Plantera Och Ta Hand Om Clematis Utomhus För Nybörjare: Hur Man Planterar På Våren, Hösten Och Sommaren? Hur Väljer Man Sittplats? Hur Långt Ifrån Varandra Bör Fröna Planteras?

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Och Ta Hand Om Clematis Utomhus För Nybörjare: Hur Man Planterar På Våren, Hösten Och Sommaren? Hur Väljer Man Sittplats? Hur Långt Ifrån Varandra Bör Fröna Planteras?

Video: Plantera Och Ta Hand Om Clematis Utomhus För Nybörjare: Hur Man Planterar På Våren, Hösten Och Sommaren? Hur Väljer Man Sittplats? Hur Långt Ifrån Varandra Bör Fröna Planteras?
Video: Odla tomater - tips och råd 2024, April
Plantera Och Ta Hand Om Clematis Utomhus För Nybörjare: Hur Man Planterar På Våren, Hösten Och Sommaren? Hur Väljer Man Sittplats? Hur Långt Ifrån Varandra Bör Fröna Planteras?
Plantera Och Ta Hand Om Clematis Utomhus För Nybörjare: Hur Man Planterar På Våren, Hösten Och Sommaren? Hur Väljer Man Sittplats? Hur Långt Ifrån Varandra Bör Fröna Planteras?
Anonim

Clematis är en växt som har långa, kraftfulla vinstockar och vackra blommor. Det används för landskapsarkitektur, inte bara trädgårdar, utan även lusthus eller till och med hus, eftersom dess vinstockar kan spåra längs alla stöd. Längden på grenarna kan i vissa fall nå 4,5 meter, och blommorna växer upp till 17 centimeter i diameter . Blommande kan pågå ganska länge: från 2 till 4 månader. Under denna tid kan upp till femhundra blommor blomma på en buske. Naturligtvis kommer sådan skönhet inte att lämna någon likgiltig.

För många år sedan kunde dessa vackra växter bara hittas i vinterträdgårdar eller växthus. Nu planteras sådana buskar lugnt även av nybörjare . För att växten ska slå rot måste du ge den ordentlig vård.

Bild
Bild

Tidpunkt

Clematis kan planteras i öppen mark vid olika tider på året. Så, de växter som har ett öppet rotsystem rekommenderas att planteras på hösten eller våren. Men klematis med slutna rötter kan planteras på sommaren. I det här fallet kommer det inte att vara någon fara - växten kommer att ha tid att slå rot vid vinterperioden.

Det är mest tillförlitligt att plantera clematis på våren, för på så sätt kommer växten att hinna rota sig väl och förbereda sig för det kalla vädret . Men tillsammans med detta har detta tillvägagångssätt vissa nackdelar. Det är nödvändigt att uppfylla de nödvändiga tidsfristerna och inte vara sen med plantering, eftersom den vegetativa perioden börjar mycket tidigt i klematis, och om du inte lyckas plantera dem i tid kommer rotsystemet att reagera på eventuella skador. Det är bäst att plantera innan knopparna öppnas.

Plantering är särskilt farligt på hösten i de norra regionerna, eftersom klematis i dessa delar inte kommer att kunna rota bra på så kort tid. I detta fall bör det göras i början av maj. I södra länder kan plantering göras även i början av april.

Om växterna har ett svagt rotsystem måste de planteras i förväg i behållare och odlas i växthusförhållanden. Annars dör de helt enkelt.

Bild
Bild

Hur väljer man sittplats?

Innan du planterar klematis i marken, var noga med att se till att platsen är den mest lämpliga. Dessa växter är ganska termofila, och de gillar också måttlig vattning. Därför är det bäst att plantera dem i de områden där det finns både solstrålar och lite skugga. Det senare är nödvändigt, annars kommer blommorna att blekna mycket snabbt i solen. Men om det är för mycket skugga, kan du inte vänta på blomning.

Förutom, landningsplatsen måste vara väl skyddad mot starka vindar eller drag … Det bör placeras på en liten höjd så att vattnet i busken inte stagnerar. Om detta inte är möjligt är det nödvändigt att göra små spår avsedda för vattendränering. Dessutom ska jorden vara lösare, ljusare och inte för sur, annars kommer vinstockarna helt enkelt att vissna och försvinna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur planterar man rätt?

Håller avstånd

  • Clematis från Jacquemann -grupper, Viticella, Integrifolia - inte närmare än 1–1, 5 (upp till 2) m från varandra (när de växer starkt).
  • Clematis från Patens -grupperna, Florida, delvis Lanuginoza (inte så kraftfull) - inte mindre än 0,7-1 m från varandra i söder och 1,5 m i norr (skillnaden förklaras av det faktum att i norr för vintern måste skott täckas genom att lägga dem längs en rad eller spiralt runt själva växten)
  • Kraftiga småblommiga arter och sorter planteras på ett avstånd av 2–4 m från varandra.

Rotsystemet hos de flesta clematis sprider sig inte mycket till sidorna (upp till 70-90 cm) och går djupt, så det stör inte närliggande växter. Det finns dock riktlinjer för avstånd:

  • Upp till träd - inte närmare än 2m;
  • Buskar - inte närmare än 1 m.

Det är värt att isolera rotsystemet från andra växter med skiffer eller annat material. När du planterar längs väggar eller staket måste du hålla ett avstånd på 50 cm och placera stöden i en vinkel mot dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan plantera clematis på olika sätt. Du kan använda för detta inte bara frön, utan också plantor. Varje metod har sina egna egenskaper, som du måste bekanta dig med mer detaljerat.

Frön

Detta planteringsalternativ är lämpligt för sorter som har små blommor. Men de flesta trädgårdsmästare försöker plantera olika klematis på detta sätt. För att få en bra planta är det nödvändigt att stratifiera alla frön. Detta kommer att bidra till att förkorta tiden för deras spiring. Detta gäller särskilt för de frön, vars storlek är mer än 1 centimeter, eftersom de planteras på ett naturligt sätt kommer att gro i mer än 1 år.

Frömaterial måste blötläggas i vatten med tillsats av en tillväxtstimulator . Därefter måste de planteras i behållare fyllda med ett substrat av vanlig jord, torv och fin sand. Sådjupet beror direkt på fröets storlek. För frön större än 1 centimeter bör nedsänkningsdjupet vara 2 centimeter. Det räcker med att sänka medelstora korn med 10 millimeter, och små fördjupa med 8 millimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter det måste de förvaras i 1 vecka i ett rum där temperaturen kommer att ligga runt 19 grader. Behållaren måste sedan flyttas till kylskåpet på den lägsta hyllan (i cirka 3 månader). Vissa experter tar behållare utanför och täcker dem med snö.

När våren börjar börjar behållaren återföras till en varm plats igen och plantorna vattnas regelbundet . Det är bäst att placera behållare på en fönsterbräda. När skott dyker upp, och detta ska hända om 21 dagar, måste de också fuktas, samt lossa marken runt dem. Med utseendet på 3-4 blad måste plantorna dykas.

Efter några veckor, när de är helt förstärkta, kan de transplanteras till en permanent "livsmiljö".

Bild
Bild

Planter

Det är nödvändigt att plantera plantor i ett förberedt hål, det måste grävas 2 veckor före plantering. Dess storlek ska vara följande: djup, bredd och höjd - 65 centimeter. Längst ner måste du lägga ut ett dräneringsskikt, som bör vara minst 15 centimeter. Trasigt tegel, fint grus och expanderad lera är lämpliga för detta.

Därefter måste du fylla på substratet, vilket bör innehålla:

  • 1 hink humus;
  • flera nävar aska;
  • 1 hink vanlig jord;
  • 40 gram superfosfat;
  • vid behov 1 hink med fin sand.

Efter 2 veckor kan du plantera plantorna i hålet, för under denna tid bör substratet sätta sig bra. Det är absolut nödvändigt att stödja den framtida klematisen. Rotkragen måste fördjupas så att den inte är högre än 15 centimeter från marknivån. Därefter måste allt täckas med jord och komprimeras väl. Efter det, se till att vattna och täck med ett lager av mulch så att fukt inte avdunstar från marken.

Plantorna växer inte för snabbt. Först utvecklas rotsystemet bra, och sedan markdelen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantering ur potten

Om en planta köps i en kruka kan den planteras både tidigt på våren och på sommaren, eftersom dess rotsystem redan är väl utvecklat. Gropen måste också förberedas i förväg. Under tiden plantan måste försiktigt avlägsnas från krukan och dess rotsystem bör blötläggas i en lösning med tillsats av en tillväxtstimulator i flera timmar.

Därefter måste den placeras på en hög av marken och försiktigt sprida rötterna på alla sidor. Sedan måste allt täckas med jord så att rotkragen är nedsänkt i den med 5 centimeter. Om plantorna är större måste nedsänkningen göras till ett djup av 15 centimeter. Efter det marken måste vara väl komprimerad, vattnas och täckas med ett lager av mulch … Detta skyddar växten från att torka ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Vid korrekt klematisvård kommer han att kunna glädja sina ägare med vacker och frodig blomning under det andra året. För det första året måste du ta bort alla blommor som visas på busken, och detta måste göras redan innan knopparna dyker upp . Under denna period är clematis fortfarande mycket svaga, de behöver mycket styrka för att stärka rotsystemet. Vid blomning kommer busken att spendera dem på denna process och kommer i slutändan att bli mycket svag, vilket kommer att påverka dess fortsatta tillväxt.

Vattning

Unga klematis kräver mycket fukt. De måste vattnas ofta, men inte så mycket. Låt inte vattentätning eller torka ut ur jorden. Det räcker med att återfukta plantorna 2 eller 3 gånger i veckan.

Under en ung buske måste du hälla 5 liter vatten . Efter vattning, se till att lossa marken runt den.

Bild
Bild

Gödsel

Under det första året bör du inte göra ytterligare gödning. Detta är endast tillåtet om de användbara ämnena som är nödvändiga för klematis redan har lagts till vid plantering i marken. Under det andra året kan du använda kvävegödselmedel , men samtidigt bör dosen inte vara för stor, eftersom detta kan leda till att busken kommer att ha ett stort antal skott och det kommer att bli för få blommor på den. Dessutom kan komplexa gödningsmedel från kalium och fosfor appliceras innan blomningen börjar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Knytning

Det är mycket viktigt för klematis, eftersom buskens vidareutveckling, liksom dess skydd mot olika sjukdomar, beror på den. Oftast är sådana växter bundna till speciella stöd som installeras när de planteras . Först måste du fixa botten av busken, detta bör göras så nära marken som möjligt. Detta kommer att skydda clematis från mekaniska skador.

Vinstocken måste fördelas i form av en fläkt. I framtiden kommer själva skotten att kunna växa i önskad riktning.

Om det behövs kan ägarna själva reglera både tillväxt och blomning av klematis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Sanitär beskärning bör utföras årligen. Detta kan göras under hela säsongen. I det här fallet är det nödvändigt att ta bort alla torra och sjuka skott. Dessutom finns det också höstbeskärning. Det utförs dock på olika sätt och beror på typen av klematis.

Experter skiljer tre grupper av beskärning

  1. Till den första gruppen inkluderar de växter vars blomning börjar i slutet av maj eller början av juni. Oftast händer detta på skotten från föregående år. Sådana klematis kan inte skäras av för vintern, utan göras efter blomningen, och då bara om vinstockarna är för höga. Glöm dock inte att ta bort de flexibla grenarna från stöden och skydda dem från frost.
  2. Till den andra gruppen inkluderar klematis som blommar både på tidigare skott och på stjälkarna i år. Deras beskärning bör göras 2 gånger om året. För första gången - i maj, när förra årets vinstockar blommar. Det är de gamla skotten som måste klippas av. Den andra beskärningen kommer att behövas först innan den första frosten börjar, och det är nödvändigt att ta bort vinstockarna för det aktuella året. Det är värt att ta bort en tredjedel av skotten.
  3. Till den tredje gruppen inkluderar växter som blommar på unga skott. Full beskärning i detta fall utförs på hösten, varefter växten täcks.
Bild
Bild

Förbereder klematis för vinterperioden

Även om klematis är frostbeständig, är det bäst att täcka dem för vintern. Du kan använda en mängd olika material för detta. Det kan vara jord och torra löv och humus och grangrenar, det vill säga vad som kommer att finnas till hands. Isåfall, om några gnagare sågs på webbplatsens territorium är det absolut nödvändigt att sätta ett medel för att bekämpa dem under skyddet . Ovanifrån kan klematis dessutom täckas med en nedslagen träsköld för att skydda busken från att bli blöt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Öppnar clematis på våren

Så snart snön smälter och det är ganska varmt ute kan du ta bort täckmaterialet. Därefter rekommenderar experter att behandla busken med speciella medel för svampinfektioner. Förutom, du måste mata växten med ammoniakgödsel.

Tips från experter

De som bestämmer sig för att plantera clematis för första gången på sin webbplats måste följa några råd. Om knopparna på den köpta plantan inte har blommat, kan du tillsammans med filmen lägga den i kylskåpet eller under snön i flera dagar och sedan flytta den till värme. En sådan skakning kommer att hjälpa till att hantera detta problem.

Om det fortfarande är kallt ute och det redan har dykt upp löv på växten måste det transplanteras i en behållare som är något större . Om skotten växer för mycket måste de dessutom fästas.

Många människor, som ser denna känsliga och vackra växt för första gången, vill omedelbart köpa den och plantera den på sin webbplats. Och det är inte förgäves, för clematis kan mycket väl konkurrera med olika exotiska växter … Dess stora blommor faller från vackert gjorda stöd som vattenfall, och detta lockar uppmärksamhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men för att uppnå en sådan skönhet måste du vara lite uppmärksam på denna stiliga man. Och viktigast av allt - bekanta dig med reglerna för plantering och efterföljande vård av honom. Endast i detta fall kan du förvänta dig ett utmärkt resultat.

Rekommenderad: