Värmeelement För En Uppvärmd Handdukstork: Vi Väljer En Elektrisk Handdukstork Med Termostat, Gör Det Själv Byte

Innehållsförteckning:

Video: Värmeelement För En Uppvärmd Handdukstork: Vi Väljer En Elektrisk Handdukstork Med Termostat, Gör Det Själv Byte

Video: Värmeelement För En Uppvärmd Handdukstork: Vi Väljer En Elektrisk Handdukstork Med Termostat, Gör Det Själv Byte
Video: Handdukstork - video om montering och fyllning | Svedbergs 2024, April
Värmeelement För En Uppvärmd Handdukstork: Vi Väljer En Elektrisk Handdukstork Med Termostat, Gör Det Själv Byte
Värmeelement För En Uppvärmd Handdukstork: Vi Väljer En Elektrisk Handdukstork Med Termostat, Gör Det Själv Byte
Anonim

Det finns en elektrisk handdukstork i nästan varje lägenhet idag. Denna praktiska enhet fungerar inte bara som en torktumlare, utan används också för att värma badrummet . Ett brett utbud av handdukstorkar representeras av ett stort antal olika modeller. De skiljer sig åt i form och värmeanordning. Fördelen med en elektrisk uppvärmd handdukstork framför en varmvattenberedare är att den inte är beroende av varmvattentillförsel.

Rörformig elektrisk värmare (TEN) är en enhet inuti en uppvärmd handdukstork, som fungerar som värmebärarvärmare och fungerar från en strömkälla . Den uppvärmda handdukstorkens totala prestanda beror på värmeelementets kvalitet. Vid fel bör du byta värmeelementet själv eller kontakta en specialist.

Bild
Bild

Olika sorter

Många går vilse i ett stort urval av värmare modeller för handdukstorkar. Ja, det finns ganska många av dem, och de skiljer sig åt i designfunktioner:

  • med termostat;
  • utrustad med en timer;
  • med och utan display;
  • beroende på typ av kontroll - mekanisk, elektronisk, fjärrkontroll;
  • öppen eller dold anslutning;
  • med möjlighet att ställa in driftläge (programmering).

Och även elektriska värmare skiljer sig åt i effektnivå. Den kan variera från 120 till 1200 watt.

Allt beror på storleken och kraften på själva handduksstången.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på konstruktion kan värmeelement installeras både på höger sida och till vänster, så att de kan vara både höger och vänster.

Dessutom är elektriska värmare uppdelade i torrt och vått

  1. Torr . De har inte kontakt med kylvätskan, på grund av vilken det inte finns någon risk för skala och risken för en olycka vid ett haveri av värmeelementet. Sådana modeller är ganska sällsynta, och deras pris är en storleksordning högre än deras våta motsvarigheter.
  2. Våt . Enheter som installeras direkt i kylvätskan. På grund av ständig kontakt med den visas skala på värmeelementet över tiden. Och om en elektrisk värmare går sönder kan det vara farligt för människors hälsa att använda en handdukstork. Sådana produkter är dock billigare än torra.

Vilket värmeelement som är bättre att välja beror på vilken typ av kylvätska.

Om den uppvärmda handduksstången fungerar från centralvärme, är det bättre att välja en torr, i andra fall gör en våt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

På hemmamarknaden stöter du mycket ofta på värmeelement av låg kvalitet. De utmärks av sin attraktivt låga kostnad, vilket är huvudkriteriet för att välja inkompetenta köpare.

Efter att ha köpt en högkvalitativ rörvärmare en gång gör du dig fri från att ständigt byta ut den flera gånger om året.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att välja ett värmeelement av hög kvalitet för en elektrisk handdukstork, måste du känna till några viktiga nyanser

  1. De flesta av de ryska tillverkade värmeelementen är av låg kvalitet, så du bör vara extremt försiktig när du väljer en inhemsk produkt. Det är bättre att välja en enhet från betrodda utländska märken, till exempel Terma.

  2. Värmeelementets effekt måste överensstämma med badrumsytan och kraften hos själva handduksstången. Till exempel, för en uppvärmd handdukstork med en effekt på 300 till 600 W, rekommenderas att köpa en elektrisk värmare med en effekt på 300-400 W.
  3. Ju kraftfullare värmeelementet är, desto snabbare värms uppvärmd handdukstork. Du bör dock inte köpa en elvärmare som är för kraftfull, eftersom den på grund av frekvent på / av -omkoppling blir oanvändbar snabbare.
  4. Välj modeller med en inbyggd elektronisk elförbrukningssensor, tack vare vilken enheten fungerar perfekt även med en liten förbrukning av el.
  5. Värmeelementet måste ha en bra skyddande beläggning.
  6. Varje modell av en elektrisk värmare ger en termostat som håller högsta temperaturen (oftast är det 60 grader). Men om det finns en ekonomisk möjlighet, välj produkter med en termostat som gör att du kan ställa in den optimala uppvärmningstemperaturen för en uppvärmd handdukstork beroende på säsong.

  7. Närvaron av en timer i värmeelementet låter dig programmera enheten under en viss tid, varefter den stängs av. Nyare modeller är utrustade med mjukvarukontroll, med vilken du kan ställa in ett specifikt schema för driften av värmeenheten. Detta hjälper dig att spara en betydande summa på elräkningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man installerar?

Det är fullt möjligt att själv installera ett nytt eller reparerat värmeelement i en handdukstork. Men om du fortfarande tvivlar på din kompetens i detta är det bättre att söka hjälp från en specialist. Om du bestämmer dig för att göra det själv är det viktigaste att följa grundläggande säkerhetsregler.

Du kan inte slå på den uppvärmda handduksstången förrän värmeelementet är helt nedsänkt i kylvätskan (vatten)

Elvärmaren bör endast installeras längst ned på den uppvärmda handduksstången.

Bild
Bild
Bild
Bild

Här är proceduren för installation av värmeelementet i kylaren

  1. Stäng av vattentillförseln.
  2. Töm allt vatten genom en speciell anordning som ligger längst ner på den uppvärmda handduksstången.
  3. För att sätta in värmeelementet i värmeutrustningen behöver du en skiftnyckel. Använd en packning för att hålla anslutningen tät.
  4. I kombinerade modeller av uppvärmda handdukstorkar, när systemet är fyllt med vatten, öppnas Mayevsky -kranen för att släppa ut luft och kranen, som stänger av vattnet. Det ögonblick då vatten börjar rinna från Mayevsky -kranen betyder att det inte finns någon luft i systemet och det är helt fyllt med vatten. Sedan stänger vattenkranen.
  5. I fristående modeller hälls kylvätskan uppifrån i ett speciellt fack. Just nu bör Mayevskijs kran också vara öppen. Kylvätskan hälls snett.
  6. Uppvärmningsmediet i den uppvärmda handduksstången ska vara 90%, medan det värms upp till 60 grader. Om systemet är överfullt bör en del av vattnet tömmas.
  7. Elvärmaren fungerar med full kapacitet, varefter den stängs av automatiskt. Vid uppvärmning av kylvätskan kan fortfarande överflödigt vatten komma ut ur Mayevsky -kranen, eftersom vatten tenderar att expandera vid uppvärmning.
  8. Först efter det stängs Mayevskys kran, även om den kanske inte stängs av alls.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ersättning

Om elvärmaren i den uppvärmda handduksstången slutar fungera, bör du ta in den för reparation, eller fundera på att köpa en ny.

Om du vill byta ut värmeelementet själv måste du följa instruktionerna som beskrivs i stycket ovan . Om du inte är säker på dina förmågor är det bättre att lämna det till en professionell.

Du bör i alla fall köpa ett nytt värmeelement. Det är mycket viktigt att välja en elektrisk värmare som matchar din handdukstorkmodell . Börja med kraften från radiatorn, i enlighet med vilken värmeelementets effekt väljs. Du hittar all nödvändig information i dokumenten för handdukstorkarna. Om du plötsligt redan har lyckats slänga dem eller helt enkelt inte hittat dem, ta det trasiga värmeelementet och plocka upp ett liknande.

När du byter ett värmeelement, se till att du har alla nödvändiga verktyg . Att använda det som finns till hands kan skada värmeutrustningen.

Det är nödvändigt att börja arbeta först efter att handduksvärmaren är helt avstängd och vattnet har stängts av.

Rekommenderad: