Toppdressing Av Druvor: Mineralgödselmedel Och Andra. Hur Gödslas På Våren Och Hur Man Matar I November? Bladbehandlingar

Innehållsförteckning:

Video: Toppdressing Av Druvor: Mineralgödselmedel Och Andra. Hur Gödslas På Våren Och Hur Man Matar I November? Bladbehandlingar

Video: Toppdressing Av Druvor: Mineralgödselmedel Och Andra. Hur Gödslas På Våren Och Hur Man Matar I November? Bladbehandlingar
Video: När kan man börja?! - Frågor och svar om gräsmatteskötsel på våren 2024, Maj
Toppdressing Av Druvor: Mineralgödselmedel Och Andra. Hur Gödslas På Våren Och Hur Man Matar I November? Bladbehandlingar
Toppdressing Av Druvor: Mineralgödselmedel Och Andra. Hur Gödslas På Våren Och Hur Man Matar I November? Bladbehandlingar
Anonim

För att odla en stark och frisk druvbuske med höga skördar måste du mata den regelbundet med gödningsmedel. Toppdressing för druvor är av stor betydelse, det är en av huvudpunkterna i kulturens utveckling. Om du närmar dig det kompetent kan du plantera druvor på nästan vilken jord som helst. Om du gödslar jorden väl under plantering kan du under de närmaste åren inte tänka på matning, men en vuxen druvbuske behöver definitivt regelbunden utfodring. Låt oss bo mer detaljerat om hur man matar druvor vid olika perioder och hur man gödslar på rätt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur befruktas?

Toppdressing av druvor börjar med plantering, när mineralgödsel och organiskt material läggs i gropen, så att den unga växten har tillräckligt med näring i flera år … För detta bereds en jordblandning av humus eller övermoget gödsel (till exempel 2 hinkar), till vilka superfosfat (200 g) och kaliumsulfat (150 g) tillsätts . Det sista elementet kan ersättas med en asklösning (1 liter). Denna sammansättning kommer att hålla i flera år, men redan mogna buskar kommer att behöva bra näring från oorganiska (mineraliska) och organiska gödningsmedel.

Mineral kan bestå av ett element (kväve, fosfor, kalium), kan vara av flera (komplexa), till exempel fosfor-kaliumgödselmedel, liksom komplex, bestående av koncentrat av mineraler och spårämnen.

Bild
Bild

Låt oss överväga i detalj vad som exakt ska finnas i "menyn" för druvodling från mineraler

  • Kalium . Detta element behövs för snabb tillväxt av skott, tidig mognad av vinstockarna, påskyndar mognadsprocessen av bär och ökar deras sockerhalt. Dessutom, utan kalium, vintrar druvbusken dåligt, och på sommaren kommer den inte att överleva i varmt väder. Om det inte finns kalium kan vi säga att busken försvinner.
  • Azofoska . Detta komplex består av kväve, fosfor, kalium. Det ger busken kraft för bra utbyte.
  • Urea (urea) . Detta kväve mineralgödselmedel behövs av en druvbuske för att bygga upp grön massa, snabb tillväxt av vinstockar och stärka klasar. Det rekommenderas att applicera kvävegödselmedel i början av växtsäsongen.
  • Bor . Detta element behövs för bildning av druvpollen. Om bor inte finns på menyn för denna kultur får du inte befruktning av äggstockarna av hög kvalitet. Den enklaste utfodringen med bor är blad, men görs före blomningen kan det öka avkastningen med en fjärdedel.

Men proportionerna av bor och borinnehållande ämnen bör noggrant observeras, eftersom, som erfarna odlare säger, överskott av bor orsakar ännu mer skada på kulturen än dess brist. Det vill säga, använd den strikt enligt anvisningarna på förpackningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss nu överväga vilka organiska gödningsmedel som ska finnas på druvmenyn. Det är dock upp till dig att mata druvbuskarna med organiskt material eller inte - den här frågan har både motståndare och anhängare. Vissa har hittat en medelväg och använder ekologiskt som ett "mellanmål" mellan grundförband. Tänk på vad som klassificeras som organiskt gödselmedel.

  • Gödsel . Den innehåller mycket kväve, fosfor, kalium, kalcium - allt som en kultur behöver för normal utveckling. De använder främst hästgödsel och mullein. Med ruttnad gödsel, befrukta jorden runt busken eller vattnas med gödsellösning runt rötterna - späd gödseln i vatten i förhållandet 1: 3, låt den bryggas i en tätt sluten behållare och späd sedan 1 liter kraftfoder i 10 liter av vatten. Det är önskvärt att kombinera sådan utfodring med vattning.
  • Fågelspillning . Det läggs i kompost eller infusion görs enligt exempel på gödsel och vattnas mellan huvudmåltiderna. Du bör inte störa infusionerna av gödsel och spillning, du kan alternera dem, eller det är bättre att välja en sak så att det inte blir någon överdos.
  • Träaska . Denna komponent anses vara en idealisk mat för druvor, den innehåller en stor andel kalcium (40%), kalium (20%), liksom magnesium, fosfor, kisel och andra element. Ask har egenskapen att alkalisera, vilket förbättrar jordens sammansättning. Det är oumbärligt för bearbetning av tung jord - aska läggs till sådan jord två gånger: på våren och hösten under grävning, i andra fall - bara på våren.
  • Äggskal . Det är också ett organiskt gödningsmedel, 94% kalciumkarbonat. Så samla äggskal, slipa och använd runt druvbusken för att avsyra marken. Förbrukning - 0,5 kg äggpulver krävs för 1 kvadratmeter.
  • Jäst . De är helt säkra för människor, rika på proteiner, kolhydrater, de innehåller B -vitaminer och andra användbara mikroelement. Infusion för druvdressing är gjord av både torrjäst och råbakare. I det första fallet löses 1 gram i 1 liter varmt vatten, 1 tesked strösocker tillsätts och får bryggas i flera timmar, varefter blandningen späds med 10 liter vatten och druvorna befruktas. De gör detsamma med levande jäst, bara 50 gram av det tas. Ett annat alternativ är att göra kvass av färsk jäst och brödsmulor och sedan späda ut 1 liter sådan kvass med 10 liter vatten och mata kulturen under vattningen.
  • Ett annat bra naturligt gödningsmedel är örtinfusion . Tunnan fylls av en tredjedel med färsk vegetation, hälls nästan på toppen med vatten och får bryggas i 3-5 dagar. Ibland måste innehållet omröras. Därefter filtreras lösningen och utspädning av det resulterande koncentratet i förhållandet 1:10 med vatten matas druvorna. Med resterna av örterna från tunnan fortsätter de enligt följande: de läggs i kompost, och efter förfall kommer de att vara användbara igen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur matar man ordentligt?

Under växtsäsongen befruktas druvor minst 7 gånger, två av dessa förband kommer att vara blad, de andra fem - roten. Kraftplanen beror på utvecklingsfaserna. För införandet av huvudnäringen (rotförband) finns följande schema:

  • tidigt på våren - när vinstocken fortfarande är vilande, men termometern visar redan +16 grader; det är viktigt att inte missa denna period;
  • i slutet av våren eller försommaren (maj eller början av juni) - det kommer definitivt att bero på njurarnas tillstånd; det är viktigt att mata före blomningen;
  • slutet av blomningen - början på bildandet av de första bären på klasarna;
  • cirka 10 dagar eller två veckor före skörden (augusti eller september -oktober - allt beror på druvsorten);
  • på senhösten - efter att lövverket har fallit; i själva verket kommer detta redan att förbereda vinrankan för övervintring, efter befruktning kommer dess skydd för vintern att följa.

Som du kan se, nästan hela året måste du ta hand om druvornas näring för en god utveckling av vinstockarna och ökad frukt.

Bild
Bild

Och nu kommer vi att i detalj överväga säsongens toppdressing.

Under våren

Vårbearbetning under vingården börjar tidigt på våren genom att tillsätta kaljasalt. Det kan också vara ett komplext gödselmedel bestående av ammoniumnitrat eller urea, superfosfat och kaliumsalt. Sådan utfodring kommer att fylla på tillgången på mineraler efter ett viloläge. Minerallösningen är gjord i enlighet med instruktionerna, och själva utfodringen utförs enligt följande:

  1. om det inte finns några dräneringsrör måste du göra små hål eller diken en halv meter från busken och hälla gödselmedlet i dem;
  2. täcka gropar eller skyttegravar med klippt gräs.

Tidigt på våren matas druvor vanligtvis med kväve. För att göra detta kan du använda organiskt material och gödsla jorden med kycklingavfall eller träaska. I slutet av maj upprepas proceduren med mineralsammansättningen, endast med en lägre gödselkoncentration. Den här gången utförs det för att förbättra pollineringen och bildandet av stora kluster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sommar

På sommaren börjar vinstocken bilda frukt och behöver särskilt vård och utfodring av hög kvalitet. För att bären ska mogna och få saftighet måste du ständigt fylla på näringsreserverna i jorden, annars blir bären på buntarna sura och hälls inte tillräckligt . Här är det nödvändigt att närma sig torrmatning med försiktighet, torra element är koncentrerade och kan skada rötterna och orsaka brännskador. Innan du befruktar måste du studera all information för användning som finns på förpackningen.

Om druvorna växer på sur jord, appliceras gödselmedel som innehåller mycket kalcium . Fosfor introduceras i juni och kalium tillsätts före skörd i augusti. Vid denna tidpunkt är jorden utarmad och växten behöver kalium efter att bären mognar. Erfarna vinodlare under denna period föredrar organiskt material: för utfodring använder de aska, flytande infusion från kycklinggödsel eller humus, vattnar buskarna med en lösning från ruttnad kompost.

Kulturen reagerar positivt på ekologisk matning, eftersom dess näringsämnen absorberas omedelbart av växten och inte av jorden.

Bild
Bild

På hösten

Tidigt på hösten, för bättre hällning av bär, används dressing med borsyra. Detta element ökar druvornas sötma och storlek, efter sådan bearbetning spricker de inte och kan lagras längre. Med en sådan toppdressing ökar avkastningen med 20%.

Lösningen bereds enligt följande: ta 1 liter varmt vatten och lös upp 1/2 tsk borsyra (pulver) i den . Kompositionen sprutas på busken. Under den första veckan i september kan du gräva upp marken runt druvbuskarna och lägga till kompost eller gödsel, eller så kan du hälla det med kycklingavfall. I november är det redan nödvändigt att förbereda jorden och buskarna för vintern, för detta applicerar de fosfor-kaliumgödselmedel samt magnesium. Granulaten sprids under busken, grävs upp, vattnas.

Dessa element stärker växternas immunitet och hjälper dem att motstå kallt väder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter skörd

Efter frukten behöver buskarna näringspåfyllning. Kaliumsulfat och superfosfat är lämpliga gödningsmedel. Förutom, vart tredje år innan skydd för vintern på senhösten, rekommenderas att införa kompost eller humus för grävning (1, 5-2 hinkar per kvadratmeter).

Bild
Bild

Varje säsong efter skörd måste du täcka jorden under druvorna . Detta är inte en mödosam uppgift, det kan göras ganska snabbt, och det kommer att ge stora fördelar för kulturen. Sedan oktober införs inte längre flytande föreningar i jorden, eftersom rotsystemet kan frysa på grund av höstfrost och mulching är säkert. Mulch (i form av humus, kompost, torv) matar långsamt rötterna och skyddar dem samtidigt mot frost.

Bladförband bör utföras minst 2 gånger mellan huvudmåltiderna, helst strax före blomningen och före äggstocken . De utförs i torrt, lugnt väder sent på kvällen - så det finns en chans att lösningen kommer att finnas kvar på bladen längre.

Med denna metod kan en försvagad buske snabbt få hjälp att få näringsämnen, så även de odlare som är skeptiska till denna metod vägrar den alls, utan använder den som ett tillägg till huvudkosten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanliga misstag

Vid utfodring av druvor är det lämpligt att följa alla normer, doser och regler, annars leder misstag till försvagning av buskarna och växtfel. Låt oss beskriva de vanligaste misstagen.

  • Ökad uppmärksamhet på unga buskar . Faktum är att unga plantor vid plantering (om alla regler följs) får de nödvändiga elementen i 2-3 år. Därför bör alla ansträngningar riktas till en vuxen växt. En mogen vinstock behöver mer näring.
  • Du bör inte ständigt befrukta med bara komplexa formuleringar . Vid varje utvecklingsstadium behöver vinstockarna olika element, och sammansättningen av komplexa gödningsmedel är densamma.
  • Inget behov av att överfodra växter , på grund av ett överskott av mikroelement, kan druvor bli sjuka, fördröja frukt, och så vidare.

Rekommenderad: