Tvättmaskiner: Typer Och Deras Egenskaper. De Första Bilarna. Livslängd Och Driftsprincip, "smarta" Modeller, Med Stor Belastning Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Tvättmaskiner: Typer Och Deras Egenskaper. De Första Bilarna. Livslängd Och Driftsprincip, "smarta" Modeller, Med Stor Belastning Och Andra

Video: Tvättmaskiner: Typer Och Deras Egenskaper. De Första Bilarna. Livslängd Och Driftsprincip,
Video: Personality Test: What Do You See First and What It Reveals About You 2024, April
Tvättmaskiner: Typer Och Deras Egenskaper. De Första Bilarna. Livslängd Och Driftsprincip, "smarta" Modeller, Med Stor Belastning Och Andra
Tvättmaskiner: Typer Och Deras Egenskaper. De Första Bilarna. Livslängd Och Driftsprincip, "smarta" Modeller, Med Stor Belastning Och Andra
Anonim

Varje modern person behöver verkligen veta allt om tvättmaskiner, det är oerhört viktigt att förstå huvudtyperna och deras egenskaper. Det är användbart att studera och information om de första maskinerna och data om livslängd och driftsprincip, om "smarta" modeller, om versioner med stor belastning och andra modifieringar. Separata aktuella ämnen - valet av en specifik enhet efter märke och praktiska egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Historia av utseende

Linne och andra textilier har använts i tusentals år. Men de första tvättmaskinerna dök upp mycket, mycket senare. Inte bara under faraoernas eller de romerska kejsarnas dagar blev de avstått; Korståg och stora geografiska upptäckter genomfördes, Napoleonkrigen dundrade, till och med ångare rökte redan - och tvättaffären förändrades praktiskt taget inte. Först under 1900 -talet nedlåtade ingenjörer för att skapa de första mekaniska anordningarna som vagt liknar moderna "tvättmaskiner".

Det finns ingen enhet om namnet på uppfinnaren av en sådan teknik: vissa källor kallar William Blackstone, medan andra kallar Nathaniel Briggs eller James King.

Bild
Bild

De tidiga mekaniska modellerna har funnits i decennier sedan elektrifieringen av världen bara började. Massproduktionen av tvättmaskiner, om än av mekanisk typ, förstörde offentliga tvättstugor nästan helt - de förblev endast för officiella behov. Den äldsta automatiska klipparen utvecklades i USA på 1940 -talet. Inom tio år behärskade alla tillverkare tillverkningen av sådana enheter, även om halvautomatiska enheter och till och med manuella versioner fortfarande var efterfrågade länge.

Bild
Bild

Men allt visade sig inte vara så enkelt och enkelt som man ibland kan tänka sig. Under 1900 -talets första hälft satte utvecklarna av tvättmaskiner sig endast målet att uppnå sina grundläggande funktioner. Ingen tog hänsyn till några säkerhetsstandarder vid konstruktionen och lämnade till och med många arbetsdelar öppna. Först senare började de ta hand om bekvämlighet, ergonomi och brusreducering.

På 1970-talet började enheterna utrustas med de enklaste mikroprocessorerna, och på 2000-talet börjar de redan bli en fullvärdig del av smarta hemkomplex.

Bild
Bild

Utnämning

Alla vet att en tvättmaskin används för att rengöra sängkläder och kläder, andra textilier, för att få tyger att se anständiga ut. Men i nuläget är alla enheter som är gemensamma för detta ändamål:

  • samlar upp och dränerar vatten;
  • klämmer ut tyget med hjälp av en centrifug;
  • sköljningar;
  • torkar;
  • utför lätt strykning;
  • låter dig välja olika program och lägen för själva tvätten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och deras egenskaper

Manuell

Denna enkla teknik, märkligt nog vid första anblicken, är efterfrågad ganska brett . När du använder den behöver du inte konsumera el. Huvudmotivet är dock fortfarande inte ekonomi, utan förmågan att tvätta där det inte finns någon strömförsörjning eller är extremt instabil. Ibland kan du ta en manuell mekanisk "tvättmaskin" på en vandring eller en resa till obebodda platser.

De uppenbara nackdelarna är endast låg produktivitet och mödosamhet i förfarandet, men det är snarare en fråga om prioriteringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Halvautomatisk

Denna typ av teknik har också all existensrätt, efter att ha bevisat det under de senaste decennierna . Halvautomatiska maskiner används i stugor och i lanthus, där det inte finns någon stabil året runt-vattenförsörjning, där vattnet fryser. Den interna volymen, beroende på modell, är 2-12 kg. För många människor kommer funktionen med ytterligare lastning av linne direkt i arbetet att vara attraktiv; Detta är viktigt inte bara för de glömska, utan också för dem som ständigt har fullt upp. Endast de mest avancerade automatmaskinerna, som är många gånger dyrare, har ett liknande alternativ - och den halvautomatiska maskinens elektriska drivning är ganska ekonomisk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Automatiska maskiner

Sådana modeller, som halvautomatiska enheter, arbetar med att snurra tvätten i en centrifug . Därför kommer det inte vara nödvändigt att pressa ut det med egna händer under lång tid och utmattande. Det är denna teknik som oftast köps i stadslägenheter och ofta i bekväma privata hus. Direkta användarinterventioner i tvättprocessen är mycket begränsade.

De behöver bara förbereda ett pulver eller flytande tvättmedel, lägga tvätten själv och tryck på knapparna i den angivna sekvensen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den "smarta" modellen kan oberoende beräkna mängden vatten och den erforderliga andelen sköljt pulver . Det varnar dig för problem, så att du snabbt kan åtgärda anpassade fel och förenkla reparationer. Avancerade versioner är utrustade med ett touchkontrollsystem. Men ju mer komplex automatiseringen är, desto mer lider den av olika påverkan, inklusive strömavbrott. Förutom, " Automatiska maskiner" är mycket produktiva … vilket resulterar i stora dimensioner, vikt och betydande förbrukning av vatten och el.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aktivator

Sådana ändringar släpps redan mycket sällan, och de används inte särskilt aktivt. Enheten behöver minst tid och användbara resurser. Eftersom det inte finns någon komplex elektronik inuti är störningar mycket mindre vanliga än i moderna prover. Sådan tvättutrustning fungerar mycket mer stabilt och har en märkbart längre genomsnittlig livslängd.

Om maskinen tvättar 7–8 kg tvätt, ökas denna indikator i aktivatormaskiner till 14 kg; tygerna slits ut snabbare och arbetskostnaderna är höga.

Bild
Bild

Ultraljuds

Tillverkarna påpekar aktivt det låga priset på denna typ av tvättmaskiner för hushåll, deras kompakthet och bekvämlighet . Det är dock sällan möjligt att träffa sådana enheter. Enheten behöver bara placeras i handfat eller bad, och de börjar omedelbart fungera när de är anslutna till ett uttag. Det finns många fler nackdelar än fördelar:

  • behovet av en stor mängd tvättpulver;
  • låg produktivitet;
  • normalt arbete endast i vatten inte kallare än 50 grader;
  • medvetet brist på centrifugering och sköljning;
  • obligatoriskt mänskligt deltagande (rör om saker i processen, annars kan de bara rengöras delvis).
Bild
Bild
Bild
Bild

Bubbla

Denna arbetsprincip har börjat användas nyligen . Exponering för luftbubblor gör att du kan tvätta kläder effektivt och utan hög vattenuppvärmning (som i klassiska modeller). Därför tvättas på ett mer skonsamt sätt och påverkar inte tvättens kvalitet negativt. Denna funktion är jämförbar i sina tekniska parametrar med kemtvätt och är dess fullständiga ersättning. Det är också värt att notera den utmärkta desinfektionseffekten, som blir mer och mer relevant i vår värld, övermättad med infektioner.

Nästan alla moderna tvättmaskiner är skapade med en fungerande trumma . Den ska tillverkas uteslutande av rostfria legeringar. Som praktiken har visat slits emaljerade ytor, oavsett tillverkningens noggrannhet, snabbt ut och blir oanvändbara.

Bild
Bild

Trummonternas geometriska design spelar också en viktig roll . Modeller med böjda utskott är att föredra framför raka: de tvättar bättre i genomsnitt. "Honeycomb" -ytan anses också vara en positiv punkt.

Skrovform - är också ganska relevant. Många äldre modeller är runda. Men nästan alla moderna mönster är gjorda rektangulära eller fyrkantiga, vilket är ganska praktiskt. Sådana versioner finns i alla större tillverkares sortiment.

För vissa rum är det mer korrekt att använda hörnetekniken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppmärken och modeller

Det är mycket användbart att vägledas av beskrivningarna av specifika modeller av tvättutrustning i instruktioner och pass, men först bör du skissera cirkeln av de mest lämpliga versionerna för att inte bli bekant med allt i rad . I budgetkategorin intar utrustningen en förtjänt mycket anständig position. Indesit … Dess sortiment innehåller många ganska anständiga vertikala modeller. Om förhållandet mellan kostnad och kvalitet är det viktigaste, är det värt att ge företräde åt enheter Beko ; du behöver bara förstå att de ofta kan gå sönder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du väljer en snygg och ovanlig tvättmaskin, vars utseende passar både den gamla och den nya generationen, kan du säkert fokusera på modellserien Samsung … Förutom designkvalitet har den också en fantastisk teknisk nivå. Trots sin begränsade storlek kan sydkoreanska maskiner rymma ganska mycket tvätt. En mängd olika alternativ kommer att glädja erfarna ägare som är vana vid att tvätta experiment.

Du måste dock vara uppmärksam på klagomålen - de handlar främst om programvaruproblem.

Bild
Bild

Om du har en ganska solid budget kan du välja premiumbilar. De utmärks inte bara av ett överflöd av moderna regimer och program, utan skyddas också bättre mot vattenläckor. Produkter är ett bra exempel på detta. Vestfrost … En annan tysk oro - AEG - levererar också lysande tvättteknik. Dess produkter kan leverera ånga under tvätt och har andra attraktiva alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Maskinen är mycket populär WLL 2426 … Enheten har en klassisk design. Tvätten laddas genom det främre fönstret. Formgivarna har tillhandahållit 17 program. Tvättbar upp till 7 kg tvätt inklusive dunkuddar; arbetet går ganska tyst.

Bild
Bild

En tvättmaskin är relativt billig Candy Aqua 2D1040 . Det är sant att du inte kan lägga mer än 4 kg kläder där, men det finns 15 arbetsprogram. Det finns ingen barnspärr. Centrifugeringshastigheten är upp till 1000 rpm.

Ljudvolymen är låg, men det finns svaga vibrationer.

Bild
Bild

DEXP WM-F610DSH / WW är också ett bra val. Trumman har en större kapacitet än den tidigare versionen - 6 kg. Försenad start av enheten tillhandahålls. Tack vare programmet på 15 minuter kan du fräscha upp saker som inte är för smutsiga. Av nackdelarna uppmärksammas ett högt avlopp.

Bild
Bild

Trevligt alternativ - Haier HW80-BP14979 … Tvättmängden går genom en främre luckan med en sektion på 0, 32 m. Bland de 14 arbetsprogrammen finns ett sätt att förbättra sköljningen. Inuti låg upp till 8 kg linne. Centrifugeringshastigheten är upp till 1400 rpm.

Bild
Bild

Bland enheterna med torkning sticker det ut positivt Bosch WDU 28590 . Tankens kapacitet är 6 kg; ytterligare tvätt kan inte laddas. Skydd från barn tillhandahålls. Systemet övervakar skumning.

Vibrationer är uteslutna, vissa program kräver mycket långt arbete.

Bild
Bild

Bil Hisense WFKV7012 tvättar 7 kg tvätt i 1 steg. Tvättcykeln absorberar 39 liter vatten. Du kan skjuta upp tvätten i 24 timmar. Det finns ett tillförlitligt skydd mot strömstötar och vattenläckor. Balansen bibehålls automatiskt.

Bild
Bild

LG AIDD F2T9HS9W lockar också uppmärksamhet. Dess huvudsakliga nyanser:

  • smal kropp;
  • förmågan att tvätta i ett allergivänligt läge;
  • bra pekskärm;
  • invertermotor, som ger bearbetning av upp till 7 kg linne i ett steg;
  • keramisk värmekrets;
  • Wi-Fi-block;
  • möjligheten att styra från en smartphone.
Bild
Bild

Whirlpool FSCR 90420 kan också betraktas som ett bra val. Centrifugeringshastigheten för denna maskin når 1400 varv per minut. Tack vare den genomtänkta karossen och den utmärkta växelriktarmotorn kan du tvätta upp till 9 kg tvätt i ett steg. Med en standardcykel är den ungefärliga strömförbrukningen 0,86 kW.

Lastning utförs genom en lucka med en bredd på 0,34 m, möjligheten till ytterligare lastning under drift tillhandahålls, det finns en beteckning på den återstående tiden.

Bild
Bild

Det är lämpligt att avsluta granskningen kl Gorenje WS168LNST . Denna tvättmaskin snurrar med upp till 1600 varv / min och gör ett utmärkt jobb även för stora familjer. Många kommer att gilla närvaron av ångbehandling. Efter centrifugering överstiger inte fuktinnehållet i tyget 44%. I genomsnitt förbrukas 60 liter vatten per session.

Andra parametrar:

  • möjligheten till snabbare tvätt;
  • energiförbrukning - 2, 3 kW;
  • ljudlarm;
  • intern belysning;
  • överströmningsskyddssystem;
  • en tank gjord av modernt karbidekmaterial;
  • ytterligare luktskydd;
  • digital informationsskärm.
Bild
Bild

Valbara kriterier

Först och främst måste du bestämma om du behöver en maskin installerad separat eller monterad i möbler, i en nisch. Det andra alternativet är det mest föredragna för köket. Men det måste man tänka på i vårt land är det inte särskilt populärt, och därför är sortimentet något fattigare än vi skulle vilja . Huvuddelen av tvättenheterna når 0,81-0,85 m på höjden, men om du behöver lägga dem under diskbänken är det begränsat till 0,65-0,7 m.

Både med ett horisontellt och vertikalt arrangemang av lastdörren måste du vara uppmärksam på om det är bekvämt att stänga det och lägga tvätten.

Bild
Bild
Bild
Bild

För pensionärer är dörrens vertikala placering till och med att föredra - det gör att du inte kan böja dig igen . Men när den installeras under bänkskivan i köket måste denna fördel överges. Om vi pratar om äldre människor igen, för dem desto enklare teknik, desto bättre. Det är inte mycket meningsfullt att välja modeller med mer än 10-15 lägen. Och för resten av konsumenterna, med begränsade medel, är det rimligt att spara på funktioner.

Bild
Bild

Som tidigare nämnts, den mest ekonomiska tvättmaskinen är den som går utan el . Alla sådana versioner är vertikala. De går sönder bara ibland, även om de måste applicera mycket kraft vid tvätt. Men om ett sammanbrott inträffar börjar ett mycket svårt sökande efter att hitta en erfaren hantverkare.

För att resa i ett husbil är dock denna omständighet inte alltför viktig.

Bild
Bild

Många människor vill köpa en bärbar skrivmaskin för att spara värdefullt utrymme i sitt hem. Men man måste förstå att man med ett obetydligt djup av fallet inte kan räkna med en stor belastning . För en familj på 1-2 personer räcker det med en enhet med ett djup av 0,3-0,4 m, där 3-5 kg tvätt tvättas i en körning. Om djupet ökas till 0,5 m tvättas 6-7 kg per session. Observera: att lita på reklamlöften om maskinernas lämplighet för hårt vatten är definitivt inte värt det, och om du inte kan undvika att använda det måste du använda speciella metoder för mjukning och bekämpning av vågen.

Bild
Bild

En inverter (utan borstar) elmotor är ett klart plus . En sådan drivning sliter relativt lite. Dessutom har designerna implementerat mer exakt kontroll över det. Slutligen är det också användbart att snurra i hög hastighet. Men om enheten går sönder blir det inte billigt att fixa det. Andra viktiga rekommendationer:

  • snurrklass viktigare än tvättklassen (det är osannolikt att icke-specialister kommer att kunna bedöma skillnaden mellan dem);
  • för hemmabruk snurra snabbare än 1000 varv per minut är knappast motiverat;
  • värt att uppmärksamma ström och vattenförbrukning (trots egenskapernas likhet kan de i olika modeller skilja sig 2-3 gånger);
  • torkningsalternativ användbart, men du måste se till att det finns program för att torka de vanligaste tygerna;
  • om det inte finns några särskilda önskemål för arbetsvolymen kan du begränsa dig själv typiskt 55 dB - det finns de flesta av dessa maskiner;
  • värt att utvärdera frontpanelens utseende och enkel kontroll;
  • visa med beteckningen av felkoder är mer bekvämt än indikation av glödlampor;
  • måste uppmärksamma recensioner slutkonsumenter;
  • Rolig logik , eller på annat sätt - det intellektuellt kontrollerade tvättläget är ganska praktiskt, och du behöver inte vara rädd för det.

Rekommenderad: