Beskärning Av Druvor Under Det Första Planteringsåret: Hur Man Beskär Bladen Av Enåriga Druvor Innan De Mognar Och Innan Busken Skyddas?

Innehållsförteckning:

Video: Beskärning Av Druvor Under Det Första Planteringsåret: Hur Man Beskär Bladen Av Enåriga Druvor Innan De Mognar Och Innan Busken Skyddas?

Video: Beskärning Av Druvor Under Det Första Planteringsåret: Hur Man Beskär Bladen Av Enåriga Druvor Innan De Mognar Och Innan Busken Skyddas?
Video: Actinidia. Allt om att odla mirakelkrypare. 2024, Mars
Beskärning Av Druvor Under Det Första Planteringsåret: Hur Man Beskär Bladen Av Enåriga Druvor Innan De Mognar Och Innan Busken Skyddas?
Beskärning Av Druvor Under Det Första Planteringsåret: Hur Man Beskär Bladen Av Enåriga Druvor Innan De Mognar Och Innan Busken Skyddas?
Anonim

Beskärning av druvor under det första planteringsåret och de följande åren är ett måste. Annars ser du inte skörden. Druvor är en gröda som bara bär frukt på gröna unga skott som har vuxit från knoppar som ligger på förra årets unga grenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande regler

Innan du börjar beskära måste du ha en god förståelse för buskens struktur och livscykel . Fruktskott växer på sommaren, de är av plast, gröna, blomstjälkar visas på dem. Vid hösten blir dessa skott förkalkade, det är de som senare kallas frukt vinstockar. Fruktrankans tjocklek bör vara cirka 1 cm. Vid 2 års ålder kommer vinstocken att bli en gren (eller hylsa) - detta är en flerårig del av busken. Den har vilande knoppar som vaknar om grenen skärs. Druvbuskar lägger knoppar på hösten. Höstbeskärning sätter tonen för hela framtida skörd. Antalet fruktskott bör inte överstiga 10-20, annars blir vinstockarna för tunna, med mycket svaga fruktskott på toppen. Skörden från en sådan växt kommer bara att ge besvikelse.

Dessutom kommer skott som inte har mognat till hösten säkert att frysa ut, även om vintern är väldigt mild. Därför är det oerhört viktigt att få exakt mogna skott, även om det är få av dem. Beskärning av druvor under det första året efter plantering kan göras på olika sätt, beroende på önskad form. I svala regioner för druvor är den bästa formen en fläkt utan bagageutrymme med 4 ärmar. Denna design gör det enkelt att täcka växter för vintern. Planteringsvård vid 1 år syftar till att bilda 2 grenar. Detta är grunden för framtida grödbärargrenar.

Bild
Bild

En ung växt måste vattnas väl minst 2 gånger under den första månaden efter plantering .… Vattning är rikligt, 4 hinkar vatten per buske. Den sista vattningen utförs i början av augusti. Efter denna period är det nödvändigt att avstå från att vattna, annars kommer växten inte att ha tid att ta skotten till ett moget tillstånd, denna process kommer att sträcka sig. Under de följande åren kommer den vanligaste vattningen också att ske i juli, och de kommer att minska på samma sätt i augusti, annars kommer bären att spricka. De matas två gånger under det första året och kombinerar befruktning med bevattning. Den första utfodringen utförs när de gröna skotten når en längd av 10 cm, ett komplex med kväve, fosfor och kalium introduceras.

Den andra utfodringen med komplext mineralgödsel utförs i början av juli, den tredje - i början av augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Schema

Ettåriga druvor har bara två knoppar . Om i stället för två skott 5-6 dyker upp måste de extra avbrytas, annars blir alla skott svaga, för korta, oproduktiva. Skott bryts av när de når en längd på 2-5 cm. Alla styvsöner tas också bort. Skott präglas i september. Jaga liknar nypa, åtminstone har samma syfte - att fördröja skottets tillväxt … Det innebär dock att korta inte spetsen, utan hela grenens längd till de första fullfjädrade bladen.

Om toppen av druvskottet började utvecklas är den redo att växa, när denna energiförbrukning inte behövs, skärs grenen av. Under det första året på sommaren är det inte nödvändigt att prägla; det utförs bara i september. Under efterföljande år utförs sommaren (om det behövs) och den obligatoriska höstmyntningen. Att jaga påskyndar skottens mognad. I slutet av oktober det första året, strax före skyddet för vintern, måste de vuxna starka skotten klippas av och lämna 3 knoppar på varje. Därefter läggs lock gjorda av onödiga plastflaskor på anläggningen. Strö över jord eller mulch så att det är i linje med toppen av flaskorna, en hög på 25-30 cm hälls ovanpå. Nästa år måste du se till att arbetet under det första året gjordes bra.

Skotten av den första ordningen kommer att ha en tjocklek på 7-8 mm, deras färg kommer att vara ljus, sprakande kommer att höras när de böjs. Om druvorna är frysta blir skotten kalla vid beröring och saknar fasthet. Utmaningen för andra året är att odla 4 ärmar. De är fixerade på spaljéer. Och under det tredje året släpps 2 vinstockar från toppen av varje ärm och alla skott som visas nedan tas bort. Totalt kommer det att finnas 8 skott på växten.

På varje lämnas ett druvknippe, utan synd, och tar bort allt annat.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att beskära grenen korrekt måste du se till att utrymmet mellan noderna är valt och att den översta kvarvarande knoppen är vänd uppåt .… Under efterföljande år görs beskärning på hösten, efter att växten har fällt sina löv. De reglerar också växttillväxt under hela året. Redan före uppkomsten av blomställningar tas alla onödiga skott bort som inte är föreskrivna i systemet, övervuxna, på ärmarna, axlarna, värdelösa och dåligt placerade (till exempel kommer det att vara svårt att knyta skottet till spaljén). Under blomningen är det redan lätt att skilja mellan frukt och sterila skott. Oproduktiva tas bort, bara inte en gång, utan gradvis, för att inte beröva växten en stor grön massa på en gång.

Också onödiga är "dubblar" - det här är skott som kom fram från ögat, som innehåller tre knoppar samtidigt, den centrala och två mindre laterala. Från sådana ögon kan en gren gro, eller två eller tre på en gång. De är vanligtvis inte särskilt bekväma, de tömmer busken, förstör utseendet på en bildad växt och skuggar mer produktiva skott. Om det finns klasar på dem lämnar de det starkaste och mest praktiska för ett strumpeband, resten tas bort. Innan bären mognar är det användbart att nypa skotten över 5-7 blad ovanför borsten . Denna teknik gör att du kan omfördela mat till förmån för bären och samtidigt inte vara en belastning på busken, vilket är möjligt om du bryter av en gren precis ovanför gänget.

Under mognadstiden för klasarna utförs de vanliga kontrollåtgärderna: störande grenar, styvbarn tas bort. Gängen är normaliserade. För täta kluster kan vara mottagliga för sjukdomar, på grund av ansamling av fukt mellan dem blir bären mindre. För vackrare, sötare och större bär, gallras gallorna från mitten av juli. Ta bort de delar av gänget där bären är små, deformerade. Och före skörd, om 2-3 veckor, utförs förtydligande. Ta bort löv som skymmer klasarna. Samtidigt beaktas att druvbladens aktivitet är kortvarig . Det utfällda arket fungerar inte mer än 50 dagar efter utvecklingen. Sedan åldras det och blir praktiskt taget ballast, så att du säkert kan ta bort de gamla bladen runt klasarna. Men de nedre bladen, även om deras produktivitet redan har minskat, är inte fallet. De är användbara - de skyddar kluster från solbränna, regn, hagel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

För beskärning, välj rätt verktyg: platta bypass -beskärare för gröna grenar, beskärningssax med städ eller ihållande beskärare för torra vinstockar . En lämplig beskärningsskjuv skadar grenen endast vid klipppunkterna, tuggar inte eller river fibrerna. Verktyg med högt kolstål är vassare, men mindre hållbara än rostfritt stål. Loppers används för svåråtkomliga grenar. Det är bekvämt att använda sax med långa blad och trubbiga spetsar för att normalisera klasarna. Naturligtvis måste hela verktyget vara väl vässat och helt rent. En spärrskärare hjälper till att minska bördan för trädgårdsmästaren. Detta är det bästa alternativet om du behöver klippa många grenar med minimal ansträngning, även om beskärningssaxen är ganska dyr .… För beskärning, välj en solig, torr dag. Ibland växer vinstocken ojämnt, särskilt om vinstockarna är fästa vid spaljén i en vinkel. Tillväxten utjämnas genom att justera belastningen på grenarna (mer eller mindre klasar finns kvar), eller genom att nypa. Oftare än andra sorter nypar de sorter med ett löst gäng.

Stepsons kan brytas av för hand, men det är också bättre att använda en sekatör - det här är mer pålitligt. Övervintrande knoppar finns bredvid stegsönerna och manuell borttagning av styvsönerna kan skada dem. Stegbarnen klämmer över 2-3 ark. För bästa avkastning drar erfarna odlare fruktskotten med tråd. Hela fotograferingen ovanför ringen kommer att få förbättrad näring, vilket gör att du kan få fler vackra klasar 2 veckor tidigare. Men mottagningen är mycket komplicerad och kommer bara att krävas från 4-5 års växtliv. Unga växter behöver skydd mot sjukdomar på samma sätt som vuxna. Vid minsta sjukdomstecken behandlas bladen med Horus, Skor eller Topaz. Var noga med att följa instruktionerna, alla dessa läkemedel är ganska starka . Folkmedicin för druvor är praktiskt taget värdelösa, men så länge växten är ung och liten kan de vara meningsfulla. Det är dock bäst att inte riskera det.

Du kan använda biologiska produkter som "Fitosporin", men de har en kortare verkningsperiod än kemiska insekticider, och de verkar profylaktiskt. De bör användas regelbundet och ofta.

Rekommenderad: