Hur Man Gör Vermicompost Hemma? Produktionsteknik, Kaliforniens Maskar För Att Få Humus Med Egna Händer I Landet

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Gör Vermicompost Hemma? Produktionsteknik, Kaliforniens Maskar För Att Få Humus Med Egna Händer I Landet

Video: Hur Man Gör Vermicompost Hemma? Produktionsteknik, Kaliforniens Maskar För Att Få Humus Med Egna Händer I Landet
Video: Building a Stackable DIY Worm Farm for $30 🐛 2024, April
Hur Man Gör Vermicompost Hemma? Produktionsteknik, Kaliforniens Maskar För Att Få Humus Med Egna Händer I Landet
Hur Man Gör Vermicompost Hemma? Produktionsteknik, Kaliforniens Maskar För Att Få Humus Med Egna Händer I Landet
Anonim

En värdefull biologiskt aktiv förening som kan erhållas genom att omvandla jorden med daggmask kallas biohumus. Tack vare det kan du garantera utmärkt grödspridning, naturligt skydd av växter från patogena bakterier. Det är möjligt att göra en sådan jordbas hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad behöver du?

Vermicompost har betydande skillnader från kompost och humus: en annan nivå av näringsvärde och en annan effekt på avkastningen. Daggmask återvinner marken på ett miljövänligt och naturligt sätt . Jorden ändrar sin sammansättning, är mättad med de mest användbara elementen. Denna mark imponerar med sin utmärkta fuktighet, organiska råvaror desinficeras omedelbart och komponenterna i vermikompost absorberas väl av växter.

Naturligtvis är det inte svårt att köpa jord i en butik: idag är produktionen av vermikompost igång. Men det händer så att köpt vermicompost inte är exakt vad köparen vill se när det gäller pris / kvalitet. Och det borde inte finnas några speciella svårigheter att göra det hemma. Vid hemmaproduktion av vermikompost används två grundläggande element - maskar och ett näringssubstrat som skapats speciellt för dem.

Detta underlag består av:

  • en andel ruttnat sågspån, trädblad, hö eller halm;
  • en andel organiskt avfall - det sägs här om fjäderfäavfall eller redan liggande kogödsel, fina rester av grönsaker, betetoppar etc. är också lämpliga;
  • sand, som kommer att utgöra 5% av all kompost.

Du ska inte skynda dig att blanda maskarna, substratet ska bara komposteras i 10 dagar. Den beredda blandningen måste värmas upp ordentligt i solen, tillsätt torv där (cirka 2% av den totala massan).

Om humusen är klar kan kontrolleras med följande test - lägg maskarna i behållaren där den beredda komposten ligger. De borde begravas djupt in i tåget. Om detta inte har hänt är komposten ännu inte klar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hela tekniken består av följande steg

  • Jordberedning (beskrivs ovan).
  • Packning av underlaget i speciella praktiska lådor. Varannan dag måste jorden blandas noggrant, fuktas med varmt vatten.
  • Lansering av maskar. Det är absolut nödvändigt att köra en testbatch, som redan nämnts, så att mottagandet av ett substrat av hög kvalitet kommer att kontrolleras. Ett försökssats är cirka 50 bitar av daggmaskar.
  • Toppdressing. Maskarna själva spelar in: de matar, förökar sig och bearbetar högkvalitativ biojord för sommarstugor.
  • Avlägsnande av humus. När det blir uppenbart att densiteten för jordkolonisering är hög måste maskarna planteras, samla gödselmedlet som har samlats i botten av lådan.

Från utrustningen behöver du följande: behållare där maskar kommer att odlas, en sil, en spade, vågar, en enhet som mäter jordens surhet och marktemperatur . Ibland odlas inte maskar i Kalifornien i speciella behållare, utan i ett hål på gatan, men det finns risker. Vanliga maskar kan komma in i det här hålet. Dessutom kan låga temperaturer påverka substratets kvalitet. Slutligen är det inte lätt att samla humus från en grop.

Vilken låda att ta till vermicompost? Vanligtvis är det en plast- eller träkonstruktion . Du kan till exempel göra det själv av plywoodskivor. Den vanliga storleken: 1 x 2 x 0,5 m. Och så att gnagare inte kommer in i denna låda och inte "täcker" maskfarmen måste lådans sömmar förstärkas med en tejp. Glöm inte att göra hål i botten av lådan så att det är lätt att samla vermicelli. Behållaren placeras vanligtvis på små block, vilket gör en liten lutning för att tömma vätskan.

Och för att spara utrymme staplas brickor för att göra vermikompost ovanpå varandra. En liten vermi gård får plats i ett rum på 14 torg. Och detta räcker ofta inte bara för att tillgodose deras sommarstugas behov, utan också för att driva ett litet företag för produktion av vermikompost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Maskodlingsteknik

Kaliforniens röda maskar är idealiska . De är hundraåringar på sitt eget sätt, de kan leva upp till 16 år. De reproducerar bra, gör ett utmärkt jobb med bearbetning av organiskt avfall. Men kaliforniska maskar är inte utsatta för låga temperaturer, det är fullt möjligt att de måste värmas för vintern. Även om många sommarboende gör vermicompost hemma och med mindre "outlandish" typer av maskar: de använder också enkel röd gödsel.

Låt oss notera sådana obligatoriska villkor för att hålla maskar

  • Temperaturer under +12 grader leder till att "husdjur" dör. Men det är också omöjligt att öka det mer än +30 grader. Det är sant att du måste fokusera på en specifik typ av maskar. Om icke-kaliforniska röda används kan temperaturkraven vara annorlunda.
  • Fuktigheten måste hållas inom 70-80%, därför krävs regelbunden vattning av en hemlagad komposthög.
  • Surhetsindikatorer bör vara neutrala - pH 6-7, 5. Det är omöjligt att stänga behållaren tätt med kompost, eftersom jordens invånare också behöver luft.
  • Komposten ska vara skuggad från solens strålar, eftersom maskarna är rädda för aktiv ultraviolett strålning. Därför går de i jorden under dagen och stiger bara till ytan på natten. När du förbereder grönsaksavfall för maskar måste du tydligt övervaka vad som kommer in i dem. Till exempel kan citrusrester sura jorden, vilket inte bör göras.
  • För att ha tillräckligt med luft i "sovsalen" för maskar måste komposten lossas ett par dagar i veckan. Lossning är vanligtvis mycket snyggt, med en liten spatel.
  • De matar maskarna med en mängd olika livsmedel: från teblad till avfall av frukt och grönsaker. Mögliga mjölprodukter som har stått gröt kommer att göra. Men det är bättre att inte använda köttavfall. Gräs och löv kan läggas till. Det översta kompostskiktet kan kallas maskmat. Det uppdateras ungefär var tionde dag. Topdressing appliceras i ett tillräckligt tjockt lager, 5-6 cm. Det är nödvändigt att hela tiden övervaka hur mycket näringsrik jord som ligger på ytan och är det dags att ge "husdjur" en ny "godis".

Så, i botten av en låda eller annan behållare, gjord för hand eller köpt i en butik, måste du lägga ut dränering . Krossad sten kan bli dem. Eller så kan du bara klara dig med att organisera flera hål i botten. Detta görs så att fukt inte stagnerar i behållaren. Om fuktstagnation är tillåten riskerar maskarna att dö. Därefter fylls behållaren med en näringsblandning (det beskrivs ovan hur man förbereder den i förväg). Det är bättre att värma blandningen i 10 dagar. Om testning av blandningen på 50 testmaskar ledde till ett positivt resultat kan du börja resten.

Standarden för vermikompost är från 700 till 1500 maskar per 1 kvadratmeter jord. Under de första månaderna kommer invånarna att anpassa sig och vänja sig vid det nya hemmet. Och efter 2 månader (eller lite mer) kommer de att starta aktiv reproduktion. Var tionde dag måste du mata maskarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer man vermikompost?

Maskar producerar en värdefull jordprodukt i genomsnitt i 4-5 månader. Sedan måste de tas bort från jorden för att samla upp gödningsmedlet. Men för att göra detta måste "husdjuren" först utföra en riktig hungerstrejk: när det är dags att ta in ytterligare en portion mat måste du fördröja den i 3-4 dagar. Och sedan sprida maten på markens yta och de hungriga maskarna kommer snabbt att stiga upp till ytan.

Det återstår bara att ta bort denna matjord tillsammans med ryggradslösa djur, överföra den till en annan, tidigare beredd plats . Det är möjligt att inte alla "arbetare" samlas in, ofta måste proceduren upprepas 1 eller till och med 2 gånger till inom 3 veckor. Men efter separationen kan du njuta av resultatet: massan som finns kvar i lådan är vermikompost. Naturligtvis är det inte omedelbart möjligt att ta det till handling: först måste du torka humusen, sikta den och sedan skicka den till lagring. Gör-det-själv torrgödsel kan lagras under ett helt år.

Det finns ett annat knepigt sätt som företagsamma vermi-bönder erbjuder. Redan från början måste du ta en tom låda med en solid botten, och en behållare med en perforerad botten placeras i den. Maskar är bebodda i den andra behållaren. När jorden i den andra behållaren bearbetas placeras nästa gitterbehållare i lådan . Det är värt att inte glömma att lägga till en anständig portion toppdressing där. Hungriga maskar flyttar till en ny plats om ungefär en vecka och släpper ut en behållare med gödningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Varför har tanken på att göra vermicompost verkligen utmärkta utsikter? Eftersom resultaten av att använda denna produkt är imponerande. Trädgårdsmästare lyckas odla två grödor av lök och morötter på den, få dubbelt så mycket rädisor och sallad. Potatis på vermikompost ökar avkastningen med en fjärdedel, och gröna växer 8 gånger mer aktivt.

Till sist, användningen av vermikompost gör att du kan få en miljövänlig produkt . Det viktigaste är att när gödselmedlet redan har samlats in är det bra att sålla det och organisera ordentlig torkning. Och då kan du säkert mata plantor eller hemblommor med färdig biohumus, lägga till det i hålen när du planterar växter i trädgården, plantor, strö det i spåren under fröplanteringen. De kan också täcka sängarna.

Och om du gillar processen kan mini-vermi gårdar förvandlas till ett riktigt företag. Att göra ett värdefullt, miljövänligt gödningsmedel med egna händer kan vara både roligt och bra pengar.

Rekommenderad: