Hur Matar Man Citron Hemma? Hur Befruktar Man Ett Citronträd I En Kruka Under Frukt, Vinter, Höst Och Andra Säsonger?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Citron Hemma? Hur Befruktar Man Ett Citronträd I En Kruka Under Frukt, Vinter, Höst Och Andra Säsonger?

Video: Hur Matar Man Citron Hemma? Hur Befruktar Man Ett Citronträd I En Kruka Under Frukt, Vinter, Höst Och Andra Säsonger?
Video: How to Grow Lemon tree in Pots for Endless Supply & more fruits at home? 2024, Maj
Hur Matar Man Citron Hemma? Hur Befruktar Man Ett Citronträd I En Kruka Under Frukt, Vinter, Höst Och Andra Säsonger?
Hur Matar Man Citron Hemma? Hur Befruktar Man Ett Citronträd I En Kruka Under Frukt, Vinter, Höst Och Andra Säsonger?
Anonim

Ett hemodlat citronträd är en riktig utmaning. Växten kan med rätta kallas lydig, om odlaren naturligtvis känner till grunderna för att ta hand om citrusfrukter och strikt följer dem. Bland dessa krav finns regelbunden utfodring, vilket är värdefullt och betydelsefullt för växtens sunda tillväxt.

Bild
Bild

Utnämning av utfodring

Hemma föredrar de traditionellt att odla hybrid -citronsorter, som uppfödare har uppfödt just för att mogna i ett varmt utrymme med bra belysning. Till exempel, till skillnad från växthusvarianter, har sådana citrusfrukter ett rotsystem 40 gånger mindre. OCH för att ett träd ska kunna växa och bära frukt normalt måste det få mat - regelbundet och främst utifrån . Bara periodisk befruktning är inte tillräckligt - systematisk utfodring behövs.

Jordens yta för inomhus citronträdet är hela det naturliga näringsområdet för växten. Om du inte matar den kommer den helt enkelt inte att överleva.

Förresten, det är därför experiment med odling av citron i en lägenhet för många oerfarna blomsterodlare visar sig vara ett misslyckande.

Bild
Bild

En annan viktig punkt: perioder av blomning och frukt som sådan, citron inte … Mer exakt, det finns ingen strikt uppdelning av dessa perioder. På samma träd samtidigt kan du se mogna frukter och äggstockar och blomning. För att allt ska utvecklas väl behöver krukväxten näring . Om trädet saknar mat, lider det, märkbara symptom på svält dyker upp: plantans utveckling hämmas, äggstockarna faller av, frukterna förlorar sin karakteristiska uttalade smak.

Bild
Bild

Låt oss ta en titt på hur man upptäcker näringsbrister

  1. Om växten kvävebrist … Trädets tillväxt saktar ner, unga blad blir mycket små, gamla löv blir gula och dör. Trädets stjälkar blir spröda och spröda, och det finns väldigt få frukter.
  2. Om citrus brist på fosfor . Den korrekta metaboliska processen är omöjlig, vilket leder till att grönska försämras, tillväxthämning, otillräcklig bildning av blommor och äggstockar. Med fosforbrist blir frukterna på ett träd sneda och barken blir tjock.
  3. Om citron brist på kalium … Detta kan hittas i de oproportionerligt stora bladen som är krympta och fläckiga. Och bristen på kalium ges också genom att tillväxt och utveckling stoppas. Ett redan blommande träd fäller sina löv, avkastningen sjunker och frukterna blir alltför mjuka.
  4. Brist på kalcium … Det reflekteras främst på rotutvecklingen - det stannar. Blad bryts lätt och blir ojämna, även i en ful form. Unga stammar av ett citronträd får en mycket blek nyans, citrus är sjuk och sjuk.
  5. Brist på järn … Toppen av citronen blir klorotisk. Färgen ändras först i unga blad och sedan i gamla. Vener mörknar på plåtplåtarna. Citronfrukter blir små och faller omogna.
  6. Brist på koppar . Bladen tappar sin vanliga turgor, de blir gula och toppen av kronan torkar märkbart.
  7. Borbrist … Växttillväxten saktar avsevärt, unga blad ljusnar i kanterna och längst ner på bladplattan. Bladet vrider sig, dör, faller av. Frukterna mörknar.
  8. Med brist på mangan bladen bleknar och venerna blir alltför markerade.
  9. Med brist på svavel symtomen på sjukdomen är desamma som vid kvävsvält.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är uppenbart att diagnosen kan utföras oberoende.

Men om citronen bara har "bosatt sig" i huset och fortfarande växer normalt, måste växten matas för att undvika svält. Ännu bättre, förskriv ett matningsschema för att inte missa ett enda.

Vyer

Citrusfrukter, och samma citron, i synnerhet mer den växlande appliceringen av mineralgödselmedel och organiskt material uppfattas positivt . Och detta är nästan tillräckligt för att hålla jorden i rätt näringsmässigt skick.

Mineral

Detta är produkter av oorganisk natur, i vilka näringsämnen finns i form av salter. Kan vara enkelt och komplext.

Under växtsäsongen är det vanligt att mata citrusfrukter med näringsämnen

  • Kvävegödselmedel . Detta är främst urea (1,5 g per liter) och även ammoniumnitrat (1,5% lösning).
  • Potashgödsel . Kaliumsulfat (3 g per liter) kommer att räcka.
  • Fosfatgödselmedel … Och här hjälper superfosfat: 50 g av produkten tas per 1 liter vatten, allt detta kokas, kompositionen hålls i brand i en halvtimme tills den löser sig helt. Och för att organisera en långsiktig laddning måste du lägga granulaten i marken.
Bild
Bild

Såväl som du kan kompensera för bristen på kväve med rivna quinoablad eller silt . De placeras på det övre jordlagret i en kruka. Om vi pratar om fosfor finns det mycket av detta element i trälim: 2 kg av detta lim blandas med en liter vatten, kokt i en halvtimme. Den kylda kompositionen hälls över ett citronträd. När ämnet absorberas i marken måste det lossas.

Om te och kaffe! Många odlare vet hur de älskar vanliga teblad . Och detta är sant - det innehåller magnesium, kalcium, järn, fosfor och koppar, och det finns tillräckligt med mangan i brygden. Men det är ändå värt att förstå det doseringen av mineraler i tebladen är liten, en sådan toppdressing kan bara betraktas som ett tillägg till huvudet … Det samma gäller för kaffegryn: den innehåller magnesium, kalium och kväve . Innan den läggs till marken måste den tjocka torkas. Det har också en extra funktion - det tillåter inte att jorden ruttnar och som ett resultat visas svarta muggar i den.

På sommaren bör företräde ges till komplexa förband, just de som är utvecklade specifikt för citrusfrukter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Organisk

Dessa är komplex av användbara föreningar som gör värdefulla bakterier aktiva och ger en långvarig effekt . Förmodligen det bästa gödningsmedlet för citrusfrukter kan övervägas hästgödsel . Mullein används också som fågelspillning. Sådana avfallsprodukter innehåller mycket kväve, de innehåller kalium, kalcium och fosfor, men inte i så stora mängder. Färskt gödselmedel måste jäsas före användning, vilket tar 2 veckor. Sedan späds de i ett förhållande av 1 till 10, och tillsätts först sedan till jorden.

Ett alternativ till ovanstående medel är humus. Det är en naturlig kvävekälla, som bildas genom sönderdelning av växtrester och växtätare.

Bild
Bild

Komplex

Dessa formuleringar används för bladmatning av citronträd. En lösning med låg koncentration appliceras på båda sidor av arkplattan.

Det är vettigt att överväga folkmedicin för närande citron

Socker … Sådan utfodring behövs under timmen med aktiv växttillväxt eller vid återhämtning efter försvagning. Men glukos är en säker energikälla som gör att nya skott kan växa. Men oftare än en gång i veckan kan du inte mata citron med socker. Själva proceduren ser ut så här: en tesked strösocker strös på jorden i en kruka innan du vattnar. Eller så kan du helt enkelt lösa upp sockret i ett glas vatten och sedan hälla växten med detta vatten.

Bild
Bild

Akvariumvatten . Det används eftersom fiskavfallsprodukter också har en positiv effekt på utvecklingen av citrusfrukter. För att sådan vermikompost ska komma in i jorden behöver du bara hälla den med vatten från akvariet.

Bild
Bild

Äggskal … En välkänd, prisvärd, rikaste kalciumkälla. Skalet krossas på traditionellt sätt, blandas med stärkelse, och jorden sprinklas med denna blandning. Du kan helt enkelt hälla kokt vatten över skalet och låt det brygga i 2-4 dagar. Vidare vattnas växten med denna komposition.

Bild
Bild

Infusion av ogräs . Ogräs, vilket är ganska logiskt, "suger" också näringsämnen från jorden. Och om du insisterar på vatten kommer några av dessa näringsämnen att komma in i det. Det positiva med denna metod är att det är omöjligt att övermätta jorden med detta eller det där elementet. Weed stjälkar innehåller så många av dem som behövs för optimal tillväxt.

Bild
Bild

Det är mycket viktigt att inte misstas med valet av toppdressing, utan också med befruktningstekniken i sig.

Till exempel förstördes många växter på grund av att odlare applicerade gödselmedel på torr mark och växten fick en brännskada.

Befruktningsteknik

Om du gör ett schema, och till och med schemalägger det, kommer ingenting att glömmas bort och förbises . Det anges i den när och hur man matar citronen under olika årstider.

Låt oss överväga funktionerna i utfodringsschemat mer detaljerat

  1. På våren och sommaren trädet behöver utfodring varje vecka, men på vintern räcker det med att applicera gödsel en gång i månaden.
  2. Februari - infusion av hästgödsel och superfosfat, mars - hästgödsel och ett lämpligt mineralkomplex, april - färdigt komplex, superfosfat och urea.
  3. Maj - urea, superfosfat, kaliumsulfat. Juni - infusion av hästgödsel, mineralkomplex, urea. Juli - samma som i juni. Augusti - kaliumpermanganat och ministerium.
  4. På hösten du måste befrukta jorden med kaliumsulfat och superfosfat ( September ), ett mineralkomplex i en reducerad dos (Oktober ), mineralkomplex med spårämnen ( November ).
  5. December upprepar oktobermatningsplanen, januari - november.
Bild
Bild

Men den här planen är ungefärlig: du måste titta på jordens volym, på tecknen på brist på näringsämnen på växten (om någon).

Vissa människor gör misstaget att inte odla ett citronträd korrekt

  1. Du bör inte mata citronen direkt efter transplantationen - plantans skadade rötter tål helt enkelt inte en sådan belastning. Det tar minst 45 dagar att återställa dem, under denna period måste växten vila.
  2. Om växten är sjuk, helst måste du först eliminera orsaken till sjukdomen och först mata den.
  3. Införandet av en koncentrerad formulering under viloläge är en annan fara. Trädet måste vila, förbereda sig för den nya säsongen, och aktiv utfodring förhindrar detta.

Följande viktiga regler för odlaren förblir oförändrade: på våren, under perioden med aktiv tillväxt, behöver trädet kväve, det hjälper citronen att få grön massa. När citronen har blommat bildas frukter, den behöver fosfor och kaliumföreningar för matning.

Men kväve är uteslutet vid denna tidpunkt, annars kommer frukten inte att hända, citronen kommer helt enkelt att växa upp.

Bild
Bild

Höst och vinter är en vilande fas för ett träd . Han behöver inte längre näringsämnen så mycket, men det är också omöjligt att helt avbryta utfodringen. Det är inte ens nödvändigt att applicera gödningsmedel en gång i månaden vid denna tidpunkt, du kan öka intervallet till 45 dagar. Det finns ett undantag: om en citron sover i en temperatur från plus 7 till 12 behöver du inte gödsla jorden alls.

Glöm inte sprutning - Denna metod för bladmatning hjälper växten att snabbt återställa näringsbalansen. Citron har många stomata på bladets undersida. Dessa är porerna genom vilka citrus utbyter element med den yttre miljön. Och genom dessa porer kommer användbara ämnen att komma till det vid sprutning. Men den kan inte ersätta jordförband, utan kan bara komplettera den.

Bild
Bild

Om en blomsterhandlare gör en korrekt utfodring kan han räkna med god tillväxt och en skörd i rätt tid .… Vissa odlare föredrar att bara använda inköpta produkter, andra befruktar växten med hjälp av uteslutande folkrecept. Det viktigaste är att det fungerar och är tillgängligt, bekvämt för en person.

Det bör erinras om att odling av citron från frö ger de första frukterna tidigast 10 år senare, men rotning av sticklingar kommer att påskynda processen avsevärt - de första äggstockarna kommer att visas om 1, 5-3 år

Lyckad odling!

Rekommenderad: