Skivhyllare (21 Bilder): Hur Sker Kullning Av Potatis? Vad är Bättre än Enkel Och Tvåradig? Behöver Jag Vässa Den? Skärfåror Med Glidmodell. Funktioner Hos Kullaren Med Ogräs

Innehållsförteckning:

Video: Skivhyllare (21 Bilder): Hur Sker Kullning Av Potatis? Vad är Bättre än Enkel Och Tvåradig? Behöver Jag Vässa Den? Skärfåror Med Glidmodell. Funktioner Hos Kullaren Med Ogräs

Video: Skivhyllare (21 Bilder): Hur Sker Kullning Av Potatis? Vad är Bättre än Enkel Och Tvåradig? Behöver Jag Vässa Den? Skärfåror Med Glidmodell. Funktioner Hos Kullaren Med Ogräs
Video: Kökets middag: Tom Sjöstedts bästa köttfärssås - Köket 2024, April
Skivhyllare (21 Bilder): Hur Sker Kullning Av Potatis? Vad är Bättre än Enkel Och Tvåradig? Behöver Jag Vässa Den? Skärfåror Med Glidmodell. Funktioner Hos Kullaren Med Ogräs
Skivhyllare (21 Bilder): Hur Sker Kullning Av Potatis? Vad är Bättre än Enkel Och Tvåradig? Behöver Jag Vässa Den? Skärfåror Med Glidmodell. Funktioner Hos Kullaren Med Ogräs
Anonim

Skivhjulet är ett populärt jordbruksverktyg och används som redskap för småskalig mekanisering. Med hjälp av detta opretentiösa verktyg är det möjligt att lösa problemet med att odla potatisodlingar och rädda bönderna från hårt manuellt arbete.

Bild
Bild

Genomförbarhet av förfarandet

Skivkullar används för en mycket viktig jordbruksteknik - hilling. Att genomföra denna händelse är ett obligatoriskt förfarande vid odling av potatis. Den utför ett antal viktiga uppgifter:

  • eliminering av ogräs, vilket är ganska problematiskt att utföra manuellt med en hacka;
  • hilling skyddar knölarna från direkt solljus, vilket, när potatis ligger nära jordytan, kan bromsa deras utveckling och ibland även leda till uttorkning;
  • korrekt och snabb hilling leder till en förbättring av jordens luftutbyte och normaliserar avdunstning av fukt från jordens yta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kullad potatis är mindre mottaglig för ruttning och angrepp av parasiter, vilket beror på den lösta jordens höga dräneringsegenskaper och det fria utflödet av överflödig fukt. Dessutom är knölarna i en spottad potatis mycket större än storleken på en gröda som inte vårdas.

I närvaro av flera rader potatis i en sommarstuga finns det naturligtvis inget behov av att köpa en hiller, men om ganska stora områden är upptagna med potatis, kan mekanisering av denna process inte undvikas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och syfte

Strukturellt presenteras skivhylsan i form av en ram utrustad med två hjul, med sfäriska skivor upphängda från den. Skivornas rotationsvinklar regleras med hjälp av två skruvband, som rör skivorna runt en vertikalt placerad axel. Dessutom måste attackvinklarna för båda skivorna vara exakt desamma. Annars kommer kullaren att röra sig åt sidan och skära buskarna. Avståndet mellan skivorna regleras av stativens rörelse och kan vara från 35 till 70 cm.

Jordens ås höjd regleras genom att föra skivorna närmare varandra, ändra lutningsvinkeln och fördjupningen . Så när skivorna rör sig isär höjden på åsen minskar, och när de närmar sig ökar den. En walk-behind-traktor används vanligtvis som dragkraft för skivkörare, även om arbete med minitraktorer och kultivatorer också är tillåtet.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att arbeta med kullar är bakåtgående traktorer utrustade med grousers, som är metallhjul med djup mönster. De installeras istället för de inbyggda hjulen med gummidäck, vilket säkerställer pålitlig dragning av traktorn med marken.

Tillämpningsområdet för kullaren är inte begränsat till att koka potatis . Den kan användas för att bearbeta plantager av bönor, sparris och majs, samt använda den som en ogräsautomat. Tack vare den glidande konstruktionen, som möjliggör justering av markens arbetsbredd, är det möjligt att bearbeta planteringar med valfri frekvens av furer. Kullaren används dock inte bara för kullning och ogräs.

Med sin hjälp utförs vårens odling av marken innan man planterar grödor och jorden förbereds för vintern efter den sista skörden. Dessutom är det nödvändigt att fokusera på skivmodellen även i de fall det är nödvändigt att klippa fåror för att plantera växter eller täcka dem med ett lager av jord efter plantering av frön. För sådant arbete är det bättre att välja en modell med en skärmaskin - en speciell kilformad enhet placerad på ramen och utformad för att skära fåror.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur fungerar det?

Principen för skivhyllarens drift är ganska enkel. Enheten fästs på den bakomliggande traktorn med hjälp av dragkonsol, propp, två plattbrickor och samma antal bultar. Ställ sedan in samma lutningsvinkel för skivorna, sätt på en lägre växel och ta med den bakomliggande traktorn till körfältet. När traktorn är i rörelse tar hällarens skivor tag i jorden och placerar den i strängen. Samtidigt krossas små och stora klumpar och jorden lossas djupt. Samtidigt är åsarna ganska höga och jämna, vilket gör att du kan stänga knölarna väl och bilda vackra och snygga rader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Den moderna marknaden presenterar två typer av disc hillers. Den första, den vanligaste typen, representeras av modeller med justerbar arbetsbredd och används på gårdar där de förutom potatis ägnar sig åt odling av andra grödor. Den glidande designen gör att du kan ändra avståndet mellan skivorna och ställa in den till önskad bredd på fårorna. Till exempel, vid bearbetning av potatisodlingar, bör skivorna spridas på ett avstånd av 450 mm från varandra, medan 350 mm kommer att räcka för kullbönor.

Förutom de multifunktionella glidmodellerna finns det också enkla enheter för vilka arbetsbredden är konstant , och beroende på modell sträcker sig från 20 till 30 cm. Hillers har en enkel enhet och består av två fästa vingar med skivor placerade på dem. Sådana produkter är mycket billigare än glidande, de är konstruerade för bakomgående traktorer med en lågeffektsmotor, som väger högst 30 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i drift

Innan du börjar koka potatis med en hiller måste du ställa in den korrekt. För att göra detta separeras skivornas nedre punkter från varandra med ett avstånd som är lika med radavståndet, och angreppsvinkeln beräknas, vars värde beror på jordens typ och struktur. Så för torr jord bör vinkeln ökas något, och för våt jord, sätts till lägsta position. Annars finns det risk för skador på växten på grund av stora högar av våt, och därför tung jord.

Det är nödvändigt att justera skivorna absolut symmetriskt, annars kommer kullaren att leda till nästa rad, och det kommer att skada topparna och knölarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att bearbeta ett potatisfält med en hiller är inte svårt även för nybörjare. Det viktigaste är att noggrant läsa instruktionerna för dess användning och följa ett antal enkla regler.

  • Så den första kullningen av potatis görs omedelbart efter att den har stigit. Under särskilt kalla år, med hot om återkommande frost, rekommenderas att åsarna blir högre under den första behandlingen. Detta skyddar grödan från att frysa och säkerställer att temperaturen inuti jordvallen hålls vid en behaglig temperatur.
  • Efter att topparna har vuxit till cirka 30 cm bör kuvertet upprepas. I det här fallet måste du vara särskilt försiktig och försöka utföra arbetet så att stjälkarna förblir i upprätt läge och inte dör.
  • Hilling bör utföras på morgonen eller kvällen på fuktig jord. Vid långvarig torka vattnas plantagen före bearbetning.
  • Det borttagna ogräset samlas som regel inte och lämnas i gångarna. Detta skyddar topparna från ogynnsamma väderförhållanden och bidrar till att bevara ett gynnsamt mikroklimat i jorden.
Bild
Bild

Valbara kriterier

Innan du köper en skivbricka måste du komma ihåg att denna typ av redskap är ganska dyr, trots dess höga driftsegenskaper och förmåga att odla alla typer av jord. Så om en lister enradig hiller bara kommer att kosta 1400 rubel, och när du köper en tvåradig måste du betala 1800 rubel, sedan köper du en skivmodell med en VRMZ-fårmaskin med funktionen att justera arbetsbredden kommer att kosta 4 200 rubel. Därför är köp av en skivhylla endast tillrådligt om det är nödvändigt att utföra storskaliga arbeten .till exempel för bearbetning av fält med en yta på mer än 1 hektar och skärning av fåror, samt när det finns flera grödor på platsen samtidigt som behöver kuperas. För en åker med en yta på 6 tunnland, planterad med en potatis, kan du begränsa dig till att välja en en- eller tvåradig listermodell.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skivhyllan är ett nödvändigt verktyg som i hög grad underlättar tungt manuellt arbete på en personlig tomt och bidrar till en ökad avkastning.

Rekommenderad: