Träfel (19 Bilder): Vad är Det Och Vilka är Särskilt Vanliga? Typer Av Strukturella Defekter. Vad Mer Tillhör De Viktigaste Lasterna? Beskrivning Och GOST

Innehållsförteckning:

Video: Träfel (19 Bilder): Vad är Det Och Vilka är Särskilt Vanliga? Typer Av Strukturella Defekter. Vad Mer Tillhör De Viktigaste Lasterna? Beskrivning Och GOST

Video: Träfel (19 Bilder): Vad är Det Och Vilka är Särskilt Vanliga? Typer Av Strukturella Defekter. Vad Mer Tillhör De Viktigaste Lasterna? Beskrivning Och GOST
Video: What is this bug 2024, April
Träfel (19 Bilder): Vad är Det Och Vilka är Särskilt Vanliga? Typer Av Strukturella Defekter. Vad Mer Tillhör De Viktigaste Lasterna? Beskrivning Och GOST
Träfel (19 Bilder): Vad är Det Och Vilka är Särskilt Vanliga? Typer Av Strukturella Defekter. Vad Mer Tillhör De Viktigaste Lasterna? Beskrivning Och GOST
Anonim

Trä är aldrig perfekt - det är ett naturmaterial och det kan ha vissa defekter som uppstår naturligt. Olika knutar, ansamlingar av harts och andra liknande fenomen skadar inte själva trädet, men anses vara oacceptabla vid valet av råvaror för produktion. Dessutom kan allvarligare skador, såsom sprickor eller svampar, göra materialet praktiskt taget oanvändbart.

Bild
Bild

Vad det är?

Träfel anses vara strukturella egenskaper och egenskaper som begränsar användningsområdet för stammen och dess enskilda delar. Avvikelser kan förekomma naturligt, under tillväxt, på grund av naturliga faktorer, samt på grund av felaktig skörd, bearbetning eller lagring av materialet . Vissa typer av defekter är oacceptabla endast av estetiska skäl, men påverkar inte de mekaniska egenskaperna. Till exempel kommer friska ljusknutar till och med att verka vackra för någon, eftersom det här är en naturlig struktur.

men standarden kan betrakta dem som oacceptabla för en sortimentgrupp, men helt acceptabelt för en annan . Alla befintliga defekter beskrivs av GOST. Dokumentnummer 2140–81 definierar hur defekter mäts, hur de klassificeras och den terminologi som används.

Bild
Bild

Standarden tar hänsyn till kvalitetsproblem och estetiska brister som inte hindrar driften.

Vilka strukturella defekter är särskilt vanliga?

Vissa synliga avvikelser är mycket vanliga, många träd har dem. De flesta av dem är relaterade till naturfel som uppstår i naturen och inte på grund av störningar i behandlingen.

  • Fibrernas lutning . Det kan vara radiellt och tangentiellt. Detta problem kommer till uttryck i fel matchning av riktningen för stammens kärl och huvudlängdsaxeln. Orsaken till utseendet kan också vara ett felaktigt snitt på ett rakskiktat arbetsstycke. Denna defekt minskar till viss del styrkan, ökar den totala krympfrekvensen och leder till ytterligare vridning. Dessutom minskar materialets förmåga att böja, vilket resulterar i bearbetningssvårigheter.
  • Rulla . Skiktning i knutområdet störs, ränder och märkbara fläckar passerar genom årsringarna. Denna defekt är typisk för barrträd. Det kan ses på stocksnitt eller ämnen för alla produkter. Bildas i den komprimerade zonen av lutande eller böjda stammar. Roll minskar cellulosahalten i materialet med 10%.
  • Dra i trä . Årliga steg ökar betydligt. Förändringar kan hittas hos lövträd, de är särskilt märkbara hos arter med tydliga ringar - aska, ek. Detta problem gör bearbetningen svår, och fibrerna går sönder och fastnar när skärning behövs.
  • Lockighet . Träfibrerna är störda och strukturen ser kaotisk ut. Problemet är särskilt typiskt för den nedre delen av stammarna av lärkträd. Oftast är detta en lokal defekt, men ibland kan den också sträcka sig längs hela längden, till exempel i karelska björkar. En avvikelse av detta slag minskar draghållfastheten, ökar bearbetningens komplexitet, men skapar en vacker struktur, därför anses det vara en villkorlig brist. Sådant material är efterfrågat för dekorativa ändamål.
  • Korn och fickor . Dessa är områden fyllda med harts eller tuggummi. De kan placeras mellan ringar eller kärl. De ser mörkare ut än det omgivande träet.
  • Torrt ben . Avsnittet av stammen kan dö ut av någon anledning. I den torkade delen kan du se tillväxter längs kanterna, som skiljer den från den allmänna bakgrunden. Det verkar också vara deprimerat inåt.
  • Ögon . Ibland knoppar utvecklas inte till nya skott, men förblir i sin barndom. Ögonen kan placeras ganska långt från varandra eller i grupper. De skiljer sig också i färg vid visuell inspektion - de är mörka och ljusa. Defekter minskar böjhållfastheten och påverkar segheten negativt.
  • Spotting . Olika ränder, linjer i strukturen, som inte påverkar materialets totala styrka. Typiskt för lövträ. Även om de mekaniska egenskaperna inte påverkas allvarligt kan det leda till sprickbildning av faner om fläckarna är stora.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudfatets formfel

Det finns problem som kan försvåra skörden av timmer till en viss grad. Dessa är naturliga brister som uppstår när stammen växer. De ökar mängden av alla typer av avfall som uppstår vid skärning. På grund av krökningar under tillväxt får fibrerna också en radiell lutning, vilket anses vara en nackdel.

  • Diskretion . Detta är namnet på minskningen av stammen från botten till toppen. Fenomenet i sig är ganska normalt, men om skillnaden i diameter är mer än en centimeter varje meter, kommer detta redan att betraktas som en defekt. De skiljer också mellan en underart av täthet - täthet. Den kännetecknas av en mycket bred nedre del jämfört med resten av pipan.
  • Ovalitet . Elliptiska ändar är en nackdel. Tillsammans med detta problem brukar rulle hittas, vilket är en av de allvarliga defekterna.
  • Tillväxt . Dessa är lokala förtjockningar som kan vara släta i strukturen eller grova och ojämna. Anledningen till deras utseende är bakterier, mekaniska skador, svampinfektioner och andra faktorer som leder till tillväxtstörningar. Formationerna kan vara mycket små (en näve) eller nå en vikt på hundra kilo - sådana jättar finns oftast på björkar och valnötsträd.
  • Krökning . Tunnan böjer sig i längd, vilket gör det svårt att hantera. Detta problem förekommer hos alla arter, men vissa är mindre mottagliga för det, till exempel gran, gran, ek, poppel. Krökning kan vara enkel (med en böj) och komplex (med flera).
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är sprickorna?

Denna defekt är en skada som löper parallellt med fibrernas tillväxt. Det är en av de främsta orsakerna till nedgradering av sågat virke. Sprickor minskar kraftigt trädets styrka och förmågan att motstå tunga belastningar.

Bild
Bild

Dessutom ökar deras närvaro sannolikheten för att fukt, mögel och mögel tränger in i träet. Det finns en klassificering av sprickor, de kan delas in i:

  • djup (mer än 1/10 av stammens änddiameter, överstigande 7 cm) och ytlig (allt mindre än dessa parametrar);
  • stängd (högst 1 mm i bredd) och spridd (kan vara bredare än specificerad);
  • ände och sida - namnet anger platsen för defekten;
  • genom - ser ut som hål synliga från båda sidor.
Bild
Bild

Det finns också metiska sprickor - de löper radiellt från mitten av stammen . De är särskilt vanliga bland tallar och lärkträd. Längden kan vara upp till 10 meter eller mer. I stort virke syns de bara i ändarna. Liknande nackdelar uppstår under tillväxten av ett träd, men de kan också uppträda mekaniskt - när man fäller och träffar marken.

När materialet torkar ökar sprickorna i storlek.

Bild
Bild

Frostskador sträcker sig från savträet till kärnan, som uppstår genom ett kraftigt temperaturfall under den kalla årstiden . De är typiska för lövande sorter, medan de i barrträd är mindre vanliga. Utåt ser de ut som spår av blixtnedslag. Ofta finns det åsar längs kanterna och betydligt igenvuxen bark.

Skarpa sprickor dyker upp mellan tillväxtringarna. Förekomsten av problem av detta slag kan vara direkt relaterad till sönderfall eller utseendet av ett vattenskikt. Sådana defekter bildas också i områden med abrupt övergång mellan lager.

Krympsprickor uppstår från inre påfrestningar . De avviker från sidorna, rusar sedan inåt och följer radiella linjer. De är vanligtvis mindre i storlek och djup än metiska och frostiga. Kan också visas på grund av ojämn torkning av produkter.

Bild
Bild

Översikt över de typer av knutar på stammen

Alla befintliga sorter kan delas in i kategorier enligt vissa kriterier:

  • vid utgångspunkten - i slutet, i kanten, i revbenet eller i timmerets tjocklek;
  • som en tik - han kan vara frisk eller redan drabbad (ruttna, ruttna, tobak);
  • i form - oval, rund, avlång och långsträckt i tvärsnitt;
  • efter plats - singel eller grupp;
  • efter typ av utgång - genom, övervuxen, ensidig.
Bild
Bild

Knutar är en mycket vanlig vice . Deras antal är direkt relaterat till tillväxtförhållanden. Skuggtoleranta raser har fler knop, liksom fritt växande exemplar. Dessutom ökar antalet defekter närmare toppen av bagageutrymmet. Knutarnas effekt på specifika mekaniska egenskaper hos ett material beror på egenskaperna hos en viss defekt, dess placering i rymden, storlek och allmäntillstånd.

Friska runda exemplar ger minst problem, men sys och grupp anses vara en mer allvarlig nackdel.

Bild
Bild

Beskrivning av andra defekter

Det är möjligt att identifiera sekundära problem som i vissa fall försvårar bearbetningen. Dessa nackdelar kan vara naturliga och kan också bero på felaktig avverkning av timmer eller under lagring under felaktiga förhållanden.

Kemiska färger

Under bearbetningen kan du hitta träområden som skiljer sig väsentligt från skuggan från andra. Onormal färgning uppstår på grund av oxidation av tanniner. Vanligtvis finns sådana zoner på 1-5 mm djup, i ytskikten . Även om skuggan ändras påverkar detta inte på något sätt de betydande mekaniska egenskaperna. När fläckarna torkar, bleknar de gradvis, därför kan defekten betraktas som obetydlig ur estetisk synvinkel.

Bild
Bild

Förvrängdhet

Vridning är en förändring i virket. De kan böja, vrida, vinka. Problemet härrör från felaktig och ojämn torkning, vilket skapar inre stress. Deformation kan ske på olika sätt:

  • tangentiellt, i riktning mot årsringarna;
  • längsgående - parallellt med fibrerna;
  • radiellt - längs medullärstrålarna.
Bild
Bild

Det snedställda materialet blir oanvändbart i ett stycke. Förutom den oregelbundna formen kvarstår kvarvarande spänning inuti, även efter fullständig torkning.

Från skadedjur och sjukdomar

Biologiska faktorer är ganska varierande. Dessa inkluderar insekter samt svampsjukdomar som påverkar träd. Problem kan uppstå när lagringstekniken kränks. Skalbaggar, termiter och larver reproducerar sig snabbt vid en temperatur på + 18-20 grader och en luftfuktighet på 60-80% . De lämnar maskhål genom att göra flera passager i träet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med ett stort antal sådana skador blir materialet ruttet och oanvändbart . Maskhålen är grunda, medelstora och djupa, och några av dem kan gå rakt igenom. Sådana defekter minskar virkets styrka. Förutom insekter finns det andra skadedjur. På stammarna kan du hitta hålor kvar av fåglar, skador på barken.

Vissa parasitväxter påverkar också träets skick negativt.

Svampskador är indelade i två typer:

  • destruktiva - de matar på lignin eller cellulosa, korroderar gradvis cellstrukturen;
  • färgning - konsumera organiska ämnen och utsöndrar ett enzym som ändrar skuggan av trä, samtidigt som det förstörs i mindre utsträckning än den första sorten.
Bild
Bild

Förekomsten av en svamp kan ofta kännas igen av yttre tecken . Detta är utseendet på mögel, fläckar och ränder av en atypisk färg, röta, en ändrad färg på träved. Vid allvarliga skador kan stora håligheter dyka upp i bagageutrymmet. Vissa defekter syns omedelbart vid visuell inspektion, andra kan bara identifieras under bearbetning. För att få mer exakt information används tekniska medel-röntgen, gammastrålningsdetektering, akustisk metod, fotoelektrisk testning.

Rekommenderad: