte lukten, den är säker.

Och den resulterande näringsblandningen används för att mata inomhusväxter eller plantera i en sommarstuga. Detta tillåter inte bara att få nyttigt gödselmedel, utan också att bidra till bevarande av miljön. EM -behållare produceras, vanligtvis med en volym på 4 till 20 liter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Du måste välja en färdig eller designa en hemlagad behållare baserat på de syften för vilka den ska användas. Det beror på vilken typ av behållare och hur mycket volym som krävs.

  • Om målet är beredning av gödningsmedel för trädgården och bearbetning av grönt avfall beräknas behållarens volym utifrån det faktum att för varje 3 tunnland krävs en behållare på 200 liter i volym. Det vill säga för en tomt på 6 tunnland behövs en behållare på minst 400-500 liter.
  • Inte varje komposter är lämplig för året runt-användning, och det är bättre att köpa färdiga modeller av termokompostrar. Om säsongsanvändning är planerad kan du begränsa dig till en köpt eller hemlagad låda med önskad volym.
  • Om du bara behöver slänga köksavfall är det ingen mening att köpa en stor tank, det räcker med att köpa en EM -behållare för ditt hem. Den kan användas inomhus, men huvudvillkoret är att den måste vara helt förseglad.
  • Om inte bara grönt, utan mat, proteinavfall läggs i komposten, måste det ha ett lock och helst vara lufttätt för att inte sprida en obehaglig lukt och inte förorena grundvattnet.
  • Om det finns barn, husdjur på platsen, måste modellen vara helt säker för dem - den får inte ha skarpa hörn och den måste vara ordentligt stängd.
  • Kompostern ska vara enkel att använda - den ska ha breda ingångs- och utgångsluckor, så att lastning och lossning med hjälp av en spade kan göras utan problem. Skärmfästena får inte öppnas i vindbyar.

För att gödselmedlet ska vara av hög kvalitet och inte "brinna ut" krävs ett ordentligt luftningssystem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Det finns många alternativ för att göra en kompostbehållare. Först måste du bestämma tillverkningsmaterialet och sedan förbereda en ritning som hjälper dig att korrekt beräkna storleken och mängden material. Den enklaste kompostbehållaren med dimensioner 1m × 1m × 1m kan monteras av träblock och plankor enligt följande schema.

  • Fyra pelare är gjorda av ett 50 mm tjockt virke, som kommer att placeras i komposterns hörn (det vill säga på ett avstånd av 1m × 1m). De grävs ner i marken till ett djup av 30 cm. Höjden är lika med lådans höjd plus ytterligare 30 cm (i vårt fall 130 cm). För tillförlitlighet kan stolparna fixeras med cementbruk.
  • Horisontella brädor med en tjocklek på 25 mm fästs på stängerna med skruvar eller spikar. Skivorna sitter inte tätt, men så att det finns mellanrum på 20-50 mm för ventilation. Ett inslag på 30-50 mm från marken krävs också.
  • De nedre plankorna kan vara avtagbara för enklare återvinning av gödningsmedlet
  • För lådan är det värt att göra ett lock från brädor. En ännu enklare version av omslaget är en ram av träskivor som filmen fästs på.

Antalet sektioner kan ökas om så önskas. Om du planerar att göra väggar av tyngre material än brädor eller nät (till exempel från skiffer, wellpapp), är det bättre att montera en komposter på en metallram. I det här fallet, istället för stödstänger, används en rackmetallprofil för gips. Ovanifrån svetsas eller skruvas en ram tillverkad av en sådan metallprofil på stöden. Därefter mantlas lådan med det valda materialet (skiffer, wellpapp eller annat).

Bild
Bild

Tips för användning

För att använda din trädgårdskomposter säkert och gödselkvalitet måste du följa några enkla tips:

  • behållaren installeras på en något skuggad plats på en naturlig yta (mark, gräsmatta), men inte på asfalt eller betong;
  • kompostorn måste vara minst 8 m från bostadshus, brunnar och reservoarer (SNiP 30-02-97).
  • växter som påverkas av virus eller svampar kan inte sättas i komposten, de bränns;
  • proteinavfall, gödsel kräver särskilda komposteringsförhållanden och kan endast bearbetas i slutna behållare;
  • för att förbättra kompostkvaliteten, strös dess lager med torv, aska, mineral och enzymatiska tillsatser kan användas;
  • lådor måste skyddas från nederbörd, för vintern är de särskilt noggrant täckta eller demonterade, om designen tillåter;
  • termokompostorer, när kallt väder sätter in, överförs till vinterläge, är det lämpligt att dessutom täcka dem med en film;
  • komposten måste blandas regelbundet, luftfuktigheten och temperaturen måste bibehållas.

Rekommenderad: