Pergolor För Rosor (31 Bilder): För En Klätter- Och Klätterros, En Träpergola Med Egna Händer, Smidda Metallmodeller

Innehållsförteckning:

Video: Pergolor För Rosor (31 Bilder): För En Klätter- Och Klätterros, En Träpergola Med Egna Händer, Smidda Metallmodeller

Video: Pergolor För Rosor (31 Bilder): För En Klätter- Och Klätterros, En Träpergola Med Egna Händer, Smidda Metallmodeller
Video: Föröka rosor med sticklingar 2024, April
Pergolor För Rosor (31 Bilder): För En Klätter- Och Klätterros, En Träpergola Med Egna Händer, Smidda Metallmodeller
Pergolor För Rosor (31 Bilder): För En Klätter- Och Klätterros, En Träpergola Med Egna Händer, Smidda Metallmodeller
Anonim

Alla klätterväxter är en utmärkt dekoration för trädgården, men rosor är särskilt intressanta för blomsterodlare. Delikata och doftande blommor skapar en speciell unik atmosfär som kombinerar hemkomfort och graciös lyx. Det är därför de oftast används för att dekorera trädgården och det lokala området, med hjälp av pergolor för detta, vilket kommer att diskuteras i vår artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

För att bilda en häck används vanligtvis stöd - pergolor, som hjälper till att hålla den igenvuxna växten. Förutom huvudsyftet har strukturen också en dekorativ funktion . Denna graciösa struktur fungerar inte bara som ett stöd för blommor, en häck, ett lusthus, utan är också ett utmärkt rekreationsområde.

Bild
Bild
Bild
Bild

En pergola för rosor är en genomgående struktur gjord av metallrör eller trästänger. Stödet kan täckas med ett gitter, på tvärstängerna av vilka de växande skotten av lockiga blommor kommer att klamra fast.

Det speciella med pergolorna är deras funktionalitet . De kan användas för att skapa en dekorativ baldakin i form av strukturer av vilken form som helst. Växter som omsluter strukturen skapar häckar och naturlig nyans. Således kan de användas för att skapa lusthus och andra platser att koppla av i varmt väder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat syfte med pergolor för rosor är att stödja svaga och lockiga skott för att bevara och hålla tunna stammar, på vilka ett stort antal knoppar finns. Oftast används ett sådant stöd för klättring av blommor - för klättring och andra typer av rosor, såsom Rambler, Climber eller Climbing.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom sitt funktionella syfte kan pergolan också utföra andra uppgifter. Dessa inkluderar:

  • bevarande av blommornas dekorativitet och deras ursprungliga design;
  • ger buskarna av klättrande sorter av kompakthet och bekväma former.

När du väljer en pergola är det nödvändigt att ta hänsyn till platsens storlek och strukturens stabilitet. Det är mycket viktigt att den kan klara buskens totala vikt även i kraftiga vindbyar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Det finns ganska många designalternativ för att stödja växter och deras dekorativa design. De mest populära är sommar lusthus och valv för användning i landskapsarkitektur. På begäran av webbplatsens ägare kan pergolorna göras oberoende eller köpas en färdigbyggd struktur.

Populära typer av rosstöd:

  • vertikala stativ;
  • pyramider;
  • kolumner;
  • trappa;
  • sommar lusthus;
  • valv och pergolor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De enklaste och mest prisvärda typerna av stöd är en trä- eller metallbåge, liksom öppnade pergolor med ett transparent polykarbonattak . Beroende på vilken typ av rosor som används kan smidda bågar eller träspaljer i trä fungera som ett dekorativt stöd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I linje med trädgårdens övergripande design kan vita klätterrosor användas för att dekorera lusthus eller sommarutrymmen. Ljusröda eller rosa blommor är perfekta för att dekorera närområdet och andra tegelbyggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

DIY -tillverkning

Olika stödmodeller har gemensamma konstruktionsprinciper. Beroende på form och detaljer för fastsättning av ytterligare element utförs installationen av pergolan i flera steg.

  • Först och främst ritas ett diagram med en allmän vy över strukturen. Vidare skapas mer exakta måttritningar. I planen är det viktigt att ange längden på både vertikala och horisontella stöd, med hänsyn till delen för fördjupning i marken.
  • Dimensionerna på den övre delen av pergolan beräknas. Det är nödvändigt att ta hänsyn till bredden och höjden på nätet och tvärstängerna av trä.
  • På platsen görs markeringar för installation och fastsättning av stödstolparna. Stödets tjocklek måste tåla hela strukturen, med hänsyn till grönytorna.
  • Installation av en pergola. Gropar med ett djup av minst 50 cm grävs för fästelement på vilka gittersköldar är installerade.
Bild
Bild
Bild
Bild

Istället för sköldar kan du använda ett nätnät, för detta måste du installera ytterligare stöd. Passera några tvärstänger så att nätet inte hakar.

Förbered nödvändiga material och verktyg. För att skapa en enkel struktur behöver du:

  • balkar för stöd och deras buntar - 4 st.;
  • stänger för toppen av markisen eller taket;
  • såg, måttband, nivå, insatser, skruvmejsel, skruvmejsel;
  • färg, lack och andra beläggningar;
  • cement.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktionerna för att göra en pergola i trä innehåller flera punkter

  1. Webbplatsmärkning för den valda strukturen . Använd förritade diagram och ritningar.
  2. Installation av stöd . Gräv hål nära markeringarna, installera balkar i dem med en nivå. Häll groparna med mortel och låt stå tills de stelnat helt.
  3. Installation av dragstöd . Anslut alla helljus runt omkretsen med hjälp av stöd. Stegstorleken beror på konstruktionens totala bredd och höjd.
  4. Installation och fastsättning av pergolans övre del . Takstrukturen är fixerad med stänger som är placerade parallellt med varandra. Säkra med skruvar.
Bild
Bild

Om du vill kan du bygga pergolor i form av spaljéer, lägga ett galler eller galler. En sådan sommarkonstruktion kan enkelt tas bort inomhus på vintern.

När du väljer en lämplig design är det viktigt att inte bara överväga olika rosor, utan också den övervuxna buskens totala vikt.

Bild
Bild

Vackra exempel

Nästan alla sorter av klätterrosor används i landskapsdesign. Beroende på typ används olika typer av pergolor för dem. De mest intressanta alternativen för att dekorera en trädgård är buskar och vandrare.

Kraftfulla buskar med tjocka styva grenar växer sällan över 2 meter . Det är därför designers rekommenderas att placera buskar på valv eller lusthus. Trots stjälkarnas styrka är stöd för dessa rosor också nödvändigt. Vertikala pergolor av trä eller metall passar bäst för denna typ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rambler har känsliga graciösa skott som behöver stöd. De mest lämpliga mönster med denna typ av rosor: spaljéer, vägg eller lusthus.

Rekommenderad: