Skumisolering: Isolering Av Husvägg Och Tak Med Polyuretanskum Som Fyller Luftgapet Mellan Murverket

Innehållsförteckning:

Video: Skumisolering: Isolering Av Husvägg Och Tak Med Polyuretanskum Som Fyller Luftgapet Mellan Murverket

Video: Skumisolering: Isolering Av Husvägg Och Tak Med Polyuretanskum Som Fyller Luftgapet Mellan Murverket
Video: Foamking Isolering på riktigt! 2024, April
Skumisolering: Isolering Av Husvägg Och Tak Med Polyuretanskum Som Fyller Luftgapet Mellan Murverket
Skumisolering: Isolering Av Husvägg Och Tak Med Polyuretanskum Som Fyller Luftgapet Mellan Murverket
Anonim

Innan du pratar om polyuretanskum som ett sätt att isolera ett hus måste du ta reda på vad detta material är och varför det faktiskt behövs.

Egenskaper och egenskaper

Polyuretanskum, även känt som tätningsmedel av polyuretanskum, är ett ämne som ofta används i konstruktionen för att binda separata delar av strukturen som ska sammanfogas, värme- och ljudisolering, tätning och fyllning av hålrum som uppstår under drift. Vanligtvis säljs i metallburkar, där själva skummet och en blandning av flytande gaser är under tryck - det sk. ett drivmedel som fungerar som en flytkraft för kassettens innehåll. Mångsidigheten hos denna syntetiska polymer gör den till en oumbärlig assistent i många typer av byggnadsarbeten och i nästan alla reparationer.

Naturligtvis har tätningsmedel av polyuretanskum sina egna egenskaper och egenskaper, som kommer att diskuteras nedan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Värdighet

De obestridliga fördelarna med ämnet i fråga, som tillverkaren vanligtvis anger på förpackningen, inkluderar:

  • hög vidhäftningsgrad - det vill säga dess förmåga att fastna vid många ytor. Undantag är teflon, silikon, is, polyeten och oljiga ytor;
  • värmebeständighet (som regel ligger den i intervallet från -45 ° C till +90 ° C);
  • härdat polyuretanskum är ett dielektrikum (leder inte elektrisk ström);
  • ganska snabb stelningshastighet - från åtta minuter till en dag;
Bild
Bild
  • hög fuktbeständighet;
  • brist på toxicitet (naturligtvis efter den slutliga stelningen);
  • en liten andel krympning (högst 5%) under hela driftstiden;
  • kemisk resistans;
  • hög styrka;
  • materialets långa livslängd (upp till ett halvt sekel).
Bild
Bild
Bild
Bild

Lika viktiga egenskaper är också:

  1. Den totala volymen av tätningsmedelseffekten beräknas i liter och betyder mängden skum som kommer ut från en enhet med kapacitet. Denna egenskap påverkas av omgivningstemperaturen, graden av luftfuktighet och blåsighet.
  2. Viskositet - beror mest på lufttemperaturen. Temperaturer över (eller under) vissa gränser som anges för varje typ av skum påverkar ämnets viskositet negativt. Detta är dåligt för murverk.
  3. Primär och sekundär expansion. Primär expansion - kompositionens förmåga att expandera omedelbart efter att ha lämnat behållaren under ett mycket kort tidsintervall (upp till sextio sekunder). Under denna korta tid kan tätningsmedel av polyuretanskum öka i volym med 20-40 gånger. Sekundär expansion hänvisar till förmågan hos en syntetisk polymer att expandera under lång tid innan den slutliga polymerisationen upphör.
Bild
Bild
Bild
Bild

Högkvalitativt polyuretanskum har en behaglig ljusgul eller något grönaktig färg, det rinner inte ner när det appliceras på ytan och är till och med lämpligt för tak. Det äts inte av gnagare och insekter, det skadar inte miljön. När det stelnar blir ämnet till ett hållbart poröst sömlöst material som är ganska fuktbeständigt och har utmärkta isolerande egenskaper. Polyuretanskumtätningsmedel är kemiskt inert, vilket är både dess fördel och nackdel. Efter att det har stelnat utsätts det inte för lösningsmedels destruktiva verkan, så dess överskott måste avlägsnas mekaniskt - med hjälp av en skrapa eller pimpsten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att notera att under isolering av ultraviolett strålning utsätts detta isolerande material för snabb förstörelse - först mörknar det och blir sedan sprött. Glöm aldrig att gipsa det skumfyllda området efter det har stelnat. Annars kan det helt enkelt förvandlas till damm.

Polyuretanskum är lämpligt för isolering av ett ramhus. Det kommer att fungera som ett speciellt luftgap.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Det är ingen hemlighet att moderna isoleringstillverkare erbjuder det bredaste utbudet av tätningsmedel att välja mellan. Låt oss tillsammans försöka förstå överflödet av typer av polyuretanskum och se vilka typer av nödvändigt ämne som bäst kommer att tjäna ett särskilt syfte.

Bild
Bild

Polyuretanskum skiljer sig på flera sätt.

Typ

Hushåll

Fördelar: ingen speciell utrustning krävs för att arbeta med hushållsskum. Det kan lätt särskiljas från en professionell genom sin yttre typ: det finns en speciell ventil i behållarens ände, på vilken en spak med ett plaströr är fäst.

Nackdelar: det kan bara användas för att fylla små hålrum eller sprickor, det används inte för installation, eftersom det nästan alltid kräver skärning - volymen för denna typ av tätningsmedel är vanligtvis högre än volymen i det utrymme det fyller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Professionell

Fördelar: högre än den tidigare typen, koefficienten för primär expansion, ökad elasticitet och finare struktur. Materialflödet kan kontrolleras, så det lägger sig mer exakt än hushållsmaterial och fyller jämnt den nödvändiga volymen. Det bör också nämnas att professionellt polyuretanskum lätt kan fästas på nästan vilken yta som helst.

Nackdelar: En monteringspistol krävs för att arbeta med ett professionellt utseende. Men med tanke på mångsidigheten och det breda tillämpningsområdet är denna nackdel mycket relativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter användningstemperatur

Sommar

Sommarpolyuretanskum rekommenderas för användning vid positiva temperaturer - från cirka +5 till +30. Vid låga omgivningstemperaturer minskar frisättningen av den användbara substansen från patronen och expansionsgraden sjunker avsevärt. Arbete vid förhöjda temperaturer bör inte heller utföras på grund av särdragen hos prepolymeren, vars viskositet i sådana fall reduceras avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vinter

Det används vanligtvis vid temperaturer från -10 till +40 grader. Det finns dock vissa typer av skum som gör att du kan arbeta även vid -20 - till exempel Tytan Professional 65 tätningsmedel. Efter härdning kan vintertypen lätt motstå sjuttio graders frost. Lämplig för en fat där alla ämnen kan lagras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hela säsongen (eller universell)

Faktum är att den har nästan samma temperaturintervall som vintertid och sticker inte alltid ut som en separat grupp. Arbetet med det utförs vid temperaturer från -15 till +30 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med antalet komponenter i burken

En komponent

Det är ganska utbrett och har en relativt låg kostnad. Polymerisationsreaktionen sker med vatten. Hållbarheten överstiger inte ett år.

Fördelar: låg kostnad, redo att använda omedelbart efter köpet, lätt att använda.

Minus: kort hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tvåkomponent (strukturell)

Vatten deltar inte i reaktionen. Den ersätts av en speciell komponent, som ligger i en liten hermetiskt försluten behållare inuti själva cylindern. Kostnaden är högre än för en enkomponents och som regel säljs den i små cylindrar (vanligtvis 220 ml), eftersom ämnets stelningstid efter blandning av komponenterna är kort och är tio minuter.

Fördelar: snygg fyllning av tomrum.

Minus: hög kostnad, vid tillverkning av en polyuretanblandning, är det nödvändigt att strikt följa de fastställda proportionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med graden av brandfarlighet

  • Klass B1 - brandsäker och brandsäker. Vanligtvis är det rosa eller ljusrött - färgämnen läggs till med avsikt så att när kompositionen appliceras är den direkt synlig.
  • Klass B2 - självsläckande, som namnet antyder, stöder inte förbränning.
  • Klass B3 - brännbart polyuretanskum med noll eldfasthet. Recensionerna är mestadels positiva.
Bild
Bild
Bild
Bild

Isoleringsteknik

Det finns flera principer för isolering med ett gör-det-själv-tätningsmedel. Låt oss lyfta fram två grundläggande principer och överväga dem i detalj:

Den första och vanligaste tekniken för isolering, producerad med deltagande av polyuretanskum, är förstoftning … Som namnet antyder är detta processen att fördela polyuretanskum över ytan med hjälp av en sprutpistol. Tätningsmedlet ansluts direkt till basen på vilket det appliceras och skapar ett jämnt lager som täcker det område som ska isoleras. Detta gör att du snabbt kan isolera och, viktigast av allt, kräver inte utjämning av väggarna före sprutning. Resten av materialet skärs helt enkelt av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fyllning … Denna teknik används oftast i byggprocessen, när strukturen i byggnaden som uppförs ger utrymmen som måste fyllas med ett isolerande ämne. Emellertid är tillämpningen av denna isoleringsprincip också möjlig med en helt uppförd struktur, men i detta fall är det nödvändigt att ha tekniska hål genom vilka skummet kommer att tillföras, liksom utrustning för dess injektion. Det finns en ganska komplex borrning. Att använda infillmetoden är farligt för byggnader byggda med material av dålig kvalitet - trots allt kan tätningsmedlet, som expanderar, skada väggarna. En betydande fördel med fyllning är frånvaron av behovet av extern efterbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetstrinn

Innan du börjar arbeta med denna isolerande substans är det nödvändigt att ta på sig arbetskläder, handskar och skydda andningsorganen - till exempel med andningsskydd och ögon - med transparenta plastglasögon. Det rekommenderas inte att tillåta den flytande substansen långvarig kontakt med huden - det kan orsaka allvarlig irritation. Om tätningsmedlet kommer på oskyddade områden i huden är det lämpligt att tvätta bort det med vatten och tvål så snart som möjligt.

Sedan bör du förbereda ytan för applicering av isolerande material efter att du har tagit bort damm och smuts från det. Det är att föredra att utföra våtrengöring, eftersom polyuretanskum kommer att fästa mycket bättre på en fuktig yta. Om kompositionen måste fylla utrymmet mellan rören kan de lindas med oljeduk för att inte bli smutsiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter det förberedande skedet kan du faktiskt börja isolera.

Om du använder spraytekniken måste polyuretanskummet appliceras nedifrån och upp, med särskild uppmärksamhet på ytornas hörn och skarvar för att inte lämna ofyllda områden. För att uppnå en viss tjocklek av isolering kan du säkert applicera flera lager ovanpå varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om metoden du har valt fyllning rekommenderas det att hälla skummet i portioner uppifrån och ner, beroende på att själva tätningsmedlet kommer att fördelas inuti den fyllda volymen och fylla det jämnt. Tyvärr, när du använder denna teknik, kommer du inte att kunna följa den enhetliga fyllningen av de vänstra tomrummen. Efter hällning är det lämpligt att ta bort ränder som kan dyka upp - de ser ganska oestetiska ut. Teknologiska hål, genom vilka tätningsmedlet kom in i det utrymme det fyller, är bäst att inte lämna öppet . Det är önskvärt att stänga dem.

Efter den slutliga härdningen / härdningen av polyuretanskummet kan vi med säkerhet anta att isoleringen har skett. Det är sant, glöm inte att för att undvika sönderdelning och minskning av ämnets styrka måste den isolerade ytan skyddas mot direkt solljus. Detta kan göras med färg, gips, kitt. Du kan också mantla den behandlade ytan med något, till exempel gips eller annat tätt material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var kan du använda den?

Det är möjligt att isolera med polyuretanskum både bostads- eller industribyggnader (inuti eller utvändigt) och fönster eller dörröppningar, samt fylla tomrummen som bildas i väggarna när man lägger kommunikationer och rör. Mirakeltätningsmedlet fyller lätt även små luckor och förhindrar att lömska drag uppstår. Väggar, golv och tak är lättisolerade. Det skyddar trädet från ruttnande och svampmögel. Järn - mot korrosion.

Bild
Bild

Tätningsmedlets ekologiska renhet gör att det kan användas även i sådana fall som uppvärmning av en plantskola. Därför, om vi återgår till ämnet i vår artikel:”Är det möjligt att isolera ett hus med polyuretanskum? - svaret kommer att vara klart. Det är möjligt och till och med nödvändigt! Naturligtvis kan det höga priset på tätningsmedel av polyuretanskum skrämma bort, men fördelarna ovan kommer definitivt att vara värda pengarna som du kommer att spendera på att isolera ditt hem. Det är sant att man inte ska glömma en nyans-användningen av ett isolerande material av denna typ gör det isolerade rummet nästan lufttätt, vilket innebär att byggnaden eller rummet måste ha genomtänkt ventilation så att det inte uppstår problem med täppa eller unken luft.

Bild
Bild

Monteringsskummet är lämpligt för isolerande hangarer, garageportar, garage, fasader, fönster samt balkonger och bad. Med hjälp av materialet kan du isolera området mellan väggen mellan tegelstenen och blocket. Vattentätning från insidan och på taket är mer pålitlig.

Rekommenderad: