Gör-det-själv-drag: Självtillverkade Enheter För Bilhjul Och För Ett Växthus. Hur Man Gör Klackar Från Zhiguli -skivor?

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-drag: Självtillverkade Enheter För Bilhjul Och För Ett Växthus. Hur Man Gör Klackar Från Zhiguli -skivor?

Video: Gör-det-själv-drag: Självtillverkade Enheter För Bilhjul Och För Ett Växthus. Hur Man Gör Klackar Från Zhiguli -skivor?
Video: My Greenhouse Contemplation: Men Dancing In High Heels 2024, April
Gör-det-själv-drag: Självtillverkade Enheter För Bilhjul Och För Ett Växthus. Hur Man Gör Klackar Från Zhiguli -skivor?
Gör-det-själv-drag: Självtillverkade Enheter För Bilhjul Och För Ett Växthus. Hur Man Gör Klackar Från Zhiguli -skivor?
Anonim

Grousers är en populär typ av bindning som praktiseras allmänt inom olika områden av mänsklig aktivitet. Deras relevans motiveras av en enkel enhet, ett långsiktigt arbete, ett lågt pris och möjligheten att göra det med egna händer.

Ändamål

De vanligaste alternativen för att använda klackar (järnhjul) är gående bak traktorer, minitraktorer och motorfräsar. Trots att vissa moderna mekanismer och enheter har dessa gångjärn i sin egen grundkonfiguration, måste de oftare fortfarande köpas separat från enheten eller göras med egna händer.

Järnhjul används i situationer där det är nödvändigt att öka kopplingen av utrustning med marken ., vilket ökar dragkraften och förmågan att övervinna hinder. Så, motorfordon utrustade med järnhjul beter sig mycket mer stabilt på lösa och leriga jordar. Detta gör att enheten kan utföra grundlig jordbearbetning utan att riskera att fastna eller gräva i den. Användningen av järnhjul för bilar och minitraktorer ökar avsevärt deras längdförmåga under leriga förhållanden.

Möjligheterna att använda klackar med väg- och jordbruksmaskiner slutar dock inte där. I en något annorlunda form används dessa enheter för att fastare växthusen på marken, liksom för att binda träfundamentet till marken. Anordningen för konstruktionsknoppar är något annorlunda än den för hjulklackar. De är stänger av järnförstärkning upp till en meter lång med en platta svetsad i ena änden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Idag är marknaden övermättad både med motorfordon själva och med tillbehör för dem. Järnhjul är inget undantag. Motorcykelklackar skiljer sig åt på flera sätt.

Med användning:

  • multifunktionell - lämplig för alla modeller av bakomgående traktorer, skiljer sig åt i storlek;
  • specialiserade - deras mått (diameter och bredd) är anpassade för en specifik modell av en motorodlare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ursprung:

  • industriell;
  • hemlagad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Av design finns det två typer

  • Järnhjul som kräver borttagning av huvudhjulet för installation. Sådana element är fixerade på den bakomliggande traktorns axel med specialklämmor. De ser ut som riktiga järnhjul för motorfordon.
  • Produkter som sätts på utsidan av hjulen och inte behöver fästas på enhetens axel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenproduktion av de enklaste elementen

Det finns flera tekniker för att göra hemlagade järnhjul. Låt oss prata om olika alternativ som skiljer sig åt i graden av komplexitet och omfattningen av de nödvändiga aktiviteterna.

Den enklaste metoden för att göra något som liknar industriella järnhjul är att modernisera färdiga fabrikselement. För detta görs "halkskyddslister", som sätts på hjulen.

Låt oss överväga processen för deras skapande

  1. Ta en 2-3 mm järnplåt.
  2. Med en vinkelslip skärs en rektangel ut, som bör vara flera centimeter bredare än däckets kontur och sammanfalla med dess omkrets.
  3. Kanterna på remsorna viks inåt för att förhindra att sidled hoppar och skadar maskinföraren.
  4. Förberedelsen av klackkomponenten börjar (för detta ändamål krävs plåtjärn med en tjocklek på minst 0,04 centimeter, vilket böjs i en vinkel på 120 ° och skärs i identiska bitar).
  5. Med en svetsmaskin svetsas de resulterande elementen till remsorna och håller samma avstånd mellan dem.

Samma operationer utförs för det andra hjulet. För att dra åt strukturen behöver du bultband, som också är svetsade. Kränkning av måttförhållandena mellan spikarna (plattorna) på olika hjul kan provocera det faktum att när enheten går framåt kommer enheten att luta åt höger eller vänster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör från Zhiguli -skivor?

1 sätt

Mer komplexa element kan skapas på grundval av en metallplåt eller bildiskar. Den exakta anpassningen kan endast göras enligt ritningen. Vissa gör ritningen på egen hand, andra använder en färdig version.

För att skapa sådana produkter tar de:

  • 4 mm stål, som kommer att fungera som skivor för framtida järnhjul;
  • 8 mm metallplåt, vilket är nödvändigt för att området ska sänkas ned i marken;
  • elektriska verktyg (svetsmaskin, vinkelslip, elektrisk borr).

Tillverkningsprocessen är ganska enkel:

  1. En vinkelslipare skär 2 lika stora arbetsstycken i form av en cirkel, i mitten av vilka hål borras för reglarna och navet.
  2. En ojämn ram görs längs ytterkanten (högst 100 millimeter i höjd).
  3. Den andra plåten löses upp i trianglar med rundade hörn.
  4. Trianglarna är svetsade på den skalade ramen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

2 sätt

I detta fall krävs en komplett uppsättning skivor. Det ena paret kan utrustas med däck och användas för körning på asfalt, medan det andra kan göras som klassiska klackar.

Låt oss överväga operationsordningen

  1. Vi löser upp ett metallhörn med en hylla på 5-6 cm i bitar som är bredare än de tillgängliga skivorna.
  2. I mitten av ena sidan, med en vinkelslip, skär ut en plattform i form av en triangel. Det är med denna del som de kommer att börja röra på järnhjul. Med hjälp av en gasbrännare värmer vi hörnet och böjer det lite. Vi "griper" med elsvetsning för att stärka arbetsstycket.
  3. Längs bilskivans yttre kant svetsar vi spikarna från hörnen med jämna mellanrum (ett steg på 15 centimeter vore idealiskt), och riktade den spetsiga delen i motorfordonets riktning.
  4. Liknande åtgärder upprepas för den andra disken.
Bild
Bild
Bild
Bild

Produkter från en gasflaska

Vanliga järnhjul för motorfordon kan tillverkas på annat sätt. En tom gasflaska är användbar för detta ändamål. I det här fallet behöver du:

  • se till att det inte finns någon gas i cylindern;
  • fixera cylindern orörligt på ett stativ eller på golvet;
  • skär av det 2 lika stora skivor cirka 30 cm höga och cirka 6-10 cm tjocka (de kommer att spela fälgarnas roll);
  • svetsa en järnplatta till dem;
  • svetsa 6 tänder 15 cm i storlek till var och en av plattorna (för användning på lätta aggregat måste tänderna 5-10 cm i storlek svetsas till plattan).

För arbete är det bäst att bara ta cylindrar av gjutjärn. Detta material är mycket mer tillförlitligt och tyngre än vanlig metall, tack vare vilket järnhjul kan användas under en ganska lång period.

I allmänhet kan klackar konstrueras av valfritt material, till exempel från en metallförstärkning och ett åtdragningsband, eller till och med från ett gruvvagnshjul.

Rekommenderad: