Trellis För Druvor (39 Bilder): Metall- Och Plaströr. Ritningar, Hur Man Gör Dem Korrekt Med Egna Händer, Höjd Och Mått

Innehållsförteckning:

Video: Trellis För Druvor (39 Bilder): Metall- Och Plaströr. Ritningar, Hur Man Gör Dem Korrekt Med Egna Händer, Höjd Och Mått

Video: Trellis För Druvor (39 Bilder): Metall- Och Plaströr. Ritningar, Hur Man Gör Dem Korrekt Med Egna Händer, Höjd Och Mått
Video: hur man ritar KAKA steg för steg - ritningar lätt 2024, Mars
Trellis För Druvor (39 Bilder): Metall- Och Plaströr. Ritningar, Hur Man Gör Dem Korrekt Med Egna Händer, Höjd Och Mått
Trellis För Druvor (39 Bilder): Metall- Och Plaströr. Ritningar, Hur Man Gör Dem Korrekt Med Egna Händer, Höjd Och Mått
Anonim

För att vinstockarna ska växa snabbt och utvecklas väl, är det mycket viktigt att knyta plantorna korrekt - detta bidrar till korrekt bildning av vinstockarna och undviker att det sjunker. Användningen av spaljéer säkerställer full luftcirkulation mellan enskilda grenar, och detta har den mest positiva effekten på plantans tillstånd. För att knyta vinstockarna är det inte alls nödvändigt att köpa specialstöd, de kan alltid göras med egna händer från improviserade medel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning och syfte

För att få en rik druvskörd måste unga buskar knytas till stöd. Fördelarna med att odla vinstockar vertikalt på spaljéer är uppenbara.

  • Den korrekta bildningen av vinstockarna från de allra första levnadsåren och ytterligare underhåll av den erforderliga formen bidrar till fruktbuskens fulla tillväxt och utveckling.
  • På grund av den jämna vertikala placeringen på spaljén skuggar vinstockarna inte varandra, och varje gren, löv och frukt får tillräckligt med solljus. Full belysning bidrar till accelerationen av metaboliska processer och, som ett resultat, att få ett stort utbyte av stora saftiga bär med exceptionella smakegenskaper.
  • Blomställningarna, fördelade över spaljéerna, är öppna för insekter, så pollineringen blir lättare och snabbare.
  • Tidig bindning av vinstockarna ger buskarna full ventilation - detta är ett bra förebyggande av svampinfektioner.
  • Druvbuskar som odlas på spaljéer har god immunitet. De är resistenta mot frost, nederbörd och andra negativa yttre påverkan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Det finns många varianter av gobelänger. Låt oss bo på de mest efterfrågade designalternativen.

Ett-plan

Druvbuskar planteras i raka parallella rader, så spaljéerna placeras på ena kanten från växterna. En trellis med ett plan är en enkel design där pelarna är installerade i en rad och en spaljetråd dras mellan dem, alltid i ett enda plan.

Vid installation av sådana spaljéer är det viktigt att stöden är placerade på ett kort avstånd från varandra, avståndet från busken till stödet bör vara 30-35 cm. Detta arrangemang underlättar skötsel av druvorna och den efterföljande skörden.

Enkla ett-vägs gobelänger används ganska ofta av våra landsmän i sina stugor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tvåplan

I en tvåplanskonstruktion ligger vinstocken, tillsammans med unga skott, på två plan med sträckta diametrar. Denna typ av stöd förenklar avsevärt vården av att utveckla buskar, och på grund av att tillväxten av unga skott ökar, bidrar det till en betydande höjning av avkastningen . Sådana mönster har blivit utbredda vid odling av kraftfulla druvsorter.

Det är dock viktigt att komma ihåg att en tvåplanig spaljé används uteslutande för strumpeband som växer från norr till söder. Om växternas orientering är annorlunda mörkas den ena druvraden starkt av den andra. Sådana spaljéer placeras på ett avstånd av 50-80 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övrig

U-formade mönster har blivit mycket populära. Sådana stöd placeras på båda sidor av buskarna och en tråd dras på varje sida. Två stöd placeras på lika avstånd från växterna och på samma avstånd mellan varandra - avståndet ska motsvara 50-60 cm.

Om avståndet är mindre kommer det att komplicera behandlingen av buskar med gödningsmedel och kemikalier.

Bild
Bild

V- och Y-formade mönster är något mindre vanliga . Sådana spaljéer innebär installation av ett par rader av stöd med en liten lutning och med närvaro av tråd. I detta fall har vinkeln ingen effekt på parametrarna för belysning av löv och grenar av solens strålar.

Det är absolut nödvändigt att staplarna är anslutna till varandra med hoppare för att förhindra att de faller under fruktens vikt . På grund av strukturens optimala lutning hänger druvklasarna fritt, detta har den mest positiva effekten på växternas tillväxt och utveckling. Dimensionerna på ett sådant stöd väljs utifrån odlarens individuella preferenser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anmärkningsvärt är de L-formade strukturerna, bättre kända som pergolor . Med denna design placeras planen med tråden horisontellt, unga gröna skott växer längs dem. Pergolan har en höjd av 2-2, 5 m, medan växternas skott placeras parallellt med varandra.

När man odlar druvor på en pergola noterar trädgårdsmästare den snabba tillväxten av vinstockar och ökningen av grödorna .s - detta beror på att bladen lyser upp av solens strålar hela dagen. Bildandet av en kultur på ett L-format stöd säkerställer full luftcirkulation och minimerar därmed risken för infektion av svampar och virus.

Den enda nackdelen med designen är dess höjd, eftersom det i detta fall är svårt att ta hand om växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pergolan installeras ofta i små områden, eftersom den samtidigt löser två problem - den fungerar som en bärande struktur för druvor och dekorerar samtidigt lokalområdet. På kort tid når vinrankan på spaljén toppen av spaljén och skapar ett vackert landskap . Förresten kan pergolan användas för vilda druvor för att ordna ett rekreationsområde - du behöver bara ordna en plats under vinstocken med bänkar, sätta ett litet bord eller hänga en hängmatta.

Vissa odlare föredrar T-formade spaljéer

Bild
Bild

Material (redigera)

Handgjorda druvspaljéer är en enkel struktur av enskilda ställ med kablar eller tråd utsträckta. Som stödben kan du använda:

  • pelare av armerad betong;
  • metall- eller plaströr;
  • stänger av trä;
  • asbeströr;
  • kanal.

Träställningar ser väldigt fina ut och är estetiskt mycket bättre än alla andra enheter. De är dock mindre praktiska, för efter 5-6 år börjar delarna av spaljén begravd i marken att ruttna.

För att förlänga livslängden för en sådan struktur är det värt att ge företräde åt produkter av ek, kastanj eller akacia.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den delen av spaljkolonnen, som kommer att finnas i marken, bör först förvaras i en 5% lösning av kopparsulfat i 3-5 dagar och sedan smörjas med fotogen eller flytande harts. De övre områdena utsätts också för de negativa effekterna av atmosfärisk nederbörd, skadedjur och gnagare - de måste behandlas med fungicidimpregnering årligen.

Smidda spaljéer för druvor anses vara en mer praktisk lösning . Vanligtvis är de gjorda av en metallkanal eller rör med en diameter på minst 6 cm. Observera att den maximala belastningen kommer att falla på de extrema stöden - de måste vara de mest hållbara, för dem är det bättre att ta rör med stor diameter. Mellanpelarna kan vara något smalare.

Bild
Bild
Bild
Bild

För välvda spaljéer skulle den bästa lösningen vara förstärkning eller en metallstav svetsad på stödpelarna . Detta material böjer sig bra, så att spaljéerna kan avrundas samtidigt som den bibehåller optimal strukturstyrka och stödjer styvhet.

För de tvärgående raderna i spaljén kan du ta en metallkabel eller aluminiumtråd 3-4 mm tjock.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Det är möjligt att beräkna den optimala höjden på spaljestolparna för odling av druvor, med hänsyn till regionens klimategenskaper. I enlighet med standarderna i centrala Ryssland når buskens höjd 2,5 m, så den nedgrävda delen ska vara 50-70 cm och markdelen-200-250 cm . I de södra regionerna växer druvor mer aktivt, så där bör spaljans höjd över marknivån vara upp till 350 cm.

I en rad placeras stöd i steg om 2-2, 5 m . Det är viktigt att ta hand om beredningen av ytterligare förstyvningar i förväg, för detta kan du ta metallhörn eller små rör. Avståndet mellan tvärstängerna är vanligtvis 45-50 cm.

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

För att självständigt göra spaljéer för druvor måste du först bestämma vilken typ av konstruktion och studera ritningarna.

Låt oss titta närmare på funktionerna i att installera spaljéer från olika material - varje alternativ kommer harmoniskt att passa in i trädgårdsdesignen och skapa ett gediget, hållbart stöd för odling av druvor.

Spaljé från ett profilrör

Även en nybörjare utan arbetserfarenhet kan göra en sådan tvåfilig spaljé. Du kommer behöva:

  • formade rör - 8 st.;
  • tråd - 30-40 m;
  • tvärstänger - 8 st.;
  • pinnar;
  • cement och krossad sten.

Steg-för-steg-instruktionen ger flera sekventiella steg

  • Först måste du gräva hål på ett avstånd av 70 cm. De hälls med en tjock cementlösning och strös med grus.
  • Rören installeras något i en vinkel så att buskarna tål viktbelastningen. Tvärstängerna är fixerade ovanifrån.
  • För installation av tvärstänger är det lämpligt att ta en koppartråd. För att fixa det på spaljén är det nödvändigt att göra hål i rören med en borr. Den första raden av spaljetråd dras på en halv meters höjd från marken, varje efterföljande rad är 40-45 cm högre än den föregående.

Tapeterna är klara. Ett sådant stöd kommer att tjäna troget i många år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Spaljé av plaströr

Polypropylenrör behåller sin integritet i flera decennier. Det är ett hållbart material. För att ge rören den erforderliga styvheten rekommenderas det dock att förstärka armeringen inuti. Det är inte svårt att göra en spaljé från ett plaströr, denna process innehåller flera huvudsteg:

  • planteringshål grävs på ett avstånd av 55-60 cm, förstärkning 65 cm är begravd i varje hål;
  • plastämnen är böjda i form av en båge, med hänsyn till en lämplig böjningsradie;
  • böjda rör är uppspända på metallbeslag;
  • för att ge strukturen den nödvändiga styrkan används tvärgående överliggare;
  • den optimala höjden på en spaljé för druvor är 2,5-3 m, avståndet mellan tvärstängerna bör vara 45-60 cm.

Innan metallrör installeras är det absolut nödvändigt att utföra korrosionsskyddande behandling av stödkonstruktionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träspaljéer

För att göra en struktur av trä är det nödvändigt att förbereda flera trästolpar, en tråd med ett tvärsnitt på 4 cm, tvärbalkar och cement.

Steg för steg process

  • På den valda platsen för att plantera druvbuskar grävs hål med ett djup av 80 cm med ett avstånd på 40-50 cm.
  • Ett lager flodsand hälls i varje hål och trästolpar fixeras i fördjupningen. Basen är cementerad.
  • Tvärbalkarna är fixerade i de övre och nedre delarna av stöden, de kommer att stödja spaljéerna.
  • Mellan dem borras hål i stolparna på ett avstånd av 40-45 cm och en metalltråd är gängad. Det är bäst att välja kopparprodukter, i så fall är spaljén inte bara praktisk, utan också vacker.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tapet för druvor från beslag

För att göra en stark spaljé för en vingård av metalltråd måste du utföra följande steg:

  • den nedre delen av pelarna är belagd med ett lager bitumen och hamras i förberedda planteringshål till ett djup av 60-70 cm, medan avståndet mellan enskilda pelare inte får överstiga 1,7-2 m.
  • på ett avstånd av 45-55 cm från jordens yta, dra i tråden i den nedre raden, varje efterföljande bör vara 40-50 cm högre än den föregående.

En sådan spaljé kännetecknas av tillförlitlighet och hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var ska man installera?

Dekorativa vinstockar klassificeras som permanenta strukturer. De kan, om så önskas, flyttas från plats till plats, därför bör valet av en plats för installation av spaljéer övervägas noggrant. Tomten måste uppfylla följande krav:

  • vara väl upplyst av solens strålar;
  • avståndet mellan enskilda rader av druvbuskar bör vara i intervallet 1,5-2 m.

Nybörjare kan bygga spaljéer för jungfrur druvor nära staketet för att spara utrymme.

Stöd ska placeras i nord-sydlig riktning. I detta fall, på morgonen, kommer vinstocken att belysas av solens strålar från öst, vid lunchtid kommer den maximala belysningen att falla på den inre delen av den gröna massan, och på kvällen kommer solen att lysa på den västra delen av busken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande druvor på spaljéer

Tekniken för att knyta druvor till spaljéerna beror på kulturens planeringsschema och säsongen där du planerar att utföra detta arbete. Så det första druva -strumpebandet till spaljén utförs tidigt på våren, när plantans unga skott fortfarande är för svaga och kräver stöd. Detta bör göras innan knopparna öppnas. Att binda på grenarna för sent kan skada växten.

Strumpebandet utförs enligt följande:

  • vinstockens långsträckta ärmar är fästa vid tvärstängerna i en vinkel på 50-60 grader;
  • ersättningsskott är bundna till den nedre tråden;
  • vinstocken lindas försiktigt runt tvärstången och fixeras med en mjuk garn eller en bit tyg;
  • grenar som inte kan fixeras i den angivna vinkeln är bundna något lutade.

Viktigt: Gamla buskar ska knytas i rät vinkel. Du måste agera försiktigt, eftersom grenarna på sådana växter är mycket ömtåliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

För full bildning av stora klasar kräver växten ett överflöd av användbara spårämnen och organisk gödsel . Efter att bindningsförfarandet är slutfört måste därför en liten mängd näringsrik utfodring läggas till under varje buske och sedan fuktas rikligt.

Sommarförfarandet kallas "grönt strumpeband ". Det låter dig skydda vinstockarna från regn och starka vindbyar. Vid denna tidpunkt är vinstocken bunden i rät vinkel - därför beställs endast de buskar som har en hög stam eller en lång ärm. När vinstocken växer måste den knytas igen för att fixa de återväxande skotten. Tänk på att under sommarsäsongen kan man skjuta strumpebandsmanipulationer högst tre gånger.

Att fixa vinstocken med spaljéer möjliggör tillräcklig luftcirkulation till de gröna skotten och flödet av solljus . Sådana utvecklingsförhållanden bidrar till att få en stor skörd. Druvfrukter som odlas på spaljéer är vanligtvis stora, saftiga och söta i smaken.

Rekommenderad: