Gör-det-själv-trappstege (36 Bilder): Ritningar Av En Trappa Av Trä Och Från Ett Profilrör, Hemgjorda Transformatormodeller Av Metall

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-trappstege (36 Bilder): Ritningar Av En Trappa Av Trä Och Från Ett Profilrör, Hemgjorda Transformatormodeller Av Metall

Video: Gör-det-själv-trappstege (36 Bilder): Ritningar Av En Trappa Av Trä Och Från Ett Profilrör, Hemgjorda Transformatormodeller Av Metall
Video: Bygga trappor 2024, April
Gör-det-själv-trappstege (36 Bilder): Ritningar Av En Trappa Av Trä Och Från Ett Profilrör, Hemgjorda Transformatormodeller Av Metall
Gör-det-själv-trappstege (36 Bilder): Ritningar Av En Trappa Av Trä Och Från Ett Profilrör, Hemgjorda Transformatormodeller Av Metall
Anonim

Det finns många olika verktyg och prylar som varje hem borde ha. De hjälper oss att göra våra läxor mer effektivt och snabbt, eller så kan de helt enkelt göra vårt liv enklare. Ett av dessa element är en bärbar stege, eller, som det ofta kallas, en trappstege. Denna produkt bör finnas i alla hem, eftersom den, trots sin enkelhet, hjälper oss i ett antal ögonblick när det krävs att utföra arbete på en inte särskilt hög höjd, där en person inte kan nå utan improviserade medel.

Bild
Bild

Funktioner och syfte

Trappstegen är ett ganska användbart verktyg för en lägenhet och särskilt för ett hem. Men det kommer inte heller att vara överflödigt för köket eller omklädningsrummet, vilket gör att du kan få något från den översta hyllan eller torka dammet på taket på ett skåp. Kostnaden för en sådan enhet kan inte kallas hög, men om du behöver en trappstege med dina egna händer kan du visa din fantasi och göra en modell som passar dig. Hemgjorda lösningar kan då vara annorlunda och ha betydligt mer avancerad funktionalitet än de modeller som säljs i butiken.

Det är logiskt att det vanligaste alternativet är en trappstege av trä, eftersom den enkelt kan byggas genom att ta brädor eller träblock . De främsta fördelarna med detta alternativ kommer att vara enkel montering och underhåll, samt enkel transport. Men modellerna av metall är mycket mer krångliga, och det är mycket svårare att transportera dem runt i rummet eller trädgården.

Och tillverkningen av ett sådant alternativ kräver ofta användning av svetsutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis blir det lättare att göra en trappstege av trä eller, säg, plywood . Även om det senare alternativet kanske inte är särskilt hållbart, måste du vara försiktig här. Du kan göra någon slags kombinerad lösning - från ett profilrör, till exempel en ram, och steg från en profil, plywood eller i allmänhet från PVC. Men här beror allt redan på fantasin hos den person som gör det, liksom på vilket specifikt syfte en sådan trappa har och var den ska användas.

Bild
Bild

Nödvändiga verktyg och material

Innan vi börjar prata om nödvändiga verktyg och material, låt oss säga att listan över nödvändiga saker kommer att variera beroende på vilket alternativ du bestämde dig för att implementera. Det vill säga, det kan hända att de material som behövs för att skapa en träversion kommer att vara helt värdelösa om en stålstege eller en trappstege är tillverkad av polypropenelement.

Naturligtvis behöver vi definitivt inte svetsa om vi bestämmer oss för att göra en version av trä.

Bild
Bild

Om det beslutades att göra en trappstege av trä, för att genomföra idén behöver vi en bågfil för att arbeta med trä , som kommer att ha en spetstjocklek på cirka 3 millimeter. Dessutom bör du ha till hands en skruvmejsel, medelstor korn, borrar och en hammare. Det ska sägas att konventionella borrar inte kommer att fungera. Vi behöver speciella sådana för trä, med en diameter på 3 och 12 millimeter. Deras funktion är att längden på delen för arbete kommer att vara 0,5 centimeter. Självgängande skruvar används som fästelement och bör också göras för trä. Vi behöver också 4 bultar av M10 -modellen, vars längd är 1, 2 centimeter.

Och förutom dem behöver vi fyra brickor och muttrar. Båda elementen behöver 8 var.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan man formar en sådan sak av trä, bör speciella konstruktionskedjor förberedas med en längd på minst en halv meter, som sedan kommer att visa sig vara ett slags klämmor. Varje länk ska vara gjord av 1,5-2 mm tjock tråd, och längden på själva länken bör inte vara mer än en centimeter. Och du behöver också 4 halvcirkelformade fästen för att fixa kedjan.

Vid en annan design måste vi ha till hands:

  • en hammare;
  • borra;
  • måttband för mätning;
  • fick syn på.
Bild
Bild

Dessutom behöver du träklossar och så vidare. Men också när du implementerar metallversionen behöver du:

  • metallprofil;
  • metallrör;
  • gummikuddar för steg;
  • slingor;
  • skor;
  • gummifötter;
  • Bulgariska;
  • svetsning;
  • fyrkant;
  • elektrisk borr;
  • markör;
  • fästelement-hårdvara;
  • bälten;
  • bricka.
Bild
Bild
Bild
Bild

I allmänhet beror allt på vilket projekt som genomförs, liksom från vilket material det är planerat att göra en trappstege.

Och detta kan du ta reda på när du har något som ritningar i dina händer.

Ritningar och mått på delar

Det ska sägas att ritningarna, liksom måtten på delarna, kommer att bero på vilken typ av trappstege som tillverkas, vad den kommer att tillverkas av och vilken utrustning den har. Det vill säga, om det är en liten trappstege med 2 eller 3 steg, så blir det en sak. Om den också är vikbar behövs redan andra ritningar som ger detta ögonblick. Om det här är en metalltransformator, kräver detta en helt annan ritning. Och om det också är mini, så bör detta också anges i ritningsdokumentationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

I allmänhet bör det klargöras här att alla stegar är indelade i tre kategorier:

  • teleskopisk;
  • universell;
  • klassisk.
Bild
Bild

Klassiskt är mönster där det finns steg på båda sidor. I universal - bara på ena sidan. Och teleskopiska är de svåraste ur teknisk synvinkel, men de mest bekväma. De viker och förvandlas. Det vill säga, det är redan möjligt att förstå att ritningen för de nämnda strukturerna kommer att vara annorlunda.

En ritning, i dess väsen, låter dig organisera och sammanföra alla dina önskningar och krav för en stege. Och det är han som direkt kommer att påverka storleken på delarna som kommer att användas.

Om vi pratar om att rita en ministegstege, så kommer dessa att vara några parametrar. Om det gäller ritningsdokumentationen för en universell trämodell, så är de helt olika. I allmänhet, för att sammanfatta, kommer allt att bero på det specifika projekt som var tänkt av en person och dess genomförande i form av ritningsdokumentation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör det?

Som du redan kan se måste förberedelserna för genomförandet av trappstegsprojektet vara allvarliga. Innan du börjar implementera en sådan idé måste du ha nödvändiga material, verktyg och ritningar, där allt kommer att beräknas - från elementens fysiska dimensioner till minsta detalj, och också veta vad vi behöver göra en sådan enhet från. Låt oss nu gå vidare till att beskriva processen för att skapa denna typ av trappor direkt.

Bild
Bild

Förarbete

Om det beslutades att skapa en stege av trä, måste du utföra ett visst arbete för att förbereda komponentdelarna för montering före direktmontering. Till exempel behöver vi ett särskilt, särskilt hållbart virke, som måste torkas väl i förväg. Därefter ska den skäras i vissa segment, som sedan blir tvärbalkar och stolpar.

Om det plötsligt tas timmer för att skapa en trappstege i trä, bör det noggrant inspekteras med avseende på defekter, flis och haverier av olika slag. Och även färgen kommer att vara viktig. Den får i inget fall ha grå eller mörkbrun inneslutning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och också bör du först städa upp med sandpapper alla delar som personen kommer att röra vid, för att inte driva en splint i framtiden.

Dessutom, innan montering, bör delarna impregneras med ett antispetiskt medel så att strukturen håller längre och inte utsätts för förfall eller de destruktiva effekterna av atmosfäriska faktorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis bör du sedan förbereda alla nödvändiga element

  • Vi tar en stång och skär av 4 delar från den för en sträng. Två av dem kommer att användas i den stödjande delen av stegen, och ytterligare två kommer att användas för att stödja stegen.
  • På ett par bågsträngar är det nödvändigt att göra spår som har ett djup på cirka 2 centimeter och en höjd på cirka 2,5 centimeter längs balkbredden. Här är det viktigt att se till att spårets mitt på toppen, som ligger till höger, är på ett avstånd från toppen av förbandet någonstans cirka 12,5 centimeter. Andra bör göras var 29 centimeter.
  • I ställen som kommer att vara stöd för hela strukturen stansar vi 3 spår med dimensioner som hopparna. En kommer att placeras på höjden av det första steget i strukturen, den andra - på toppen och den tredje - i mitten.
  • Ställkanterna som är upptill är rundade och tar bort alla vassa hörn helt.
  • Vi skär ändarna från botten så att vår trästruktur får maximal stabilitet, varefter vi täcker dem med gummi så att det inte lämnar märken på golvet under vikten av en persons massa.
  • Nu återstår att göra stegen enligt ritningsdokumentationen. I varje gör vi taggar på båda sidor, som ska ha en diameter på cirka 2,5 centimeter och en längd på 2 centimeter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

hopsättning

Nu börjar den direkta monteringen av strukturen

  • Först måste steg placeras i rackspåren. Innan detta måste spikarna behandlas med snickerilim.
  • Stegens spikar med en hammare bör drivas in i rackspåren. Efter installationen av stegen ska fästning göras från slutet av bågsträngen med naglar.
  • När du monterar en stege från plankor, i stället för stänger, kommer åtgärderna att vara något annorlunda. Spåren ska inte göras, eftersom brädet kommer att ha en liten tjocklek. Mönstren ska sedan fästas på bågsträngarna med hörn av stål med breda hyllor.
  • Nu ska bågsträngarna i arbetsområdet fästas med hjälp av stift. Detta gör det möjligt att öka konstruktionens hållbarhet och tillförlitlighet. Vi gör hål under spåren, där vi efter installationen av stegen sätter dubbarna och på båda sidor utför vi avjämningen med hjälp av bultar.
  • När arbets- och stödytorna har monterats ska de monteras till en struktur genom gångjärn med gångjärn eller alternativt fästen.
  • Nu, i det sista steget, är en fixeringskedja fäst från botten av stegen, vilket inte tillåter att arbets- och stöddelarna skiljer sig särskilt mycket.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efterbehandling

Det ska sägas att trappstegar och trappor av trä måste vara färdiga. Dess algoritm kommer att innehålla ett antal steg.

  • Detaljerna som en person plockar upp ska alla slipas med emery. Som nämnts är detta nödvändigt för att minska risken för splittring. Och både före och efter montering av strukturen bör ytor som har deformerats av mögel rengöras. Du kan till och med använda specialverktyg här.
  • För att förbättra träets egenskaper när det gäller att motstå effekterna av olika naturliga och antropogena faktorer bör strukturen impregneras med ett speciellt ämne - fläck. Det är ett antiseptiskt medel som hindrar trä från att ruttna och att det bildas mögel. Naturligtvis kommer detta att öka driftstiden avsevärt.
  • När produkten är monterad är det nödvändigt att blötlägga den med torkolja och sedan täcka den med färg eller färger och lacker.
  • Naturligtvis, vilken typ av stege att göra och hur - alla bestämmer självständigt. Men vi ska inte glömma att det inte bara ska se estetiskt tilltalande ut, utan också vara säkert, funktionellt och hållbart.
Bild
Bild
Bild
Bild

Professionell rådgivning

Nu kommer några tips från proffs, vilket kommer att göra processen att montera en trästege bättre, enklare och effektivare.

  • Det första du behöver veta är att när du skapar en trästege måste du göra ett speciellt stöd med balkar med egna händer och använda en teknik som innebär att du lägger ut olika element med en överlappning.
  • En annan viktig punkt, som också kommer att vara användbar - för att ge ytterligare styvhet, bör varje tvärgående stång fästas på stället med hjälp av speciella bultar. Varje sådan självgängande bult måste ha en längd av minst 65 millimeter.
  • Den tredje punkten du bör veta är att om du installerar hörn av stål på stödets ändsida, kommer strukturen att bli mycket starkare och klara tunga belastningar.
  • Du kan också göra ett avtagbart toppsteg som enkelt kan placeras på stegen. En sådan detalj är bekväm om du vill måla taket. I detta fall kan en hink med färg placeras bredvid den.
  • Och du kan också utrusta trappstegen med minst en ledstång - nedstigningen och uppstigningen blir då snabbare och mycket lättare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Som du kan se är det inte för svårt och genomförbart att göra en trappstege med egna händer. Det viktigaste är att tydligt veta från vilket material du kommer att göra denna struktur, samt att utveckla korrekta och exakta ritningar, som efter skapandet bara behöver översättas till en verklig trappstege.

Efter att ha tittat på videon lär du dig att göra en stege av ett profilrör med dina egna händer.

Rekommenderad: