Kelaterade Gödningsmedel: Vad är Det, Gödningsform, Järn, Zink Och Kalciumchelat, Appliceringsmetoder Och Egenskaper

Innehållsförteckning:

Video: Kelaterade Gödningsmedel: Vad är Det, Gödningsform, Järn, Zink Och Kalciumchelat, Appliceringsmetoder Och Egenskaper

Video: Kelaterade Gödningsmedel: Vad är Det, Gödningsform, Järn, Zink Och Kalciumchelat, Appliceringsmetoder Och Egenskaper
Video: Identifiera ogräs i din trädgård -ogräs hos Fru Magdas 2024, Maj
Kelaterade Gödningsmedel: Vad är Det, Gödningsform, Järn, Zink Och Kalciumchelat, Appliceringsmetoder Och Egenskaper
Kelaterade Gödningsmedel: Vad är Det, Gödningsform, Järn, Zink Och Kalciumchelat, Appliceringsmetoder Och Egenskaper
Anonim

Det är möjligt att få hälsosamma grödor, livskraftig plantering av växter och en riklig skörd endast genom en kompetent och balanserad tillgång av växtgrödor med de näringsämnen de behöver. I regioner med hög intensitet i jordbruket extraheras en betydande del av spårämnen naturligt ur jorden och utarmas, innehållet av väl assimilerbara föreningar och former i jorden minskar. Den moderna kemiska industrin erbjuder trädgårdsmästare en effektiv form av gödselmedel som kallas kelater . Sådana mineralkomplex ger näring åt växter med nödvändiga mikroelement, är säkra för jord, grödor och människor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Kelaterade gödningsmedel är faktiskt en balanserad kombination av mineralorganiska ämnen med en komplex struktur . Den är baserad på en special kelatbildande medel ta tag i ämnen som en klo. Därför, översatt från latin, kom namnet på sådana komplex från. Föreningen behåller jonerna av spårämnen och kringgår produktionen av salter i ett lösligt tillstånd. När gödningsmedlet börjar interagera med växtkulturen sönderfaller det organiska materialet och själva elementet börjar aktivt absorberas av rotsystemets celler eller tränga in i fröna.

Näringsämnen har en naturlig sammansättning av vitaminer och klorofyll. Växter assimilerar dem mycket enkelt. Kelater har en lång hållbarhet, försämras inte under transport och det finns inga konstgjorda föroreningar i dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grundval av kelatföreningar skapas praktiskt taget alla de senaste preparaten för behandling av grödor, vilket ökar deras vitala aktivitet . Kelateringsmedel är komplexa syror, de har olika styrkor för bindande joner och förhållanden mellan surhet och medium. Mikronäringsämnens effektivitet vid denna befruktningsform är mycket högre än konventionella organiska stimulanser. Många professionella växtodlingsföretag, trädgårdsmästare och sommarinvånare använder aktivt kelaterade gödningsmedel för mark eller hydroponiska system på grund av deras fördelar:

  • betydande besparingar i konsumtionen på grund av den ökade koncentrationen av spårämnen och en hög grad av assimilering;
  • en hög grad av absorption av näringsämnen, vilket ger en ökad avkastning och en smakökning;
  • användarsäkerhet, frånvaro av ackumulering av nitrater, noggrann påverkan på grödor, miljövänlighet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av kelaterade gödningsmedel

De viktigaste spårelementen som är ansvariga för metaboliska processer, celltillväxt och enzymproduktion för växter är järn , koppar, zink, kalcium, mangan, kobolt, bor . De fungerar som nyckelpelare i den kontinuerliga tillväxtprocessen och upprätthåller motståndskraft mot negativa faktorer, produktivitet och grödor.

Bristen på vart och ett av elementen i någon grad leder till en betydande minskning av kvalitetsindikatorerna för utveckling. Brist på järn kommer att provocera tillväxten av svaga och små löv med gulhet och torkning av grenarna. Ett lågt innehåll av zink och koppar kommer att leda till en avmattning av tillväxten, krökning av skott och en förändring i fruktens naturliga färg. En låg nivå av mangan och molybden påverkar bladens utseende och deras tidiga vissnande.

Bild
Bild

Olika typer av kelaterade gödningsmedel, som inkluderar de nödvändiga elementen för växternas liv, hjälper till att förhindra dessa möjliga problem.

De kan innehålla både ett mikroelement och flera samtidigt i en komplex kombination. Mikrogödselmedel baserade på salter av basiska metaller presenteras som flytande koncentrerade vattenlösningar eller pulver … Typerna av kelater varierar med graden av jonbindning, jordtyp som de är avsedda för och de specifika växtarter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Raden av kelaterade gödningsmedel representeras av alternativ med järn, kalcium, zink och ett antal andra viktiga element

Järnkelat tillhör den viktigaste gruppen mikronäringsgödsel som krävs för blad- och rotmatning av trädgårdsodlingar . Det gör att växter kan utvecklas aktivt, ger dem i rätt mängd för detta och främjar återhämtning. Formeln för denna typ av kelat består av atomer av neutralt organiskt material och järn, tack vare vilket gödningsmedlet är mycket effektivt. Det kelaterade skalet, som skyddar den aktiva substansens mikrogranuler, skapar i symbios med järn en idealisk process för absorption i växternas och grönsaksgrödornas struktur.

Bild
Bild

Vattenlösligt gödselmedel kelatkalcium är en eftertraktad källa till denna spårmetall .… I de nu utbredda hydroponiska odlingssystemen är detta kelat mycket efterfrågat på grund av god löslighet av spårämnen i salter. Kalcium som är nödvändigt för växter absorberas aktivt av det vegetativa systemet, ökar motståndskraften mot olika sjukdomar, förbättrar kvalitetsutvecklingen, eliminerar brister i näringsegenskaperna hos jord och substrat.

Kalciumkelat löses upp i näringslösningen tillsammans med andra typer av gödningsmedel. När du lägger till det är det nödvändigt att ta hänsyn till doseringshastigheterna och vattnets hårdhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Zinkelaterade gödningsmedel karakteriseras som en effektiv form av vattenlösliga spårmineraler och ger en god nivå av näringsämnen . En minskning av zinkhalterna är fylld av hämmad tillväxt för växten, minskat utbyte och minskad livscykel. Lösligt zinkkelat är oumbärligt för nästan alla typer av trädgårdsodlingar och kan användas i högteknologiska växtsystem för att eliminera dessa fenomen så mycket som möjligt.

Det aktiva medlet av zink levereras till växten, ökar näringsmediet, kvaliteten och mognadstiden för frukt och bär.

Bild
Bild

När behövs de?

Agrotekniska särdrag hos växttillväxt leder ibland till ett ojämnt innehåll av spårämnen, och då är det nödvändigt att befrukta med organometalliska kelaterade gödningsmedel. Hastigheten för deras assimilering är 35% högre i jämförelse med traditionella salter av grundämnen på grund av det faktum att kelater inte kommer in i korsstabila föreningar. Den moderna typen av gödselmedel överstiger effektiviteten hos fosfater och sulfater på grund av deras höga löslighet och penetration i växtceller vid olika tillväxtfaser.

För olika typer av gödsling i öppen mark eller i växthus för grönsaksgrödor är kelaterade gödningsmedel för mikronäringsämnen tillämpliga för att justera växternas näring. Kelater kan skydda dem mot svampsjukdomar, öka spiring och immunitet flera gånger.

De är oumbärliga för att syntetisera en fullvärdig vitamin- och spårämneskomposition av grödan, när ett spektrum av kemiska användbara element införs i växtmiljön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man ansöker?

Kelaterade preparat väljs beroende på grödans och jordens behov. Dessa gödningsmedel appliceras i olika former:

  • rotförband;
  • droppbevattning;
  • bladmatning;
  • blötläggning av frön i lösning.

De vanligaste kelaten är i flytande form; mindre vanliga är torra gödningsmedel, som måste spädas enligt instruktionerna.

Rekommenderad: