Stepladder Med 3 Steg: Aluminium- Och Trästegar Med Tre Breda Steg, Funktioner I Trestegsstegen

Innehållsförteckning:

Video: Stepladder Med 3 Steg: Aluminium- Och Trästegar Med Tre Breda Steg, Funktioner I Trestegsstegen

Video: Stepladder Med 3 Steg: Aluminium- Och Trästegar Med Tre Breda Steg, Funktioner I Trestegsstegen
Video: Ladder Safety Training Video Stepladder Safety 2024, April
Stepladder Med 3 Steg: Aluminium- Och Trästegar Med Tre Breda Steg, Funktioner I Trestegsstegen
Stepladder Med 3 Steg: Aluminium- Och Trästegar Med Tre Breda Steg, Funktioner I Trestegsstegen
Anonim

Det finns alltid en trappstege i hushållet för en praktisk hantverkare. Det låter dig fritt utföra arbete på en höjd och blir helt enkelt oumbärlig när du byter en glödlampa i en ljuskrona eller stänger en vägg under taket. Verktyget tar inte mycket plats. Det finns också transformatormodeller, som förutom hushållens behov också används som inredningsartiklar.

Stegtillverkare försöker modifiera dem, kommer med innovationer och förbättrar stegen. Populära modeller inkluderar en trestegsstege.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

En trappstege kallas två stela ramar som är anslutna med ett gångjärn. Stegen fick sitt namn från det härledda ordet "stigbygel" - en säkerhetsanslutning. Det finns två typer av anslutningar - mjuk (i form av tejp eller kabel) och hård (metallremsa).

Modeller av denna trappa är indelade i två typer

  • Hushåll . Vanligtvis är dessa modeller gjorda av billiga material. De är lätta, men tål belastningar på upp till 100 kg. Används enbart för enkla hushållssysslor. Inte förstärkt med extra vikt och säkerhetsanslutningar.
  • Professionell . Konstruktionen är förstärkt med pålitliga legeringar. Den är föremål för obligatorisk certifiering, testad för styrka och tillförlitlighet. Det finns högtalare som bekräftar överensstämmelse med kraven i säkerhetsföreskrifter. Vikten är avsedd för en användare från 120 kg, vilket gör att du kan arbeta med en partner. I den här versionen är stegen dubbelsidig, har steg på bänkramen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla stegar måste ha en hög grad av stabilitet. Detta bekräftas av "skorna" av plast eller gummi, som är installerade på strukturens lemmar. Spetsarna hindrar stegen från att glida på ytor som linoleum eller kakel. Stegen ska inte svänga, och stegen ska vara breda och bekväma för användarens fötter.

Du måste vara uppmärksam på byggkvaliteten. Det ska inte finnas några bucklor eller deformationer - tillverkaren är skyldig att noggrant installera alla anslutningar, eftersom detta är nödvändigt för stegeens tillförlitlighet.

De tre breda stegen måste ha en säker yta för att förhindra att foten glider. Det kan vara ett räfflat steg, eller så har det gummi eller plast på sig. Stegstegen ska inte ha utskjutande delar och vassa råa kanter. Tillverkaren tar som regel hand om säkerheten, installerar räcken och fasthållningsbälten på stegarna, vilket försäkrar ägaren och förhindrar att stegen faller mitt i arbetet.

Trappstegen kan också ha ytterligare tillbehör som gör det enklare att utföra arbetet . Till exempel speciella krokar för skopor och hyllor för verktyg. Säkerhetsstången skyddar ägaren om stegen går sönder.

Bild
Bild

Tillverkningsmaterial

Huvudkravet för en stege är kvaliteten och styrkan på det material som verktyget är tillverkat av. Tillverkare erbjuder flera alternativ för trappor.

Aluminium

Detta material är bland de hållbara och används oftast för glidkonstruktioner. Det är lätt. Stegen är lätt att bära - alla värdinnor eller tonåringar klarar den. Den viktigaste fördelen med materialet är dess höga motståndskraft mot rost. Den tål en maximal belastning på 150 kg. Verktyget används ofta för arbete utomhus eller i fuktiga områden.

Dessa stegar rekommenderas dock inte för användning under elarbete för att undvika elektriska stötar . En annan nackdel för användare av aluminiumstegar är deformationen av tvärstången och benen, som uppstår över tid. Därför är livslängden för sådana stegar begränsad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stål

Materialet ger strukturen vikt och styrka, därför används sådana stegar vid professionellt arbete. Pålitlighet och stabilitet är ett stort plus. Stegen har en halkbeständig yta.

Nackdelarna inkluderar elektrisk konduktivitet och utseende av rostiga fläckar på metallen . De kan inte användas för utomhusarbete eller i rum med hög luftfuktighet. Att arbeta på sådana stegar kräver strikt efterlevnad av säkerhetsföreskrifter.

Bild
Bild

Trä

En av de mest opraktiska modellerna. Trädet, även efter förbehandling, kommer fortfarande att börja torka ut med tiden. Detta leder till att stegen lossnar och anslutningsstödet störs. Denna design är inte anpassad till användarens stora vikt - bara upp till 100 kg. Trädet i sig är tungt, och inte alla klarar en sådan trappstege.

Men med alla nackdelar har en trappstege sina egna fördelar: låg värmeledningsförmåga, förmågan att självständigt byta ut delar som blivit oanvändbara. Trästeg används ofta för målning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plast

Tillverkad av glasfiber eller glasfiber.

Det anses vara en av de mest praktiska. Leder inte el, rostar inte.

Kan användas för alla arbeten både inomhus och utomhus i alla väder. Det är det mest hållbara i jämförelse med modeller av andra material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av strukturer

Trappsteg kan ha envägs uppstigning och tvåväg. I den första versionen har stegen en arbetssida på ena sidan, och den andra fungerar som ett stöd. Vikten av sådana stegar är liten - cirka 3 kg. Men om viktfördelningen är ojämn kan stegen vara instabil. Modeller av denna typ används oftast för hemmet. De har ett av de lägsta priserna på marknaden, men är obekväma för frekvent användning, kräver konstant rörelse och installation med rätt arbetssida.

Mot bakgrund av den angivna prestandan ser det dubbelsidiga utseendet mer praktiskt ut . Två arbetssidor gör att du kan använda stegen utan att röra dig. Stödet används ofta som hjälphållare för erforderliga material eller verktyg. De är den mest stabila strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trestegsstegen 90 cm hög tillhör kategorin miniatyrmodeller. Det ser ut som en pall, arbetar på det medan du sitter eller står. Används vanligtvis hemma.

En trappstege ger en speciell chic till interiören . Sådana transformerande möbler kan ofta hittas i biblioteksrum. Denna typ av stege har olika typer. Den är liten i storlek, lätt att flytta och kombinerar också flera funktioner.

Det finns stationära och hopfällbara typer av trappstegar. Det första alternativet ser ut som en barnstol med trappsteg som kan användas som hyllor.

I det andra fallet ser en hopfällbar trappstege ut som en vanlig pall, som när den fälls ut är ett komplett verktyg för att arbeta på höjd. Denna modell är bekväm för hemmet, eftersom den inte tar upp plats och det finns plats för den i alla hörn.

Bild
Bild

Hur väljer man en trappstege?

Innan du går till affären för ett verktyg, det är nödvändigt att bestämma för vilka syften trappstegen ska användas.

  • För enkla hushållsarbeten är en vanlig billig stege lämplig, som kan ha en glidstruktur och är utformad för en lätt vikt av användaren. Det förväntas att ett sådant verktyg är idealiskt för rengöring av garderober, arbete med gardiner, tvätt av fönster och väggar.
  • För renoveringsarbete är det bäst att titta på trappstegar på en annan nivå: de måste tåla mycket vikt, måste vara stabila och ha ett multifunktionellt syfte. I det här fallet är det bäst att köpa en trestegs stålstege. Standardhöjden kan nå en höjd av 101 cm. Stegens bredd är bekväm för foten - 20 cm, stegens vikt är cirka 5,5 kg. Den maximala höjden som kan nås med den utfällda stegen når cirka 2,5 meter. Verktyget måste ha gummerade räcken, metallfästen, säkerhetsplattor, säkerhetslås, gummerad yta på stegen. Gummitoppar och lager krävs.
Bild
Bild
Bild
Bild

Stålet måste skyddas med en speciell beläggning mot korrosion . En speciell sprutning appliceras på de rörliga delarna av strukturen, vilket säkerställer en smidig rörelse av lederna och skyddar dem från friktion.

När du köper en stege måste du be säljaren att visa den i utfällt tillstånd, försöka fälla och fälla ut strukturen själv.

Du måste också kontrollera produkten för stabilitet genom att klättra på varje steg.

Förresten, trappans höjd spelar också roll . Man bör komma ihåg att en för liten stege inte tillåter ägaren att slutföra det planerade arbetet, eftersom han helt enkelt inte når den önskade höjden. För högt skapar obehag. Därför är det nödvändigt att bestämma på vilken höjd arbetet ska utföras. Ta bort tillväxthöjden och ytterligare 30 cm från den - detta gör att huvudet inte kan röra taket.

I järnaffärer erbjuder de stegar av rysk, kinesisk, tysk och italiensk produktion. De skiljer sig alla åt i pris, vilket beror på design och material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Några tips från proffs som hjälper dig att välja en bra trappstege.

Rekommenderad: