Björktjära Från Colorado -potatisbaggen: Hur Man Odlar Den Mot Skalbaggen På Potatis? Ansökningsregler Och Potatisbearbetning. Hjälper Det Att Förgifta Skalbaggar?

Innehållsförteckning:

Video: Björktjära Från Colorado -potatisbaggen: Hur Man Odlar Den Mot Skalbaggen På Potatis? Ansökningsregler Och Potatisbearbetning. Hjälper Det Att Förgifta Skalbaggar?

Video: Björktjära Från Colorado -potatisbaggen: Hur Man Odlar Den Mot Skalbaggen På Potatis? Ansökningsregler Och Potatisbearbetning. Hjälper Det Att Förgifta Skalbaggar?
Video: If It Were Not Filmed No One Would Believe It 2024, Maj
Björktjära Från Colorado -potatisbaggen: Hur Man Odlar Den Mot Skalbaggen På Potatis? Ansökningsregler Och Potatisbearbetning. Hjälper Det Att Förgifta Skalbaggar?
Björktjära Från Colorado -potatisbaggen: Hur Man Odlar Den Mot Skalbaggen På Potatis? Ansökningsregler Och Potatisbearbetning. Hjälper Det Att Förgifta Skalbaggar?
Anonim

Att odla sina egna grödor tar mycket tid och energi för trädgårdsmästare, så skadedjur kan vara ett allvarligt problem. En av de mest obehagliga är Colorado -potatisbaggen, som kan förstöra en enorm mängd potatis och andra grödor på kort tid. I kampen mot det är björktjära utmärkt.

Bild
Bild

Funktioner för användning

Denna komposition har använts i vårt land under lång tid. Han är känd för att hjälpa till att hantera skadliga insekter. Björktjära används för att skrämma bort inte bara Colorado -potatisbaggen utan även flugor, kålfjärilar och andra . Det är effektivt även mot vissa gnagare; till exempel gillar möss och harar det inte, vilket på vintern kan skada barken av frukt och bärgrödor avsevärt.

Om vi pratar om beskrivningen av produkten är det en oljig vätska som har en mycket mörk, grönaktig färg samt en specifik skarp lukt . Den erhålls från björkbark, från det allra översta lagret. Vanligtvis börjar processen i slutet av juni eller i början av juli. För närvarande kan björkbarken lätt separeras från stammen. Metoden för torrdestillation innebär att råmaterialet upphettas till 600 grader och samtidigt begränsar syretillgången helt.

Colorado potatisbaggen kan vara ett verkligt problem, inte bara för potatis . Han tycker också om att äta tomater, äggplanter och paprika. Vissa trädgårdsmästare föredrar att använda kemikalier, men det noteras att de inte alltid uppnår resultat. Samtidigt hjälper den specifika lukten av tjära att skrämma bort skadedjuret redan innan han hinner festa skörden.

Det bör noteras att denna åtgärd för förebyggande och avvisande av insekter är mycket effektiv, och samtidigt utgör den ingen fara för barn och husdjur. Det viktigaste är att applicera tjäran korrekt och vidta försiktighetsåtgärder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur odlar man rätt?

För att förbereda lösningen måste du köpa tjära. Det säljs på ett apotek eller en järnaffär. Priset kommer säkert att glädja trädgårdsmästaren, för 100 milliliter behöver du bara betala cirka 100 rubel. Receptet på lösningen är inte komplicerat. Det är mest praktiskt att ta 30 milliliter av produkten och blanda den med 30 gram tvätttvål, tillsätt 10 liter vatten . Men om du bara planerar att bearbeta tomater rekommenderas det att minska mängden basämne till 10 milliliter.

Att behålla proportioner är en grundläggande princip för framgång . Tvålen ska först delas upp i spån. För detta är en vanlig mathack ganska lämplig. Det är lättast att lösa upp det i varmt vatten i en mängd av cirka en liter. Den resulterande kompositionen måste spädas med de återstående ingredienserna och tillsätt också det återstående vattnet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur bearbetar jag potatis?

Användningen av en tjärlösning säkerställer att skadedjur avvisas. därför experter rekommenderar att du applicerar det innan du planterar . Detta hjälper till att bli av med larverna, som snart börjar vakna och förstöra skotten. I detta fall tillsätts lösningen i små mängder direkt till de förberedda brunnarna och till fårorna som ligger runt. Ingen tvål krävs. Därefter utförs bearbetningen när groddarna redan har dykt upp. Det är bäst om de hinner nå 10 centimeter. En lösning förbereds, där tvål i detta fall redan har tillsatts, alla löv och stjälkar bearbetas med den. Proceduren måste upprepas var 3-5 dagar tills insekterna försvinner helt. Om larver hittas måste de avlägsnas för hand och sprutningen måste upprepas.

Det bekvämaste sättet att hantera växter är med en vanlig kvast . Denna metod har använts under mycket lång tid. Dessutom kan du använda en vanlig plastflaska med hål borrade i locket. Men i det här fallet kommer mer lösning att användas, och proceduren kommer att ta längre tid, så en kvast är fortfarande att föredra. Vissa människor försöker använda en sprayflaska, men det är irrationellt, eftersom vätskan är oljig, så täpps den till alla utgångar, och det kommer inte att vara möjligt att spraya området med hög kvalitet.

Det bör också noteras att björktjära är dåligt lösligt när det blandas med vatten . Dessutom är det inte föremål för långtidsförvaring, eftersom det exfolierar inom ett par timmar efter blandning. Följaktligen är det nödvändigt att bereda lösningen omedelbart innan insekterna förgiftas. Alla manipulationer krävs vid torrt väder. På vanliga dagar är det bättre att agera på morgonen eller på kvällen, när solen är gömd, och på grumliga dagar kan du agera under dagen. Detta hjälper till att förhindra solbränna. När det gäller att förhindra att Colorado-potatisbaggen ser ut på platsen bör behandlingen utföras var 4-6: e vecka. Om sommaren är regnig måste denna mängd ökas.

Larverna ligger ofta på bladets baksida. Av denna anledning är det bättre att spraya växter inte bara ovanifrån utan också underifrån. Sådan behandling är helt säker och skadar inte växter och andra insekter, till exempel bin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Trädgårdsmästare noterar effektiviteten av att använda tjärlösning mot Colorado -potatisbaggen. Användbara tips hjälper dem som påbörjade sådan behandling för första gången.

  • Det viktigaste är att inte överdriva . Ovanstående andelar av kompositionen är tillräckligt för att bekämpa skadedjuret, om du överdriver det kommer det att finnas risk för allvarlig skada på grödan. Om du vattnar grödorna för sällan försvinner lukten snabbt och insekterna kommer tillbaka. Annars finns det risk för att plantorna dödas eftersom de blir oätliga.
  • Det blir trevligt om du genomför en gemensam kamp på flera områden samtidigt . För att göra detta kan du förhandla med grannar och gå ihop.
  • Det bör noteras att det bara finns ett sätt att hantera skadedjur . Det är inte nödvändigt att kombinera olika läkemedel, eftersom det är svårt att förutsäga reaktionen från deras interaktion. Dessutom, om du kombinerar användningen av björktjära och kemikalier, kan den senare döda en specifik lukt, respektive blir läkemedlet värdelöst.
  • Om du behandlar en växt utan att först ta bort skadedjur från den, leder detta inte heller till ett positivt resultat .på. Skalbaggen förstör landningarna och orienterar sig visuellt, eftersom den inte längre kommer att skilja luktar.
  • Det är också absolut nödvändigt att iaktta säkerhetsåtgärder . Lösningen appliceras inte på frukterna som används till mat, eftersom det kan ge dem en obehaglig smak. Ospädd substans kan utlösa allergier, så skyddskläder bör övervägas. Du bör också ta hand om säker lagring av ämnet. Under beredningen av lösningen är det absolut nödvändigt att ta bort barn och husdjur från åtkomstzonen.

Om tjära kommer på huden måste den försiktigt avlägsnas med en bomullspinne doppad i lösningsmedel. Efter detta måste du tvätta händerna noggrant.

Rekommenderad: